Bitcoin on täysin laillinen vaihdannan väline

Nykyinen talousmallimme, jossa ihmiset luovuttavat koko rahaliikenteensä ja finanssitietonsa ulkopuolisten massiivisten ja byrokraattisten organisaatioiden käsiin, on varsin uusi keksintö. Vielä puoli vuosisataa sitten jopa länsimaissa suurimmalla osasta ihmisiä ei ollut pankkitilejä, vaan jopa talokauppoihin käytettiin käteistä. Sähkölaskut saattoi kerätä ovelta ovelle kiertävä sähköyhtiön edustaja, jolle maksun pystyi suorittamaan näppärästi käteisellä.

Myös käteisen vaihtoehtoja on usein käytetty vaihdantaan historian saatossa, kuten oravannahkoja, kultaa tai ihan hyödykkeitä kuten kananmunia tai ruokaa. Näiden käyttäminen vaihdantaan ei koskaan ole ollut laitonta, kuten ei ole myöskään bitcoinien käyttäminen. Euroja tai pankkitilejä ei siis ole pakko käyttää, jos ei halua, ja bitcoineja voi siis hyödyntää missä tahansa laillisessa liiketoiminnassa.

Tämän yksiselitteisen faktan vahvisti myös Suomen Pankin toimistopäällikkö Päivi Heikkinen ajankohtaisessa kakkosessa eilen. Tämä on erittäin hieno asia bitcoinien kannalta, koska monelle bitcoinien laillinen status on ollut syystä tai toisesta epäselvä. Nyt yksityiset henkilöt, pienyritykset ja startupit voivat ruveta käyttämään bitcoineja ilman huolta laillisesta ajojahdista, kunhan muistaa huolehtia verojen maksun ja muut velvoitteet.

Heikkinen mainosti myös yhtä bitcoinien merkittävää etua: bitcoineilla ei ole valtioiden niin kutsuttua “suojaa”, eli valtiot eivät sääntele bitcoineja millään tavalla. Tämähän ei ole ollenkaan huono asia – valtioilla kun on historian saatossa ollut usein tapana harrastaa kansalaisten kannalta varsin huonoa rahapolitiikkaa.

Perinteisessä talousjärjestelmässä usein esim. pankkien tappiot saatetaan sosialisoida kaikkien veronmaksajien niskoille. Bitcoin-maailma taas on huomattavan darwinistisempi: jos bitcoin-palvelu hakkeroidaan kokonaan, palvelu ja sen asiakkaat menettävät rahansa eikä niitä saa takaisin. Tässä on tärkeää ymmärtää, että kukaan ulkopuolinen ei joudu kuitenkaan maksamaan tämän yhden palvelun töpeksintää – ainoastaan kyseinen palvelu ja sen asiakkaat. Vanhassa järjestelmässä esim. perinteiset pankit voivat usein hyvittää jopa asiakkaan selvästä omasta töpeksinnästä johtuneet rahojen menetykset. Tällöin viulun siis maksavat loppupeleissä kaikki asiakkaat, korkeampina kuluina. 

Bitcoin-taloudessa yritysten pitää siis ansaita asiakkaiden luottamus pitkäjänteisellä työllä. Todennäköisesti kuluttajat oppivat pitkällä tähtäimellä hajauttamaan riskiä käyttämällä useita bitcoin-talouden palveluita, jolloin systemaattinen riski pienenee. Rahojen säilyttämisen voi kuitenkin bitcoin-taloudessa aina hoitaa täysin itse luottamatta kehenkään ulkopuoliseen toimijaan – tällaista mahdollisuutta Suomen Pankki tai perinteinen järjestelmä ei yksinkertaisesti kykene tarjoamaan.

Heikkinen pelottelee myös bitcoinien likviditeetillä ja kurssiheilahteluilla. Kurssiheilahtelut ovat validi pointti, niiltä voi koittaa suojautua erilaisin keinoin. Bitcoinien likviditeetti taas on ollut erittäin hyvä viimeiset vuodet, eli bitcoinit saa muutettua euroiksi pankkitilille erittäin nopeasti. Sähköisiä tilisiirroilla toimivia vaihdantapalveluja on olemassa kymmeniä. Lisäksi toimii useita paikallisia vaihdantapalveluita.

Esimerkkinä bitcoinien hyvästä vaihdettavuudesta on muutama kuukausi sitten aloittamamme localbitcoins.com-palvelu. Lyhyessä ajassa se on kerännyt valuutanvaihtajia n. 60 maasta ja 200 kaupungista. Tulevaisuuden suunta on siis selvä – bitcoinien vaihto euroiksi ja takaisin tulee helpottumaan, elleivät valtiot kiellä tätä vaihtoa lailla, mitä siis ei pitäisi vapaassa demokraattisessa valtiossa tapahtua.

Nyt voi olla varsin hyvä aika ruveta hyödyntämään bitcoineja tai muuta vastaavaa teknologiaa liiketoiminnassa Suomessa, kun sen laillinen statuskin on täällä yksiselitteisen selvä ja todettu johtavan viranomaisen toimesta. Erityisiä mahdollisuuksia bitcoin ja vastaavat teknologiat mahdollistavat mielestäni uusille startup-yrityksille. Suomessa onkin juuri sopivasti vapautunut Nokialta lauma työntekijöitä, jotka ovat varmasti innokkaasti perustamassa uusia yrityksiä – elleivät sitten ole liiaksi pönöttyneet keskijohdossa 🙂

Kirjoittaja työskentelee yrityksessä, joka tarjoaa localbitcoins.com ja easywallet.org -palveluita.

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *