Bitcoin on entistä suurempi ja hajautetumpi – Viikkokatsaus 42/2021

Bitcoin on hiljattain noussut yli 60 000 dollarin ensimmäistä kertaa sitten toukokuun. Tämä on saanut varovaisemmatkin futurologit ennustamaan, että edessä saattaa siintää kevättäkin hurjempaa nousua. Coinmotionin uusimmassa teknisessä analyysissa pohditaan myös neljännen kvartaalin alun merkitystä loppuvuoden lähestyessä.

Tuoreen kurssipyrähdyksen takana vaikuttaa yleisen markkinamyllerryksen ohella olleen jymyuutinen pitkään odotetun ensimmäisen Bitcoin ETF:n hyväksymisestä. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission päätös tulee todennäköisesti avaamaan bitcoinin entistä suuremmalle perinteisten sijoittajien joukolle – ja samalla myötävaikuttamaan hintakehitykseen.

Viikon muissa uutisissa kerromme muun muassa bitcoin-louhinnasta, josta on tullut entistä hajautetumpaa Kiinan kieltopolitiikan myötä. Samalla Venäjällä on ehdotettu lisämaksuja louhijoille, joiden koetaan hyötyvän epäsuhtaisesti halvasta sähköstä. Lisäksi meillä on talousrikosviranomaisen raportti, jonka mukaan kryptokiristysmaksut ovat kasvaneet viime vuodesta.

Bitcoin ylitti 60 000 dollaria

Bitcoinin kurssi rikkoi viime perjantaina 60 000 dollarin rajan, jota ei ole ylitetty sitten viime toukokuun. Tilapäisestä resistanssista huolimatta ylitys vaikuttaa olleen kestävä, ja kirjoitushetkellä kurssi on jatkanut kiipeämistään jo yli 61 000 dollarin.

“Bitcoinin kurssin olisi ideaalia vakaantua ylu 60 000 dollarin, jolloin edessä siintäisi ennätyksellinen 65 000 dollaria. Jos rikomme tuon kaikkien aikojen huipun, saattaa vauhti viedä vielä korkeampiin ennennäkemättömiin lukuihin,” Gerber Kawasaki Wealth & Investment Managementin sijoitusneuvoja Brett Sifling totesi.

Sifling lisäsi, että edellinen kaikkien aikojen huipun ylitys 20 000 dollarissa toteutui vuoden 2020 lopulla ja johti silloin valtavaan härkäralliin kurssin kolminkertaistuessa seuraavien kuukausien aikana. Useat muut analyytikot ovat myös yhtyneet näkemykseen, että toistaisen 64 483 dollarin huipun ylitys voisi johtaa vastaavaan hintakehitykseen. Analyytikkojen mukaan on mahdollista, että tämän psykologisen rajan ylitys voisi lähitulevaisuudessa johtaa jopa kuusilukuisiin numeroihin.

“Kaikkien aikojen huipun rikkoutuessa BTC on jälleen kerran kartoittamattomila vesillä, ja tilanne voi menneisyyttä peilaten kehittyä hyvin nopeasti,” StockCharts.comin tekninen analyytikko Julius de Kempenaer summasi.

SEC antoi vihreää valoa Bitcoin ETF:lle

USA:n arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on antanut vihreää valoa ensimmäiselle Bitcoin-futuurien ETF:lle, eli pörssinoteeratulle rahastolle. SEC hyväksyi viime perjantaina ProShares-nimisen yhtiön viime kesänä jättämän hakemuksen. Yhtiö on sittemmin ilmoittanut julkaisevansa rahastonsa ensi viikolla. Päätöksen myötä myös muiden toimijoiden odotetaan julkaisevan omia rahastojaan pian. 

SEC on vuosien varrella hylännyt joka ikisen aiemman ETF-hakemuksen, joten tuoretta päätöstä on pidetty pitkään odotettuna virstanpylväänä kryptovaluuttayhteisössä. Alan toimijat ovat jo lähes vuosikymmmenen ajan yrittäneet lanseerata bitcoin ETF-tuotteita, joista ensimmäinen oli Gemini-pörssin perustajien Tyler ja Cameron Winklevossin jättämä hakemus vuonna 2013.

Bitcoin ETF:n uskotaan tekevän bitcoinista helpommin lähestyttävän ja säännellyn kohteen suhteessa suoraan kryptovaluuttaan sijoittamiseen. SEC:n puheenjohtaja Gary Gensler ilmaisi myös uskovansa, että futuuripohjaiset tuotteet voivat tehokkaammin suojella sijoittajia selkeämpien lakien puitteissa. Vaikka SEC:in ei tänä vuonna odoteta sallivan muita kuin bitcoin-futuurien ETF-hakemuksia, uskotaan päätöksen ennen pitkää tasoittavan tietä myös laajempien rahastojen hyväksymiselle.

SEC:n tuore päätös tulee todennäköisesti tekemään Bitcoinista entistä enemmän valtavirtaa.

USA:sta uusi bitcoin-louhinnan johtomaa

Yhdysvalloista on tullut uusi globaali johtaja bitcoinin louhinnassa, kertoo Cambridge Centre for Alternative Financen tuore data. Aiemmin ylivoimaista kärkisijaa pitänyt Kiina on puolestaan ankaran louhintakieltopolitiikan myötä tippunut listan hännille.

USA:n osuus koko maailman bitcoin-louhintatehosta oli elokuun loppuun mennessä 35,4%. Luku on yli kaksinkertaistunut huhtikuun lopusta, jolloin luku oli 16,8%. Seuraavana listalla tulivat Kazakstan ja Venäjä 18,1 prosentin ja 11 prosentin osuuksilla. Myös näiden maiden osuus on kasvanut huomattavasti huhtikuusta, jolloin vastaavat luvut olivat 8,2% ja 6,8%. 

Kiinan osuus louhintatehosta on sen sijaan virallisesti tippunut nollaan valtion harjoittaman laajamittaisen louhintakiellon seurauksena. Kesäkuussa alkanut kieltopolitiikka johti välittömästi koko bitcoin-verkon louhintatehon 38%:n pudotukseen. Heinäkuussa ja elokuussa luku kuitenkin kasvoi 20%, mikä viittaa kiinalaisten louhintaoperaatioiden siirtyneen onnistuneesti ulkomaille.

Kiina piti vuosia kärkisijaa bitcoin-louhinnassa ja saavutti ennätyksellisen 75 prosentin osuuden syyskuussa 2019. Kuluneen vuoden louhintakielto on kuitenkin osoittanut, että bitcoin-verkko selviää varsin hyvin myös ilman Kiinaa. Samalla verkon louhintatehosta on tullut entistä hajautetumpaa ja toistaiseksi yksikään maa ei ole saavuttanut samanlaista ylivoimaa kuin Kiina aikanaan.

White House Bitcoin
USA on toistaiseksi ottanut ohjat Bitcoin-louhinnan uutena johtomaana.

Venäjällä ehdotetaan lisämaksuja louhijoille

Venäjän energiaministeri Nikolai Shulginov on ehdottanut kryptovaluuttalouhijoille lisämaksuja suhteessa tavallisiin sähkönkuluttajiin. Shulginovin mukaan louhijoiden sähkön käyttö vähittäishinnoilla on ”kestämätöntä” ja toimenpiteitä tarvitaan sähköverkon kestävyyden takaamiseksi.

Energiaministerin lausunto on ilmeisesti seurausta Irkutskin kuvernöörin Venäjän varapääministerille kirjoittamasta kirjeestä, jonka mukaan sähkönkulutus alueella on kasvanut 159% viime vuodesta. Syynä pidetään laittomia louhintaoperaatioita, jotka ovat lisääntyneet Kiinan taannoisen louhintakiellon myötä. Kuvernöörin mukaan alueen louhijat pyörittävät operaatioitaan tavallisissa asuinrakennuksissa ja kuluttavat suuria määriä sähköä vähittäishinnoilla. 

Paikallisen louhintafarmin BitRiverin edustaja Roman Zabuga on todennut, että kryptolouhinta on kukoistanut bitcoinin kasvavan hinnan myötä. Zabugan mukaan kasvu johtuu paikallisten louhintaoperaatioiden laajenemisesta sekä uusien aloittamisesta.

”Nämä louhijat käyttävät kotitalouksille tarkoitettua sähköä aluehallinnon tukemilla hinnoilla liiketoimintarkoituksiin,” Zabuga sanoi lisäten, että ylimääräisiä louhijakohtaisia tariffeja saatetaan lanseerata  tulevaisuudessa.

Bitcoin-louhinta ylläpitää verkkoa ja pitää sen turvallisena.

Kryptokiristysmaksut kasvaneet viime vuodesta

Erilaisiin kryptokiristyksiin liittyvät maksut tämän vuoden aikana ovat jo ylittäneet vuoden 2020 summan. Tiedot perustuvat USA:n hallituksen talousrikosviranomaisen FinCENin tuoreeseen raporttiin.

Kryptovaluuttapörssit ja muut finanssi-instituutiot ovat raportoineet FinCENille yli 590 miljoonan dollarin.edestä kiristysohjelmiin liittyviä maksuja vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon aikana. Vertailuna koko vuoden 2020 summa oli vain 416 miljoonaa. Kiristysohjelmien periaatteena on, että hyökkääjä kaappaa ja salaa kohteensa tietokoneen tai verkon kunnes tämä maksaa lunnassumman tietojen avaamiseen.  

Rapotrista ei toistaiseksi käy ilmi, kuinka suuri osuus summasta koostui kryptovaluutoista suhteessa perinteisiin maksutapoihin. USA:n valtiovarainministeriön lehdistötiedotteen mukaan hyökkääjät ovat kuitenkin kasvavissa määrin vaatineet maksuja moneron kaltaisina anonymiteettiin keskittyvinä kryptovaluuttoina. Lisäksi hyökkääjät ovat muun muassa käyttäneet kryptovaluuttojen miksauspalveluita, hajautettuja alustoja ja useita eri lompakoita keinoina viranomaisten valvonnan välttelyyn.

Valtionvarainministerin kanslian mukaan kiristysohjelmien vastainen taistelu ei kuitenkaan saa leimata koko kryptovaluuttasektoria, jonka kehitystä sääntelyn puitteissa halutaan edelleen tukea. Kiristysohjelmat ovat pohjimmiltaan laaja-alaisia kyberturvallisuuskysymyksiä, joiden pelkistäminen kryptovaluuttateollisuuteen ei millään tavalla ratkaise ongelmaa.

”Olemme nähneet määrätietoisia ja jatkuva toimia hallituksen taholta kiristysohjelmien ehkäisemiseen. Keskiössä on aiheellisesti kyberturvallisuuden tehostaminen, ja kryptojen kohdalla viranomaiset kohdistavat toimensa nimenomaan laittomiin toimijoihin eivätkä sääntelyä noudattavaan teollisuuteen itsessään,” valtiovarainministeriön entinen virkailija Ari Redbord totesi lausunnossa. 

Kryptovaluuttojen kasvava arvo houkuttelee varjopuolena myös kiristäjiä ja muita rikollisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *