Bitcoin-lahjoitusten avulla 12500 kilon ruoka-avustus Venezuelaan

Valuutan romahduksen, tiukan hallinnon ja talouspakotteiden kurjistamassa Venezuelassa kansalaisten ruoan saanti on ollut vaikeuksissa ja avustusten jakaminen vastatuulessa. Etenkin Yhdysvalloista tulevien avustusten päätyminen rajalta tarvitseville kansalaisille asti on edennyt heikosti. Joukko bitcoin-aktiiveja päätti yrittää ruokalahjoitusten organisointia bitcoin-lahjoitusten avulla ja onnistui toteuttamaan projektin menestyksekkäästi haasteista huolimatta. Tarinan yksityiskohtien luotettavuudesta en tosin voi luvata mitään, sillä lähteenä on vain muutamassa blogissa nimettömien toimittajien julkaisemat kertomukset.

Bitcoin-lahjoituksilla kustannettiin 5000 kiloa kanaa ja 7500 kiloa riisiä sekä maissijauhoja

Lahjoitushankkeen toteutti joukko Bitcoin Interest (BCI) kryptovaluutan aktiiveja keräämällä bitcoin-lahjoituksia Venezuelassa hanketta koordinoineelle henkilölle. Nimellä Carlos esiintyvä venezuelalainen vastaanotti lahjoitukset ja osti niillä paikallisilta kauppiailta 12 500 kiloa ruokaa. Paikalliset kauppiaat tukivat hanketta tulemalla vastaan hinnoissa, sillä myös he näkivät hankkeen hyödyllisyyden. Ruoan maahantuontiin liittyvien hankaluuksien vuoksi hankkeessa päädyttiin hyödyntämään maasta jo löytyviä ruokavaroja ja edistämään niiden jakelua apua kipeimmin tarvitseville. Ruoka jaettiin 5000 asukkaan Chichirivichen kaupunkiin kahden jakelurekan avulla tavoitteena tavoittaa kaikki kaupungin asukkaat.

Maan valuutan romahdus ja ruokajakelun heikkeneminen ovat ajaneet venezuelalaiset vaikeuksiin ja ruoka-avulle on monin paikoin tarvetta.

Hankkeessa ilmeisesti mukana myös suomalaisia

Onnistuneesta lahjoitushankkeesta kertovissa julkaisuissa ei ole kerrottu hanketta organisoineiden nimiä ilmeisesti hankaluuksien välttämiseksi, mutta yhdestä hanketta koordinoineesta käytetään nimeä Pekka. Kyseessä on sen verran tyypillinen suomalainen nimi, että voisi olettaa suomalaisilla kryptoaktiiveilla olleen näppinsä pelissä hankkeen organisoinnissa.

Avun jakeluun Carlos hankki kaksi rekkaa ja joukon vapaaehtoisia tavaran jakeluun. Jakelun aikana paikalliset viranomaiset tulivat useita kertoja tarkistamaan, ettei kyseessä ole Yhdysvalloista peräisin oleva lähetys. Organisoijat saivat heidät kuitenkin dokumenttien avulla vakuutettua siitä, että kyseessä ei ole Yhdysvaltain hallituksen organisoima hanke, vaan kansainvälisiin lahjoituksiin perustuva maan hyväntekeväisyysprojekti.

Vapaaehtoiset jakamassa lahjoituksia avun tarpeessa oleville venezuelalaisille.

2 thoughts on “Bitcoin-lahjoitusten avulla 12500 kilon ruoka-avustus Venezuelaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *