Bitcoin-kurssianalyysi 24.2.2015: Pohjia ei olla ehkä nähty vielä

Edellisen artikkelin triangle purkautui ylöspäin. Kurssi nousi vauhdilla noin 270 dollariin ja sitten laski vielä nopeammin takaisin SMA20:n tienoille. Volatiliteetti ja volyymi ovat pienentyneet noin 160 dollarin pohjasta asti, tämä viittaisi siihen, että olemme suurehkossa konsolidaatiossa. Konsolidaation resistanssi ja support -rajoille on olemassa eri vaihtoehtoja, joista esittelen tässä mielestäni todennäköisimmät kaksi vaihtoehtoa.

Kuvassa näkyy keskellä pienempi triangle, joka purkautui ylöspäin. Nousu kuitenkin torpattiin voimakkaasti. Suurempi muodostelma näyttää suuremmalta trianglelta, yläreuna eli resistanssi muodostuu kahden edellisen huipun avulla piirretystä trendiviivasta, mutta alareunalle eli supportille on olemassa kaksi varteenotettavaa vaihtoehtoa. Vihreä trendiviiva meni rikki eilen ja jos lasku voimistuu niin sitä voidaan pitää ratkaisevana support-rajana.

Pääasia tällä hetkellä on se, että nousu 160 dollarin pohjan jälkeen on ollut, Elliott Wave -teorian termein ilmaistuna, korrektiivinen eikä impulsiivinen. Tämä on tärkein yksittäinen argumentti sen puolesta, että pohjalukemia tässä bear marketissa ei vielä ole nähty. Tällainen triangle konsolidaatio on tyypillistä korrektiolle. 160 dollarin pohjaan johtanut aalto taas oli selkeästi impulsiivinen.

Yllä olevassa kuvassa on kaksi, Elliott Wave -teorian kahta erilaista korrektiotyyppiä kuvaavaa, kirjainsarjaa. Mikäli vihreä trendiviiva on ratkaiseva support niin näemme todennäköisesti ABC-korrektion, jossa ensin jatkamme laskua muodostamaan korrektion B-pohjan, jonka jälkeen tulee voimakas nousu C-huippuun, jonka jälkeen impulssi jatkuisi alemmaksi.

Toisessa vaihtoehdossa näkisimme perinteisen ABCDE-triangle korrektion. D-pohja ja E-huippu voivat mennä hieman trianglen rajojen ulkopuolellekin, trendiviivat eivät ole täysin tarkkoja rajoja. Tämä vaihtoehto näyttää tällä hetkellä hieman todennäköisemmältä, koska vihreän trendiviivan rikkoutuminen ei ole vielä aiheuttanut voimakkaampaa myymistä. Laatikot ja nuolet ovat suuntaa-antavia, eivätkä ole tarkkaan aikasidonnaisia.

Yllä näkyy OKCoin-pörssin vastaavat trendiviivat. Tässä pörssissä Ichimokun alareuna osui samalle kohdalle jyrkemmän trendiviivan kanssa, mutta tästä huolimatta myynnit ovat jääneet suhteellisen vähäisiksi. Pienemmän trianglen purkautuessa ylös Ichimoku toimi hienosti resistanssina ja tämän jälkeen supporttina.

Olisi ollut lähitulevaisuuden kannalta positiivisempaa kurssille, jos viime artikkelin pienempi triangle olisi purkautunut alaspäin. Nyt saattoi käydä niin, että suurempaan nousuun varatut voimat tuhlaantuivat ennenaikaisessa nousuyrityksessä ja ostohaluja täytyy käydä lataamassa alempana.

Tällä kertaa selitän hieman tarkemmin, mitä resistanssi ja support tarkoittavat. Resistanssi on alue, joka vastustaa kurssin nousua. Treidaamisessa onkin tärkeää määrittää resistanssi-alueet hyvin, koska usein kun kurssi nousee vauhdilla niin voi olla järkevää mieluummin myydä resistanssi-alueella, kuin ottaa riski, että trendi kääntyykin alueen kohdatessaan voimakkaaseen laskuun. Mikäli resistanssi-alue onnistuneesti murretaan niin tulee siitä usein support-alue, koska he jotka myivät, haluavat ostaa takaisin. Support-alue siis päinvastoin vastustaa kurssin laskua. Support-alueella taas voi olla järkevää ostaa ja myydä mikäli alue murretaan. Tämän jälkeen ongelmaksi muodostuukin se, että missä hyvät resistanssi- ja support-alueet ovat.

Mikäli treidaatte niin muistakaa käyttää asiallista riskinhallintaa ja sellaisia panoksia, että pystytte pitämään tunteenne hallinnassa.

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä. Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, vaan yleinen analyysi bitcoin-valuutan markkinatilanteesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *