Bitcoin on rantautumassa Kiinaan

Viime viikolla kiinalainen
televisiokanava CCTV näytti
30 minuutin Bitcoin-dokumentin, jossa Bitcoin esiteltiin positiivisessa valossa. Dokumentti uusittiin televisiossa monta kertaa. Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että Kiinassa on yli tusina erilaisia viestintää kontrolloivaa viranomaista ja CCTV on valtiollinen kanava. On epätodennäköistä, etteikö Kiinan hallitus olisi ollut tietoinen dokumentin sisällöstä, minkä vuoksi on paikallaan spekuloida, että Bitcoinin esittämiselle positiivisessa valossa on vähintään kiertotietä Kiinan valtion hyväksyntä.

Dokumentin näyttäminen on saanut Kiinassa aikaiseksi oikean Bitcoin-buumin. Yleisimmin käytetyn Bitcoin-asiakasohjelman, Bitcoin-Qt:n latausmäärät ovat olleet Kiinassa korkeammat kuin missään muualla maailmassa. Kirjoittamishetkellä yli puolet
asiakasohjelman latauksista viimeisen viikon
aikana on tehty Kiinasta, ja sama trendi
näyttäisi jatkuvan.

Kiinassa ollaan myös rakentamassa hyvää vauhtia Bitcoin-infrastruktuuria. Vaikka infrastruktuurin rakentaminen on vielä lapsenkengissä, on Kiinalla paljon potentiaalia. Japanissa sijaitsevan Mt. Goxin ongelmat ovat herättäneet Bitcoin-yhteisön tiedostamaan tarpeen uusille Bitcoin-pörsseille. Kiinassa sijaitseva BTCChina on noussut parissa vuodessa yhdeksi suurimmista Bitcoin-vaihtopörsseistä ja sen vaihtovolyymi on kasvamaan päin. Kiinaan on myös jo perustettu bitcoineja hyväksyviä kauppoja ja organisaatioita.

Bitcoin auttaa kansalaisia säästämään

Säästäminen on Kiinassa välttämätöntä. Perinteisesti Kiinassa ihmisillä oli paljon lapsia, ja lapset ja lapsenlapset pitivät myöhemmin huolta vanhentuneista sukulaisistaan. Tämä klassinen mekanismi on murtunut Kiinan otettua käyttöön yhden lapsen politiikan. Yhden lapsen politiikasta ja nopeasti kasvavasta eliniänodotteesta on seurannut, että yhtä nuorta tai työikäistä kohtaan Kiinassa on lukuisia vanhuksia. Koska yksi lapsenlapsi ei voi hoitaa kaikkia vanhuksia, on säästäminen välttämätöntä, jotta ihmisillä olisi taloudellista turvaa myös vanhuudessa. Joko ihmiset säästävät, tai kuolevat vanhana nälkään ja tauteihin.

Säästäminen on myös erittäin vaikeaa. Pieni- ja keskituloisille se on usein jopa mahdotonta. Perinteiset säästämiskeinot eivät Kiinassa toimi. Osakemarkkinat ovat äärimmäisen korruptoituneita, pankkeja säännellään rankasti, ja pieni- ja keskituloisten omistamat asunnot ovat huonolaatuisia ja halpoja.

Bitcoin on erinomainen työkalu säästämiseen. Toisin kuin kiinalaiset pankkitalletukset, bitcoinit ovat turvassa inflaatiolta, pankkien sääntelyltä ja kiinalaispoliitikkojen kleptokratialta. Bitcoin on hajautettu, eivätkä viranomaiset tai pankkiirit pääse siihen käsiksi vastoin omistajan tahtoa. Laajamittainen säästäminen myös saa bitcoinien arvon kasvamaan. Bitcoin antaa kiinalaisille mahdollisuuden säästää, mikä vapauttaa kansaa valtionsa finanssiorjuudesta.

Kiinalla on historiaa virtuaalivaluutoista

Kiinassa on jo kokeiltu virtuaalirahaa onnistuneesti. Suosittu kiinalainen sosiaalisen median ohjelmisto Tencent QQ otti käyttöön Q coin -mekanismin. Q coin on Tencentin sisällä käytettävä virtuaaliraha, jolla voi ostaa erilaisia ylimääräisiä palveluita ja sälää Tencent-blogeihin.

Valtion valtavat puuttumiset ja etenkin sen harjoittama kansalaisiin kohdistuva taloudellinen tyrannia varmistivat, että kiinalaiset ottivat Q coinin vastaan syleilyin. Rahan ei tarvitse olla valtion hyväksymää tai verottamaa ollakseen arvokasta. Tarvitaan ainoastaan se, että ihmiset itse ajattelevat rahalla olevan arvoa. Q coin oli vapaampi ja helpommin käsiteltävä kuin Kiinan oma yuan ja sen ympärillä pyörivä pankkisektori.

Kultakaudella Q coinia vaihdettiin miljardien yuanien edestä vaihtovoluumin kasvaessa 15-20% vuosittain. Kiinan autoritaarinen valtio ei suhtautunut hyvällä Q coiniin, vaan se katsoi Q coinin mahdollistavan muun muassa rahan pesemisen, jonka seurauksena Kiinan valtio kielsi virtuaalivaluutan vaihtamisen käyttäjien kesken. Nähtäväksi jää, mikä merkitys Q coinin historialla on Bitcoinille. 

Bitcoin rikkoo taloudelliset kahleet

Q coin vapautti kiinalaisten taloudellista elämää, mutta siinä on monia olennaisia heikkouksia Bitcoiniin nähden. Q coin on keskitetty valuutta, minkä vuoksi Kiinan hallitus voi kontrolloida sitä. Bitcoin on hajautettu, eikä siinä ole mitään keskitettyjä organisaatioita, jotka voisivat hallita sitä ja joita hallitsemalla Kiinan hallitus voisi hallita Bitcoinia. Siinä missä Q coin vapautti kansalaisia taloudellisista kahleista, Bitcoin rikkoo nämä kahleet kokonaan.

Hajautetun luonteensa vuoksi Bitcoin voi myös välttää Q coinin ja muiden virtuaalivaluuttojen vaihtamista rajoittavan sääntelyn. Kiinan kulttuuriministeriön ja kauppaministeriöiden mukaan virtuaalivaluuttoja rajoittava sääntely tarkoittaa, että “virtuaalivaluuttoja saadaan vaihtaa vain valuutan liikkellelaskijan tuottamiin palveluihin ja hyödykkeisiin”. On epäselvää, miten Bitcoin istuu tähän raamiin, sillä bitcoineilla ei ole keskitettyä liikkeellelaskijaa. Jos Bitcoinin esittäminen positiivisessa valossa valtiollisella kanavalla kertoo meille mitään, kertoo se ainakin sen, että Kiinan julkinen valta ei suhtaudu Bitcoiniin samalla tavalla kuin Q coiniin.

Hajautettu, valtion kontrolloimattomissa oleva valuutta on monelle kiinalaiselle vastaus rukouksiin. Ominaisuuksiltaan Bitcoin näyttäisi olevan kuin valettu kiinalaisille. Kiinassa on runsaasti tietokoneita, etenkin nuoret kiinalaiset ymmärtävät informaatiotekniikan erinomaisesti ja valtion väkivaltaisen kontrollin vuoksi kiinalaiset eivät ainoastaan halua, vaan jopa tarvitsevat keinoja vapauttaa itsensä taloudellisesti.

Jos edes murto-osa yli 1,3 miljardista kiinalaisesta kokee Bitcoinin hyödylliseksi, tarkoittaa se valtavaa määrää uusia käyttäjiä Bitcoin-taloudelle. Mikäli Kiinan valtio näkee Bitcoinin käteväksi tavaksi heiluttaa dollarin asemaa maailmalla, voi Bitcoin-juna saada veturikseen yhden maailman suurimmista, mahtavimmista ja nopeimmin kasvavista talouksista. Jää nähtäväksi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Joka tapauksessa Bitcoinin rantautuminen Kiinaan on merkittävä uutinen.

Lähteitä:
http://www.businessinsider.com/how-the-chinese-kleptrocracy-works-2012-6
http://qz.com/74137/six-reasons-why-chinese-people-will-drive-the-next-bull-market-in-bitcoin/