Bitcoin on yksi maailman suurimmista valuutoista – Viikkokatsaus 12/2021

Bitcoin aloitti vuonna 2009 vaatimattomana muutamien nörttien keskeisenä projektina ja unelmana paremmasta taloudellisesta instrumentista – rahasta, jota ei voi poliittisesti manipuloida ja jonka omistajana on ihminen itse. Nyt tusinan vuoden kuluttua tuo unelma näyttäisi olevan toteutumassa.

Deutsche Bankin mukaan Bitcoin on kasvanut niin suureksi, että se on vähintään kolmanneksi tai neljänneksi suurin valuutta. Sen edellä ovat enää dollari, euro sekä kaikella todennäköisyydellä Kiinan juan. Bitcoin on niin merkittävä ilmiö, että sitä ei yksinkertaisesti voi enää ohittaa.

Tässä viikkarissa tsekkaamme asiaa koskevaa Deutsche Bankin tutkimusraporttia. Muissa uutisissa käsittelemme Bitcoin-käyttäjien määrän kasvua ennätyksellisiin lukemiin, Venäjän kikkailijoiden uusia keinoja kiertää säännöksiä sekä seurantaa.

Edellisen katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on kasvanut yhdeksi merkittävimmistä globaaleista valuutoista. Sen olemassaoloa ja vaikutusta ei enää yksinkertaisesti voi kieltää. Joka muuta väittää, ei tunne ilmiötä.

Bitcoin on maailman kolmanneksi suurin valuutta

Maailman suurimpiin pankkeihin lukeutuva Deutsche Bank on julkaissut tuoreen raportin, jossa se nimeää Bitcoinin maailman kolmanneksi suurimmaksi valuutaksi. Deutsche Bank perustelee tätä nimeämistä muun muassa Bitcoinin yli biljoonan markkina-arvolla. Pankin mukaan enää vain euro ja dollari ovat Bitcoinia suurempia valuuttoja.

Bitcoinin vertaaminen fiat-valuuttoihin ei kuitenkaan ole kovin yksiselitteistä, minkä myös Deutsche Bankin tutkimusraportti toteaa. Bitcoineja on esimerkiksi olemassa vain rajallinen määrä, siinä missä keskuspankit voivat painaa fiat-valuuttoja rajattomasti. Keskuspankit ja poliitikot voivat myös manipuloida fiat-valuuttojen arvoa esimerkiksi korkopolitiikalla, veroilla ja niin edelleen.

Raportista myös puuttuu kokonaan Kiinan juan, joka on luultavasti vähintään lähes samaa mittaluokkaa kuin kaikkien maailman bitcoinien yhteenlaskettu arvo, mennen kaikella todennäköisyydellä myös bitcoinin ohi. Juania ei kuitenkaan voi vaihtaa vapaasti dollareihin tai euroihin, minkä vuoksi sen vertaaminen on vielä vaikeampaa kuin bitcoinien.

Kaikista näistä tekijöistä huolimatta raportti toteaa, että Bitcoin on kasvanut niin suureksi, ettei sitä voi enää jättää huomiotta.

Bitcoin on noussut marginaali-ilmiöstä maailman merkittävimpien valuuttojen joukkoon.

Bitcoin-osoitteiden määrä on saavuttanut ennätyksen

Bitcoineja sisältävien Bitcoin-lompakoiden määrä on saavuttanut kaikkien aikojen ennätyksensä, kertoo lohkoketjuanalyysisivusto GlassNode. Viime perjantaina näiden osoitteiden määrä nousi 36,89 miljoonaan. Sittemmin osoitteiden määrä on heitellyt jonkin verran, mutta pysynyt silti yli 36,77 miljoonan.

Bitcoineja sisältävien Bitcoin-lompakoiden ja -osoitteiden määrä ei suoraan kerro siitä, kuinka paljon käyttäjiä Bitcoinilla on. Yhdellä käyttäjällä voi olla käytännössä rajattomasti Bitcoin-osoitteita. Monet ohjelmat myös luovat näitä osoitteita automaattisesti eri tarkoituksiin.

Toisaalta taas bitcoineja voivat omistaa myös ne, joilla ei itsellään ole varsinaisesti yhtäkään Bitcoin-osoitetta. Jotkin pörssit tai vaihtopalvelut säilövät bitcoineja omissa palveluissaan, mikä myös hämää Bitcoin-käyttäjien määrää.

Joka tapauksessa uutinen on erinomainen asia Bitcoinin kannalta. Se vähintään antaa vinkkiä siitä, että Bitcoinin käyttö ja käyttäjämäärä olisivat ainakin jonkinlaisessa kasvussa.

Bitcoin-käyttäjien määrä on luultavasti kasvussa, ainakin mikäli Bitcoin-osoitteiden määrä antaa mitään osviittaa asiasta.

Venäjällä myydään bitcoineja geokätköillä

Venäjän pimeillä markkinoilla on kehitetty uusi tapa vaihtaa kryptovaluuttoja rupliksi ilman, että vaihdosta jää jälkiä pankkeihin tai vaihtopalveluihin. Metodia kutsutaan nimellä “клад”, eli “haudattu aarre”.

Metodi toimii siten, että ympäri metsiä ja muita vaikeasti saavutettavia kohteita haudataan käteistä rahaa. Tämän jälkeen bitcoinien myyjä siirtää bitcoinit ostajalle, joka puolestaan luovuttaa myyjälle koordinaatit, joista hän voi käydä noutamassa haudattuja ruplia.

Järjestelmän turvallisuutta varmistetaan mainemekanismilla. Ne myyjät ja ostajat, jotka pitävät osansa kaupoista, saavat muilta myyjiltä ja ostajilta positiivista palautetta. Puolestaan osansa pettäneet saavat negatiivista palautetta.

Tämä haudattujen aarteiden metodi on tuttu myös Suomen pimeiltä kauppapaikoilta ja muun muassa entisen poliisijohtaja Jari Aarnion tapauksesta. Yleensä sitä on kuitenkin käytetty huumeiden välittämiseen.

“Aarrekätköt” ovat löytäneet Venäjällä tiensä huumekaupasta myös bitcoinien myyntiin.

Heikkenevä liira räjäytti BTC-kiinnostuksen Turkissa

Turkin liira tippui maanantaina 22.3. noin 17%. Tämä oli pahin yksittäinen Turkin virallisen valuutan arvon lasku 20 vuoteen. Pian tiputuksen jälkeen Google-haut termille “Bitcoin” nousivat Turkissa jopa 566%.

Liiran arvon tiputus liittyi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin päätökseen antaa potkut maan keskuspankin johtajalle, Naci Agbalille. Agbalin potkuja pidettiin kiistanalaisina, sillä hänen johdossaan liira oli saavuttanut aikaisemmin huippukursseja.

Kansalaisten kiinnostus Bitcoinia kohtaan näyttäisi johtuvan epäluottamuksesta Erdoğanin talouspolitiikkaa kohtaan. Hakumäärät räjähtivät käsiin välittömästi uutisten saavutettua kansalaiset. Hakujen määrä nousikin kaikkien aikojen korkeimmalle koko Turkissa.

Koska Bitcoin on itsenäinen poliitikkojen toiminnasta, sitä pidetään erinomaisena tapana suojautua kyseenalaista talouspolitiikkaa vastaan.

Huono talouspolitiikka on johtanut Bitcoinin suosion räjähdykseen Turkissa.

Microsoft harkitsee Bitcoin-maksuja Xboxiin

Microsoft on pistänyt pystyyn kyselyn, jossa se pyrkii kartoittamaan asiakkaidensa maksukäyttäytymistä. Kyselyn tarkoituksena on ilmeisesti ottaa selvää, millaisia uusia maksutapoja Microsoftin kannattaisi lanseerata Xboxille. Yksi kyselyssä annettavista vaihtoehdoista on Bitcoin.

Microsoft antoi ensimmäisen kerran mahdollisuuden maksaa bitcoineilla jo vuonna 2014 niin Windowsin ohjelmista kuin myös Xboxin peleistä. Tämä hanke ei kuitenkaan kestänyt kuin muutaman vuoden.

Nyt taas näyttäisi siltä, että Bitcoin-maksuvaihtoehtoja on alettu tarjota uudelleen Microsoftin kaupassa vähintään osalle asiakkaista. Kysely taas antaa ymmärtää, että Microsoft saattaa laajentaa Bitcoin-maksuja entisestään.

Vaikka Microsoft on yrityksenä varsin Bitcoin-myönteinen, on se samaan syssyyn myös kertonut, ettei se aio suoraan sijoittaa bitcoiniin. Sekä yrityksen perustaja Bill Gates että sen nykyinen toimitusjohtaja Brad Smith ovat suoraan sanoneet, ettei Microsoft ole aikeissa sijoittaa bitcoiniin.

Bitcoinit sopisivat erinomaisesti maksuvälineiksi netissä jaettaviin konsolipeleihin.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *