Amazon saattaa ottaa Bitcoinit käyttöön, mutta toistaiseksi kieltää huhut – Viikkokatsaus 30/2021

Bitcoinin kurssi on pitkän sijoittajien pelkotilan jälkeen lähtenyt taas kovaan nousuun, tavoitellen jälleen kerran stabiilimpia hintoja 40 000 dollarin paremmalta puolelta. Yhtensä syynä tälle on nähty Amazonista viime aikoina kantautuneet huhut, joiden mukaan Amazon olisi integroimassa Bitcoinin palveluunsa vielä tämän vuoden aikana. Amazon on toki kieltänyt huhut, mutta niin yrityksillä on ollut tapana tehdä, kunnes – BAM – tulee ilmoitus ja maksut lähtevät rullaamaan.

Lisäksi hinnannousuun on voinut vaikuttaa pitkä hiljaiselo ja laskevat kurssit. Korjausliikkeitä tapahtuu sekä alas että ylös. Jos kurssi pysyttelee pitkään matalana, tiputtelee se heikkoja käsiä markkinoilta ja antaa vahvemmille käsille mahdollisuuden haalia lisää edullisia kryptoja. Tämän seurauksena paine hinnannousulle luonnollisesti kasvaa, mitä saatamme olla nytkin näkemässä.

Tässä viikkarissa käsittelemme tietysti Amazonia. Lisäksi huomaamme, että USA:n sijoittajien keskuudessa Bitcoinin suosio on kasvanut jopa satoja prosentteja. Tarkastamme myös muiden suurten firmojen, eli Teslan, Twitterin ja SpaceX:n suhtautumista bitcoiniin. Muissa uutisissa El Salvador ja IMF:n varoitukset siitä, miten Bitcoin saattaa tehdä sen, mitä lupasi, ja viedä valtioilta ja keskuspankeilta mahdollisuuden manipuloida valuuttamarkkinoita ja rahapolitiikkaa.

Viime viikkari löytyy tämän linkin takaa.

Bitcoinin hinnanvaihtelusta huolimatta sen tulevaisuus näyttää edelleen vakaalta.

Amazon kiistää huhut lähitulevaisuuden bitcoin-integraatiosta

Nettikauppajätti Amazonin ympärillä on pyörinyt jo pitkään huhuja, että kauppapaikka olisi kaavailemassa jonkinlaista kryptovaluuttaintegraatiota. Nyt nämä huhut ovat saaneet vahvistusta useammalta taholta.

Ensinnäkin Amazon on ilmoittanut nettisivuillaan hakevansa töihin digivaluutta- ja lohkoketjutuotteille kehitysjohtajaa. Toiseksi uutispalvelu City A.M. on haastatellut väitettyä sisäistä lähdettä Amazonilta, jonka mukaan Amazon on aikeissa integroida kauppapaikkaansa bitcoin- ja kryptomaksut vuoden loppuun mennessä.

“Tässä ei ole kyse pelkästään sen valmistelusta, että kryptomaksut otettaisiin käyttöön joskus hamaassa tulevaisuudessa. Tässä on kyse täydestä, pitkään suunnitellusta osasta järjestelmää, jolla Amazon tulee toimimaan tulevaisuudessa. Se lähtee Bitcoinista, joka on ensimmäinen askel kryptoprojektissa” lähde kertoi City A.M.:lle.

Amazon on kuitenkin toistaiseksi kieltänyt kaikki huhut. Amazonin edustaja kertoi uutispalvelu Reutersille, että vaikka Amazon on edelleen kiinnostunut alasta, nyt käynnissä oleva huhumylly ei ole totta.

Amazon hakee krypto-osaajia ja vuodot sisältä kertovat sen haluavan kryptomaksut pian käyttöön, mutta toistaiseksi firma kiistää väitteet.

Kryptot tulevat olemaan merkittävä osa Twitterin tulevaisuutta

Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey on kertonut, että Bitcoin tulee olemaan suuressa roolissa somealustan tulevaisuuden suunnitelmissa. Dorsey kertoi aiheesta Twitter-sijoittajille suunnatussa toisen vuosineljänneksen raportointitilaisuudessa.

Dorseyn mukaan bitcoin on kaikista paras kandidaatti Internetin natiivivaluutaksi. Sijoittajille hän kertoi, että Twitterin nykyiset ja tulevat tuotteet, kuten Super Follow ja Tip Jar, muuttuvat Bitcoinin avulla paljon helpommin käytettäviksi ja tilattaviksi.

“Bitcoinin avulla voimme heti tavoittaa jokaisen Twitter-käyttäjän planeetalla sen sijaan, että joudumme menemään markkina-alue kerrallaan,” Dorsey kertoi.

“Kryptot tulevat olemaan suuressa roolissa yrityksemme tulevaisuudessa. Niistä voidaan löytää paljon muitakin innovaatioita kuin pelkkä valuutta, kun mietimme esimerkiksi sosiaalisen median hajauttamista ja parempien taloudellisten insentiivien tarjoamista käyttäjille,” Dorsey selitti.

Jack Dorsey on pitkän linjan kryptoinnostelija ja on vain ajan kysymys, milloin Twitter ottaa kryptot täysimittaisesti käyttöön.(KUVA: cellanr – CC BY-SA 2.0)

Bitcoinin suosio kolminkertaistunut USA:n sijoittajien keskuudessa

Bitcoinin suosio etenkin nuorten keskuudessa on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana, kertoo kansainvälisen analyysiyritys Gallupin laatima tutkimus. Tutkimuksen mukaan niin kiinnostus, tietämys kuin kryptojen omistaminenkin on kasvanut.

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa bitcoineja omistavien sijoittajien määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2018 vuoteen 2021 mennessä. Aikaisemmin 2% sijoittajista omisti bitcoineja, mutta tänä vuonna luku on noussut jo 6%. Gallupin tutkimuksessa sijoittajaksi määritellään aikuinen, jolla on 10 000 dollaria tai enemmän sijoitettuna osakkeisiin, obligaatioihin tai rahastoihin.

Etenkin nuorten sijoittajien keskuudessa bitcoinin suosio on ollut huimaa. Vuonna 2018 nuorten sijoittajien keskuudessa 3%, mutta vuonna 2021 jo 13%. Yli 50-vuotiaiden keskuudessa sijoittaminen kryptoihin on paljon vähäisempää. Yli 50-vuotiaista sijoittajista vain 3% omistaa bitcoineja, vaikka tämäkin luku on kolminkertaistunut yhdestä prosentista kolmeen prosenttiin.

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole vielä saapunut yksityiskohtaisia tietoja siitä, miten tai milloin integraatio tapahtuu. Dorsey on kuitenkin jo pitkään puhunut kryptojen puolesta, joten kysymys näyttäisi olevan lähinnä ajasta.

Bitcoin- ja kryptosijoittajien määrä on kasvanut käytännössä poikkeuksetta siitä asti, kun kryptot ensimmäisen kerran näkivät maailman.

BTC-verkon louhintateho on alkanut palautua

Bitcoin-verkon louhintateho on vihdoin ja viimein alkanut nousta takaisin aikaisemmille tasoille. Analyysiyritys Arcane Researchin mukaan verkon keskimääräinen louhintateho on noussut 100 eksahashiin per sekunti. Näin korkealla louhintateho ei ole ollut sitten vuoden 2020 toukokuun.

Verkon laskentateho lähti huimaan laskuun Kiinan päättäessä ryhtyä aktiivisiin toimiin kitkeäkseen maassa kukoistaneen louhintateollisuuden. Laskentatehon kääntyminen nousuun implikoi, että Kiina on saanut sulkutoimensa lähes tehtyä ja erilaiset louhintatahot ovat taas aloittamassa louhintaoperaatioitaan muualla maailmassa.

“Kiinan louhintakiellon suurimmat vaikutukset on nyt nähty ja louhintateho tulee todennäköisesti nousemaan tulevina kuukausina, kun yhä useammat louhijat ovat siirtymässä muille alueille,” analyysissä kerrottiin.

Kiinan louhintakielto sai Bitcoinin louhintatehon tippumaan alhaisimmillaan 88 eksahashiin per sekunti. Sittemmin louhintateho on palautunut jo yli 14%. Vielä on kuitenkin pitkä matka niihin huippuihin, joissa louhintateho on parhaimmillaan käynyt. Korkeimmillaan louhintateho liikkui jopa 200 EH/S:n paikkeilla.

Bitcoin-louhintateho koki kolauksen Kiinan ryhtyessä sulkemaan louhimoita, mutta teho on silti pysynyt suurempana kuin millään toisella hajautetun laskennan projektilla.

Tesla, Musk ja SpaceX hodlaavat bitcoinejaan

Elon Muskin Tesla on ryhtynyt toisella vuosineljänneksellä hodlaamaan bitcoineja, kertoo yrityksen toisen vuosineljänneksen tuottoraportti. Yrityksellä on tällä hetkellä 1,3 miljardin dollarin edestä bitcoineja.

Testa osti helmikuussa 1,5 miljardin edestä bitcoineja, mutta myi 10% niistä nostaakseen ensimmäisen vuosineljänneksen tuloja 272 miljoonalla dollarilla. Samaan aikaan Musk kertoi, että myös hänen avaruusalan yrityksellä, SpaceX:llä, on bitcoineja. Muskin mukaan hänellä tai hänen yrityksillään ei ole tarkoituksena myydä lisää bitcoineja ainakaan lähitulevaisuudessa.

“Emme ole myymässä bitcoineja. Minä en ole myymässä mitään henkilökohtaisesti eikä SpaceX ole myymässä yhtäkään bitcoinia,” Musk kertoi.

Musk on myös kertonut, että Tesla saattaa pyörtää päätöksensä olla hyväksymättä bitcoineja maksuksi uusista sähköautoista. Aikaisemmin Tesla lopetti bitcoin-maksut perustellen päätöstä Bitcoinin ympäristövaikutuksilla. Sittemmin Musk on todennut, että Bitcoin on menossa ekologisesti hyvään suuntaan, joten yritys saattaa harkita sen asennetta uudestaan.

Elon Musk ei aio ainakaan toistaiseksi myydä enää yhtäkään bitcoinia, kuten eivät myöskään hänen firmansa. Musk siis hodlaa.

IMF varoittelee valtioita kryptojen ottamisesta viralliseksi valuutaksi

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n korkea-arvoiset edustajat ovat antaneet varoituksia El Salvadorille, joka päätti tehdä bitcoinista maalleen virallisen valuutan. IMF:n markkinajohtaja Tobias Adrianin ja lakiosaston johtaja Rhoda Weeks-Brownin mukaan seuraukset bitcoinin ottamisesta viralliseksi valuutaksi “voivat olla vakavia”.

IMF:n edustajien mukaan kryptovaluuttojen ottaminen viralliseksi valuutaksi voi johtaa kotimaisten hintojen muuttumiseen epävakaaksi. Lisäksi he painottivat, että kryptovaluuttoja saatetaan käyttää kansainvälisten rahanpesu- ja antiterrorismisäännösten vastaisesti.

“Jos tuotteita ja palveluja hinnoitellaan sekä oikealla valuutalla että kryptoilla, joutuvat yritykset ja kuluttajat käyttämään merkittävästi aikaa miettiäkseen, mitä rahaa he käyttäät maksamiseen,” Adrian ja Weeks-Brown päättelivät.

Adrian ja Weeks-Brown myös totesivat, että laajasti käytettynä kryptovaluutat voisivat heikentää valtion mahdollisuuksia vaikuttaa talouteen rahapolitiikalla. Ironisesti juuri tämä itsenäisyys valtiollisesta kontrollista on yksi niistä seikoista, joiden vuoksi kuluttajat ja yritykset näkevät bitcoinissa ja kryptovaluutoissa mahdollisuuksia.

IMF:n edustajat varoittavat, että Bitcoin saattaa todellakin täyttää lupauksensa ja siirtää valtaa pois valtioilta ja keskuspankeilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *