Analyysi Telegramin ICO-hankkeesta

Jatkumona aikaisempaan artikkeliini altcoinien ja polettien arvioinnista laadin tarkemmat analyysit joistain yksittäisistä ajankohtaisista kryptovaluuttahankkeista. Ensimmäisen perusteanalyysin kohteeksi päätyi yleisön toiveiden ja yleisen pöhinän johdosta venäläisen Telegram-pikaviestisovelluksen kehittäjien TON-hanke (Telegram Open Network), jonka white paperia lähdin tutkimaan selvittääkseni sen olemassaolon perusteet.

TON onkin kiinnostava analyysin kohde, koska se lupaa paljon muista uusien sukupolvien kryptovaluutoista tuttuja hienolta kuulostavia ominaisuuksia, kuten älysopimukset, virtuaalikoneen, tallennuspilven ja välityspalvelun. Analyysin tarkoitus on esitellä hankkeen perustietoja mahdollisimman objektiivisesti ja johtopäätöksiä vetämättä.

Mikäli ICO-hankkeet ovat sinulle uusi asia, suosittelen tutustumaan ensin Jirin artikkeliin ICO-sijoittamisen lupaukset ja riskit. Muistathan aina tutustua sijoituskohteeseen perinpohjaisesti ennen sijoituspäätöstä välttääksesi kryptokrapulan. Artikkelissa voi esiintyä joitain uusia termejä, joten lisäsin loppuun pienen sanaston.

Telegramin TON-hanke on toistaiseksi ennakkoon suurinta mediahuomiota kerännyt ICO. Siitä voi hyvin tulla myös rahallisesti isoin toteutettu tokenien myynti.

Perustiedot TON-hankkeesta

  • Valuutan tunnus: GRAM

  • Liikkeellelaskettava kokonaismäärä: 5 Mrd GRAM.

    • ICO-vaiheessa myydään 44% TON-poletteina

      • Annin tavoite 850,000,000 USD

    • Poletin lähtöhinta 0,1 USD

      • Jokainen myyty poletti on miljoonasosan edellistä kalliimpi

  • Tiimin koko: 15 henkeä, joista osa on hyvin arvostettuja ohjelmoijia

    • Osasta ei kerrota koko nimiä

  • ICO tulee ennakkomyyntiin Q2 2018,  minimipanos 20,000 dollaria

  • TON-lompakko ja GRAM julkaistaan Q4 2018

Hankkeen tarkoitus on tarjota Telegram-viestimen valmiiseen ekosysteemiin integroitu helppokäyttöinen ja suorituskykyinen käyttövaluutta, ikäänkuin kryptovaluuttapohjainen WeChatin maksujärjestelmän vastine.

TON on lohkoketjun ja valuutan lisäksi joukko yhteistyössä toimivia alustoja

TON-lohkoketjussa toimivat virtuaalikone, älysopimukset sekä usean eri kryptovaluutan siirrot. Lohkoketju skaalautuu tarpeen mukaan jakautumalla erillisiksi lohkoketjuiksi (Sharding), jotka voidaan määritellä jotakin tiettyä tehtävää varten. TON-lohkoketjun kerrotaan olevan itsekorjaantuva, jolloin sen haarautumisriski olisi vähäisempi (TWP 2.1.17.). Lohkoketjua voi käyttää TON-verkoston kautta (TWP 3. kappale), joka toimii rajapintana myös muihin hajautettuihin sovelluksiin, kuten:

  • TON Payments-alustaan, joka mahdollistaa mikromaksuverkon käyttäjien, bottien ja muiden palveluiden välillä.

  • TON Storage:n, johon voidaan tallentaa käyttäjien tiedostoja,

    • Haku toimii Bittorrentin Kademlian tyyppisellä algoritmilla (TWP 4.1.8)

  • TON Proxy:n, joka tarjoaa käyttäjille anonymiteetin maksua vastaan

  • TON DNS-nimipalveluun tileille, älysopimuksille, palveluille ja noodeille.

Minkä ongelman ratkaisee: Bitcoin tai mikään muu kryptovaluutta ei ole saavuttanut laajassa mittakaavassa toimivan käyttövaluutan teknisiä edellytyksiä tai momentumia. Minkään kryptovaluutan tukema transaktiomäärä ei vielä riitä maailmanlaajuiseen käyttöön.

Telegram on Whatsappin suurimpia haastajia kilpailussa pikaviestintäpalveluiden käyttäjistä. Se on suosittu myös kryptovaluutta-alan harrastajien, sijoittajien ja yritysten viestintäkanavana.

Käytettävyys

GRAMia voi käyttää Telegramin ekosysteemissä p2p-maksuihin, mainoksiin, välityspalvelimeen, ja muihin ekosysteemin tarjoamiin palveluihin. Jokaiseen Telegram-sovellukseen tulee Q4 2018 päivityksen myötä GRAM-lompakko, jolla on potentiaalia olla maailman laajimmin käytössä oleva kryptovaluuttalompakko. Hankkeen visiona on pyörittää Telegramissa bottiverkon avulla käyttäjien kauppapaikkoja, joissa käy maksuvälineenä GRAM.

Operatiivinen analyysi

GRAM tulee käyttämään proof of stake-konsensusmekanismia, jossa siirtojen vahvistajat määräytyvät käyttäjien balanssin perusteella.

Annista tullaan white paperin perusteella käyttämään yli 80% laitteisiin, laitetiloihin, verkkoliikenteeseen, ja käyttäjien varmentamiseen. Loput käytetään palkkoihin, toimistoihin, lakipalveluihin ja muihin konsultointipalveluihin.

Hallinto

TON:n hallinto on yhdistelmä hajautettua ja keskusjohdettua. ICO-vaiheessa hanke on luonnollisesti keskusjohdettu, mutta luovutetaan ajan kanssa “open source -yhteisölle”. TON-lohkoketju on ja pysyy Telegramin omistamana. Valuuttareservien liikkeellelaskusta päättää ennalta määrittelemättömän ajan kuluttua voittoa tavoittelematon TON Foundation.

Markkinat

Telegram-viestisovelluksella on yli 200 miljoonaa käyttäjää ja se on suosittu viestipalvelu erityisesti kryptovaluuttapiireissä. TON-lompakko lisätään näihin kaikkiin viestisovelluksiin päivityksen yhteydessä. Viestipalvelussa esiintyy jo mainontaa, jonka kaavaillaan siirtyvän jatkossa TON:n omalle mainosalustalle.

Hankkeen kerrotaan täyttävän KYC- ja AML-säädännön mukaiset vaatimukset. Lisäksi alusta mahdollistaa GRAM:n ostamisen luottokortilla, jolloin korttimaksupalveluntarjoajia koskeva PCI DSS-sääntelyä sovelletaan TON:iin.

GRAMin on tarkoitus tarjota ratkaisu kryptovaluuttojen skaalautuvuusongelmaan mahdollistaen kerrotusti jopa miljoonia transaktioita sekunnissa. TON:in kerrotaan kykenevän suurempiin siirtomääriin kuin lähimmät kilpailijansa EOS ja PolkaDot. Edellämainittuihin verrattuna TON erottuu erityisesti sharding-tekniikallaan.

Kehitysnäkymät

TON-lompakko lisätään päivityksen myötä yli 200 miljoonaan telegram-appiin Q4 2018, jonka jälkeen sillä on realistinen mahdollisuus olla maailman käytetyin kryptovaluuttalompakko.

Telegram-yhteisössä on tällä hetkellä suuria keskusteluryhmiä, joista suosituimmissa on yli 30 000 käyttäjää ja tiedotuskanavia, joissa on jopa miljoonia jäseniä. Kokonaisuudessaan tiedotuskanavat tuottavat enemmän kuin 30 mrd näyttökertaa kuukaudessa. Keskustelu- ja tiedotuskanavien valjastaminen mainosalustan käyttöön mahdollistaa merkittävän tulonlähteen jatkossa.

Saatavuus

ICO-annin 1. vaihe on rajattu ja sen minimisijoitus on 20 000 USD. Poikkeuksellisesti sijoitusta ei voi tehdä kryptovaluutoissa.

ICO-vaiheen jälkeen GRAM pyritään saamaan listattua joihinkin julkisiin kryptovaluuttapörsseihin. Lisäksi valuuttaa on mahdollista ostaa Telegramin omasta kaupasta. Valuutan arvoa pyritään vakauttamaan muun muassa takaisinostoilla.

GRAM-tokenin on määrä tulla vaihdettavaksi useisiin kryptovaluuttapörsseihin ICO:n jälkeen. Tokenin on tarkoitus toimia maksuvälineenä Telegram-palvelussa. 

Yhteenveto

TON on millä tahansa mittakaavalla arvioituna massiivinen hanke, jonka onnistuminen ei missään nimessä ole itsestäänselvyys. Tiimillä vaikuttaa kuitenkin olevan kompetenssia teknisen projektin läpivientiin ja ICO-annin tavoite on riittävä tämän kokoluokan projektille.

Telegramin TON perustuu osittain anonymiteettiin ja sensuroimattomuuteen, samoin kuin Telegram-viestisovellus. Kuitenkin tänä vuonna Telegram on suostunut Iranin valtiollisen viranomaisen pyyntöön sulkea valtionvastainen keskusteluryhmä. Toimenpiteen voidaan nähdä yhtiön periaatteen vastaisena ja se laimentaa TON:sta annettuja lupauksia.

ICO-annin 1. vaihe on hyvin rajattu ja mahdollisesti tarkoitettu hankkeen lähipiirille. Tämä antaa ensimmäisille sijoittajille periaatteessa mahdollisuuden tehdä voittoa ICO-vaiheessa myöhemmin mukaan lähteneiden sijoittajien kustannuksella.

Toinen mielenkiintoa herättävä seikka polettien jakautumisessa esilouhitun valuutan osuus ja sen käyttö. Kun liikkeellelaskija pidättää itsellään näin merkittävän osan valuutasta, kasvaa niin sanotun exit scamin riski. Riskiä toisaalta pienentää se, että Telegramilla on jo olemassa olevaa liiketoimintaa sen viestipalvelun ympärillä ja huijaus romuttaisi hyvin todennäköisesti myös sen maineen ja muun liiketoiminnan.

Jäikö jotain huomaamatta? Kommentoi alla ja jaa näkemyksesi!

Lähteet:

TON white paper (WP)

TON technical white paper (TWP)

Sanastoa

AML (Anti-Money Laundering): Rahanpesun vastainen lainsäädäntö, joka velvoittaa yrityksen tuntemaan asiakkaansa toiminnan, havaitsemaan ja selvittämään epäilyttäviä liiketoimia, sekä ilmoittamaan epäilyistään.

Exit scam: Hanke, jonka tarkoitus on tuottaa arvoa vain sen toteuttajille. Kryptovaluutan liikkeellelaskija voi esimerkiksi varata itselleen merkittävän osan omaa valuuttaansa ja sen arvon noustua myydä ne pois, samalla mahdollisesti romuttaen sen markkinat. Hankkeen kehittäminen saatetaan hylätä kokonaan ja jäljelle jää kuollut valuutta.

Fiat-valuutta: Edellisen sukupolven maksuväline, kuten euro, dollari tai markka, jonka menestys perustuu jonkin valtion tai valtioliiton sille antamaan statukseen. Fiat-valuutta ei pohjaudu kryptovaluuttojen tavoin millekään tekniselle innovaatiolle, joka tekisi sen käytöstä erityisen turvallista. Sen sijaan fiat-valuutan toimivuudesta vastaa pankki palvelumaksua vastaan.

Kademlia: Bittorrent-vertaisverkosta tuttu vertaisverkoissa käytettävä tekniikka. Sen avulla käyttäjä löytää toisen tietokoneen, jolla on haluttu tiedosto.

(Kryptovaluutta)lompakko: Kryptovaluutan säilytysratkaisu, joka voi olla esimerkiksi sovellus, paperinpala tai elektroninen laite. Lompakkoa voi hallinnoida vain käyttäjä itse, jolloin hän myös vastaa mahdollisista käyttäjävirheistä. Mikään ulkopuolinen taho ei pysty esimerkiksi jäädyttämään kryptovaluuttalompakon varoja, kuten esimerkiksi fiat-valuutan säilyttämiseen tarkoitetun pankkitilin. Jos lompakon käyttäjä hukkaa salasanansa, niin lompakkosovelluksen kehittäjä ei voi sitä palauttaa.

Konsensusmekanismi: Eng. consensus algorithm. Tekniikka kryptovaluutan taustalla, jonka ansiosta sen talouden toimivuus ja väärentämättömyys pyritään takaamaan ilman, että siirtojen varmentamista varten täytyy työllistää inhimillisille virheille ja ulkoisille vaikutteille alttiita pankkitoimihenkilöitä.

Kryptokrapula: Eng. Crypto remorse. Kankkusta muistuttava tila, joka syntyy harkitsemattomasta tai tunnepitoisesta kryptovaluutan osto- tai myyntipäätöksestä. Myös hyvän osto- tai myyntipaikan ohittaminen johtaa monilla keskivaikeisiin kryptokrapulaoireisiin.

KYC (Know Your Customer): Asiakkaan tuntemista koskeva lainsäädäntö. Toteutuu käytännössä esimerkiksi asiakkaan henkilöllisyyden varmentamisena verkkopankkitunnusten tai henkilöllisyyspapereiden avulla.

Lohkoketjun jakautuminen: Eng. sharding. Lohkoketjun jakautuminen kahdeksi tai useammaksi lohkoketjuksi skaalautuvuuden parantamiseksi tai johonkin tiettyyn toimintoon tarkoitetun lohkoketjun luomiseksi. TON-lohkoketju voi jakautua 2⁹² sivuketjuun.

PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard): Säädäntö, joka määrittelee korttimaksamisen turvallisuuden teknisten vaatimusten minimitason.

Telegram: Suosittu venäläinen usealla alustalla toimiva pikaviestisovellus, joka perustuu salaukseen. Monien kryptovaluutta- ja ICO-projektien tärkein viestintäkanava.

Virtuaalikone: Lohkoketjun virtuaalikone toimii hajautettuna palveluna, joka tyypillisesti suorittaa lohkoketjua palvelevia prosesseja. Esimerkiksi Ethereumin EVM-virtuaalikone suojaa lohkoketjua palvelunestohyökkäyksiltä ja ajaa älysopimuksia.

Välityspalvelin: Eng. proxy. Välityspalvelimella voidaan suodattaa ja tallentaa verkkoliikennettä. TON:n välityspalvelinta voidaan käyttää verkkoliikenteen salaamiseen ja suojaamiseen.

WeChat: Kiinalainen vuonna 2011 julkaistu pikaviestipalvelu, jolla on noin miljardi käyttäjää. Sovellukseen lisättiin WeChat Pay-maksupalvelu vuonna 2017 ja se on noussut yhdeksi kiinan käytetyimmistä maksupalveluista. Palvelu tukee muutamaa fiat-valuuttaa, muttei kryptovaluuttoja.

Älysopimus: Eng. smart contract. Järjestelmä lohkoketjussa, jolla on mahdollista solmia ja toteuttaa sopimuksia itsenäisesti. Lisäksi älysopimuksen on mahdollista valvoa sopimuksen noudattamista sekä asettaa sanktioita, jos toinen osapuoli ei noudata sopimusta. Hyvin laaditulla älysopimuksella tehty kauppa ei tarvitse kaupanvahvistajaa tai muuta ulkopuolista tahoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *