Det är lätt att börja bryta kryptovalutor

Största delen av kryptovalutor skapas genom så kallad brytning (också datautvinning eller mining). Brytning innebär en process där datorer som försäkrar Bitcoin-nätverket tävlar om att lösa ett matematiskt problem. Ifall Bitcoin-protokollet inte skulle ha detta matematiska problemet, kunde vem som helst fylla nätverket med falsk information. Tack vare brytning är dataförflyttning så dyrt att det i praktiken inte är möjligt.

Bitcoin-brytning var till en början idkat av amatörer. Bitcoiner bröts med vanliga borddatorer utan behov till större optimering. Även en vanlig brytare kunde lätt få tiotals bitcoin, fastän deras värde då inte var just något.

Därefter började bitcoins kurs stiga och brytning blev allt mer professionelt. Man började tillverka egna specialiserade ASIC-brytningsapparater,som producerade överlägset mer beräkningskapacitet än tidigare brytningsföretag. Det var väldigt dyrt att skaffa och utveckla apparatur, vilket ledde till att bara de största operatörerna hade råd med det. Bitcoin-brytning började centraliseras. Nuförtiden bryts bitcoin främst i stora brytningsföretags haller, som är fulla med topputvecklade ASIC-brytare och som anställer upp till hundratals ingenjörer, administratörer och andra arbetare.

Bitcoin-brytning är nuförtiden huvudsakligen industriell verksamhet.

Hobbyister kan bryta andra valutor

För en vanlig Bitcoin-anvandäre är brytning så dyrt och tungt att väldigt få har intresse, ork eller resurser för det. Bitcoin är dock inte den enda kryptovalutan som används nuförtiden. Kryptovalutornas värld har blivit märkbart mer mångsidig. Medan bitcoins sammanlagda marknadsvärde förr utgjorde så gott som hela kryptomarknadens värde, är bitcoins marknadsvärde nu bara en tredjedel av alla kryptomynts marknadsvärde.

Flera av dessa mindre kryptomynt, eller altcoins, har konstruerats med olika egenskaper än Bitcoin. De kan t.ex. vara snabbare, lättare eller basera sig på olika bekräftelsemetoder eller kryptografiska algoritmer än Bitcoin. Tack vare detta är flera av dessa alternativa kryptovalutor ännu möjliga att brytas även för en vanlig hobbyist.

I den här artikeln provar vi olika sätt för en nybörjare att komma i gång med brytning. Olika brytningssätt och kryptovalutor har valts eftersom de är lättanvända och ger en allmän bild på altcoins och brytning.

Bittiraha.fi eller Prasos Ab har inget slags samarbete med de presenterade projekten och rekommenderar inte skilt något av dem. Artikeln är avsedd först och främst till hobbyister som vill bekanta sig med brytning, och bör inte betraktas som en guidebok till professionell brytning.

Fastän bitcoins brytning är utom räckhåll för många, är brytning av altcoins ännu möjligt även för amatörer.

Det finns lättanvända program för brytning

Ett av de enklaste sätten att prova kryptobrytning är att ladda ner ett av flera program, som utför inställningarna och befälen som krävs för brytning utan att användaren behöver göra det. Användaren måste bara ta hand om några små val och justeringar förrän hon kan börja bryta genom att trycka på en enda knapp.

Två av de mest använda brytningsprogram som riktats åt amatörer är MinerGate och NiceHash. Båda erbjuder ett enkelt grafiskt användargränssnitt som möjliggör optimerad brytning. Både Minergate och NiceHash erbjuder också sina egna brytningspooler som programmet kopplas till automatiskt. Användaren behöver vanligtvis inte fundera på porter, addresser eller annat, utan brytningen kan påbörjas utan större besvär. Brytning kan alltså inte bli mycket lättare.

MinerGate och NiceHash påminner ytligt varandra ganska mycket, men de har också flera skillnader. Båda har sina egna stabila användarbaser samt goda och dåliga sidor. I varje fall erbjuder de ett av de lättaste sätten att bekanta sig med brytning.

MinerGate ger altcoins som alternativ

MinerGate-brytningsprogrammet är på många sätt det bästa lättanvända brytningsprogrammet, åtminstone vad beträffar dess ytliga egenskaper. Den bjuder på möjlighet att bryta flera olika altcoins. Fastän flesta av dessa mynt är så gott som värdelösa, erbjuder MinerGates brytningslistor också mer värdefulla och etablerade kryptovalutor så som Ethereum, Monero och ZCash. Brytningspoolen som fungerar bakom Minergate är relativt stor: den ansvarar bl.a. för ca 5% av hela världens Monero-brytning. Brytningspoolen har samma ägarskap som den populära Changelly altcoin–servicen.

MinerGates användargränssnitt är väldigt enkelt. Programmet listar olika kryptovalutor, varefter användaren kan med en enda knapp börja bryta vad hon valt. Man kan också bryta flera kryptovalutor på en gång samt välja skilt vad bryts med processorn och vad med grafikkretsen. Användaren kan också bestämma med hur stor kapacitet brytningen utförs. MinerGate stöder också i vissa fall assimilerad brytning, då samma brytningskapacitet kan användas för att bryta flera kryptomynt som använder samma algoritm.

En egenskap som MinerGate marknadsför är automatisk brytning. I automatisk brytning följer MinerGate olika mynts kurser och bryter automatiskt den valutan som enligt dåvarande kursen producerar mest vinst. Den här automatiserade brytningen kan dock inte välja vilka mynt som användarens egen maskin kan bryta mest effektivt. Myntens värde kan också ändras kraftigt, och MinerGate är inte särskilt bra på att förutspå framtiden. Ofta kan det vara en bättre idé för användaren att själv välja hurdan brytning man vill idka.

I kryptomyntssamhället har MinerGate fått kritik bland annat för att personerna bakom projektet huvudsakligt hållit sig anonyma. MinerGate har rapporterats ha producerat mindre vinst gemfört med t.ex. dess tävlare NiceHash. Fastän MinerGates program uppdateras aktivt har flera användare rapporterat olika tekniska problem med MinerGate. MinerGate har även blivit anklagad för bedrägeri, men har fått  rena papper från Netbusiness Rating och ScamBitcoin.com, som utvärderar pålitlighet.

MinerGates användargränssnitt låter direkt välja vilka mynt man vill bryta med vilka apparater.

NiceHash betalar direkt som Bitcoin

För grafiska användargränssnitt är NiceHash  ett annat populärt brytningsprogram som också fungerar som en brytningspool. NiceHash är ännu mer lättanvänd än MinerGate, men samtidigt mer begränsad. Liksom MinerGate kan också NiceHash bryta olika algoritmer och kryptovalutor. Med NiceHash kan användaren dock inte välja vilka mynt hon bryter, utan NiceHash Miner väljer själv på bas av användarens dators sammansättning vilka algoritmer som är lönande att bryta. Brytarens brytning säljs därefter till NiceHashs marknadsplats och brytaren får sin belöning som bitcoin.

Användargränssnittet i NiceHash Miner kunde inte vara enklare. Bakom knapparna hittar man direkt användarens plånbok och mer utvecklade inställningar. Brytningen kan påbörjas omedelbart precis som i MinerGate, men användaren behöver inte skilt välja sina kryptomynt. NiceHash ger möjligheten att ta CPU eller GPU-brytning ur bruk.

NiceHashs specialitet är att den inte kräver någon slags inloggning eller registrering. Genom att registrera sig på NiceHashs webbsida får användaren olika extra egenskaper, men för själva brytningsprogrammets användning behöver man bara ladda ner programmet och sätta den i gång.

Den dåliga sidan med NiceHash Miner är att nyaste versionen kan tills vidare användas bara med Nvidias grafikkort. För användare av AMD:s grafikkort erbjuds NiceHash Miners Legacy-version, som är betydligt svårare att ta i bruk och rekommenderas främst till avancerade användare. Till erfarna brytare erbjuder NiceHash också annat programutbud, så som verktyg för ASIC-varors och brytningsfarmers styrning.

NiceHash var länge en pålitligt brytningsservice, men i december år 2017 blev den offer för ett lyckat hack. Hackarna lyckades riskera NiceHashs betalningstjänster och ta sig iväg med brytares resurser. Hacket lyckades dock inte stoppa NiceHashs verksamhet, fastän det skadade dess tillförlitlighet i publikens ögon.

Lättare än NiceHash kan brytning inte bli. NiceHash Miner kan senare lätt uppdateras till NiceHashs mer utvecklade programutbud, om brytning blir ett mer allvarligt intresse.

Brytning med webbläsare förallmänligas

Brytning av kryptovalutor med webbläsare har väckt motstridiga känslor. Brytning som baserar sig på webbläsare kunde fungera som ett alternativt sätt för t.ex. webbsidor och nyhetstjänster att finansiera sin verksamhet. Å andra sidan har flera tvivelaktiga nätsidor inbäddat kod i sin sida för att i smyg kunna bryta kryptomynt åt sig utan lov. I Finland blev t.ex. MV-tidningen fast för att ha utnyttjat sina användares datorer till olovlig brytning av kryptovalutor.

Moneros populäritet I browser-brytning baserar sig på dess algoritm. Moneros brytning kräver stor processorkapacitet från datorn, men grafikkort som används för att bryta flera andra valutor ger just ingen brytningskapacitet. Monero kan brytas med nästan vilken som helst dator och den lämpar sig bra för brytning med webbläsare.

För att browser-brytning skall kunna pågå etiskt, bör den ske med användarens villkor och samtycke. Ifall nätsidor vill använda sina läsares datorprocessorer till kryptobrytning, måste det göras transparent och användarna ha möjlighet att avsluta brytningen om de så vill.

Det finns flera potentiella goda sidor med browser-brytning. Den sänker tröskeln att börja bryta, eftersom det inte finns behov att ladda ett skilt program. Ifall browser-brytning kan genomföras etiskt och utan att tränga sig in på användarens dator utan lov, kan det åtminstone öka inkomster för olika nätsidor och innehållsproducerare. Det här kan i sin tur svara på frågan om hur webbtjänster i framtiden finansieras. Webbreklamer utgör nuförtiden ett näringsliv av tiotals miljarder, men t.ex. reklamskyddsprogram utvecklas i snabb takt. Flera kryptovalutor kan redan brytas på nätet, men vissa har gjorts mer praktiska för det än andra.

Browser-brytning är bland de enklaste sätten att börja bryta, men det missbrukas ofta.

JSECoin vill ändra nätsidors förtjäningsmodell

JSECoin, alltså Java Script Embedded Coin, är en ny kryptovaluta som från en början planerats för browser-brytning. Grundidén bakom JSECoin är att webbsidornas administratörer lätt kan lägga en bit kod på sina sidor, som gör det okomplicerat för sidans användare att donera sin dators beräkningskapacitet som betalning för lästiden.

JSECoins algoritm är avsiktligt planerat så att dess beräkning är lätt. JSECoins utvecklare gör också aktivt åtgärder så att t.ex. en person inte kan samla flera datorer och använda alla för att bryta JSECoin. Enligt utvecklarnas vision får JSECoin inte bli offer för likadan “kapprustning” som t.ex. Bitcoin.

Tack vare sin lätta algoritm förbrukar JSECoin nästan ingen beräkningskapacitet. Enligt JSECoins egna estimat är dess brytningskod lättare än en genomsnittlig videoreklam som ofta syns på nätsidor. JSECoins brytning belastar datorn betydligt mindre än t.ex. Monero-brytning, som har varit hemliga brytares mest popularä browser-brytningsmynt.

Vem som helst kan bryta åt sig JSECoins genom att använda JSECoins eget browser-brytningsverktyg. Sidornas administratörer kan också testa möjligheten att låta sina användare bryta JSECoins. JSECoin har redan publicerat plugins för att bryta sina kryptomynt till t.ex. WordPress.

JSECoin har ännu inte listats i någon kryptobörs, vilket betyder att brytning är tills vidare enda sättet att få tag på mynten. Dess utvecklare sålde i förskott en liten mängd JSECoins för att finansiera utvecklingen. Man planerar att hålla en ICO-investeringskampanj ännu under året, varefter myntet är avsedd för att bli listad i börsen.

JSECoin är ett av de enklaste mynten att bryta, och en färsk ny spelare på kryptoplanet.

XPCoin och proof-of-stake-brytning

Experience Point, alltså XPCoin, är en kryptovaluta som syftar att fungera som en belöning för alla sags aktiviteter och prestationer, så som idrott, deltagning i utbildning och “god medborgarskap”. Experience Point har fått sitt namn från video och rolspels erfarenhetspoängssystem, och XPCoins vidare vision innebär att “spelgöra” verkliga världen genom att erbjuda erfarenhetspoäng från verkliga aktiviteter. Naturligtvis fungerar XPCoin också i samband med vanliga spel.

XPCoin skiljer sig från Bitcoin och andra populära kryptovalutor p.g.a. sin så kallade proof-of-stake-bekräftning. I proof-of-stake-mynt baserar sig förflyttningar och blockkedjans bekräftning på befintliga mynten och deras begränsade antal i stället för brytning. Systemet väljer slumpmässigt mellan kryptovalutornas ägare vem som kan bekräfta nästa blocket och betalar en belöning för det.

För att proof-of-stake-systemen inte bara skulle grunda sig på att den som har mest får mera pengar, har man utvecklat olika delningssystem för det. XPCoin använder ett system där myntets ålder avgör om det kan delta i lottdragningen. Endast mynt som har varit tillräckligt länge ur bruk kan skapa nya block och nya erfarenhetspoäng. Då mynten inte används på länge ökar möjligheten för att de lyckas skapa nästa blocket. När blocket en gång har vunnit rätten att skapa ett nytt block, faller sannolikheten för nästa blocket igen till noll.

I proof-of-stake-”brytning” får man nya krypton genom att hålla gamla kvar tillräckligt länge.

De enklaste ändamålen för Experience Point är naturligtvis olika spel och speciellt professionellt tävlingsspelande. I det här är Experience Point inte den enda konkurrenten. T.ex. GameCredit-kryptovalutan söker sig in i samma marknadsnisch. Experience Point har ändå några betydliga styrkor: fastän myntet bara är begränsat listad i börser, kan Experience Points redan förväxlas t.ex. till spel och Steam-presentkort. Trots att XPCoin på många sätt är amatörisk, har det vuxit en stark och lojal användarbas kring myntet. XPCoins utvecklare strävar också att underlätta användningen av XPCoins på många sätt: den har bl.a. en enkel grafisk plånboksprogram samt utvecklarnas egna faucet, som fördelar små mängder XPCoins gratis.

Ett sätt som XPCoin använder för att göra dess adoption enklare är browser-brytning. Eftersom XPCoin är ett proof-of-stake-mynt kan den inte brytas normalt. XPCoin har löst detta på samma sätt som NiceHash. XPCoins browser-brytare bryter i verklighet Monero, som sedan växlas enligt dåvarande kursen till XPCoins. För själva brytaren är användningen ändå väldigt lätt. Brytaren kan välja brytningskapaciteten och sedan sätta brytaren i gång. Inget speciellt kunnande behövs. När tillräckligt mynt har brutits skickar brytaren mynten till användarens plånbok. Tills vidare är förflyttningarna ännu manuella och därför väldigt långsamma, men brytningssidans utvecklare har som avsikt att automatisera dem.

XPCoin är ett enkelt och riskfritt sätt att bekanta sig med proof-of-stake-mynt och lära sig hur nya mynt genereras med PoS-bekräftning.

Är det klokt att börja syssla med brytning?

I kryptobrytning är det viktigt att beakta hurdana målsättningar brytaren har. Om man närmast idkar brytning som tidsfördriv, t.ex. med något program som presenterats här utan större investeringar, är det en ypperlig och lärande hobby. Genom att bryta lär man sig teorin bättre; hur en brytande dator beter sig, vad begreppen betyder och vad brytning riktigt handlar om. Utan särskilda apparatsinvesteringar förbrukar datorn inte heller betydligt mer elektricitet, vare sig den används för kryptobrytning eller inte.

Det är ändå viktigt att komma ihåg att amatörnivås brytnings inte snabbt generar stora vinster. Utan effektiva datorer eller apparater optimerade för brytning är brytningskapaciteten nästan alltid relativt småskalig. Genom att bryta som hobby kan man skapa små summor. Eftersom marknadssituationen kan ändras kraftigt kan även små summor dock bli betydelsefulla. T.ex. 10 euro som bröts ett år sedan skulle nu vara nästan 1000 euro. I varje fall är det klokt för en hobbyist att minnas att det handlar just om en hobby, inte en miljonbusiness.

Ifall man har tänkt sig börja bryta på en mer allvarlig nivå, är amatörbrytning en bra början till det. Det är nyttigt att känna till olika algoritmers brytning samt brytningsbara kryptovalutor då man t.ex. överväger hurdana datorer, grafikkort eller andra apparater det lönar sig att köpa.

För en kryptohobbyist kan brytning vara roligt nöje. Det finns en viss dragkraft i att finjustera, följa med kurser, optimera beräkningskapaciteten och annat, fast man inte skulle sträva att bli miljonär med det. Om man planerar kryptobrytning eller t.ex. arbete kring blockkedjor, kan brytningserfarenhet vara en merit. Det är en helt annan sak att läsa om blockkedjan eller brytning på nätet eller papper än att pröva det i praktiken.

Man kan bli mer ivrig på brytning och hobbyn kan utvidgas nästan obegränsat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *