Veckogranskning 19/2018: Coinmotion erbjuder Litecoin och Bitcoin spås växa

Hejsan svejsan, kära läsare och kryptoister! Den här veckan har vi äran att meddela att vi har utvidgat vårt urval utanför Bitcoin för första gången. Nu får man också Litecoin från oss! Ifall du vill veta mer om vad Litecoin handlar om, så har vi publicerat en artikel som berättar Litecoins grundprinciper, historia och varför den överhuvudtaget har betydelse.

Vi är förstås ivriga efter att ha publicerat Litecoin-servicen, men inte lika ivriga som Fundstrats Tom Lee är när det gäller Bitcoin. Enligt Lee kommer vi inom några år att se hundratals procents värdestegring ifall saker och ting går som han antar. Kanske de går, vem vet, men åtminstone har Lees tidigare spådomar varit fel mer ofta än rätt.

I andra nyheter behandlar vi bl.a. rykten som hävdar att Facebook håller på att utge en egen kryptovaluta eftersom Bitcoin inte duger. Därtill berättar vi om en bank som Bitcoin nog duger åt, eftersom banken med Bitcoin kan erbjuda internationella lån snabbare och billigare än andra banker.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Var Bitcoin är digitalt guld är Litecoin digitalt silver. Och som med guld och silver, har båda kryptona sin plats i världen.

Coinmotion erbjuder nu Litecoin

Bittiraha.fi:s systerservice, kryptoförmedlaren Coinmotion har öppnat en ny tjänst genom vilken kunder nu vid sidan om Bitcoin också kan handla med Litecoin. I servicen kan du köpa, sälja och förvara litecoins lika lätt som bitcoins.

Litecoin är en av de mest etablerade och använda av alla så kallade altcoins, alltså andra kryptovalutor än Bitcoin. Som namnet föreslår är Litecoin “lättare” än Bitcoin och är avsedd för snabbare och mindre pengmängders transaktioner än Bitcoin. Liksom Bitcoin har också Litecoins värde och användning vuxit betydligt under åren. En litecoins pris rör sig nu kring 140 dollar.

”Trots att vi i främst fokuserar på Bitcoin ser vi skäl att utvidga våra tjänsters utbud och urval. Altcoins har haft betydande efterfråga bland våra kunder,” berättar Prasos Ab:s v.d. Henry Brade.

Vid sidan om Coinmotions Litecoin-tjänster kommer Prasos Ab I framtiden också att erbjuda andra altcoin-tjänster, så som ett ännu större urval kryptovalutor. I framtiden säljer vi också altcoins via vårt Bitmat-nätverk.

Coinmotions Litecoin-service underlättar litecoins skaffande betydligt.

Fundstrat: Bitcoin växer till 36 000 dollar

Enligt internationella investeringskonsultföretaget Fundstrat Global Advisors uppskattning kommer bitcoins kurs att vara omkring 36 000 dollar före årets 2019 slut, berättar företagets grundare Tom Lee.

Företaget analyserar sambandet mellan bitcoins kurs och Bitcoin-brytningens pris samt deras utveckling, varmed de uppskattar att bitcoins kurs kommer att stiga. Enligt Fundstrats strategist Sam Doctor kommer kursen att vara mellan 20 000 dollar och 64 000 dollar vid slutåret 2019.

Enligt Fundstrats analys har Bitcoin-brytning förutom priset också andra positiva följder. Mängden elektricitet som används till Bitcoin-brytning håller på att sakta ner. Moderna brytningsapparater kan producera allt mer och mer beräkningskapacitet i relation till använda elektriciteten, vilket begränsar Bitcoins belastning av naturen.

Fundstrat frågade också andra parter vad de tror att priset kommer att vara vid årets slut. Majoriteten av svararna spådde att kursen kommer före årsslutet att vara mellan 10 000 och 20 000 dollar.

Ifall Lees och Fundstrats prognoser stämmer har bitcoin fina tider framför sig.

Microsoft förbjuder Bitcoin-reklamer

Microsoft har annonserat att de följer Googles, Facebooks och flera andra stora företags fotspår och förbjuder Bitcoin-reklamer. Microsofts reklamförbud gäller Microsofts Bing-sökmotor.

”Vi håller vår politik alltid aktuell för att erbjuda våra användare en trygg upplevelse. Eftersom kryptovalutor och relaterade produkter inte regleras ordentligt, har vi märkt att de potentiellt medför en högre risk för olika bluffar” berättar Microsoft.

Microsoft ber alla kryptoföretag med reklamer i Bing att själv ta kontakt med Microsoft före juni, då reklamförbudet träder i kraft. Tills vidare är det oklart om förbudet blir tillfälligt eller mer långvarigt.

Allt flera webbens storföretag har begränsat Bitcoin-reklamer p.g.a. vad de anser vara bristande reglering.

Facebook utger egen kryptovaluta?

Enligt nyhetstjänsten Cheddar håller Facebook på att planera en egen kryptovaluta, Facecoin. Enligt namnlösa källor är Facebook seriös med sina planer att skapa en egen kryptovaluta, eftersom nuvarande kryptovalutorna inte räcker för deras tjänster.

Facebook började studera blockkedjan ungefär ett år sedan. Förra veckan berättade nyhetstjänsten Recode att Facebook har grundat en forskningsgrupp vars avsikt är att “undersöka hur blockkedjan kan bäst användas i Facebook från grund och botten”.

”Liksom flera andra företag undersöker också Facebook blockkedjeteknologins möjligheter. Vår nya blockkedjegrupp studerar flera olika blockkedjeappar, men tills vidare ger vi inte mera detaljer” berättar Facebooks vicedirektör David Marcus.

Fastän Facebook har förbjudit Bitcoin-reklamer och tagit en försiktig linje, är det klart för Mark Zuckerberg att kryptovalutor har en enorm potential.

Blockkedjan spårar diamanter

Internationella diamantjätten De Beers har berättat att de lyckats spåra 100 stycken värdefulla diamanter från gruvan ända till försäljning genom att använda blockkedjeteknologin. Enligt De Beers är det första gången som blockkedjan har använts till att spåra hela diamantens produktionskedja.

”Vårt team har visat att vi framgångsrikt kan spåra diamanter och försäkra deras äkthet på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Det här är ett betydligt genombrott för dem som delar vår iver för branschens utveckling och innovering” berättar företagets v.d. Bruce Cleaver.

De Beers’ system som fått namnet Tracr sparar blockkedjans unika identitet för varje diamant, och lagrar sådana egenskaper som karatmängd, genomskinlighet samt diamantens färg. Efter det försäkrar Tracr denna information i varje skedet av produktionskedjan.

Blockkedjan har länge ansetts ha möjligheter att underlätta och optimera logistiken samt föremåls uppföljning. Tidigare har tekniken provats bl.a. i frakttrafiken, men med naturligt unika föremål som diamanter kan blockkedjan fungera även bättre än med frakt.  

Blockkedjan fungerar utmärkt till att spåra saker med unika egenskaper, varmed föremålet kan försäkras i blockkedjan. (BILD: Jennifer Dickert)

Tysk bank förmedlar lån med bitcoin

Tyska nätbanken Bitbond som grundades 2013 har börjat använda bitcoin för att erbjuda internationella lån. Bitbond använder bitcoin för att flytta pengarna över staters gränser, varefter de kan låna varorna åt sina kunder. Just nu förmedlar Bitbond ungefär en miljon dollar värt lån varje månad.

Internationella pengtransaktioner är väldigt dyra för banker då de använder traditionella valutor som euron och dollar. Med Bitcoin är all transaktioner samma pris oavsett hur långt transaktioner görs geografiskt. Bitcoins användning låter Bitbond sänka internationella transaktioners kostnader till en bråkdel. Bitcoin möjliggör också tjänsters erbjudande åt en större grupp kunder.

“Alla Bitbonds betalningar sköts med Bitcoins blockkedja. Tack vare det kan alla våra tjänster användas runt världen och oberoende av andra banker,” berättar Bitbond.

“Traditionell pengförmedling är väldigt dyrt och kan även ta dagar. Med Bitbond sker betalningarna självständigt där var kunderna är. Med internet kan betalningarna göras väldigt, väldigt snabbt och transaktionskostnaderna är låga” förklarade Bitbonds grundare Radoslav Albrecht.

Bitcoin förenar världen oberoende av stater eller banker och möjliggör betydligt snabbare och förmånligare pengtransaktioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *