Bitcoinin kurssi pomppii ja teknologia kehittyy – Viikkokatsaus 3/2020

Bitcoinissa tapahtuu pitkästä aikaa paljon ja nopeasti. Kurssi pomppii mukavasti, mikä antaa sijoittajille mahdollisuuksia myydä ja ostaa, minkä lisäksi yleinen suunta näyttää menevän kuitenkin ylös. Tämä voi merkata, että olemme siirtymässä kohti uusia härkämarkkinoita.

Härkämarkkinoista ja potentiaalisista uusista huipuista kertoo tarkemmin tekninen analyytikkomme Toni Kosonen tuoreimmassa analyysissään.

Täällä viikkarin puolella me tsekkaamme tänään muutamia teknologisia kysymyksiä, kuten että voiko Bitcoin toimia ilman Internetiä (voi) ja voisiko lohkoketjun potentiaalia käyttää myös pahaan (valitettavasti tähänkin vastaus on voi).

Muissa uutisissa kerromme Libran viimeisimmistä ongelmista, Bitcoinista turvasatamana sekä muistelemme tässä kuussa menehtynyttä Bitcoin-kehittäjää.

Viime viikon katsaus on täällä.

Teknologia voi olla niin pelastaja kuin hukuttaja, eikä lohkoketju eroa siinä mielessä muista teknologioista.

Bitcoin on kultaa turvallisempi suojasatama

Tesseract Investmentin toimitusjohtaja Yichen Wu kirjoittaa Kauppalehdessä bitcoinin ominaisuuksista turvasatamana taloudellisesti epävakaina aikoina. Wun mukaan bitcoin on monilta ominaisuuksiltaan tässä tehtävässä jopa parempi kuin kulta.

Wun mukaan bitcoinit ovat esimerkiksi huomattavasti likvidimpiä kuin jalometallit. Bitcoineja vaihdetaan joka päivä miljardien dollarien edestä valtavan monissa kansainvälisissä pörsseissä. Bitcoinin muuttaminen fiatiksi onkin usein huomattavasti helpompaa kuin vaikka kullan kohdalla.

Bitcoinin tarjonta on myös ennakoitavampaa kuin kullan. Bitcoinien maksimimäärä tulee aina olemaan 21 miljoonaa, eikä niitä tule koskaan syntymään sitä enempää. Sen sijaan kullan kohdalla on aina se riski, että jostain löytyy uusia kultaesiintymiä, jotka lisäävät kullan saatavuutta huomattavasti ja täten laskevat kullan hintaa.

Bitcoinin säilyttäminen on myös huomattavasti helpompaa kuin kullan. Mitä enemmän kultaa on, sitä vaikeampi sitä on säilöä turvallisesti. Sen sijaan bitcoineja voi säilöä vaikka miljoonien edestä älypuhelimessa, USB-tikulla tai vaikka paperisella lapulla.

Kulta on historiallisesti ollut erinomainen turvasatama, mutta bitcoinista on noussut sille kova haastaja.

Kulta on perinteisesti toiminut hyvänä turvasatamana, mutta Bitcoin saattaa olla ominaisuuksiltaan vielä parempi.

Brittiläinen telejätti jättää Libran

Facebookin Libra-kryptovaluutta ei ole oikein ottanut tuulta alleen. Alunperin kryptovaluutta piti julkaista vuonna 2020, mutta tällä hetkellä sen onnistumisesta ei ole mitään varmuutta. Hanke on saanut vastustusta ympäri maailman poliittisilta päättäjiltä, minkä lisäksi Facebookin yhteistyökumppanit ovat yksi kerrallaan sanoutuneet irti projektista.

Viimeisin tällaisista on brittiläinen teleoperaattorijätti Vodafone.

“Olemme päättäneet vetäytyä Libra-valuuttaa kontrolloivasta Libra Associationista. Olemme alusta saakka kertoneet, että tahdomme myötävaikuttaa aidosti inklusiivisemman talouden kehitykseen. Olemme edelleen sitoutuneita tuohon tavoitteeseen, ja katsomme, että pystymme tekemään parhaamme keskittymällä afrikkalaiseen mobiilimaksujärjestelmä M-Pesaan. Tulemme tarkkailemaan Libra Associationin, emmekä lue kokonaan pois mahdollisuutta yhteistyöhön tulevaisuudessa,” Vodafonen edustaja kertoi Coindeskille.

Vodafone on jo kahdeksas Libra Associationin entisistä jäsenistä, jotka ovat jättäneet hankkeen. Aikaisemmin Libran ovat hylänneet muun muassa Visa, Mastercard, eBay ja PayPal.

Libra on Facebookin yritys päästä kryptomarkkinoille, mutta toistaiseksi projekti on nähnyt lähinnä vastatuulta.

Bitcoin ei voi unohtaa salasanoja

Kultamaakari ja Bitcoin-skeptikko Peter Schiff on väittänyt Twitterissä, että hän on menettänyt pääsynsä Bitcoin-lompakkoonsa, koska lompakko on “unohtanut” hänen salasanansa. Schiff väitti, että hänen salasanansa lopetti toimimasta, ja että hän itse muisti salasanan.

Bitcoin-käyttäjät kritisoivat Schiffin väitettä. Esimerkiksi Morgan Creek Digitalin Anthony Pompliano kommentoi Schiffille, että Bitcoin-lompakot ovat ohjelmia, jotka vain suorittavat ihmisten niille antamia käskyjä. Lompakot eivät itse voi unohtaa salasanoja mitenkään.

Schiffin tapaus sai myös Binance-kryptopörssin toimitusjohtaja Changpeng Zhaon kommentoimaan asiaa. Zhaon mukaan nykyään voi olla turvallisempaa säilyttää bitcoinejaan tai muita kryptovaluuttojaan pörsseissä tai vaihtopalveluissa, etenkin mikäli oma ymmärrys tai osaaminen niistä on puutteellinen.

“Totuus on, että nykyään suurin osa ihmisistä ei pysty itse pitämään kryptoavaimiaan turvassa,” Zhao kommentoi.

Bitcoin ei voi unohtaa salasanoja itsestään, vaan todennäköisin selitys Schiffin ongelmille on inhimillinen virhe.

Kiina haluaa valvoa kansalaisia lohkoketjulla

Kiinalaiset asiantuntijat ovat ehdottaneet, että Kiina ryhtyisi implementoimaan lohkoketjuteknologiaa tulevaan sosiaalisen pisteytyksen järjestelmäänsä. Asiaa käsiteltiin kiinalaisessa teknologiaseminaarissa, johon osallistui tutkijoita ja asiantuntijoita eri tutkimuslaitoksista, yliopistoista ja yrityksistä.

Sosiaalisen pisteytyksen järjestelmä on Kiinan valtion kehittämä hanke, jonka tarkoituksena on mitata jokaisen kansalaisen “luotettavuutta.” Järjestelmä tulee perustumaan vahvasti keinoälyyn ja se kerää tietoja muun muassa Kiinan miljoonien valvontakameroiden kautta.

Sosiaalisia pisteitä laskisivat esimerkiksi musiikin kuunteleminen kovaan ääneen, syöminen julkisessa liikenteessä tai roskien jättäminen lajittelematta. Huonoista pisteistä voisi seurata esimerkiksi kielto ostaa lippuja nopeisiin juniin tai lentokoneisiin.

Kiinan projekti on esimerkki siitä, miten teknologia itsessään on täysin moraalitonta. Samaa teknologiaa, kuten lohkoketjua, voidaan käyttää luomaan hajautettu ja kansalaisia vapauttava talousjärjestelmä – tai sitten sillä voidaan vahvistaa ihmisten valvontaa ja kontrolliyhteiskuntaa.

Teknologiaa voidaan käyttää niin vapauttamaan kuin vangitsemaan, eikä lohkoketju ole poikkeus. (KUVA: Benoit Prieur)

Bitcoin-veteraanikehittäjä menehtyi

Pitkäaikainen Bitcoin-kehittäjä Tamás Blummer on kuollut. Blummerin omaisten mukaan Blummer kuoli tammikuun 12. päivä taisteltuaan vuosien ajan syöpää vastaan.

Blummer toimi Bitcoin-kehittäjänä vuodesta 2012 asti. Hän työskenteli monien merkittävien Bitcoin-projektien parissa, kehittäen muun muassa Bitcoin-koodikirjastoa, koodikieliä ja ASIC-louhintaa. Ennen uraansa Bitcoinilla hän työskenteli vuosien ajan analyytikkona Deutsche Bankille.

Blummer muistetaan projektiensa lisäksi kryptoanarkistisesta filosofiastaan. Hän näki keskuspankit ongelmalliseksi, koska ne voivat luoda loputtomasti rahaa ja hyperinflatoida valuuttaa. Blummer uskoi, että Bitcoin saattaisi olla ratkaisuna keskuspankkien poliittiselle manipulaatiolle.

“On ollut jännittävää ja kehittävää työskennellä bitcoinin parissa näin monia vuosia,” Blummer twiittasi vielä tammikuun alussa.

Tamás Blummer teki pitkän ja tuottoisan uran Bitcoinin parissa ja skene kiittää häntä.

Venezuelaan rakennetaan radioilla toimivaa Bitcoinia

Venezuelalainen kehittäjäryhmä on ryhtynyt rakentamaan hajautettua verkkoa, jonka avulla bitcoineja voidaan siirtää myös ilman Internet-yhteyttä. Tiimin kehittämä järjestelmä perustuu radioihin, jotka muodostavat oman verkkonsa. Tämän Locha Mesh -nimisen järjestelmän koodi on luonnollisesti avointa.

Tarve järjestelmälle syntyi Venezuelan kasvavasta Bitcoin-käytöstä sekä maan heikosta infrastruktuurista. Venezuela kärsii toistuvasti sähkökatkoksista ja maan Internet-yhteydet ovat kaukana ideaalista. Tämä on tehnyt monille Bitcoinin käytöstä paljon vaikeampaa. Hajautetulla, radioaaltoihin perustuvan järjestelmän avulla voitaisiin kiertää monia näistä ongelmista.

Radioaalloilla siirtäminen antaa myös mahdollisuuden kiertää eri maiden Internet-rajoituksia. Esimerkiksi Iranissa Internetiä on pyritty rajoittamaan tai jopa sulkemaan hallituksen pyrkiessä kontrolloimaan vapaata tiedonvälitystä. Mikäli Locha Mesh saadaan toimivaksi, voi se muodostaa aidon vaihtoehtoisen järjestelmän Internetille.

“Järjestelmää rakennetaan niitä tilanteita varten, jolloin sinulla ei ole käytössäsi lainkaan Internetiä johtuen joko infrastruktuurin puutteesta tai sensuurista. Lisäksi järjestelmä antaa mahdollisuuden korkeammalle anonymiteetille, mikäli et tahdo paljastaa henkilöllisyyteesi liittyvää IP-osoitetta,” Locha Mesh -projektia johtava Randy Brito kommentoi.

Teoriassa Bitcoinia voidaan siirtää millä tahansa tavalla, jolla tietoa voidaan siirtää.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *