Kurssianalyysi 06/2016: Bitcoinin kurssi on pohjimmiltaan spekulatiivinen

Aloitetaan uusi sarja, lyhyemmän aikavälin analyysien rinnalle, jossa kirjoitan pidemmän aikavälin analyysin aina noin kahden kuukauden välein. Ensimmäisessä osassa pohdin ensin hieman fundamentaalisten ja spekulatiivisten vaikutusmekanismien eroja. Sekä lopussa katsotaan pitkän aikavälin kaaviota.

Mikä kurssiarvo kuvastaisi bitcoinin fundamentteja parhaiten? Tämä on vaikea kysymys, koska bitcoinin kurssiarvo on vaihdellut niin rajusti siitä asti kuin sitä on vaihdettu, tämä taas johtuu todennäköisesti siitä, että bitcoinkurssi määräytyy hyvin spekulatiivisesti. Ihmiset sijoittavat ja treidaavat, koska ajattelevat, että kurssiarvo tulee olemaan enemmän tulevaisuudessa ja koska he ajattelevat, että kurssiarvo tulee myös vaihtelemaan suuresti tulevaisuudessa, että kurssiarvossa tulee olemaan suurta volatiliteettia. Usko kurssiarvon nousuun tulee bitcoinin fundamenteista, mutta sijoittaminen ja varsinkin treidaaminen on spekulatiivista toimintaa, jossa yritetään vaihtamalla saada hyöty suuresta volatiliteetista.

Fundamenteista suoraan johtuva kurssinousu tai -lasku on hyvin eri asia, esimerkiksi lohkopalkkion puolittuminen on fundamentti, joka aiheuttaa positiivista painetta, koska tapahtuma vähentää liikkeelle laskettavien bitcoinien määrää noin 3600 päivittäisestä bitcoinista, 1800 bitcoiniin. On kuitenkin hyvin vaikea määrittää kuinka suuri vaikutus tällaisella tapahtumalla todella on, vaihtovolyymit ovat niin suuret, että vaikka päivittäinen markkinoille laskettavien bitcoinien määrä puolittuukin niin ei se välttämättä vaikuta kurssiarvoon suoraan kovin voimakkaasti. Spekulatiivinen osuus saattaa olla niin merkittävä. Huomio kuitenkin, spekulantit voivat ostaa tämän tapahtuman takia, mutta tämä vaikutus on spekulatiivista. On tärkeää ymmärtää ero.

Toinen ns. fundamentiksi laskettava, ainakin vaikutusmekanismeiltaan, mutta ei välttämättä yhtälailla positiivinen asia on The Willy Bot. Eli botti, joka näyttää olevan edesmenneen Mt. Gox -pörssin ja joka vaikuttaisi toimineen katalyyttina ATH-lukemille. Tällaista bottia, voisi ehkä kutsua keinotekoiseksi fundamentiksi, joka saa spekulantit mukaan ostamaan. Botti osti noin 2400 bitcoinia joka päivä, pieniä määriä 5-10 minuutin välein, koko ATH-lukemiin johtaneen nousun ajan.

Toinen hyvä esimerkki fundamentista löytyy öljykaupasta ja dollarikaupasta. Yhdysvallat on pakottanut öljykaupan myös dollarikaupaksi, jos haluat ostaa öljyä maailman suurimmilta öljyntuottajilta niin jos sinulla ei ole dollareita, tulee sinun ostaa ensin dollareita ja tämän jälkeen voit ostaa öljyä. Tämä luo vahvan pohjan dollarin arvolle, ainakin kunnes öljyn kysyntä vähenee.

Mikä siis olisi ns. oikea kurssiarvo puhtaasti fundamentaalisesti? Minä en tiedä, ehkä lukijoissa on valistuneempia fundamentaalisia analyytikkoja. Tämän artikkelin pääpointti tähän mennessä on ollut painottaa kuinka spekulatiivinen bitcoinkurssin arvo on. Ja spekulatiivinen tarkoittaa, sitä, että kun spekulantit muuttavat mieltään niin arvo voi laskeakin voimakkaasti. Ketjureaktiot ovat voimakkaita spekulanttien keskuudessa.

On tietysti olemassa paljon fundamentteja, jotka valavat uskoa tulevaisuuteen ja lisäävät spekulanttien ostamista ja vähentävät myymista, kuten että bitcoinia jatkuvasti käytetään enemmän ja vaikka Kiinan tilanne, missä maan valuuttaa renmidiä on vaikea saada maasta ulos ja tästä johtuen kiinalaiset saattavat ostaa bitcoineja jne. Viimeksi mainittu olisi vakuuttava fundamentti, jos luotettavaa dataa olisi esittää aiheesta, mutta ennen sitä jää asia hieman spekulatiiviseksi, jälleen kerran.

BTCUSD-BITFINEX  Weekly  #1 2016-06-16  00_46_32.708.png

Tässä pidemmän aikavälin viikkokaavio keskiarvokäyrillä. Valkoinen on SMA20, keltainen SMA50, turkoosi SMA100 ja pinkki SMA200. Kaaviossa on myös pidemmän aikavälin Elliott Wave -laskenta. Valkoinen näyttää hyvältä, mutta miten se jatkuu niin sille on kaaviossa kaksi eri vaihtoehtoa. Olen pinkin kannalla edelleen, mutta myös punainen vaihtoehto on hyvä ottaa vakavissaan.

Pinkki näyttää paremmalta muutamasta eri syystä, ensinnäkin 2-aallot ovat usein pidempiä ajallisesti verrattuna 1-aaltoihin. Toiseksi valkoisen 5-aalto myös meni todella korkealle johtuen Willy Botista, joka saa minut uskomaan, että suuri ATH-arvo oli hyvin keinotekoista fundamentteihin peilaten. Tämä saa spekuloijat myös ostamaan nyt b-aallossa (Fibonacci-tasot), yhdistettynä lohkopalkkiotapahtumaan, mutta saattaa olla, että lohkopalkkion puolittuminen ei riitä kannattelemaan kurssiarvoa, kun spekulanttien ailahtelevainen mieli kääntyy, Elliott Wave -teorian mukaisesti.

III-aallon target on todella korkealla, kymmenissä tuhansissa dollareissa, mutta vaikka tämä toteutuisikin niin kurssi hyvin todennäköisesti palaa hyvissä ajoin ennen tätä, ja useasti, jollekin kyseisistä keskiarvokäyristä, korrektion voimakkuudesta riippuen. Ei ole siis syytä hullaantua hetkellisestä voimakkaasta noususta ja ostaa heti kaikilla mahdollisilla rahavaroilla, tässäkään tapauksessa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *