Bitcoin mukana syntymässä, ihmissuhteissa ja elämässä

Bitcoin-uutiset ja -jutut ovat usein korkealentoista teknistä ja taloustieteellistä jargonia. Keskustelut koskevat bitcoinien nousevaa hintaa, pörssien kestoa DDoS-hyökkäysten alla ja vapauden filosofiaa. Normaalille kaduntallaajalle nämä seikat ovat toissijaisia. Todellinen elämä on jotain aivan muuta kuin pörssikursseja ja lohkoketjun analysointia.

Välillä onkin hyvä ottaa silmät pois teoriasta ja spekulaatiosta ja katsoa sitä maailmaa ja niitä ihmisiä, jotka Bitcoinia käyttävät. Se maailma on täynnä elämää, arkea ja suuria tunteita.

Ensimmäinen Bitcoin-vauva

Tohtori C. Terence Lee on kalifornialainen hedelmöityshoitolääkäri, joka on ollut jo vuosia kiinnostunut bitcoineista. Lee koki, että Bitcoin on aito mahdollisuus kansalaisille ottaa taloudellinen valta itselleen. Uuden, valtioista itsenäisen valuutan, jonka tekniset puolet ovat monille nörteillekin hämärän peitossa, oli kuitenkin vaikea saada lanseerattua asiakkaille yleiseen käyttöön. “Alussa Bitcoin vaati paljon vaivaa minun puoleltani, sillä jouduin opastamaan asiakkaita Bitcoinin käytössä kädestä pitäen.” Lee kertoo.

Antaakseen asiakkaille todellisen syyn perehtyä Bitcoiniin, Lee ryhtyi tarjoamaan suuria alennuksia hoidoista, jotka maksetaan bitcoineilla. Bitcoineilla maksetut hedelmöityshoidot olivat Leen klinikalla jopa puolet halvempia kuin hoidot, jotka maksettiin valtiollisella rahalla. Lopulta pariskunta, jota Lee oli jo avustanut 3 lapsen saamisessa, suostui maksamaan neljännen haluamansa lapsen hedelmöityshoidon bitcoineilla.


Kuva: Terence Lee

Vuoden 2012 loppupuolella pariskunnalle syntyi iloinen, terve ja hyvinvoiva tyttölapsi – maailman ensimmäinen Bitcoin-vauva! Lapsi ei ole jäämässä ainoaksi, vaan tohtori Lee paljastaa, että parhaillaan toinenkin bitcoineilla maksetun hedelmöityshoidon saanut pari odottaa lapsia; tällä kertaa kaksosia! Lee on myös kertonut, että hän on saanut useita yhteydenottoja ihmisiltä, jotka tahtovat maksaa omat hedelmöityshoitonsa bitcoineilla.

Bitcoineilla elävä pariskunta

Austin Craig ja Beccy Bingham ovat utahilainen nuori pariskunta, joka päätti elää avioliittonsa ensimmäiset 3 kuukautta pelkästään bitcoineilla. “Olen aina valmis seikkailuihin, ja koska olemme aloittamassa yhteisen elämän, miksi emme aloittaisi sitä tekemällä jotain erilaista ja ainutlaatuista”, Bingham kertoo.

Pariskunta ryhtyi hankkimaan lahjoituksia suositun mikrosijoitusalustan Kickstarterin kautta, mutta luonnollisesti myös bitcoin-lahjoitukset käyvät. “Tämä ei ole mikään kikka, jolla saamme rahoitettua elämisemme. Kaikki Kickstarterin kautta saadut rahat käytetään tuottamaan koko illan dokumenttielokuva, joka viedään elokuvafestivaaleille ja mahdollisesti jopa elokuvateattereihin” Craig toteaa projektin Kickstarter-sivustolla.

Koska bitcoinia ei vielä hyväksytä laajasti kaikkialla maailmassa, on pariskunnalla edessään haasteita. Pariskunta on jo saanut työnantajansa suostumaan maksamaan heille palkan bitcoineilla, mutta heillä on vielä paljon tekemistä. “Meidän pitää puhua vuokraisännällemme ja kertoa, mitä aiomme tehdä ja katsoa, voiko hän ottaa vastaan bitcoineja”, pariskunta kertoo. Pariskunnan on tarkoitus filmata tämä ja muut kohtaamansa haasteet osaksi dokumenttia. “Kokeilun ideana on venyttää sitä, mikä on mahdollista bitcoinilla”, he kertovat.

Pariskunnalla onkin suuria visioita. Heillä on muun muassa tarkoituksena ostaa auto ja lähteä roadtripille pelkän Bitcoinin voimalla. He myös tarkastelevat mahdollisuuksia matkustaa meren yli bitcoinien avulla. Craigin ja Binghamin kokeilu alkaa kesäkuun 27. päivä, kun pariskunta palaa häämatkaltaan. Dokumenttielokuvan tuotantoon tarvittavista 70 000 dollarista he ovat tähän mennessä saaneet kasaan 25 000 dollaria.

Bitcoin-vauvat, Bitcoin-pariskunnat ja muut vastaavat ilmiöt ovat osoitus siitä, että Bitcoin ei ole tietokonepeli tai pörssikeinottelijoiden talousleikki. Bitcoin on oikea raha, joka on mukana oikeiden ihmisten oikeassa elämässä. Sillä ostetaan oikeita asioita, sitä käyttävät oikeat ihmiset ja sen avulla luodaan oikeaa hyvinvointia. Bitcoin ei ole todellisuudesta irrallaan leijuvaa spekulaatiota, vaan osa tätä maailmaa, jossa me kaikki elämme.