Kännetecken på en typisk bitcoin-bluff

Bitcoin-manin som nått sin klimax mot förra årets slut glöder ännu. Människor är intresserade att söka sig till kryptovalutor i hopp om att hitta goda investeringsändamål. Massorna som rusar in i kryptovärlden har dock framför sig några fällor, som är bra att undvika. Bitcoin-manin har nämligen inte strandat utan bieffekter.

Vi har på sistone hört en betydande mängd frågor gällande olika bitcoin-bluffar och bedrägerier, som våra kunder har fått via e-post eller telefon. Största delen av dessa svekförsök är i form av olika erbjudanden, som en aningslös bitcoin-börjare kan falla offer för.

Svekförsök följer ofta samma mönster och bakom dem hittas  människor och företag med samma namn. Google kan snabbt avslöja kontaktens verkliga avsikt.

Typiska exempel

En allmän bluff sker så att målpersonen får ett samtal eller e-post som påstår att hon länge sedan köpt bitcoins, ofta i samband med något annat köp, och berättar att deras värde nu stigit. En förvirrad målperson kan tänka att hon kanske har köpt bitcoins men inte bara minns det just nu. Och gratis pengar duger nog för de flesta. Men som det ofta händer i världen; det som låter för bra att vara sant är sannolikt just det. Dessa kontakter leder ofta till att målpersonen får höra hur varorna av någon orsak är fast någonstans och att hon borde ge personuppgifter eller skicka pengar för att få tag på sina egna bitcoins.

En annan typ av bluff är att målpersonen meddelas via e-post eller telefon att hon blivit vald bland få till något företags program där det är möjligt att tjäna med bitcoin. Målpersonen övertalas att deponera pengar åt företaget, efter vilket hon skulle vara med i programmet. Bluffen kan även vara byggd så att man kan logga in på servicens sida och se hur ens egen deponering har vuxit enormt på kort tid. Inga varor finns dock på riktigt, så siffrorna du ser på bluffsidan kommer aldrig att synas på ditt bankkonto.

Det lönar sig inte att öppna länkar i tvivelaktiga meddelanden. Det lönar sig att markera sådan e-post som spam och blockera adresser som skickar dem.

Svekförsök förverkligas typiskt med e-post eller samtal utomlands.

Summorna för deponering och lovade vinsterna ofta i samma klass

Prasos skarpa kundserviceteam har märkt att de mest allmänna fuskförsöken ofta innehåller samma eurosummor, så de kan också hjälpa identifiera ett fall som bluff. Ofta skulle målpersonens deponering vara ca 200-250 euro och lovade vinsten ca 6000 euro. Om ett meddelande som verkar skumt föreslår andra siffror är det högst antagligt ändå en bluff.

Säkerhetstips gällande Prasos service

Ytterligare är det värt att påpeka att fastän Prasos Bitcoin-automater är pålitliga, så är alla människor som använder dem inte.  Använd aldrig en Bitmat i sällskap av någon som du inte litar på. Om någon försöker locka dig att använda automaten i sitt sällskap så bär det sig att tacka nej. Om du håller på att köpa något från en privatperson och vill betala med bitcoin via Bitmat, bör du se till att du fått produkten före du inmatar sedlar i maskinen.

Till slut vill vi betona att vi hos Prasos inte utövar direkt kundanskaffning t.ex. via telefon eller e-post. Du får e-post från oss bara om du har registrerat dig som kund eller beställt vårt nyhetsbrev. Ifall du får ett suspekt meddelande i namn av Bittiraha, Coinmotion, Bittimaatti eller Prasos Ab, var god och kontakta vår kundservice via live-chat eller skicka e-post till adressen [email protected].

Så kallade Bitmater är ett behändigt och säkert alternativ till kontantköp, bara du sköter det privat.