Bitcoin kestää politiikkaa, mutta luonnonvoimat vaikuttavat siihen – Viikkokatsaus 8/2020

Koronavirus on iskenyt Eurooppaan ja saanut osakekurssit myrskyämään. Tämä on ilmeisesti vaikuttanut myös bitcoiniin, sillä Italian koronauutisten myötä myös bitcoinin kurssi lähti laskuun. Spekuloijat ovat veikkailleet, että ihmiset olisivat nyt siirtämässä rahojaan pois sijoituksista ostaakseen jotain konkreettisia asioita, kuten purkkiruokaa ja työkaluja siltä varalta, että epidemia pahentuu entisestään.

Eikä siinä mitään: keskimäärinhän se on aina fiksua pitää vähintään viikon varalta muonaa säilössä, jos vaikka joku vieras valtio hyökkäisi, epidemia iskisi tai Helsingin keskustaan tippuisi valtava meteori.

Toisaalta Bitcoin on itsessään melko hyvä turva. Se ei välttämättä suojaa luonnollisilta voimilta, mutta ainakin poliittista manipulointia se kestää hyvin. Esimerkiksi libanonilaiset ovat nyt kääntymässä kasvavissa määrimn Bitcoinin käyttäjiksi paetakseen maan hallituksen radikaaleja keinoja rajoittaa taloutta.

Muissa uutisissa tässä viikkarissa on Suomen tulli, joka ei osaa myydä hallussaan olevia bitcoineja, Kanadan kaikkeen varautuva keskuspankki sekä Bitcoinin matka norjalaisen vuoren syvyyksiin.

Viime viikon katsaus on tämän linkin takana.

Lohkoketju tarjoaa mahdollisuuden tehdä rahaa ilman valtioita, mikä voi vapauttaa kokonaisia kansakuntia.

Tulli hodlaa bitcoineja

Suomen tullilla on kryptovaluuttaongelma, kertoo Yle. Tulli takavarikoi vuonna 2016 huumeita myyvän Douppikauppa-sivuston omistamat 1666 bitcoinia. Nykyarvolla bitcoinit tekisivät noin 16 miljoonaa euroa. Nyt tulli haluaisi myydä bitcoinit huutokaupassa, mutta se pelkää kryptokolikoiden valuvan takaisin rikolliseen käyttöön.

Bitcoin-asiantuntijoiden mukaan tullin uhkakuvat ovat perusteettomia. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Juri Mattilan mukaan bitcoinia käytetään nykyään rikollisuudessa huomattavasti vähemmän. Lisäksi rikolliset ovat siirtymässä kasvavissa määrin anonyymien kryptovaluuttojen käyttäjiksi.

Prasos Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Henry Brade puolestaan näkee, että kryptovaluuttojen myymisessä ei olisi mitään ongelmaa, mikäli se tehtäisiin noudattamalla fiksuja menetelmiä.

Totta kai jos Tulli myisi bitcoinit satunnaiselle taholle anonyymisti, riskit olisivat massiiviset. Mutta jos ne myy järkevän prosessin kautta, en näe tässä ongelmaa,” Brade kertoo.

Tullilla on enemmän bitcoineja kuin millään Suomen viranomaisella.

Kanada on luomassa omaa digivaluuttaansa varmuuden varalta

Kanadan keskuspankki on kehittämässä omaa digivaluuttaansa siltä varalta, että sitä tultaisiin tarvitsemaan tulevaisuudessa. Pankilla ei ole ainakaan toistaiseksi minkäänlaisia suunnitelmia julkaista tätä digivaluuttaa, mutta sen prototyyppi on jo valmisteilla ja pankki konsultoi lukuisia eri tahoja keskuspankin oman digivaluutan kehittämiseksi.

“Jos yksi tai useampi digitaalinen valuutta uhkaisi kehittyä laajasti käytetyksi vaihtoehdoksi Kanadan dollarille, silloin pankin omaa digivaluuttaa voitaisiin käyttää puolustamaan valtion monetaarista suvereniteettia,” Pankki kertoi.

Yhä useammat valtiot ovat alkaneet kehittää omia digivaluuttojaan. Esimerkiksi Kiina ja Ruotsi ovat parhaimmillaan testaamassa omia kryptojaan. Lisäksi monet keskuspankit ovat kertoneet, että Facebookin aikomukset julkaista Libra-digivaluutta ovat saaneet ne miettimään digitaalisia vaihtoehtoja perinteisille valuutoille.

Kanadan keskuspankki ei halua itse lanseerata digivaluuttaa, mutta se katsoo tärkeäksi pitää tällaisen option auki. (KUVA: d.neuman)

Bitcoinin kurssi korreloi puoliintumisuutisten kanssa

Digitaalihyödykkeiden tietopalvelu The TIE on tehnyt tutkimusta koskien Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumista koskevien artikkelien julkaisumäärän suhdetta bitcoinin hintaan. Vähemmän yllättäen tällainen korrelaatio näyttäisi olevan olemassa.

“Huomasimme viime syksynä, että kun puoliintumista koskevat maininnat vähenivät, korreloi se bitcoinin laskevan kurssin kanssa. Kun media taas ryhtyi käyttämään puoliintumisnarratiivia, bitcoinin kurssi pääsi taas nousuun,” kertoi The TIEN toimitusjohtaja Joshua Frank.

Bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen tulee tapahtumaan kuluvan vuoden toukokuussa. Puoliintuminen on Bitcoinin protokollaan sisäänrakennettu ominaisuus, joka laskee säännöllisin väliajoin uusien bitcoinien syntynopeutta. Uusimman puoliintumisen jälkeen jokaista uutta lohkoa kohti syntyy enää 6,25 bitcoinia.

Puoliintuminen näyttäisi kiinnostavan ihmisiä ja kiinnostus puolestaan näkyy nousevassa kurssissa.

Libanonilaiset käyttävät Bitcoinia kiertääkseen valtion rajoituksia

Lähi-idän uutispalvelu Middle East Monitorin mukaan Libanonin kansalaiset ovat alkaneet käyttää Bitcoinia ohittaakseen valtiollisia rajoitteita ja siirtääkseen rahaa sisään ja ulos maasta. Libanon kärsii parhaillaan pahimmasta talouskriisistä sitten vuonna 1990 loppuneen sisällissodan ja kansalaisten luottamus maan pankkeihin ja hallitukseen on romahtanut.

Libanonin pankit ovat yrittäneet hallita taloutta muun muassa säätämällä erilaisia rajoja sille, kuinka paljon kansalaiset voivat nostaa varoja. Lisäksi pankit pyrkivät estämään kansainvälistä kulutusta pitääkseen varallisuuden maan rajojen sisäpuolella. Tämä puolestaan on saanut maan kansalaiset kääntymään kasvavissa määrin Bitcoinin puoleen turvatakseen varansa ja mahdollistaakseen varallisuuden vapaan liikkumisen.

“Libanonin talouskriisi on kaikista potentiaalisin käyttökohde kryptovaluutoille. Pankit eivät ole koskaan paikalla, kun niitä tarvitaan,” kommentoi libanonilainen taloustieteilijä Nassim Nicholas Taleb.

“Bitcoinin takaa matematiikka, siinä missä perinteisen fiat-valuutan takaajana on valtio. Kumpaan luotat enemmän,” mietiskelee beirutilainen Bitcoin-sijoittaja Simon Tadros.

Libanonin talouskriisi on saanut kansalaiset nousemaan hallitusta vastaan.

Bitcoinin koodi halutaan säilöä 10 000 vuodeksi vuoreen

Bitcoinin avoin lähdekoodi ollaan tallentamassa 250 metrin syvyyteen arktisilla vuorilla sijaitsevaan vanhaan hiilikaivokseen. Tallennus liittyy GitHubin, Internet Archivesin ja muutamien muiden Internetin tietoperimän tallentamiseen keskittyneiden instituutioiden Arctic World Archive -projektiin, jonka tarkoituksena on säilyttää kulttuurillisesti tai teknologisesti tärkeää koodia tulevia polvia varten.

Hiilikaivokseen rakennetun arkiston on määrä pystyä pitämään tiedot turvattuna vähintään 1 000 vuotta, mutta todennäköisesti tieto pysyy turvassa tätäkin pidempään. Vuoriarkiston lisäksi projekti varmuuskopioi tiedot lukuisiin eri paikkoihin ympäri maailmaa ja pitää tiedot jatkuvasti ajantasaisina.

Bitcoinin lisäksi projekti tallettaa muutakin merkittävää avoimen koodin ohjelmistoa, kuten esimerkiksi suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämän Linuxin koodia. Tämä tieto voi olla tärkeää esimerkiksi tulevaisuuden historioitsijoille, jotka voivat tutkia erilaisten koodistojen kehittymistä. Lisäksi moderni teknologia saattaa pysyä käyttökelpoisena hyvinkin pitkiä aikoja, mutta tulevaisuuden koodi ei välttämättä ole enää yhteensopivaa niiden kanssa.

GitHub on myös tekemässä yhteistyötä Microsoftin kanssa siirtääkseen kaiken tiedon kvartsilasilevyille. Nämä levyt tulevat kestämään arviolta yli 10 000 vuotta.

GitHubin vuoribunkkeri on hyvin vastaavanlainen kuin kuvassa oleva kansainvälinen siemenpankki. (KUVA: Einar Jørgen Haraldseid)

Tyler Winklevoss katuu avaruusmatkan ostamista

Geminin toinen perustaja ja toimitusjohtaja Tyler Winklevoss on kertonut katuneensa avaruusmatkan ostamista bitcoineilla. Winklevoss osti vuonna 2014 avaruusmatkan yksityiseltä Virgin Galactic -palvelulta 300 bitcoinilla, mikä oli tuolloin noin 250 000 dollaria.

Vuoden 2014 jälkeen bitcoinin kurssi on noussut noin 1 100%. Tällä hetkellä Winklevossin maksamien bitcoinien arvo olisi noin 3 miljoonaa dollaria. Myöhemmin Winklevoss kommentoikin, että ei tule tekemään enää samaa virhettä uudestaan.

Aikoinaan Winklevoss vertasi avaruusmatkan ostamista bitcoineilla vuonna 2010 tapahtuneeseen pitsojen ostamiseen. Tuolloin Laszlo osti kaksi pitsaa 10 000 bitcoinilla. Sittemmin 22.toukokuuta on tunnettu Bitcoin-pitsapäivänä.

Yksityinen avaruusmatkailu tulee todennäköisesti vain lisääntymään ja olemaan tulevaisuudessa entistä useamman saatavissa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *