Miksi käyttää Bittipörssiä?

Bitcoin on taas vahvassa nousujohteessa. Tällä kertaa se johtuu ainakin osittain Kiinassa tapahtuvasta kehityksestä. Kiinan suurin pörssi BTC China on lähiaikoina ollut johtava Bitcoin-pörssi, ja onkin kirjoitushetkeä edeltävän 24 tunnin ajalta suurimman vaihtovolyymin pörssi koko maailmassa. Bitcoinien vaihtokurssi nousee ensin Kiinassa ja länsimaiden pörssit seuraavat perässä.

Asiasta kiinnostuneiden tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu, mistä ostan bitcoineja? Entä missä myyn bitcoineja? Suomalaisille käyttäjille yleisiä tapoja on 1) Ostaa suoraan kansainvälisestä Bitcoin-pörssistä kuten Mt. Goxista tai Bitstampista, 2) Käyttää Bittirahan Bittipörssi-palvelua tai 3) Vaihtaa bitcoineja suoraan toisen Bitcoin-harrastajan kanssa, esimerkiksi LocalBitcoinsin kautta.

Tässä blogissa ajattelin käydä hieman läpi sitä, miten Bittipörssi eroaa muista palveluista ja mitä hyötyjä sen käytössä on.

Nopeus

Yksi tärkeimmistä kriteereistä Bitcoin-vaihdannassa on nopeus. “Heti”, on parempi kuin “myöhemmin”. “Kohta”, on parempi kuin “joskus”. Ostajien kannalta Bittipörssi ja LocalBitcoins ovat nopeampia vaihtoehtoja kuin suoraan pörssistä ostaminen.

Mt. Gox- ja Bitstamp-pörsseihin kestää 1-2 pankkipäivää siirtää rahaa, kun Bittipörssiin saa useista pankeista rahaa samantien. Jos tilauksen ajoittaa hyvin, on bitcoinit mahdollista saada hyvin nopeasti. Bittipörssin tilauksia käsitellään arkisin klo 11 ja klo 16 jälkeen, ja yleensä viikonloppuisin & pyhäpäivisinkin tehdään yksi käsittely. LocalBitcoinsissa nopeus riippuu olemassa olevista tarjouksista, mutta käytännössä kaupan saa sielläkin aikaan nopeammin kuin siirtämällä rahaa pörssiin.

Bitcoineja myyvien kannalta nopeudessa on myös eroa. Jos myyt bitcoineja Mt. Goxissa, on tilityksen viive tällä hetkellä vähintään 4 viikkoa, pahimmassa tapauksessa jopa enemmän. Bitstampissa tilitys kestää muutaman pankkipäivän.

Bittipörssissä myyvä saa käytännöllisesti katsoen aina rahat tilille seuraavana pankkipäivänä, ja ne on mahdollista saada jopa samana päivänä. Tällä hetkellä asiasta kannattaa mainita sähköpostitse, jos haluaa tilityksen tietystä pankista, mutta jatkossa pyrimme tilittämään automaattisesti nopeinta reittiä. LocalBitcoinsissa nopeus riippuu jälleen siitä kenen kanssa kauppaa käy, sielläkin rahat on mahdollista saada tilille jopa samana päivänä.

Helppous

Tältä osastolta löytyy suuria eroja eri vaihtoehtojen välillä. Mt. Gox, ja nykyään myös Bitstamp, vaativat käyttäjiltään 1) rekisteröitymisen ja 2) henkilötietojen tarkistuksen, jotta palvelua voi ylipäätään käyttää. Bitstampissa ei voi siirtää edes bitcoineja ellei ole tunnistautunut käyttäjä. LocalBitcoinsiin tarvitsee rekisteröityä, mutta prosessi on verrattain yksinkertainen.

Bittipörssi ei vaadi minkäänlaista rekisteröintiä, ja itseasiassa rekisteröinnistä ei tällä hetkellä ole mitään hyötyäkään. Moni rekisteröityy Bittirahan sivustolle ajatellen, että se on tarpeellista. Tosiasia on, että ainoa syy pitää käyttäjätiliä tällä sivustolla on näihin blogeihin ja artikkeleihin kommentointi, joka vaatii käyttäjätilin. Bittipörssin ostolomake ja myyntilomake muistavat käyttäjän tiedot ilman rekisteröitymistä, mikäli käyttäjä on raksittanut siihen liittyvän kohdan.

Eli Bittipörssin tapauksessa ei tarvitse kuin täyttää verrattain yksinkertainen lomake, jonka tiedot tallentuu halutessa, ja odottaa vähän aikaa, niin bitcoinit / eurot saapuvat. Muissa vaihtoehdoissa tarvitsee käydä erilaisia rekisteröinti- ja mahdollisesti tunnistautumisruljansseja ennen kuin voi tehdä mitään. Bittipörssikin tosin vaatii tunnistautumista sitten, kun vaihtojen euromäärä ylittää 15 000€, mutta tätä ei suurimman osan käyttäjistä tarvitse tehdä.

Hinta

Vaihdannan kolmas tärkeä kriteeri on hinta. Siinäkin on eroja eri vaihtoehtojen välillä. Edullisimmillaan vaihto tapahtuu suoraan Bitcoin-pörsseissä. Mt. Goxissa ja Bitstampissa yksi vaihtotapahtuma sisältää noin 0,5%:n kulun. Mt. Goxissa rahan tallettaminen maksaa vajaan euron. Jos myy bitcoineja, maksaa tilisiirto sekä Bitstampissa että Mt. Goxissa. Bitstampissa kiinteän 0,90€ ja Mt. Goxissa vajaan euron + 1%.

Bittipörssin kulu on ostaessa 1,99% + 1€ ja myydessä 1,99% + 0.01 BTC, eli se riippuu hieman summasta. Yleensä kulu on noin 2,5% kauppasummasta. LocalBitcoinsin markkinoilla ostaja joutuu maksamaan kaupoista korkeamman hinnan. Vaihdon kulu on yleensä vähintään 5%, voi olla enemmänkin. Myyjän taas on mahdollista saada vaihdoissa todella hyväkin kurssi, mutta LocalBitcoinsissa myyminen ei ole vaivatonta. Siellä pitää tehdä töitä sen eteen vähän samaan tapaan kuin myisi tuotetta Huuto.netissä.

Hintaan liittyy kuitenkin yksi ulottuvuus, joka kannattaa huomioida. Kuvitellaan tilanne, jossa bitcoinien vaihtokurssi nousee yhtäkkiä 5% yhden päivän aikana. Tämä ei ole kovin epätavallinen tilanne Bitcoin-maailmassa. Millä tavalla saa oikeasti parhaan hinnan? Kansainväliseen pörssiin kestää siirtää rahaa päivän tai pari, joten vaikka itse vaihto tapahtuu halvemmalla, on kurssinousu voinut tuhota kaiken hintaedun.

Todellisuudessa siis LocalBitcoinsistakin ostaminen voi olla edullista, koska kauppa on mahdollista saada tehtyä saman päivän aikana. Sama pätee Bittipörssiin, jossa kulu on muutenkin melko kohtuullinen, saatika tilanteessa jossa kurssi nousee viiden prosentin päivätahtia.

Muut kriteerit

Yksi tärkeä kriteeri on tietysti luotettavuus, mutta tämän kriteerin osalta en näe suuria eroja vertailukohteiden välillä. Ainakin Bittiraha.fi, LocalBitcoins ja Bitstamp ovat mielestäni osoittautuneet pitkäaikaisiksi ja luotettaviksi toimijoiksi. Siltä osin kaikki ovat samalla viivalla. Joskin Mt. Goxin luotettavuus ei luultavasti ole yhtä hyvä tällä hetkellä.

Kotimaisuus! Tämä kriteeri ei kaikkia kiinnosta, mutta jos haluaa tukea suomalaista yritystä, ovat Bittiraha.fi:n Bittipörssi ja LocalBitcoins hyviä vaihtoehtoja. Molemmat ovat suomalaisten startup-yritysten pyörittämiä, ja siten ne maksavat veronsa Suomeen.

Toivottavasti tämä kirjoitus auttoi ymmärtämään miksi kannattaa käyttää Bittipörssiä, tai miksi kannattaa käyttää jotain muuta palvelua. Pyrin kirjoituksessani olemaan mahdollisimman faktuaalinen ja objektiivinen, korjatkaa kommenteissa mikäli olette kirjoituksen sisällöstä eri mieltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *