Paras bitcoin-lahjatuote ja -keräilykohde

Blogs Jiri Keronen

Bitcoin skaalautuu erinomaisesti maailmantalouteen

Helsingin Sanomat on julkaissut artikkelin otsikolla "Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään?", jossa toimittaja Jose Riikonen kirjoittaa Bitcoinin perusteista ja käsittelee järjestelmän ongelmia. Jutussa Riikonen haastattelee myös Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Valtteri Niemeä. Artikkeli itse on valitettavasti maksumuurin takana, mutta tämä vastine on kaikille ilmainen, koska me Prasosilla uskomme, että olennaista tietoa ei pidä rajoittaa.

Artikkeli on ansiokas sikäli, että se käsittelee ymmärrettävästi Bitcoinin ja lohkoketjun perusteet, kuten louhinnan, matemaattisen varmennuksen sekä bitcoinien rajoitetun määrän. Artikkelissa on kuitenkin merkittäviä asiavirheitä, jotka johtuvat siitä, ettei artikkelissa ole kiinnitetty huomiota Bitcoinin nykyiseen tekniseen kehitykseen. Lisäksi artikkelissa käsitetään olennaisesti väärin muutamia Bitcoin-talouteen liittyviä asioita.

Suomen suuret mediatoimijat julkaisevat onneksi myös laadukkaampia ja perusteellisemmin taustoitettuja bitcoinia käsitteleviä juttuja. Viimeisimpänä Ylen Martti Malmista ja pian kymmenvuotisesta bitcoinista julkaisema artikkeli

Bitcoin toimii globaalisti jo nyt tehokkaammin kuin monet perinteisen finanssijärjestelmän instituutiot. Lue lisää about Bitcoin skaalautuu erinomaisesti maailmantalouteen

Ett bra lösenord är ännu dyrare än bitcoins

Största delen digital information är nuförtiden bakom lösenord. Nästan all information från e-post till underhåll är skyddade bakom lösenord. Också största delen av bitcoins skyddas med lösenord. Ofta är lösenordet det enda sättet att skydda sig. Bra lösenordspraktik är därför nödvändigt med tanke på datasäkerhet. I den här guiden berättar vi kort hur det lönar sig att skapa och administrera bra lösenord. Lue lisää about Ett bra lösenord är ännu dyrare än bitcoins

Kryptovalutornas säkerhet grundar sig på kryptografi

Bitcoin och andra blockkedjebaserade digivalutor kallas ofta för kryptovalutor. Krypto-prefixen har valutorna fått eftersom de grundar sig på starkt kryptografiska metoder. Som enklast betyder kryptografi olika sätt och lärdomar för att dölja information samt döljda informationens återsamling. I kryptografi  är det alltså fråga om att kryptera information och dechiffrera krypteringar. Ett bra exempel på kryptografi är ett meddelande som skrivits med ett hemligt språk som bara meddelandets mottagare och sändare kan läsa.

Kryptografins betydelse i moderna världen är enorm. T.ex. lösenordssystem, bankernas bokföring och interkontinentala missilsystem använder kryptografiska försvarsmetoder och bekräftelser.Utan kryptografi skulle vi inte ha sätt att skydda vår känsligaste information och största delen av hela nuvarande samhället skulle vara omöjligt. Efterfrågan för kryptografi växer också konstant i samma takt som datatrafikssystem och automatisering utvecklas.

Kryptografi är också en oundviklig del av Bitcoin och alla andra digivalutor som byggts på samma grund. Bitcoin (och flesta andra kryptovalutor) använder kryptografibaserade digitala underskrifter huvudsakligen på två olika sätt: det försäkrar att en viss plånbok kan användas bara av dess verkliga ägare samt upprätthåller hela kryptovalutanätverkets säkerhet.

Utan kryptografi skulle moderna världen med alla sina under inte vara möjlig. (BILD: Alanmak) Lue lisää about Kryptovalutornas säkerhet grundar sig på kryptografi

Kryptovaluuttojen turvallisuus perustuu kryptografiaan

Bitcoinia ja muita lohkoketjuun perustuvia digivaluuttoja kutsutaan usein myös kryptovaluutoiksi. Krypto-etuliitteen valuutat ovat saaneet ristikseen, koska ne perustuvat vahvasti kryptografisiin menetelmiin. Yksinkertaisimmillaan kryptografia tarkoittaa tapoja ja oppeja informaation salaamiseksi ja tuon salatun informaation uudelleen kokoamiseksi. Kryptografiassa on siis kyse tiedon salaamisesta ja salauksien purkamisesta. Hyvä esimerkki kryptografiasta on viesti, joka on kirjoitettu salaisella kielellä, jonka vain viestin vastaanottaja ja lähettäjä tuntevat.

Kryptografian merkitys on modernissa maailmassa valtava. Esimerkiksi salasanajärjestelmät, pankkien kirjanpito ja mannertenvälisten ohjusten laukaisujärjestelmät käyttävät hyväkseen kryptografisia suojausmenetelmiä ja varmenteita. Ilman kryptografiaa meillä ei olisi tapoja suojata arkaluontoisimpia tietoja ja suurin osa koko nykyisestä yhteiskunnastamme olisi mahdoton. Kysyntä kryptografialle on myös jatkuvassa kasvussa tietoliikennejärjestelmien ja automatisoinnin kehittyessä.

Kryptografia on myös välttämätön osa Bitcoinia ja kaikkia sen pohjalta rakennettuja muita digivaluuttoja. Bitcoin (ja useimmat muut kryptovaluutat) käyttävät kryptografiaan perustuvaa digitaalista allekirjoitusta pääasiassa kahdella eri tavalla: sillä varmistetaan, että tiettyä lompakkoa voi käyttää vain sen oikea omistaja sekä ylläpidetään koko kryptovaluuttaverkon turvallisuutta.

Ilman kryptografiaa moderni maailma sen kaikkine ihmeineen ei olisi mahdollinen. (KUVA: Alanmak) Lue lisää about Kryptovaluuttojen turvallisuus perustuu kryptografiaan

Bitcoin och blockkedjan är också regnbågsfolkets verktyg

Glad pride-månad! Ett starkt karnevaliserat, ljudligt och gladlynt pride-tåg, regnbågsfolkets regnbågsfärger och mediernas svada kan ibland få en att glömma att fastän köns- och sexuella minoriteter i flera länder är juridiskt nästan likaberättigade, så är situationen inte så bra överallt i världen. Lue lisää about Bitcoin och blockkedjan är också regnbågsfolkets verktyg

Bitcoin ja lohkoketju ovat myös sateenkaariväen työkaluja

Hyvää pride-viikonloppua! Vahvasti karnevalisoitu, äänekäs ja hyväntuulinen pride-kulkue, sateenkaariväen sateenkaarivärit ja median hehkutus saattavat saada välillä unohtamaan, että vaikka sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat saavuttaneet monissa länsimaissa lähestulkoon juridisen tasa-arvon, kaikkialla maailmassa tilanne ei ole näin hyvä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät nauti globaalisti tasa-arvoa. Esimerkiksi homoseksuaalisuus on laitonta lähestulkoon puolessa maailman maista. Homoseksuaalisuus on kriminalisoitu yli 70 maassa. Homoseksuaalisuudesta, "luonnottomista" tai "moraalittomista" teoista tuomitaan useimmiten vankeuteen. Islamilaista sharia-lakia noudattavassa Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Jemenissä homoseksuaalisuudesta voi saada kuolemantuomion.

Myös monissa maissa, joissa homoseksuaalisuus ei ole virallisesti laitonta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saattavat kokea valtiollista sortoa. Esimerkiksi Venäjä pyrki vuonna säätämään "ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden propagoimisen" kieltävän lain. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut lain olevan vastoin Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Homoseksuaaleja, transsukupuolisia ja muita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä syrjitään ja vainotaan ympäri maailman. Siinä missä meille yksityisyyden, julkisuuden ja vapauden kysymykset liikkuvat usein abstraktin ajattelun tasolla, ihmisille esimerkiksi Iranissa, Venäjällä, Saudi-Arabiassa ja jopa Amerikassa nämä asiat saattavat olla elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Bitcoin on teknologia, joka on peruslähtökohdiltaan vapaa ja täydellisen tasa-arvoinen. Se on kyvytön syrjimään, mutta pätevä työkalu syrjintää vastaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten Bitcoinia ja lohkoketjua voidaan käyttää ja ollaan käytetty taistelemaan sateenkaarikansan oikeuksien puolesta.

Pridet ovat suuria tapahtumia Euroopan isoissa kaupungeissa, mutta monessa päin maailmaa ne olisivat rikollisia. (KUVA: Jordy91) Lue lisää about Bitcoin ja lohkoketju ovat myös sateenkaariväen työkaluja

Osta bitcoineja helposti ja nopeasti
Kotimainen lohkoketjuselain Bitcoinille

Yritysinfo / Company info

Prasos Oy
Y-tunnus 2469683-1
Yksityisyys

Sosiaalinen media

Facebook
Twitter
 
Seuraa Bittiraha.fi:n toimintaa Facebookissa, Twitterissä, Youtubessa ja LinkedInissä!

Yhteystiedot / Contact

IRCNet Support: #Bittiraha
Live chat: Ma-Pe klo 10-18, La-Su klo 10-16
Puhelinasiakaspalvelu 029-1701190: Ma-Pe 13-15