Tekninen analyysi 1.7.: Kurssinousu keskeytyi korrektioon

Kuten kirjoitin viime kerralla niin bitcoinissa oli voimaa vielä reilusti jäljellä ja menimme vielä paljon korkeammalle. Nyt kuitenkin ajattelen, että tarvitsemme korrektion ennen uutta nousua. Tässä analyysissa kirjoitan miksi näin.

Aloitetaan kuukausikaaviosta fibonacci-tasoilla ja suhteellisella vahvuusindexillä (RSI). Kun kurssi oli 61.8% fibonacci-tasolla niin RSI oli 70:n tasolla. Tämä kuukausikaavion 70-taso voi olla merkittävä resistanssi. 61.8% fibonacci-taso on todennäköisesti merkittävä resistanssi.

Viikkokaaviossa näemme punaisen “shooting star” kurssipalkin huipulla. Tällainen viikkopalkki on selkeä merkki siitä, että karhumarkkinan 61.8% fibonacci-taso oli merkittävä resistanssi. Viikko sulkeutui sunnuntai iltana, kun sunnuntai loppui GMT0 aikaa, joten tämä on nyt ensimmäinen selvä merkki viikkokaaviossa, joka antaa parempia signaaleja mitä lyhyemmän aikavälin kaaviot.

Kaaviossa näkyy myös karhudivergenssi (bear divergence) RSI:ssä $9096 ja $13880 huippujen välillä.

Päiväkaaviossa näemme miten RSI meni yli 85-tason, mikä tarkoittaa, että bitcoin oli yliostettu (overbought) ja meni taas liian nopeasti liian ylös. Huipun jälkeen näimme ison punaisen “engulfing” palkin, jonka jälkeen vihreä palkki oli pienempi ja sitten aloimme taas näkemään punaisia palkkeja.

Kuukausi-, viikko- ja päiväkaavion RSI, fibonacci-tasoilla ja yksinkertaisella palkkianalyysilla ovat yksinkertainen ja toimiva tapa lukea markkinoita, jos osaa keskittyä oikeisiin asioihin.

Trendiviivoja piirretty päiväkaavion kynttilöistä.

Samat trendiviivat 4 tunnin kaaviossa. Nämä voivat olla avuksi, mutta voivat myös sekoittaa liikaa ajatuksen juoksua ja viedä keskittymisen tärkeämmistä asioista. Treidaamisessa on tärkeää keskittyä yksinkertaisiin oikeisiin asioihin ja suodattaa “melu” pois. Aloittelijoilla on yleensä kaaviot täynnä indikaattoreita eivätkä he tiedä koskaan mihin luottaa, kun aika tehdä kauppoja tulee.

Kun nämä trendiviivat sopivat yhteen tärkeämmän analyysin kanssa, niin niistä voi olla arvokasta apua. Ympyröin tärkeitä kohtia trendiviivojen kanssa kaavioon. Ensin lasku pysähtyi toiselle trendiviivalle huipulta katsottuna ja “bounce” meni sitten takaisin ensimmäiselle ja stoppasi sinne. Sieltä sitten laskettiin uudestaan ja tällä kertaa rikottiin tuo toinen trendiviiva ja nyt ollaan testattu sitä alapuolelta.

Katsotaan nyt mihin voisimme olla matkalla, jos tämä tosiaan on isompi korrektio kuten tässä olen kirjoittanut. Tässä viikkokaavio pinkillä EMA8:lla, purppuralla EMA20:llä ja keltaisella SMA50:llä. Edellisessä analyysissä kertasin miksi käytän näitä keskiarvokäyriä.

Edellinen pieni korrektio (punainen palkki kesäkuun 3. alkaen) viikkokaaviossa stoppasi tuolle EMA8:lle kuten kaaviosta näkyy. Nyt meillä on tämä negatiivinen punainen “shooting star” tärkeältä karhumarkkinan 61.8% fibonacci-tasolta, joten olen taipuvainen ajattelemaan, että menemme tällä kertaa alemmas.

Seuraava keskiarvokäyrä-support on purppura EMA20. Tämä on nyt myös tuolla edellisen pienen korrektion alueella, mikä on yleensä hyvä paikka alkaa etsimään targetteja korrektiolle. Tämä EMA20 voisi nousta tuolle $8501 50% fibonacci-tasolle ennen siihen osumista, lyhyt piikki $7231 61.8% tasolle on myös mahdollista, mutta ei niin todennäköistä, koska EMA20 on jo sen yläpuolella.

Keltainen SMA50 on erottaja karhu- ja härkämarkkinan välillä. Mikäli sulkeudumme sen alapuolelle, niin alan epäilemään, että oliko tämä uuden härkämarkkinan alku sittenkään. Tällä hetkellä ei ole mitään syytä ajatella, että tämä ei olisi uuden nousukauden alku. Tämä nousu 3000 dollarin karhupohjilta on voimakas ja todennäköisesti siinä on vielä paljon voimaa jäljellä pidemmällä aikavälillä.

$80k – $100k on minun ensimmäinen tämän hetken target pidemmälle aikavälille, mutta voimme mennä paljon korkeammallekin, mutta kirjoitan tästä joku toinen kerta.

9 thoughts on “Tekninen analyysi 1.7.: Kurssinousu keskeytyi korrektioon

 1. Niko says:

  Voi itku näitä teidän teknisiä analyyseja…. Aika väsynyttä plebdicator huttua oikeesti. 2d bear engulf teki tehtävänsä ja painoi hinnan alas. Pari massiivista gäppiä alaspäin vielä jäljellä joten 8500 on todennäköinen, Bearish momentum bar weeklyssa, eli bouncen jälkeen takaisin alas, ehkä 11.4 ja sitten iso nuke. 9900 bounce oli hieno, gap close ja vihdoin kunnon reaktio mutta joo itsekin uskon että korrektio ei ole vielä ohi. Huvittaa siis vaan tämä puu ja palikka charting joka on oikeasti… miten sanoisin olematta liian ilkeä, koska en halua ihan mulkkukaan olla. Sanotaan vaikka näin että yksikään oikeasti voitollinen treidaaja ei katso RSI:ta ja divergenssejä ja EMA viivoja sun muuta typerää. Tai itse ainakin olen puhtaasti price action treidaaja enkä laita pätkän vertaa painoa näille kristallipallo indikaattoreille. Pyrin tarkkuuteen enkä “noh ehkä ylös ehkä alas”

  Tulipas jauhettua. Ja tulipas kuullostettua ihan kusipäältä. Se ei ollut tarkoitukseni. Halusin vain antaa palautetta että nämä tekniset analyysit tällä sivulla kaipaavat merkittävää parannusta. Ei mulla muuta. Kiitos hyvästä palvelusta

  • Toni says:

   Kuinkas kauan sä olet tehnyt enemmän rahaa treidaamalla kuin jos olisit vaan holdannut? Mä ostin 20 dollarissa ja sen jälkeen en ole laittanut rahaa sisään. 200 dollarin pohjan jälkeen olen voittanut holdaamisen eli siis jos olisin laittanut kaikki rahani 200 dollarissa bitcoiniin ja vaan holdannut niitä tähän päivään asti.

   Tiesitkö muuten että fibonacci-tasot ja “shooting star” kynttilä ovat “price action trading” alle osuvia treidaustyökaluja?

   Sä oot varmaan joku noob joka on lukenut vähän twitteriä ja tehnyt muutaman voitollisen kaupan, siellä kun on nyt price action trading kovassa nosteessa.

   Hyvää jatkoa ja kiitos kommentista.

 2. DayTrader says:

  Bitcoinin suhteen ei kannata luottaa liikaa teknisiin analyyseihin. Suuremmat sijoittajat saavat sekoitettua mittarit helposti ja tarkoituksella. Ne jotka odottavat varmaa nousua seuraaville fibonacci tasoille häviävät yleensä rahansa. Nyt näimme vahvan nousun yli 13k:n arvoon, jonka jälkeen ostopohja katosi yhtäkkiä täysin. Tämä kuvastaa hyvin sitä tosiasiaa, että suurempi peluri päätti kotiuttaa voitot ja maksajaksi jäivät holdaajat ja teknisten mittareiden mukaan ikuiseen kasvuun luottavat ostajat. Bitcoinin suhteen kannattaa seurailla näiden suurempien pelureiden siirtoja ja tehdä omat siirrot sen mukaan. Voitot kannattaa kotiuttaa hyvissä ajoin, sillä arvo tulee putoamaan taas matalalle kun uusia ostajia haetaan mukaan.

  80-100k arvo Bitcoinille on täyttä utopiaa. Typeriä ostajia ei ole enää niin paljoa, että arvo nousisi kyseisille tasoille. Peli pelataan alemmilla tasoilla ja sielläkin rakennetaan uskottavuutta pelkillä mielikuvaan perustuvilla odotuksilla tulevaisuudesta. Uudet kryptot tekevät jo tuloaan, joilla on myös aitoa käyttöarvoa eikä Bitcoin pärjää niille vertailussa.

  • Sammaloituva hodlaaja says:


   Bitcoinin suhteen kannattaa seurailla näiden suurempien pelureiden siirtoja ja tehdä omat siirrot sen mukaan.

   Mistä ja miten nämä suuret pelurit löytää? Onhan se totta että näitä kannattaisi seurata. Mutta bitcoin mahdollistaa piiloutumisen kohtuullisen hyvin. Bitcoinista kun ei pidetä tietääkseni mitään julkista omistajaluetteloa kaikkien tutkittavana? Kuten vaikka pörssiyhtiö Nokiasta pidetään ja jonka omistajaluetteloa voi kaikki tutkia, koska Nokia on julkinen pörssifirma. Ja jos Nokian omistajaluettelossa havaitsee merkittäviä muutoksia suurempien omistajien kohdalla niin kannattaa pelata pelit sen mukaan.

   Lisäksi bitcoinejahan voi kuka vaan omistaa vaikka tuhansittain, mutta ne ei ole välttämättä yhden bitcoinosoitteen takana. Vaan vaikka tuhansissa osoitteissa, joten pitäisi tietää paljon tietoa joka ei ole ehkä kuin 1-5 henkilön tiedossa. Ja ne ei sitä tietoa kerro julkisesti.

   Miten silloin voi tehdä omia peliliikkeitä, kun ei yksinkertaisesti tiedä riittävästi? No tässä tulee varmaan avuksi sitten nämä tekniset analyysit. Joilloin tarvitse tietääkään kuka omistaa vaikka 100 000kpl bitcoinia ja missä ne on. Niiden liikkeet näkyy aika varmasti teknisissä analyyseissä, kun ne alkaa vaihtaa omistajaa.


   80-100k arvo Bitcoinille on täyttä utopiaa. Typeriä ostajia ei ole enää niin paljoa, että arvo nousisi kyseisille tasoille.

   Olen tässä vähän samoilla linjoilla. Aika utopistiselta tuollainen noin 100 000$/BTC hinta tuntuu tällä hetkellä. Toki taitaa nykyinen hinta tuntua aivan utopistiselta. Jos menisi vaikka vuoteen 2011 ja kertoisi siellä, että 2019 kesällä hinta vaikka 8000 dollari per bitcoin.

   Toisin sanoen ei tässä taida auttaa muuta kuin odottaa ja katsella miten käy. Tuleeko joku muu krypto bitcoinista ohi vai nähdäänkö sekin päivä kun bitcoinista maksetaan vaikka se 100 000$/kpl tai paljon ehkä enemmänkin. Uskoisin että kukaan ei tiedä miten lopulta tulee käymään. Tällä hetkellä omasta mielestä kyllä bitcoin on aika kova pala purtavaksi muille kryptoille ehkä vielä vuosia jos ei jopa vuosikymmeniä tai aina ja ikuisesti, kunnes aurinko sammuu.

  • Juhani os says:

   DayTrader. Herää kysymys, kuinka kauan olet ollut cryptosijoittamisen tai bitcoinin maailmassa ja miten paljon olet perehtynyt aiheeseen? Kommenteistasi päätellen et kovinkaan montaa vuotta tai kovin perusteellisesti.

   “Tämä kuvastaa hyvin sitä tosiasiaa, että suurempi peluri päätti kotiuttaa voitot ja maksajaksi jäivät holdaajat ja teknisten mittareiden mukaan ikuiseen kasvuun luottavat ostajat.”

   En oikein ymmärrä, miten holdaajat ovat hävinneet mitään tässä tuoreessa dipissä? Missä vaiheessa tappio on realisoitunut? Häviäjiä olivat ne shorttaajat, jotka ostivat lähellä huippua ja myivät laskussa. Heillä tappio realisoitui. Kukaan ei varmasti täälläkään usko ikuiseen kasvuun, mutta sen sijaan perusteltuihin todennäköisyyksiin kasvun jatkumiselle tässä hetkessä.

   “80-100k arvo Bitcoinille on täyttä utopiaa. Typeriä ostajia ei ole enää niin paljoa, että arvo nousisi kyseisille tasoille.”

   Mihin perustat tämän? Ensinnäkin bitcoin on tilastollisesti tehnyt tasaisin väliajoin näitä harppauksia ihan sieltä alkuajoista lukien. Joka kerran jälkeen löytyy niitä, jotka eivät osaa katsoa historiaan, vaan näkevät vain edeltävän harppauksen manaten samaa mantraa, että tätä samaa ei voi tapahtua “toista” kertaa.

   Lisäksi mielestäni katsot asiaa liiaksi itse yksikön hinnan mukaan, kun asiaa pitäisi arvioida ennemminkin koko bitcoin -talouden arvon ja potentiaalisen markkinan, eli kasvunvaran mukaan. Tietenkin isot luvut antavat helposti hämätä, mutta ne ovat loppupeleissä vain lukuja yksikölle bitcoin. Bitcoinia on ajettu pikkuhiljaa sisään kymmenen vuoden aikana, jonka seurauksesta kasvu ja harppaukset sen arvossa ovat tapahtuneet. Kaikilla mittareilla tämä prosessi on vielä täysin kesken (lue: kokonaismarkkina-arvo on edelleen alhainen sen olemassaolevaan potentiaaliin nähden).

 3. Hodlaaja says:


  Tällä hetkellä ei ole mitään syytä ajatella, että tämä ei olisi uuden nousukauden alku. Tämä nousu 3000 dollarin karhupohjilta on voimakas ja todennäköisesti siinä on vielä paljon voimaa jäljellä pidemmällä aikavälillä.

  Tämä on hyvä jotain tämmöistä loppukaneettia toivoisikin aina analyysien loppuun.
  Riippumatta siitä onko tiedossa nousua vai laskua. Keventää ja selventää mukavasti raskasta analyysiä jota joutuu oikeasti hieman miettiin jos siitä haluaa ymmärtääkin jotain.


  $80k – $100k on minun ensimmäinen tämän hetken target pidemmälle aikavälille, mutta voimme mennä paljon korkeammallekin, mutta kirjoitan tästä joku toinen kerta.

  Ja tämä on tietysti mukava “karkki” lopuksi 🙂

 4. 1556123400000 says:

  Mahdollisuuksia täynnä tuo bitcoin.
  Bitcoin se tulevaisuuden raha on ja aina on tuleva.

  Hintahan varmasti on tulevaisuudessa korkea.
  Nimeksi laitan bitcoinin hinnan tulevaisuudesta.

  Kiitos hyvästä analyysistä.

 5. Treidar Särestöniemi says:

  Jos ei usko, että Bitcoilla tulee koskaan olemaan mitään käyttöä eikä se tule nousemaan nykyisistä lukemista kertaluokkia ylemmäs, kannattaa myydä Bitcoinit heti pois, kun vielä ehtii. Spekulatiivisella välineellä, joka on pelkkä valaiden rahastuskeino ei tee mitään ja rahat ovat parempi sijoittaa johonkin todelliseen liiketoimintaan.

  Jos taas uskoo, että Bitcoinista voi tulla digitaalinen kullan vastine, sitä kannattaa hankkia tässäkin vaiheessa lisää. Treidaaminen on erittäin typerää toimintaa, ellei tiedä tarkkaan mitä tekee ja aniharva tietää. Siis HODL.

  Bitcoin ei ihan pian mielestäni ole menettämässä asemaansa suurimpana kryptona. Tämä johtuu siitä, että keskuspankkien on pakko jatkaa erittäin löysää rahapolitiikkaansa jatkossakin. Bitcoinin hintakehitys ei korreloi S&P 500:n, mistä syystä se sopii hajauttamiseen.

  https://cryptoslate.com/data-indicates-bitcoin-price-uncorrelated-stock-market/

 6. DayTrader says:

  80k-100k ei ole realistinen tavoite sen vuoksi, koska tiedämme millaisiin arvoihin Bitcoin ylsi tullessaan valtavirtaan. Tämä valtavirtaan siirtyminen tapahtui 2017 syksyllä kun Bitcoin kävi korkeimmassa arvossaan (n. 20k) ja sen maailmanlaajuinen mediahuomio oli suurimmillaan. Tätä ennen tapahtunut arvon nousu on ollut käytännössä aikaa ennen suurinta mahdollista valtavirtaan siirtymistä eikä sitä aikaa voida pitää enää vertauskelpoisena nykyisen tulevan arvonkehityksen suhteen. Tämä valtavirtaan siirtymisen aika (2017 syksyllä) opetti karvaasti useimmille, että Bitcoin on käytännössä vain rahapyramidi, johon suuret pelurit pumppaavat arvoa ja luovat FOMOa. Kun nämä suuret pelurit kotiuttavat voittonsa niin maksumieheksi joutuvat hölmöt, jotka luottavat jatkuvaan kasvuun ja haaveilevat mainostetuista 100k+ arvoista. Ne jotka holdaavat pisimpään ovat lopulta Bitcoin pelaamisen suurimpia häviäjiä.

  Kun sanoin, että täytyy seurata suurimpien pelureiden liikkeitä mikäli haluaa tehdä rahaa Bitcoinilla se tarkoittaa käytännössä päiväkauppatasolla markkinaliikkeiden jatkuvaa seuraamista. Ei ole mitään ennakkotietoa suurista Bitcoin omistajista (perinteisten pörssiosakesijoittamisen tapaan) ja heidän liikkeistään, joten seuranta täytyy tehdä itse ja reagoida nopeasti markkinaliikkeiden mukana. Bitcoinin suurimmat nousut ja laskut tapahtuvat synkronoidusti useissa suurissa pörsseissä yhtäaikaa ja niitä ei voi olla huomaamatta mikäli seuraa tiiviisti markkinoita. Mikäli omaa vähän pelisilmää voi näistä osto- ja myyntipiikeistä hyötyä ja tehdä rahaa. Holdaamalla loputtomiin Bitcoineja sen sijaan vain häviää rahansa. Bitcoinin suhteen jatkuva sisään syötetty raha ei myöskään tuota pitkällä aikavälillä voittoa kuten usein tavallisilla pörssimarkkinoilla. Bitcoinin arvo tulee romahtamaan kerta toisensa jälkeen hyvin alas kun suuret pelurit ovat saaneet vietyä riittävän määrän hölmöjä (FOMOlla) ylös. Bitcoin on eräänlainen “työväline” pumpata rahaa hölmöjen taskuista suurille pelureille. Useat kun haluavat rikastua nopeasti niin he ovat alttiita uhreja Bitcoinin tapaisille sijoitusympäristöille joissa luvataan toinen toistaan suurempia valheita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *