10 hyvää syytä ostaa bitcoineja nyt (2018 päivitys)

Nimeni on Henry Brade. Olen ollut Bitcoin-intoilija vuodesta 2011 ja Bitcoin-yrittäjä vuodesta 2012. Olen elänyt ja hengittänyt Bitcoin-maailmaa joka päivä viimeisen seitsemän vuoden ajan. Tämä on jatkumoa vuoden 2016 artikkelilleni, jossa kirjoitin kymmenestä hyvästä syystä ostaa bitcoineja juuri silloin.

Tuon artikkelin kirjoittamishetkestä, jolloin bitcoinin arvo oli $580, moni asia on muuttunut. Mutta jotkin asiat ovat pysyneet ennallaan. Tässä artikkelissa kerron kymmenen hyvää syytä ostaa bitcoineja nyt, perustuen tämänhetkisiin fundamentteihin. Englanninkielinen versio artikkelista löytyy täältä.

1. Bitcoinin arvo on palannut järkevälle tasolle

Vuonna 2017 näimme yhden Bitcoinin historian suurimmista ralleista, jonka kohokohtana oli yhä voimassa oleva kaikkien aikojen huippu (n. $19500). Huipun jälkeen seurasi väistämätön korjausliike alaspäin; viime kuukausien aikana bitcoinin arvo on pudonnut jopa 70%. Mutta mikä tärkeintä, bitcoinin kurssi on rauhoittunut korkeammalle tasolle kuin mitä se oli ennen rallia.

Tämä on paras puoli bitcoinin kasvun syklisessä luonteessa. Usein hinnan korjausliikkeet tarjoavat hienoja ostopaikkoja. Yksi lempi-indikaattoreistani on Mayer-kerroin (Mayer multiple), joka perustuu nykyisen hinnan ja 200 päivän keskiarvohinnan suhteeseen. Tällä hetkellä olemme reippaasti 200 päivän keskiarvon alapuolella, mikä antaa Mayer-kertoimen 0.67. Yleisesti ottaen voidaan sanoa korkean Mayer-kertoimen indikoivan kuplautumista, ja matalan arvon kertovan aliarvostuksesta markkinoilla.

Tämä käyrä päättyy vuoden 2018 alkuun ja kirjoitushetkellä kerroin on loppuvuoden 2014 / alkuvuoden 2015 tasolla

2. Bitcoin on todistanut luotettavuutensa ja skaalautuvuutensa

Monet perinteiset järjestelmät sekä myös muut kryptovaluutat kärsivät jatkuvista luotettavuusongelmista. Pankkien järjestelmät kaatuilevat aiheuttaen ongelmia nettipankkien ja maksukorttien toimintaan, sekä jotkin kryptovaluutat, kuten Ethereum ja EOS ovat kärsineet vakavista luotettavuus- sekä turvallisuusongelmista. Nämä järjestelmät eivät ole kovin luotettavia.

Bitcoin taas on osoittanut olevansa äärimmäisen luotettava. Bitcoinin viimeisin laaja käyttökatkos oli vuonna 2013, kun sen lohkoketju oli muutamia tunteja epävakaassa tilassa yhteensopimattomien ohjelmaversioiden takia. Ongelma korjattiin ripeästi ja sen jälkeen bitcoin on toiminut tauotta 24 tuntia päivässä yli viiden vuoden ajan.

Vuoden 2017 joulukuussa bitcoin-käyttäjät kohtasivat turhauttavan ongelman. Kyseessä ei ollut käyttökatkos, vaan siirtokulujen raketointi. Pahimmillaan käyttäjä joutui maksamaan nopeasta siirrosta 20 €. Tämä tapahtui aikana jolloin bitcoin-siirtojen kysyntä oli ennennäkemättömän korkealla. Jos käyttäjä vahingossa tai tarkoituksella maksoi pienemmän siirtokulun, se saattoi johtaa valtaviin viiveisiin siirron toteutumisessa.

Kuten minä ja monet muut arvelivat, tämä osoittautui väliaikaiseksi ongelmaksi. Kirjoittamishetkellä bitcoinin siirtokulut (bitcoineina mitattuna) ovat alhaisimmillaan viimeisen seitsemän vuoden aikana. Myös dollareissa mitattuna kulut ovat melko edulliset (muutama sentti per siirto).

Transaktiokulut laskettuna satosheissa (per tavu)

Miksi siirtokulut ovat pudonneet näin alhaiselle tasolle? Syitä on monia. Yksi on tietenkin bitcoin-siirtojen vähentynyt kysyntä verrattuna loppuvuoteen 2017. Mutta se ei ole ainut syy. Bitcoiniin on tehty monia skaalautumispäivityksiä käyttäjien ja yritysten toimesta, mitkä ovat lisänneet järjestelmän kapasiteettia merkittävästi. Tässä kolme tärkeintä päivitystä:

  • Segregated Witness (SegWit) voi teoriassa tarjota yli 100 % lisäkapasiteettia verkolle. Tällä hetkellä noin 40% bitcoin-verkosta tekee SegWit-pohjaisia siirtoja, mikä jo tällä hetkellä tuo suuren laajennuksen verkon kapasiteettiin.

  • Siirtojen niputus voi tarjota jopa suuremman edun kuin SegWit. Monet bitcoin-palvelut ovat jo ottaneet tämän tekniikan haltuunsa. Yksinkertaisesti on kyse siitä, että vaihtopörssit ja muut palvelut eivät lähetä jokaista siirtoa erikseen lohkoketjulle, vaan odottavat ja kasaavat siirrot yhteen suureen nippuun. Tämä säästää valtavasti resursseja, ja tehokkuuden odotetaan kasvavan tulevaisuudessa, koska on yhä joitain vaihtopörssejä jotka eivät hyödynnä siirtojen niputusta.

  • Suuria kapasiteettilupauksia tarjoava salamaverkkoa (lightning network) käytetään jo todellisiin bitcoin-maksuihin. Tällä hetkellä salamaverkon vaikutus verkon ruuhkautumiseen ja siirtokuluihin on minimaalinen, mutta sen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Yksi todellisen elämän esimerkki salamaverkon käytöstä on Satoshi’s Place, jossa ihmiset värittävät pikseleitä salamaverkon väĺityksellä. Parhaimmillaan Satoshi’s Placessa tehtiin yli 1 000 siirtoa päivässä todella pienin kuluin, ja ilman että toiminta ruuhkautti bitcoin-lohkoketjua käytännössä ollenkaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Bitcoin on todistettavasti hyvin toimintavakaa ja luotettava, ja että se skaalautuu. Nämä ovat hyvin positiivisia fundamentaalisia arvoja.

3. Salamaniskuja

Bitcoinin skaalautuvuudesta alkoi melkoinen sota vuonna 2015, joka aiheutti paljon draamaa, stressiä ja epävarmuutta Bitcoin-yhteisössä. Sota päättyi vuonna 2017 ja koko sopalla oli kaksi pääseurausta: SegWitin käyttöönotto alkuperäisessa verkossa sekä Bcashin luominen (Bitcoin Cash). Tämä kahtiajakautuminen on merkkipaalu Bitcoin-kehityksen historiassa, sillä nyt eri suuntien kannattajille on selkeästi omat erilliset leirinsä.

Draaman tummat pilvet ovat nyt poistuneet ja taivas sinertää. Bitcoinin kehitys etenee ja yksi suurimmista tapahtumista bitcoinin historiassa on ollut salamaverkon lanseeraus. Tähän päivään saakka bitcoin on erinomaisesti ajanut asiansa digitaalisena kultana, mutta salamaverkon myötä siitä voi tulla myös maksujärjestelmä.

Salamaverkko on teknologia, jonka avulla bitcoineja voidaan siirtää välittömästi ja todella pienin kuluin. Samaan aikaan salamaverkko toteuttaa bitcoinin perusideologiaa, jonka mukaan mikään kolmas osapuoli ei saa kolikoita hallintaansa. Salamaverkossa käyttäjät luovat maksukanavia toistensa välille, joiden läpi maksut ohjataan. Salamaverkko mahdollistaa myös eri kryptovaluuttojen suoran vaihtamisen, edellyttäen että kolikoista löytyy salamaverkkotuki. Tällä hetkellä tämä on mahdollista bitcoinin ja litecoinin välillä.

Tältä salamaverkko näyttää tänä päivänä

Salamaverkon käyttö oikeilla bitcoineilla alkoi alkuvuonna 2018, ja tällä hetkellä verkossa on 2700 solmua (node) ja 9000 kanavaa (channel) kokonaiskapasiteetin ollessa 63 bitcoinin luokkaa. Salamaverkko soveltuu parhaiten pieniin maksuihin, väliltään 0,001 € – 50 €. Sitä voidaan jo käyttää joissakin verkkokaupoissa ja muissa palveluissa. Odotan salamaverkon jatkavan kasvuaan ripeästi. Salamaverkko voi potentiaalisesti muuttaa bitcoinin lisäksi verkossa tapahtuvaa kaupankäyntíä kokonaisuudessaan.

4. Kryptot lipuvat valtavirtaan Bitcoinin pitäessä kärkipaikkaa

Vuonna 2017 kryptovaluutoista tuli valtavirtailmiö. Maissa kuten Etelä-Koreassa valtaosa nuorista on sijoittanut kryptovaluutoihin. Ilmiön levinneisyys vaihtelee maittain ja maanosittain, mutta voidaan sanoa, että hyvin suuri joukko ihmisiä on vähintään kuullut Bitcoinista.

Kiinnostus kryptoihin on jossain määrin syklistä, mutta suurempi trendi on selkeästi nähtävissä; lisää ja lisää kiinnostuneita lappaa sisään. Odotan tämän trendin jatkuvan. Mutta entä miten Bitcoin asemoituu vertailussa muihin kryptovaluuttoihin? Bitcoin ei enää ole ainut kulmakunnan kovis, vaan paikalle on hiipinyt muitakin. Miksi valita juuri Bitcoin?

Bitcoinilla on monia etuja verrattuna muihin kryptovaluutoihin ja joitakin niistä avaan enemmän artikkelin muissa osioissa.

Aloittaaksemme, Bitcoin on ylivoimaisesti tunnistettavin ja näkyvin kryptovaluutta. Se on myös vanhin ja luotettavin kryptovaluutta. Sillä on kryptovaluutoista eniten todellista käyttöä. Se on kaikkien kolikoiden äiti kryptovaluuttojen vaihtomarkkinoilla, sillä useimpia muita kryptoja vaihdetaan pääasiassa bitcoiniin ja toisinpäin.

24-tunnin rahavirta, lähde Coinlib.io (kesäkuu 2018)

Suuren skaalautumistaistelun tapahtumat todistivat Bitcoinin olevan todellisesti hajautettu, jota suurin osa muista kryptoista ei ole. Tämä tarkoittaa, että Bitcoin voi realistisesti vastustaa sensuuria, mikä on keskeinen etu koko kryptovaluuttojen funktioita ajatellen. Bitcoin on luonnostaan deflatorinen kryptovaluutta, mitä monet muut kryptot eivät ole. Kaiken kukkuraksi, Bitcoinilla on toimivia ja kehityspotentiaalia omaavia skaalausratkaisuja, jotka eivät uhkaa Bitcoinin hajautettua luonnetta.

Bitcoinin etulyöntiasema ei tarkoita, etteikö voisi olla hyvä idea sijoittaa muihinkin kryptoihin. Ne saattavat olla hyviä spekulatiivisia sijoituskohteita, sekä tarjota jotain ominaisuuksia joita Bitcoinissa ei ole. Kuitenkaan ajatus siitä, että jostain kolikosta tulisi “seuraava Bitcoin” ei ole tällä hetkellä realistinen, sillä Bitcoinin edut ovat niin vahvoja että niiden kanssa kilpasille lähtevällä kolikolla on melkoinen taival edessään.

Vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja (Ethereum, Monero, Litecoin, Ripple, EOS, IOTA jne.)  on niin monia kilpailemassa huomiosta, että se kutistaa entisestään yhden tietyn kolikon mahdollisuuksia viedä Bitcoinin johtava rooli kryptotaloudessa.

Bitcoin on selvästi isoin kryptovaluutta noin 43 %:n markkinaosuudellaan. Henkilökohtaisesti uskon, että Bitcoinin markkinaosuus voi vielä kasvaa, koska markkinat pursuavat kolikoita jotka loppupeleissä tulevat olemaan (elleivät jo ole), täysin hyödyttömiä.

5. Arvopaperituotteet houkuttelevat institutionaalisen rahan sekä massat

Olemme siirtymässä uudelle aikakaudelle, jossa bitcoin-vaihdantapalveluita säännellään tarkemmin. Samaan aikaan todistamme bitcoin-pohjaisten arvopaperien rantautumista. Ensimmäisenä tuli GBTC Bitcoin Investment Trust, jonka jälkeen ETN Bitcoin Tracker One (Nasdaq), ja viimeisimpänä CME:n ja CBOE:n julkistamat bitcoin-futuurit.

Lähitulevaisuudessa tulemme näkemään monenlaisia uusia kryptovaluuttarahastoja, joista osa on pörssinoteerattuja rahastoja (ETF). Nämä rahastot mahdollistavat sekä suurien instituutionaalisten sijoittajien, että tavallisten mattimeikäläisten liittymisen kryptomaailmaan. Monet tavalliset sijoittajat käyttävät perinteisiä pankkeja ja sijoituspalveluita, joten kryptorahastojen liittäminen näiden tahojen valikoimiin muuttaa pelikenttää ratkaisevasti.

Markkinoille tulee ilmaantumaan myös muihin kuin bitcoineihin perustuvia arvopapereita, mutta jälleen kerran Bitcoinilla on etulyöntiasema. Se on vanhin, luotettavin, markkinaosuudeltaan suurin, ja volatiliteetiltään pienin kryptovaluutta. Bitcoiniin perustuvat arvopaperit saavat todennäköisimmin vihreää valoa lainsäätäjiltä, ja siten päätyvät sujuvasti eri instituutioiden sijoitustuotetarjontaan.

Uskon, että Bitcoinilla tulee arvopaperimarkkinoilla olemaan selvästi suurempi kryptovaluuttojen markkinaosuus kuin suorassa vaihtokaupassa, ja kun enemmän ja enemmän arvopaperi-instrumentteja luodaan, uskon sen lisäävän Bitcoinin markkinaosuutta myös suorassa vaihtokaupassa.

6. Maailmantalous on romahduksen partaalla

Globaali taloudellinen tilanne on lievästi sanottuna epävakaa, ja nähdäkseni romahduksen partaalla. Bitcoinin arvo ei juurikaan laske tällaisten tapahtumien seurauksena. Päin vastoin, jos perinteinen talousjärjestelmä romahtaa, Bitcoin todennäköisesti hyötyy siitä. Tämän vuoksi on järkevää sijoittaa ainakin jonkin verran bitcoineihin.

Vuonna 2008 maailmantalous romahti holtittomien velkarakenteiden takia. Mikä järkyttävintä, niistä ajoista velkaantuminen on vain kasvanut. On melkoisen mahdollista, että näemme vastaavan, tai jopa suuremman romahduksen lähivuosina. Viime aikoina poliittinen ilmapiiri on kärjistynyt monissa maailman kolkissa, eivätkä suurvaltioiden aloittamat kauppasodat auta tilannetta laisinkaan.

Kriisitilanteissa ihmiset siirtävät omaisuuttaan turvasatamiin, perinteisimmin kultaan. Bitcoin on ominaisuuksiltaan verrattavissa kultaan, sillä sitä on olemassa rajoitettu määrä, eikä sitä voida luoda tyhjästä nappia painamalla. Bitcoin on kuitenkin kultaa edistyneempi turvasatama, sillä se on nopeasti ja vaivattomasti siirreltävissä maailman joka kolkkaan. Kiitos vuoden 2017 kurssirallin, ihmiset tuntevat Bitcoinin paremmin kuin ikinä aiemmin. Siitä on tulossa osa valtavirtaa, ja tällä on luonnollisesti suuri merkitys seuraavan talousromahduksen saapuessa etuovista sisään.

Talousromahduksien ohella heikot kansalliset valuutat sekä rahasiirtoja koskevat poliittiset rajoitteet nostavat bitcoinin kysyntää inflaatio- ja jäädytysresistanttina valuuttana.

Mitä huonompaan jamaan perinteinen talous ajautuu, sen parempi Bitcoinille. Tämän takia jokaisen on järkevää sijoittaa osa säästöistään bitcoineihin.

7. Taistelu sensuuriresistanttia rahaa vastaan jatkuu

Maailmanlaajuinen trendi päästä eroon käteisestä maksuvälineenä jyllää voimakkaana. Erilaiset digitaaliset maksumuodot (kortit, nettipankit, mobiilimaksaminen, NFC-maksaminen jne.) valloittavat maailmaa kovaa kyytiä, eivätkä enää ainoastaan kehittyneissä valtioissa.

Yksityisyyden näkökulmasta käteinen on yhä tärkeä maksuväline. Perinteisten digitaalisten maksumuotojen yksityisyydessä on roimasti parannettavaa. Bitcoin on yksityisyyden näkökulmasta lähellä digitaalista käteistä, ja yritykset poistaa käteinen maailmasta vain nostavat bitcoinin kysyntää.

Rahan digitalisoituminen helpottaa käytettävyyttä yksityisyyden kustannuksella. Olemme todellisessa vaarassa liukastella kohti poliisivaltiota, jossa kaikki ihmisten toiminta on valvottavissa. Digitaalisten maksuvälineiden aikakaudella Bitcoin on vaihtoehto, joka yhä säilyttää joitain käteisen rahan ominaisuuksia.

On lähes varmaa, että yritykset hankkiutua käteisestä eroon maksuvälineenä johtavat kryptovaluuttojen kysynnän kasvamiseen. Tässä vaiheessa minun on tuotava ilmi eräs Bitcoiniin liittyvä seikka; sen lohkoketju on hyvin läpinäkyvä, joten käyttäjältä vaaditaan hieman tietotaitoa ja huolellisuutta maksimoidakseen yksityisyyden tasonsa. On olemassa kryptovaluuttoja kuten Monero, jotka on alusta asti suunniteltu mahdollisimman ilmatiiviiksi yksityisyyttä silmällä pitäen.

Bitcoinilla on yksityisyyteen ensisijaisesti panostaviin kryptoihin nähden etuna sen tunnettuvuus, käytön laajuus, parempi likviditeetti, pienempi volatiliteetti, sekä kiistaton luotettavuus. Mutta kuitenkin, yksityisyys on tärkeää, ja Bitcoin-lompakot ja siirrot ovat sensuuriresistantteja, mutta jos ne eivät ole yksityisiä, on valtiolla tai muulla vastaavalla taholla mahdollisuus puuttua asiaan reaalimaailmassa (eli laittaa ihmisiä vankilaan).

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että huolimatta Bitcoinin puuttuvista kehittyneemmistä yksityisyysominaisuuksista, se on enemmän käteisen kaltainen kuin perinteiset digitaaliset maksumuodot. Se on paljon enemmän resistantti vallassa olevien tahojen väliintuloille kuin keskitetysti hallinnoidut digitaaliset maksujärjestelmät. Silti, sanoisin että Bitcoinin on kehitettävä yksityisyysominaisuuksiaan, tai muuten kryptot kuten Monero napsivat sen markkinaosuutta. Näkemykseni on, että tämä on yksi harvoista, ellei jopa ainut, fundamentaalinen syy hajauttaa kryptoportfoliotaan.

Lopuksi on hyvä mainita, että Bitcoiniin on tulossa parempaa yksityisyyttä. Tulevat protokollapäivitykset kuten Schnorr signatures parantavat yksityisyyttä, ja salamaverkkomaksuja pidetään huomattavasti suoraa Bitcoin-siirtämistä yksityisempänä.

8. Puolittuminen muistuttaa maailmaa Bitcoinin voimasta

Bitcoinilla on ennustettava rahanluontitahti. Alun perin bitcoineja luotiin päivässä noin 7 200 kappaletta. Bitcoinien luontinopeus puolittuu tietyin väliajoin, ja olemme nyt käyneet läpi kaksi puolittumista, viimeisin vuonna 2016. Tällä hetkellä noin 1 800 bitcoinia luodaan päivittäin.

Kirjoitushetkellä olemme lohkossa 531624, eli matkalla kohti lohkoa 630000, jolloin tapahtuu seuraava puoliintuminen

Nykyinen arvio seuraavalle puolittumisajakohdalle on toukokuu 2020, joka on lähes kahden vuoden päässä. On tärkeää ymmärtää, että sillä aikaa kun käymme läpi näitä puolittumisia, Bitcoinin voima tulee selkeämmäksi koko maailmalle. Ihmiset alkavat toden teolla ymmärtää kuinka Bitcoinin rahapolitiikka toimii ja että se on ennalta määritelty, ja siksi luotettava.

Puolituksien vaikutus kasvaa ajan kuluessa, sillä uusia bitcoineja lasketaan liikkeelle entistä vähemmän. Oivallus Bitcoinin luonteesta keskuspankkirahan todellisena haastajana alkaa upota paremmin ihmisten mieliin, ja rahan vallankumous lähestyy hetki hetkeltä. Puolittumiset näkyvät bitcoinin hinnassa jo ennen itse tapahtumaa, ja suuremmissa määrin jokaisella kerralla. Monet tietävät tämän, ja ovat ottaneet sen jo huomioon.

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä puolittumisten implikaatioita, ja ne ketkä ymmärtävät ovat etulyöntiasemassa. Vuoden 2020 jälkeen on mahdollista, että Bitcoin-tietoisuus on jo lähes kaiken kattavaa, ja siinä massa-adoption vaiheessa voidaan sitten todeta, että juna meni jo. Vaikka sitä voi olla hankalaa uskoa, tätä hetkeä katsoen juna ei ole vielä lähtenyt asemalta.

9. Rallista seuraa… vielä isompi ralli?

Tällä hetkellä käydään kiivasta keskustelua viimeaikaisesta bitcoinin hinnan alenemisesta. Olemmeko pitkittyneessä karhumarkkinassa, vaiko ainoastaan väliaikaisessa korjausliikkeessä, joka pongauttaa käyntiin entistä suuremman rallin?

En väitä tietäväni vastausta, mutta mielipiteeni nojaa viimeksi mainittuun vaihtoehtoon. Mielestäni tilanne muistuttaa vuotta 2013, jolloin bitcoin nousi $13 -> $260 kevään aikana, ja sitten korjasi reippaasti alle satasen. Myöhemmin vuonna 2013 hintakehitys jatkui sadasta dollarista $1200 kieppeille.

Bitcoinin hintapiikki keväällä 2013 (Bitstamp)

Bitcoinin kevään 2013 hintapiikki suhteutettuna loppuvuoden superralliin (Bitstamp)

Jos vastaava sykli toistuu, saatamme nähdä bitcoinin arvon huitelevan yli $50000 lukemissa myöhemmin tänä vuonna. Miksi uskon, että tällainen skenaario on todennäköisempi kuin pitkittynyt karhumarkkina?

  • Olen nähnyt ja kokenut kaikkien edellisten rallien hypetyksen tason. Olin paikalla vuonna 2011, kuten myös vuosina 2013 ja 2017. Vaikka bitcoin olikin selkeästi ylihintainen vuonna 2017, en kokenut hypen tason vastaavan lainkaan sitä, millainen vaadittaisiin luomaan pitkän aikavälin huippuja, ja pitkittynyt karhumarkkina.

  • Mayer multiple, joka perustuu 200 päivän keskiarvoon, ei noussut lähellekkään niitä arvoja, joita se antoi edellisten megarallien aikaan, vuosina 2011 ja 2013.

  • Bitcoin-ekosysteemin fundamentaalinen kehitys on vahvempaa kuin koskaan. Olemme ratkaisseet skaalauskiistan, ja meillä on jo uusi ja toimiva lohkoketjun kyljessä toimiva maksuverkko (salamaverkko), jota kehitetään aktiivisesti. Bitcoiniin perustuvia arvopapereita ilmaantuu kuin sieniä sateella, ja tahti sen kun kiihtyy. Myöskin, samaan aikaan kun perinteisen talousjärjestelmän näkymät synkkenevät, Bitcoin porskuttaa ja nauttii koko ajan nousevasta tietoisuuden tasosta.

Vaikka uskonkin, ettemme ole pitkittyneessä karhumarkkinassa, se on tietenkin myös mahdollista. Vaikka olisimmekin, on järkevää katsella ostopaikkoja, sillä olemme kirjoitushetkellä jo 68 % kaikkien aikojen huipun alapuolella. Voimme halutessamme maalailla skenaarioita pitkittyvästä karhumarkkinasta edellisvuosien trendien perusteella, mutta jopa niissä tapauksissa emme olisi kovinkaan kaukana pohjista.

10. Markkinoiden mieliala on matalalla ja silloin on aika olla rohkea

Sijoittajalegenda Warren Buffetin legendaarinen lausahdus kuuluu: “ole pelokas silloin kun muut ovat ahneita, ja ahne silloin kun muut ovat pelokkaita”. Seison täysin tämän lainauksen takana. Kirjoittamishetkellä kryptomarkkinoiden mieliala on melko matalalla, ja useat sijoittajat ovat menettäneet toivonsa. Silloin kun alkaa nähdä ja kuulla kommentteja kuten “Bitcoin ei enää koskaan nouse yli 10 000 dollarin”, on yleisesti ottaen hyvä idea harkita ostamista.

Bitcoinin hintakehitys on toistunut tietynlaisissa markkinasykleissä läpi sen historian, ja vaikka syklien koko ja pituus vaihtelevat, samat periaatteet pätevät. Toivon, hypen ja uskon täyteiset härkämarkkinat vuorottelevat korjaavien karhumarkkinoiden kanssa. Niiden lisäksi on myös kohtuullisen vakaita kausia, joissa markkina hakee suuntaansa, ja sitten sykli alkaa taas toistamaan itseään.

Olennainen kysymys onkin, olemmeko pitkittyneessä karhumarkkinassa, vaiko vuoden 2013 kaltaisessa taukotilassa, joka sijottui kahden massiivisen härkämarkkinan väliin? Kuten jo aiemmin mainitsin, uskon enemmän jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Odotan suurta kasvun ajanjaksoa loppuvuodelle.

Huolimatta karhumarkkinan pituudesta uskon, että ostamista kannattaa harkita markkinoiden mielialan ollessa matala, sekä kun olemme reippaasti kaikkien aikojen huipun alapuolella, ja kun olemme reilusti 200 päivän kurssikeskiarvon alapuolella. Tämä on vallitseva tilanne juuri nyt.

 

Kirjoittajan profiili

Henry Brade on 32-vuotias yrittäjä ja Prasos Oy:n perustajajäsen. Prasos on 6-vuotias suomalainen yritys, joka keskittyy kryptovaluuttojen vaihto- ja säilytyspalveluihin. Prasos Oy on johtava pohjoismainen Bitcoin-palveluntarjoaja ja se hallinnoi eurooppalaista kryptovaluuttojen vaihtoalustaa Coinmotionia, maailmanlaajuisesti johtavaa fyysisten Bitcoin-kolikkojen valmistaja Denariumia, Bitcoin-portaali Bittiraha.fi:ä, sekä Bitcoin-käteisautomaatteja tarjoavaa Bittimaatti-verkostoa. Henry on vaikutusvaltainen Bitcoinin puolestapuhuja, ja hän on hyvin tunnettu sekä kansainvälisissä että suomalaisissa ympyröissä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *