Bitcoin-kurssianalyysi 12.2.2015: Ylös vai alas?

Toni Kosonen aloittaa Bittirahan blogissa uuden kurssianalyysien sarjan, joka keskittyy tekniseen analyysiin. Tämä korvaa aiemmat uutisiin pohjautuvat kurssiraportit. Kurssianalyysin tarkoituksena on luoda katsaus bitcoin-valuutan markkinatilanteeseen. Kurssianalyysejä tullaan julkaisemaan säännöllisesti.

Bitcoin-kurssi on ollut laskukaudella jo yli vuoden ja viime kuussa alitimme peräti vuoden 2013 nousukauden huipun, eli noin 260 dollarin rajapyykin. Laskukausi saattaa olla vihdoin loppupuolella, mutta luultavasti jatkuu vielä hetken aikaa. Seuraava nousukausi on todennäköisesti edellistä selkeästi korkeammalle, mutta tarkastellaan tässä artikkelissa kurssin lyhyemmän aikavälin vaihteluita.

​Yllä on kurssikäyrä Bitfinex-pörssistä, yksi palkki vastaa päivän kurssivaihtelua. Viime kuussa näimme suuren laskun aina 166 dollariin asti. Volyymi oli erittäin korkea ja tapahtuma olisi saattanut olla laskukauden viimeinen kapitulaatio, mutta nousu 166 dollarin pohjan jälkeen kertoo, että nousukausi ei luultavasti ole vieläkään alkamassa. Nousulla on ending diagonal -muoto, eli kurssi nousi suhteellisen tasaisesti, volatiliteetin laskiessa ja volyymin pysyessä suhteellisen alhaisena, aivan lopun throw overia lukuunottamatta.

Kurssiin vaikuttaa niin sanottu massapsykologinen spekulatiivinen momentti eli treidaajien keskimääräinen mieliala. Tämä mieliala vaihtelee aaltomaisesti ja 166 dollarin pohjan jälkeen alkoi positiivinen aalto. Useat treidaajat luultavasti olettivat, että pohja on nyt nähty ja olivat valmiita ostamaan. Ostamista vauhditti CoinDesk -uutinen uudesta pörssistä, minkä takia ending diagonalin lopuksi nähtiin noinkin voimakas throw over. Tämä pienemmän aallon momentti jäi kuitenkin liian vaisuksi, jotta se olisi kääntänyt isomman aallon momentin riittävästi ylöspäin.

315 dollarin huipusta tulikin terävä ja kurssi palasi nopeasti SMA20:n lähelle. Päiväpalkki ei sulkeutunut SMA50:n yläpuolelle, joka olisi ollut kohtuullisen positiivista uutta nousukautta ajatellen. Voimakkaan laskun jälkeen kurssi on konsolidoitunut SMA20:n molemmin puolin ja muodostanut trianglen suurimmaksi osaksi SMA20:n alle. Kurssi on myös rikkonut 61.8% fibonaccin. Tämä kaikki todennäköisesti tarkoittaa, että lisää laskua on tulossa. Saatamme tosin nähdä pienen nousun lähemmäksi SMA20:ntä, mutta emme välttämättä. Mikäli edellinen 239.78 dollarin pieni huippu ylittyy ja päiväpalkki sulkeutuu SMA20:n yläpuolelle niin se voi tarkoittaa, että kurssi jatkaakin ylöspäin.

On hyvä muistaa, että kyseessä on vain yksi mahdollinen skenaario, vaikkakin se on mielestäni todennäköisin. Tällaisen trianglen jälkeen sopiva arvio laskulle osuisi tuonne 170-185 dollarin tienoille, mutta jos paniikki ottaa markkinoilla tulta alleen niin voimme mennä alemmaksikin. Mikäli vihreän nuolen kaltainen nousu toteutuu niin voimme nähdä vielä sen jälkeen uuden laskun alle 166 dollarin pohjan.

​Yllä on lainauskäyrät rinnastettuna kurssikäyrään Bitfinex-pörssistä. Punainen käyrä kertoo kuinka paljon bitcoineja on lainattu, eli kuinka paljon shortteja on luultavasti avattu (lainattuja bitcoineja ei ole pakko shortata). Kuten näemme 315 dollarin huippuun noustessa treidaajat sulkivat shorttejaan paljon, joka osaltaan antoi vauhtia nousulle. Shorttien sulkemisesta johtuva ostaminen ei ole positiivista kestävän nousun kannalta.

​Yllä on kurssi- ja bid/ask-käyrä Bitfinex- ja Bitstamp-pörsseistä. Bid/ask-käyrät ovat alttiita manipuloinnille, koska suuren pääoman treidaajat saattavat asettaa suuria tarjouksia vaikuttaakseen muiden treidaajien yleiseen mielialaan. Mikäli yleinen mieliala on valmiiksi samansuuntainen manipuloinnin päämäärän kanssa niin bid-ask-manipulointi voi vaikuttaa kurssiin. Yllä näemme miten bid-puoli on noussut suhteessa ask-puoleen ennen 315 dollarin huippua. Yksi tulkinta on, että suuren pääoman treidaajat yrittivät ajaa muut treidaajat ostamaan heidän omat myyntitarjoukset, jotka saattoivat näyttää houkuttelevilta monille, joilla oli tappiollisia shortteja.

Mikäli tässä esitetty skenaario toteutuu niin ei sekään vielä tarkoita, että laskukauden pohja olisi nähty. Tilanteen kehittymistä täytyy seurata. Mielenkiintoisia aikoja eletään joka tapauksessa. Mikäli treidaatte niin suosittelen käyttämään sellaisia panoksia, että pystytte hallitsemaan tunteenne ja muistakaa huolehtia asiallisesta riskinhallinnasta.

Nämä analyysit voivat olla hyvinkin erilaisia tilanteesta riippuen, mutta otan tavaksi kirjoittaa lopuksi hieman tarkemmin jostakin treidauksessa käytettävästä termistä. Tällä kertaa vuorossa termi konsolidaatio, englanniksi consolidation. Termi kuvaa tilannetta, jossa kurssi pysyy kohtuullisen tarkasti rajatulla vaihteluvälillä, kuten artikkelin triangle. Konsolidoitumista leimaa treidaajien päättämättömyys (englanniksi indecision). Konsolidaatio loppuu, kun kurssi rikkoo jommankumman rajan, mutta ei ole harvinaista nähdä false breakouttia.

Tällöin kurssi vain käy nopeasti toisen rajan ulkopuolella ja tämän jälkeen suuntaakin toiselle rajalle, jonka rikottuaan tulee oikea breakout. Tällainen false breakout tapahtuma voi olla stoppien metsästystä, missä suuren pääoman treidaajat aiheuttavat rajan rikkoutumisen, jotta muut treidaajat rajan rikkouduttua ostavat näiden suuren pääoman treidaajien tarjouksia. Rajat eivät usein ole täysin tarkkoja, johtuen siitä että bitcoinia treidataan monessa saman suuruusluokan pörssissä. Konsolidoitumista voi tapahtua kaikilla aikakehyksillä, mutta pidemmän aikavälin konsolidaatiot ovat luotettavampia.

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä. Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, vaan yleinen analyysi bitcoin-valuutan markkinatilanteesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *