Bitcoin edistää teknologiaa ja demokratiaa

“Miltä näyttäisi maailma, jossa öljyparonien sijasta nörtit päättäisivät, mitkä projektit saavat rahoitusta? Se on nimittäin tapahtumassa.” kommentoi Ruotsin Piraattipuolueen puheenjohtaja Rick Falkvinge Twitterissään koskien kryptorahavallankumousta. Hän on oikeassa.

Perinteisesti lahjoittaminen on etenkin Internetissä on edellyttänyt välikäsiä, kuten pankkeja tai PayPalin kaltaisia maksuyrityksiä. Bitcoin on tuonut tähän muutoksen. Hajautetun ja vapaan luonteensa vuoksi Bitcoin mahdollistaa turvalliset ja välittömät lahjoitukset minne tahansa maailmaan – jopa taloussaartoalueille. Bitcoin-lahjoitusten vastaanottaminen tai antaminen ei edellytä minkään pankin tai firman asiakkuutta, vaan ainoastaan lahjoittajan vapaata tahtoa. Bitcoin on lisäksi käytännössä anonyymi, joten lahjoittajan ei tarvitse pelätä mahdollisia turvavuotoja tai henkilöllisyytensä paljastumista.

Tällainen helppo, turvallinen ja vaivaton 
lahjoittaminen avaa yhteiskunnassa valtavasti mahdollisuuksia. Mitä helpompaa ja turvallisempaa lahjoituksen antaminen ja saaminen on, sitä todennäköisemmin ihmiset myös lahjoittavat ja sitä enemmän varoja lahjoituksista saadaan. Bitcoinin mahdollistama helppo lahjoittaminen lisää tieteen ja luovan toiminnan vapautta ja riippumattomuutta helpottamalla vapaaehtoisia lahjoituksia.

Bitcoin-lahjoittaminen on jatkuvasti 
yleistyvä trendi. Monet tieteelliset, yhteiskunnalliset ja poliittiset innovaatiot ovat jo ottaneet Bitcoinin käyttöönsä. Kehitys on vasta alussa, mutta jo nyt bitcoineilla rahoitetaan yhteiskuntamme teknistä ja kansanvaltaista kehitystä monella mullistavalla tavalla.

Avoimen koodin superauto

WikiSpeed on insinöörien, tiedemiesten ja muiden osaajien vapaaehtoisvoimin pyörittämä projekti, jonka tarkoituksena on tuottaa maailman tehokkain ja ekologisin säännöksien mukainen auto. WikiSpeedin autojen suunnitelmat ja kaavat ovat kaikki avoimia. Kuka tahansa voi ladata kaikki tarvittavat tiedot oman WikiSpeed-auton rakentamiseksi suoraan WikiSpeedin nettisivuilta. WikiSpeed antaa myös neuvoja, vinkkejä ja apua oman autoprojektin toteuttamiseksi WikiSpeedin blogissa. Kyse on siis avoimen koodin periaatteiden soveltamisessa fyysiseen suunnitteluun ja rakentamiseen.

Tällainen avoimuus ja vapaaehtoisuus toimii WikiSpeedissä erinomaisesti. Prototyyppiauto, koodinimeltään SGT01, kulkee gallonalla bensaa 109 mailia, eli 175 kilometriä 3,78 litralla polttoainetta. Auton huippunopeus on 240 kilometriä tunnissa ja se kiihtyy nollasta sataseen hitusen päälle viiden sekunnin. Auton osat ovat helposti vaihdettavia moduuleja, joten esimerkiksi polttomoottorin vaihtaminen sähkömoottoriin ei edellytä auton purkamista, vaan moottori voidaan yksinkertaisesti nostaa autosta pois ja uusi moottori laskea tilalle. SGT01:n nykyinen hinta on 25 000 dollaria, mutta WikiSpeed pyrkii tuottamaan kuluttajille sopivan auton hintaan 17 995 dollaria.

WikiSpeed suhtautuu kaikkiin lahjoituksiin mikrosijoituksina ja jakaa mahdolliset voitot suhteessa lahjoituksiin. Koska WikiSpeed on voittoa tavoittelematon yritys – mikä jo itsessään on vallankumouksellinen ajatus talousjärjestelmässä – se varoittaa, että kaikki tuotot sijoitetaan takaisin yritykseen entistä kustannustehokkaampien, halvempien ja parempien autojen valmistamiseksi.

“Ensimmäistä kertaa historiassa on mahdollista ostaa hajautetusti, yhteisvoimin valmistettu auto käyttämällä valuuttaa, jota yksikään pankki ei ole painanut” WikiSpeed toteaa lehdistötiedotteessaan. Kun niinkin yhteiskuntaamme määritteleviä asioita kuin auto aletaan tuottaa avoimesti ja maksaa avoimella rahalla, olemme todellakin astuneet uudelle sivulle historiaa.

Rohkeasti kohti tähtiä

Toinen paljon kuuluisampi ja kunnianhimoisempi hanke, joka ottaa vastaan bitcoin-rahoitusta, on Mars One. Mars One on hollantilaisen yrittäjän Bas Lansdorpin hanke, jonka tarkoituksena on pystyttää pysyvä siirtokunta punaiselle planeetalle.

Nykytiedolla Marsiin lentäminen ei ole mikään ylivoimainen haaste. Ihminen on jo lähettänyt onnistuneesti Marsiin Curiosityn ja muita tutkimusrobotteja, eikä ihmisen lähettäminen ole teoriassa paljon tätä monimutkaisempi juttu. Varsinaiset ongelmat syntyvät, mikäli Marsista pitäisi vielä palata takaisinkin. Mars One on ratkaissut pulman yksinkertaistamalla visiota ja tekemällä matkasta yksisuuntaisen. Mars One tarvitsee 6 miljardia dollaria yksisuuntaista matkaa varten, siinä missä NASA:n arvioiden mukaan käynti Marsissa kustantaisi 100 miljardia dollaria.

Kuten WikiSpeed, myös Mars One on voittoa tavoittelematon organisaatio. Se kuitenkin omistaa voittoa tavoittelevan Interplanetary Media Groupin, jonka tuottamalla tosi-TV:llä on tarkoitus kustantaa suurin osa avaruusmatkan kuluista. Loput budjetista tulevat yrityssponsoreilta ja lahjoittajilta. Mars One on ensimmäinen avaruusprojekti, joka hyväksyy Bitcoin-lahjoitukset – ja mikä sopisikaan yhdeksi cybervaluutan pioneerihankkeista paremmin kuin matka avaruuteen, tuonne käymättömistä korpimaista viimeiseen.

Bitcoin murtaa kauppasaarrot

Joulukuun 7. päivä vuonna 2010, VISA, MasterCard, PayPal ja Western Union asettivat yhteiskunnallisesti merkittäviä vuodettuja asiakirjoja julkaisevan WikiLeaksin “taloussaartoon”. Pankit ja maksujärjestelmät estivät lahjoitukset WikiLeaksille, mikä WikiLeaksin mukaan hävitti 95% heidän silloisista tuloistaan. Taloussaarto alkoi kymmenen päivää sen jälkeen, kun WikiLeaks julkisti ns. “Cablegaten”, eli valtavan kokoelman USA:n diplomaattisia viestejä, jotka sisälsivät arkaluontoista ulkopoliittista materiaalia. Taloussaartoa kritisoivat muun muassa sekä YK:n ihmisoikeusinstituutiot että EU:n komissio. Farssi sai surrealistisia piirteitä medioiden huomautettua, että MasterCard ja Visa hyväksyvät normaalisti lahjoitukset jopa Ku Klux Klanille. Valkoisen rodun ylivalta ja rasismi olivat siis hyväksyttävämpiä kuin pyrkimys tuoda avoimuutta hallitusten päätöksentekoon.

Taloussaarto WikiLeaksia vastaan jatkuu, mutta WikiLeaks löysi nopeasti uusia keinoja varmistaa rahoituksensa. Vaikka suorat lahjoitukset WikiLeaksille muuttuivat perinteisillä metodeilla mahdottomiksi, WikiLeaks onnistui kiertämään rajoituksia muun muassa ottamalla lahjoituksia vastaan Freedom of the Press Foundationin kautta. WikiLeaks löysi nopeasti myös täysin suoran tavan lahjoituksille hyödyntämällä Bitcoinia. Bitcoin-lahjoittaminen on ollut WikiLeaksille myös erittäin toimiva tapa. Helmikuuhun mennessä WikiLeaks ilmoitti Twitterissä saaneensa yli 80 000 dollarin edestä Bitcoin-lahjoituksia.

Yhteiskunnalliselta arvoltaan pienempi, mutta symboliselta arvoltaan vähintään yhtä suuri Internetin avoimuuden ja vapauden esitaistelija The Pirate Bay otti Bitcoin-lahjoitukset käyttöön 23. huhtikuuta. Ensimmäisen päivän aikana Pirate Bay sai miltei 10 bitcoinia lahjoituksina. Kuten WikiLeaks, myös Pirate Bay on ollut jatkuvan poliittisen hyökkäyksen kohteena. The Pirate Bayn toimijoita on pidätetty, sen servereitä on takavarikoitu ja sivusto on ajettu pois kotimaastaan Ruotsista. Jatkuvasta tekijänoikeusteollisuuden, viranomaisten ja poliitikkojen hyökkäyksestä huolimatta Pirate Bay on kestänyt.

Kryptoraha tekee perinteisestä taloudellisesta sodankäynnistä tehotonta ja siirtää sen historiaan, minne se kuuluukin. Bitcoin vapauttaa kansalaiset tukemaan juuri sellaista toimintaa, jonka he kokevat hyväksi, oli se tieteellistä, poliittista tai mitä tahansa muuta. Bitcoinin ansiosta mikään ulkopuolinen taho ei voi määrätä, mitä ihminen saa rahoillaan tehdä. Bitcoinin mahdollistama rahansiirron helppous, turvallisuus ja välittömyys demokratisoi ja avaa taloutta. Talouden vapautuminen puolestaan vapauttaa koko yhteiskuntaa.

Lähteet:
http://www.wikispeed.com/
http://mars-one.com/en/donate
http://wikileaks.org/Banking-Blockade.html
http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-bitcoin-donations-130423/