Katsaus Bitcoin-verkon kohtaamiin haasteisiin

 
“Transaction malleability” eli siirtojen muokattavuus on hämmentänyt osaa Bitcoin-käyttäjistä.
 
Bitcoin-protokollassa jo pitkään tunnettu ”Transaction malleability” -ominaisuus tuli laajempaan tietoisuuteen n. kaksi viikkoa sitten, kun MtGox-pörssi julkaisi tiedotteen (https://www.mtgox.com/press_release_20140210.html) Bitcoin-nostojen hidasteluista. MtGox pitää tunnistamaansa vikaa Bitcoin-protokollan ongelmana, mutta käytännössä kyseessä on kirjanpito-ongelma Bitcoin-ohjelmissa.MtGox käyttää tarjolla olevien yleisten ohjelmien sijasta itse tehtyä ratkaisua Bitcoin-liikenteen hallintaan, ja on tämän takia joutunut odotettua pahempiin ongelmiin.
 
Kyseessä ei ole uusi asia. Ensimmäisen kerran mahdollisuus siirtojen muunteluun huomattiin jo vuonna 2011. Sen jälkeen bitcoind ja bitcoin-qt lompakoihin onkin tullut useampia korjauksia, jotka korjasivat ongelmia jotka syntyisivät muunnelluista siirroista. Kaikkia ongelmakohtia ei kuitenkaan huomattu silloin, joten korjaustarvetta on yhä.
 
Ongelma kuulostaa pahemmalta kuin se on. Luotua transaktiota voi muokata, mutta mahdolliset muokkaukset ovat kosmeettisia. Ainoa mitä muutoksilla saadaan aikaan on, että transaktion tunnistekoodi muuttuu. Jokainen muunnelma on identtinen sen suhteen mistä siirretään, minne ja kuinka paljon. Tämän lisäksi vain yksi niistä voi saada vahvistuksen, koska ne kaikki yrittävät siirtää samoja bitcoineja. Siirron tunnistekoodi on siis ainoa merkittävä asia mitä on mahdollista muokata.
 
Jos Bitcoin lompakko ei osaa ottaa tätä tilannetta huomioon, niin sen oma sisäinen kirjanpito voi mennä sekaisin kun muunneltu siirto sattuu olemaan se joka päätyy vahvistetuksi. Esimerkiksi Mt.Goxin tapauksessa heidän lompakkonsa ei ottanut huomioon sitä mahdollisuutta, että siirto, joka ei ole sen itsensä luoma, voisi siirtää sen bitcoineja eteenpäin. Tästä seurasi se, että se yritti uudestaan ja uudestaan lähettää asiakkaiden nostoina bitcoineja, jotka oli jo aiemmin lähetetty eteenpäin.
 
Osa heidän asiakkaistaan on myös saattanut pystyä saamaan nostonsa moninkertaisena jos tajusivat valittaa asiakaspalveluun etteivät saaneet nostoaan, kun oikeasti saivat sen, mutta muunneltuna siirtona. Tällöin asiakaspalvelu olisi katsonut alkuperäisen siirron tunnistetta, havainnut ettei se ole saanut vahvistusta ja lähettänyt asiakkaalle bitcoinit uudestaan.
 
Myös alkuperäisessä Bitcoin-qt -ohjelmassa on tähän liittyviä ongelmia, vaikkakin lievempiä. Bitcoin-qt nimittäin osaa huomioida tilanteen missä sen omia bitcoineja on lähetetty eteenpäin jostain toisesta lompakosta. Se ei kuitenkaan tunnista eri muunnelmia yhdeksi ja samaksi siirroksi, joten sen sisäinen kirjanpito voi mennä sekaisin ja saldo näkyä väärin, jopa negatiivisena. Lisäksi tietyissä tilanteissa tehty siirto voi mennä tilaan missä se ei saa koskaan vahvistuksia. Näihin ongelmiin on tulossa korjaus seuraavassa versiossa.
 
Luottamus Mt. Gox  -pörssiä kohtaan on ollut koetuksella viime aikoina.
 
Mt.Goxin ilmoituksen seurauksena bitcoinin vaihtokurssi notkahti kaikkialla, mutta jostain syystä Mt.Goxissa itsessään vaihtokurssi on sukeltanut paljon alemmas kuin missään toisessa pörssissä. Esimerkiksi Bitstamp-pörssissä, jota Bittiraha.fi käyttää, kurssi on vakaantunut välille $600-$650 per bitcoin, kun taas Mt.Goxin kurssi on pudonnut $200-$300 välimaastoon. Tämä on ollut viime aikoina paljon hämmennystä aiheuttava asia ja kuvastaa enemmän ihmisten luottamusta Mt.Goxiin kuin oikeaa markkinakurssia.
 
 
 
Bitcoin-maksujärjestelmä Bitpay ei ole kärsinyt viimeaikaisista ongelmista.
 
BitPay-maksujärjestelmän toimintaan kyseisellä ongelmalla ei ole ollut vaikutusta. Bitpay määrittelee itse oman Bitcoinin markkinakurssin käyttämällä useampaa pörssiä ja Mt. Goxin kurssi ei ole tätä häirinnyt. Bitpayllä maksujen vastaanottaminen sekä kauppiaille tilittäminen on toiminut täysin normaalisti; viiveitä ei ole ollut. Bittipörssin tapauksessa muutamien tilauksien bitcoinien toimitus asiakkaille viivästyi hieman normaalista kun Bitstamp sulki bitcoin nostot.