Bitcoin on Internetin villi länsi

“On kulunut vuosi Bitcoinin surullisen kuuluisasta spekulaatiokuplasta, joten nyt on hyvä aika selvittää mitä tälle kiehtovalle kryptovaluutalle kuuluu.” Näin kirjoittaa Ars Technica.

Ars Technica julkaisi ensimmäisen artikkelinsa Bitcoinista 8.6.2011. Samana päivänä Bitcoinin vaihtokurssi kävi kaikkien aikojen ennätyksessään, 32 dollarissa. Vielä 2 kuukautta ennen tätä bitcoinien arvo ei ollut edes yhtä dollaria per bitcoin. Kuplahuipun jälkeen bitcoinien arvo laski viikon sisään alle 20 dollariin ja marraskuuhun mennessä vaihtokurssi oli laskenut kahteen dollariin.

Marraskuun pohjien jälkeen Bitcoin on kuitenkin yllättänyt skeptikot. Monet epäilivät, että se on kirkas tähdenlento, jonka tarina loppuu yhtä nopeasti kuin alkoikin. Näin ei ole käynyt, vaan Bitcoin on saanut takaisin menetettyä arvoaan ja sen vaihtokurssista on tullut huomattavasti vakaampi. Viimeisen 3 kuukauden aikana bitcoinien arvo on ollut $4.5:n ja $5.5:n välimaastossa. Viime päivinä kurssi on koetellut näitä rajoja käymällä $5.7:ssä ja istuu tällä hetkellä $5.5:n tienoilla.

 
Bitcoinin kurssikehitys viimeisen 12 kuukauden ajalta.

Bitcoinin kuplahuipun vuosipäivän tienoilla on hyvä hetki ottaa selvää mikä tämän valuutan tilanne on ja pohtia vähän sitä mihin se on menossa. Tänä vuonna Bitcoinin vakaa kurssi ei ole tuonut niin monia uutisotsikoita kuin viime vuoden epävakaus toi, mutta innovaatio ja kehitys on jatkunut taustalla siitä huolimatta.

Bitcoin-teknologian kehitys

Bitcoinin virallista lompakko-ohjelmaa kehitetään pääkehittäjä Gavin Andresenin johdolla. Hän kertoo, että Bitcoinin puolustusmekanismien tehostaminen on ollut korkea prioriteetti kehittäjätiimille. Ihmiset ovat hänen mukaansa löytäneet monia tapoja aiheuttaa Bitcoin-verkolle ylikuormitusta, josta voisi olla haittaa Bitcoinin käyttäjille. Viimeiset 12 kuukautta on käytetty pitkälti Bitcoinin vahvistamiseen, jotta sen toimintaa on huomattavasti vaikeampi haitata.

Andresen sanoo, että useimmat turvallisuusongelmat ovat liittyneet vaikeasti ennakoitaviin ja harvinaisiin erikoistilanteisiin. Niiden korjaaminen ei ole vaatinut muutoksia Bitcoinin ydinprotokollaan. Se on merkki siitä, että Bitcoinin ydinkonsepti tuntuu kestävän tarkemmankin syynäämisen. Kukaan ei ole löytänyt perusteita sille, että Bitcoinia ei voisi skaalata laajempaan käyttöön tai että se ei voisi jatkaa rahasiirtojen turvallista prosessointia jatkossakin.


Bitcoinin pääkehittäjä, Gavin Andresen.

Hän kertoo, että hänen työnsä on mennyt monimutkaisemmaksi Bitcoin-verkon kehityksen takia. Yhä useammat käyttäjät käyttävät vaihtoehtoisia Bitcoin-lompakoita, jotka toimivat hieman eri tavalla kuin virallinen lompakko. On myös useita ihmisiä, jotka yrittävät uudelleensuunnitella Bitcoinia ihan kokonaan.

Uusista haasteita huolimatta Andresen näkee tämän monimuotoisuuden todella terveenä Bitcoinin vakauden ja turvallisuuden näkökulmasta. Monipuolisempi Bitcoin tarkoittaa sitä, että bugi yhdessä Bitcoin-lompakossa ei tarkoita katastrofia koko Bitcoin-verkolle.

Mobiililompakoita on tarjolla Androidille tätä nykyä. Valitettavasti iOS on ollut haaste, koska Apple ei jostain syystä hyväksy Bitcoinin käyttöä heidän alustallaan.

Tällä hetkellä merkittävä fokus Bitcoinin kehityksessä on useamman laitteen autentikaatio. Bitcoineja varastavat virukset ovat suhteellisen yleinen ongelma, johon on yritetty etsiä ratkaisuja. Tulevaisuuden Bitcoin-lompakot tulevat tukemaan rahasiirtoja, jotka vaativat useamman kuin yhden allekirjoituksen. Käyttäjän yksityisavaimen voi jakaa usealle laitteelle, jolloin yhden laitteen hakkerointi ei anna hakkerille mahdollisuutta varastaa bitcoineja.

Bitcoin-tytöt

Bitcoin-maailmaan on ilmestynyt kaikenlaisia palveluita viimeisen vuoden aikana. Andresen otti esiin BitInstantin, joka on kovassa nousussa oleva suhteellisen uusi Bitcoin-firma. He tarjoavat nopeita ja helppoja rahasiirtoja perinteisten valuuttojen ja Bitcoin-pörssien välillä.

Bitcoinin muut käyttötarkoitukset ovat olleet vähemmän imartelevia. Vuosi sitten Yhdysvaltalainen senaattori Chuck Schumer haukkui Bitcoinia, koska sitä käytetään Silk Roadissa. Silk Road on Bitcoinia käyttävä verkkokauppa, jossa huumeiden myyminen ja ostaminen onnistuu anonyymisti netin kautta.

Tuoreempana kehityksenä ja merkittävänä Bitcoin-siirtojen lähteenä on SatoshiDice. Se on virtuaalinen noppapeli, jota pelataan bitcoineilla. Pelaajat lyövät vetoa lähettämällä tiettyihin Bitcoin-osoitteisiin rahaa. Osoitteet ovat kiinteitä ja esimerkiksi lähettämällä bitcoineja osoitteeseen 1dice2zdoxQHpGRNaAWiqbK82FQhr4fb5 lupaa SatoshiDice 0,0977 prosentin todennäköisyydet sille, että saat rahasi takaisin 1003-kertaisena.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, on ilmiö nimeltä “Girls Gone Bitcoin”. Nämä Bitcoin-tytöt toimivat Reddit-palvelussa ja ideana on se, että he laittavat nettiin alastomia kuvia itsestään Bitcoin-osoitteen kera, ja toivovat saavansa Bitcoin-tippejä. Ilmiö ei ole jäänyt pelkästään kuviin vaan netistä löytyy myös webbikameroiden kautta toimivaa strippaamista, jossa katsojat lahjoittavat viihdyttäjälle bitcoineja.


Maltillinen kuva “Girls Gone Bitcoin” -palvelusta.

Bitcoinin sääntely on hankalaa

Tämä kehitys ei yllätä Jerry Britoa, joka on tutkija Mercatus-keskuksessa. Se on libertaarihenkinen tutkimuskeskus George Masonin yliopistossa. Hän sanoo, että useimpiin käyttötarkoituksiin dollarit ovat helpompi vaihtoehto, joten Bitcoinin on vaikea saada jalansijaa. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että Bitcoinin suhteellisen hyvä anonymiteetti ja välikäsien vähyys antaa sille kriittisen edun moniin laittomiin tai laillisuuden rajamailla oleviin tarkoituksiin, kuten huumekauppaan, uhkapelaamiseen, pornoon ja rahansiirtoihin tilanteissa, joissa rahan siirtämistä on tavalla tai toisella rajoitettu. Tämänkaltaisten asioiden kautta Bitcoin löytää jalansijansa alkuvaiheessa.


Jerry Brito.

Bitcoinin suhteen on tietysti olemassa merkittäviä kysymysmerkkejä. Sen laillisuus ylipäätään on kaikkea muuta kuin suoraviivainen asia. Eräs Bitcoin-pörssi sulki ovensa helmikuussa johtuen sääntelyongelmista. Tuore FBI-raportti osoitti huolestuneisuutta Bitcoinin potentiaalisesta käytöstä rahanpesussa.

Vaikka Bitcoinin käytössä voikin olla rajoituksia joissain paikoissa, Andresen ja Brito ovat molemmat samaa mieltä siitä, että on epätodennäköistä että maailman valtiot voisivat tehdä yhtään mitään Bitcoin-verkon pysäyttämiseksi.

Andresen sanoo, että on vaikeaa kirjoittaa Bitcoinia estävää lakia kieltämättä monia muitakin asioita samanaikaisesti. Bitcoinia on vaikea määrittää ja monet määritelmät johtavat siihen, että moni muukin asia menisi laittomaksi Bitcoinia kieltäessä. Digitaalimaailman sääntely on haastavampaa kuin oikean fyysisen maailman sääntely, erityisesti Bitcoinin tapauksessa.

Brito on samaa mieltä. Hänen mielestään Bitcoin-verkon kaataminen on yhtä vaikeaa kuin olisi kaataa BitTorrent-teknologia. Hän on myös sitä mieltä, että tämä on hyvä asia. Sääntelijöiden pitäisi pitää näppinsä erossa Bitcoinista. Sillä on potentiaalia kehittyä todella hyödylliseksi työkaluksi ja olisi parempi jos yrittäisimme olla tuhoamatta sitä nyt, kun se on vasta päässyt alkuun.

Tämän artikkelin pääasiallinen lähde ja kuvat: Ars Technica.