Bitcoin-louhinnan vaikeusaste tippui ja bitcoinia louhitaan vähemmän – Viikkokatsaus 12/2020

Bitcoinin kurssi on heitellyt vahvasti viime aikoina, mikä on nyt alkanut näkyä myös Bitcoin-louhinnassa. Louhinnan vaikeusaste on laskenut, samoin kuin louhijoiden varsinainen laskentateho. Verkossa on hiukan yli puolet siitä laskentatehosta, jota verkkoon on parhaimmillaan käytetty. Tavallisille käyttäjille tästä ei ole merkittävää haittaa, sillä verkossa on edelleen enemmän kuin riittävästi laskentatehoa ja Bitcoinin turvallisuus pysyy erinomaisena.

Tässä viikkokatsauksessa silmäilemme muun muassa tuota vaikeusasteen muutosta. Muissa uutisissa Bitcoin-anteliaisuutta, koronan pakottamaa lohkoketjuadaptaatiota sekä instituutioiden kiinnostusta lohkoketjuteknologiaa kohtaan.

Olemme myös iloisia saadessamme esitellä korkotilimahdollisuuden Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotioniin.

Viime viikon katsaus löytyy tämän linkin takaa.

Bitcoin pärjää mainiosti kurssiheittelystä ja kriiseistä huolimatta.

Coinmotion tarjoaa korkotilejä

Suomen johtava kryptovaluuttojen vaihtopalvelu Coinmotion on alkanut tarjota mahdollisuuden saada korkoa Coinmotionissa säilytettäville kryptosijoituksille. Korkoa on mahdollista saada lainaamalla kryptovaluuttoja eteenpäin. Korkotilipalvelu julkaistaan yhdessä suomalaisen Tesseract Investmentin kanssa.

“Kryptovaluuttojen lainausmarkkinat ovat kehittyneet nopeasti viimeisen kahden vuoden aikana. Haluamme tarjota myös Coinmotionin asiakkaille mahdollisuuden ansaita korkoa sijoituksilleen uuden yhteistyön myötä. Palvelun käyttöä harkitsevien asiakkaiden tulee tietysti pohtia myös koron ansaitsemiseen liittyviä riskejä suhteessa tuottomahdollisuuksiin, sillä lainapohjaisiin korkopalveluihin liittyy aina myös vastapuoliriski,” Prasosin toimitusjohtaja Heidi Hurskainen kommentoi.

Korkotiliä käyttämällä Coinmotionin asiakas ansaitsee korkoa päivittäin lainaamistaan varoista. Coinmotionin korkotilipalvelu tukee kaikkia muita Coinmotionin valuuttoja paitsi stellaria.

Coinmotion tarjoaa mahdollisuuden tienata korkoa kryptovaluutoille.

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste romahti

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste koki 26.3. toisiksi suurimman yksittäisen laskunsa koko järjestelmän historiassa. Vaikeusaste tippui 15,95%. Suurin yksittäinen tiputus Bitcoin-louhinnan vaikeustasossa tapahtui lokakuussa 2011, jolloin laskentateho tippui 18%.

Bitcoin-verkko säätää automaattisesti Bitcoin-louhinnan vaikeusastetta sen mukaan, kuinka paljon laskentatehoa verkossa on. Vaikeusastetta säädetään siten, että riippumatta verkon laskentatehosta louhijoilla kestää keskimäärin 10 minuuttia löytää Bitcoin-lohkoketjun seuraava lohko.

Vaikeusasteen tippuminen liittyy todennäköisesti viime viikon markkinakaaokseen, jolloin bitcoinin kurssi romahti dramaattisesti. Aikaisemmin lähes yhtä suuri tiputus vaikeusasteessa tapahtui vuoden 2018 joulukuussa, jolloin myös bitcoinin kurssi laski äkillisesti.

Vaikeusasteen ja verkon laskentatehon tippuminen eivät merkittävästi vaikuta Bitcoin-verkon turvallisuuteen. Bitcoin on edelleen maailman ylivertaisesti suurin hajautetun laskennan järjestelmä.

Monille louhintalaitteille on löytynyt viime aikoina muuta käyttöä kuin Bitcoin-lohkoketjun ylläpitäminen.

Neljännes kauppahuoneista käyttää lohkoketjua

Joka neljännes kauppahuoneista ja institutionaalisista vaihdantayrityksistä käyttää lohkoketjua jollain tavalla toiminnassaan, kertoo johdannaismarkkinoiden analysointiyritys Acuiti. Tutkimusta varten haastateltiin 86 vaihdanta-alan suuryrityksen johtajaa.

26%:lla yrityksistä oli jonkinlaista lohkoketjuihin liittyvää toimintaa. 17% perinteisistä vaihdantayrityksistä käyttivät kryptovaluuttoja jossain muodossa, eli joko ne vaihtoivat niitä itse, mahdollistivat niiden vaihtamisen tai omistivat niitä. Yksi neljännes vastaajista olivat myönteisiä kryptohyödykkeitä kohtaan.

Kyselytutkimus myös antoi osviittaa siitä, miten suuri osa yrityksistä olivat halukkaita ottamaan kryptoja käyttöön. 45% yrityksistä, jotka eivät toistaiseksi liity kryptoihin, olivat aikeissa harkita kryptovaluuttoja uudestaan seuraavan puolen vuoden sisällä. 97% yrityksistä aikoivat harkita kryptoja viimeistään kahden vuoden sisällä.

Lohkoketjujen käyttö yrityksissä on kasvanut ja yleistynyt viime vuosina huomattavasti.

Kryptomyönteinen USA:n senaattori sai koronan

Bitcoin-myönteisellä Yhdysvaltain senaattorilla Rand Paulilla on todettu koronavirustartunta. Paul on ensimmäinen senaattori, jolla tartunta on todettu. Bitcoin-yhteisö muistaa Paulin ennen kaikkea vuoden 2016 presidentinvaaleissa, jolloin Paulista tuli ensimmäinen merkittävä yhdysvaltalainen poliitikko, joka hyväksyi bitcoin-lahjoitukset.

“Kannatan pienintä mahdollista määrää regulaatiota kryptovaluutoille. En tiedä, mitä kryptovaluutoille tapahtuu, mutta ne ovat hieno idea,” Paul on aikaisemmin kertonut.

Paul on myös kritisoinut fiat-valuuttoja. Hänen mukaansa kaikki fiat-valuutat ovat loppukädessä vain tyhjää paperia, eivätkä ne tule kestämään ikuisesti.

Senaattorin toimiston mukaan senaattorilla ei ole oireita ja hän voi hyvin. Senaattori asetettiin karanteeniin heti tartunnan toteamisen jälkeen. Koronatesti tehtiin, koska Paul matkustaa paljon, vaikka hänellä ei ole ollut lähikontaktia kehenkään, jolla on tämä virustartunta.

Rand Paul on tartunnasta huolimatta hyvässä kunnossa.

Kryptoyhteisö taistelee COVID-19-pandemiaa vastaan

Italian Punainen risti aloitti 12. päivä tätä kuuta bitcoin-keräyskampanjan, jonka tarkoituksena oli hankkia varoja uusien lääketieteellisiä varusteita varten koronaviruspandemian repiessä maata. Keräyksen tavoitteena oli saada 10 000 dollaria, minkä keräys ylitti kolmessa päivässä.

Onnistuneen kampanjan seurauksena Punainen risti päätti jatkaa bitcoin-lahjoitusten vastaanottamista. Uusi tavoite on saada lähes 26 000 dollarin edestä bitcoineja tarpeellisten tehohoitovarusteiden ostamiseksi. Tällä hetkellä keräys on saanut jo yli 20 000 dollarin edestä bitcoineja.

Lahjoitusten lisäksi kryptovaluuttayhteisö on ryhtynyt moniin erilaisiin toimiin taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan. Esimerkiksi useammat kryptolouhijat ovat siirtäneet merkittäviä määriä laskentatehoaan Folding@home-projektille, jonka tarkoituksena on tarjota tarvittavaa laskentatehoa erilaisten lääketieteeseen liittyvien matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on fXx-yX8xfKwbyMDB3zZk9iSfqceGP3DOVMCKSJh9q_XZ6_JZq_uDMsWf-IQijtGLt7GUUmcj2VUQQ0goJJYkjJuQNM3s849eI5PZR-f1Qx6XRvV-u4EtTQr5Od9UHANhkx8eFyVr
Italian Punainen risti on maan muiden terveysjärjestöjen tavoin ongelmissa koronapandemian edessä.

Shakkimestaruus halutaan ratkaista lohkoketjussa

Koronavirus on vaikuttanut muun muassa Jekaterinburgissa järjestettävään Candidates 2020 -shakkiturnaukseen, jonka voittajan oli määrä kohdata maailman shakkimestari Magnus Carlsen. Turnaus on toistaiseksi siirretty määräämättömään ajankohtaan tulevaisuudessa. Nyt turnauksen järjestäjät ovat harkinneet järjestävänsä turnauksen etänä käyttäen lohkoketjuteknologiaa.

“Olemme rakentamassa huijauksen vastaista järjestelmää, joka voisi tallentaa yli sata erilaista tietoa jokaisesta liikkeestä, kuten tekohetken, pelaajan elintoimintoja, liikkeiden matemaattista analysointia ja niin edelleen. Näiden tietojen tallentaminen hajautettuun tietokantaan olisi järkevää,” turnausta järjestävä World Chessin toimitusjohtaja Ilja Merenzon kertoi.

Merenzonin mukaan tätä järjestelmää on työstetty jo muutaman viime kuukauden ajan ja se tullaan julkaisemaan seuraavien viikkojen aikana. World Chess ei ole vielä paljastanut, koska uusi turnaus tullaan järjestämään, mutta maailmanmestaruuspeli on tarkoitus järjestää Marraskuussa.

Lohkoketju toimii erinomaisesti shakin kaltaisen pelin tallentamiseen.

3 thoughts on “Bitcoin-louhinnan vaikeusaste tippui ja bitcoinia louhitaan vähemmän – Viikkokatsaus 12/2020

  1. Voisiko olla says:

    Omasta mielestä viikkokatsauksen mielenkiintoisin ja merkittävin lause on varmaan tämä:


    Esimerkiksi useammat kryptolouhijat ovat siirtäneet merkittäviä määriä laskentatehoaan Folding@home-projektille, jonka tarkoituksena on tarjota tarvittavaa laskentatehoa erilaisten lääketieteeseen liittyvien matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi.

    Josta seuraakin kysymys. Nyt kun laskentatehoa on annettu lääketieteeseen liittyvien matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen. Kuten tässä tapauksessa Korona viruksen nurjertamiseksi. Eli ilmeisesti louhijoita voi siis käyttää tähän tehtävään kohtuullisen helposti? Niin eikö tuosta olisi seuraava askel liittää tuo laskentateho mitä nyt on virtuaalivaluutoissa tuollaiseen hyödylliseen toimintaan? Mutta niin, että samalla siirrot varmistetaan siinä sivussa?

    Siinä samalla kun tutkitaan virusten rakenteita, lääkemolekyylien toimivuutta tai vaikka lasketaan tulevaa säätilaa, koska säätilahan kiinnostaa aina jos ei muuta laskettavaa laskentateholle olisi. Voisin kuvitella, että kun tuo kaikki laskentateho menisi nykyisen “tyhjän” laskemisen sijaan hyötykäyttöön niin virtuaalivaluutat on ja pysyy sen jälkeen. Eikä kohta enää mikään maa uskalla niitä kieltää ilman, että joutuisi ainakin tiedeyhteisöjen luoman sosiaalisenpaineen alaiseksi. Ja ehkä pikkuhiljaa moni taho ja maa olisi riippuvainen tästä laskentatehosta jollain tapaa. Mitä ne tahot ikinä tulisi sitten olemaankaan tekoäly nyt varmaan ainakin yhtenä?

    Ja jotta kaikki tuo onnistuisi. Niin lienee päivän selvää varmaa onkin, että tuon laskentatehon saaminen hyötykäyttöön vaatii osaamista monella suunnalla, mitä varmasti Suomestakin löytyy ihan kivasti. Kuten tieteissä joissa sitä käytettäisi. Kuin myös louhijoiden muokkaamisessa tähän käyttöön niiden valmistajien puolesta. Ja tietysti itse koodin osalta, että siirtojen varmennus sujuu yhtä mutkattomasti ja turvallisesti, kuten tähänkin asti. Ja mitä osaamista asiaan vielä ehkä tarvitaankaan? Niin ehkä niitä osaamisen aloja ehkä ei ole vielä olemassakaan, mutta joku päivä niistäkin monet saa ehkä hyvääkin palkkaa.

    Virtuaalivaluuttojen käyttäjien suhteen voi olla ehkä näkyvin muutos voi olla se, että näkisi minkä tieteellisen asian louhintaan pieni siirtomaksu menee. Ehkä voisi jopa sen päättää ennen kuin laittaa haluamansa virtuaalivaluutta siirron verkkoon. Samalla tuon järeän laskentatehon valvonta olisi myös verkon ja virtuaalivaluuttojen käyttäjien hallussa. Joten laskentatehon väärinkäyttö voisi olla hankalaa jos ei jopa mahdotonta. Sillä moiselle laskentateholle on varmasti ottajatahoja, jotka ei sitä tehoa käyttäisi mihinkään kaikkia hyödyttävään toimintaan. Vaan jopa vahingoittavaan toimintaan.

    Jään itse ainakin odottelemaan, koska laskentatehon hyötykäyttö on totta. Koronavirus saattaa olla aiheuttanut jo sen, että pyörät tähän suuntaan on lähteneet pyörimään nopeammin?

  2. aki says:

    Tässä kuin puhutaan laskutehon puolittamisesta olisi luulut, että tuleva Bitcoin block reward halving olisi saanut muutaman kommentin. Voisi luulla, että tuleva tuottojen puolittuminen vaikuttaa juuri nyt mainereiden haluun panostaa infraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *