Berliiniläinen ravintola kokeilee Bitcoinia

Saksan pääkaupungissa sijaitseva Room 77 on rento berliiniläinen ravintola, jossa voi syödä tuhteja hampurilaiseja, burritoja ja enchiladoja.

Room 77:ssä juustohampurilaisateria maksaa 2 bitcoinia, joka on tällä hetkellä noin 8 euroa.

Ravintolan omistaja Joerg Platzer on saanut vaikutteita Yhdysvalloista ja ravintolan tarjonnassa on mukana autenttista amerikkalaisuutta.

“Texasilaiset vaikutteet tulevat yhtiökumppaniltani, joka oli viljelijän poika” sanoo Platzer. “Hän on Texasin Pariisista ja hänen isovanhempansa tekivät ruokaa oikeille cowboyille oikeilla vankkureilla, jotka toivat karjaa paikasta A paikkaan B.”

Room 77:ssä on nostalgista tunnelmaa, musiikki perustuu amerikkalaisiin klassikoihin ja kaikenlisäksi Platzer tukee traditionaalista “Sospenso” -konseptia.

Tämän Platzer selittää näin: “Sinulla on hyvä päivä, ja sinulla on rahaa. Menet jonnekin käyttämään rahojasi, ja koska sinulla on hyvä päivä niin voit maksaa ylimääräisestä Espressosta tai Tequila-shotista. Sitten jos paikalle tulee joku, jolla on huono päivä, eikä hänellä ole rahaa, voi paikka silti tarjota tälle ihmiselle kupin kahvia tai shotin Tequilaa.”

Room 77 on sisustukseltaan vanhanaikainen, mutta siitä huolimatta ravintola on digitaaliajan edelläkävijä.

“Hyväksymme Bitcoinia” lukee paperilapussa ravintolan tiskillä.

Platzerin näkemyksiä asiasta. “Kutsumme sitä valuutaksi. Se on digitaalinen valuutta. Se on ensimmäinen digitaalinen ja globaali valuutta, joka on kaikenlisäksi hajautettu valuutta. Sen ansiosta Bitcoinin käyttäjä ei tarvitse pankkeja, pankkitiliä tai Mastercardia.”

Room 77 on ainoa saksalainen ravintola, joka hyväksyy Bitcoinia.

Bitcoin on myös Bitcoin-valuutan käyttämistä varten kehitetyn avoimen lähdekoodin ohjelman nimi. Sen loi Satoshi Nakamoto vuonna 2009.

“Uskon, että Satoshi Nakamoton nimen takana on tosiasiassa useita ihmisiä. Bitcoinin idea on niin suuri ja mahtava. Sen takana oleva tekniikka on myös nerokas. On epätodennäköistä, että vain yksi ihminen sai sen kaiken aikaan.”

Kun joku maksaa Bitcoinilla, joko tietokoneen tai älypuhelimen avulla, bitcoinit lähetetään kryptatusti (salauksen avulla), jolloin siirto on turvallinen. Bitcoin-siirrot ovat käytännössä ilmaisia ja bitcoineja voi vaihtaa perinteisiin valuuttoihin.

“Bitcoinin vaihtokurssi on tällä hetkellä noin 4 euroa tai 5 dollaria per bitcoin, joten yksi juustohampurilaisateria maksaa kaksi bitcoinia.”

Room 77:n useimmat asiakkaat maksavat edelleen käteisellä. Bitcoin-kriitikkoja riittää yhä edelleen, mutta 45-vuotias ravintolanomistaja, joka pitää villistä lännestä sekä perinteisessä että modernissa mielessä, uskoo tämän vaihtoehtovaluutan tulevaisuuden olevan vielä täysin avoinna.

“Bitcoin-yhteisössä usein ajatellaan, että Bitcoinilla voi kestää koko tämä vuosikymmen ennen kuin se löytää paikkansa yhteiskunnan joka kolkassa.”

Alkuperäinen artikkeli ja kuvat: npr.org.

Toimituksen kommentti:

Room 77 on itseasiassa hyväksynyt Bitcoinia jo pitkään ja saanut sitä kautta paljon uusia asiakkaita. Tämänkaltaiselle pienelle ravintolalle olisi typerää olla hyväksymättä Bitcoinia, koska pienelle kauppiaalle Bitcoin-maksujen käyttöönottokustannukset ovat minimaaliset. 

Bitcoin-harrastelijat käyvät näissä paikoissa ihan uteliaisuuttaan, joka on pienelle paikalle kilpailuetu. Berliiniläisille Bitcoin-harrastelijoille tästä paikasta on syntynyt jonkin sortin kantapaikka. Toivottavasti Suomeenkin saadaan näitä paikkoja pikimmiten, jotta Bitcoinia vois konkreettisesti käyttää enemmän.