Tutustu uuteen sijoitusoppaaseemme!

Mikä on Bitcoin?

 

Tulevaisuuden raha

Ihmiskunta on kautta historian käyttänyt monenlaisia vaihdonvälineitä. Oravannahkoja, kultakolikoita, kultaan pohjautuvaa setelirahaa ja modernia rahaa kuten euroja, jotka pohjautuvat vain luottamukseen.

Useimpia näistä yhdistää se, että niiden liikkeellelaskua, säilytystä ja siirtämistä hallitaan keskitetysti, aikoinaan kultaseppien ja nykyään pankkiirien toimesta.

Vuonna 2009 syntyi uudenlainen vaihtoehto. Bitcoin on ensimmäinen hajautettu digitaalinen valuutta, jota ei pysty väärentämään ja jonka käyttöön ei tarvita sen enempää valtioita kuin pankkejakaan.

Mitä hyötyä Bitcoinista on?

Bitcoin tekee maksamisesta yhtä helppoa kuin sähköpostin lähettämisestä, eikä Bitcoin-taloudessa ole riskiä identiteettivarkaudesta. Se myös säästää rahaa, sillä Bitcoin-taloudessa on vähemmän välikäsiä.

Kauppiaan näkökulmasta Bitcoinin hyödyt ovat merkittävät. Kauppiasta on vaikea huijata, koska Bitcoin-siirrot ovat peruuttamattomia. Rahan käsittelykulut ovat myös pienemmät kuin useimmilla muilla maksutavoilla. Tämä kaikki heijastuu hintoihin.

Bitcoinin suurin hyöty tulee kuitenkin siitä, että sillä voi siirtää rahaa ihmiseltä toiselle missä päin maailmaa tahansa ja se onnistuu nopeasti ja täysin ilman rajoitteita. Koska se on globaali valuutta, voi sillä maksaa yhtälailla Suomessa kuin Kiinassakin.

Bitcoin palauttaa tavalliselle ihmiselle vallan hallita omia rahojaan. Kuluttajien ja yritysten Bitcoin-tilejä ei pysty kukaan jäädyttämään toisin kuin pankkitilejä, luottokortteja tai PayPal-tilejä.

Bitcoin on myös raha jota voi säästää, sillä bitcoinien arvoa ei voi heikentää luomalla niitä tyhjästä. Bitcoineja on olemassa vain rajattu määrä, mikä tekee siitä potentiaalisesti hyvän arvonsäilyttäjän.

Eli mikä Bitcoin siis on ja miten se toimii?

Bitcoin on hajautettu rahajärjestelmä. Sen takana ei ole mikään yritys, vaan kyse on avoimesta yhteisöstä, joka kehittää Bitcoinia yhteisvoimin. Tunnettu esimerkki avoimen yhteisön aikaansaannoksesta on Linux, joka on internetin yleisin palvelinkäyttöjärjestelmä.

Bitcoinit tallennetaan yhteiseen kirjanpitoon, jota ei hallitse mikään yksi taho. Bitcoin-siirrot varmistetaan käyttäjien tietokoneiden laskentatehon avulla, ja siitä käyttäjät saavat vastineeksi bitcoineja. Tätä kutsutaan louhinnaksi, joka on terminä hieman hämäävä. Kyse on tosiasiassa Bitcoin-verkon ylläpidosta.

Bitcoineja luodaan ennaltamäärätyn kaavan mukaisesti. 12,5 uutta bitcoinia syntyy 10:n minuutin välein. Neljän vuoden välein uusien bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti ja siten ennen pitkää saavutetaan bitcoinien maksimimäärä, joka on 21 miljoonaa. Tällä hetkellä bitcoineja on olemassa noin 16,5 miljoonaa kappaletta.

Bitcoinia käytetään yleisimmin niin, että käyttäjä lataa tietokoneelleen tai kännykkäänsä Bitcoin-lompakon, jonka jälkeen voi lähettää ja vastaanottaa bitcoineja. Bitcoineihin voi myös sijoittaa suoraan tähän erikoistuneiden Bitcoin-palveluiden kautta, jolloin ei välttämättä tarvitse erillistä lompakkoa. Voit lukea Bitcoinin käytöstä ja bitcoineihin sijoittamisesta lisää aloitusoppaastamme.

Pintaraapaisu

Tämä kuvaus oli vasta pintaraapaisu. Jos et ole vielä tutustunut Bitcoin-käytön aloitusoppaaseen, suosittelemme käymään sen läpi.

Voit tutustua kansainväliseen verkkokauppalistaamme ja listaan suomalaisista Bitcoin-maksupaikoista. Suosittelemme myös tutustumista usein kysyttyihin kysymyksiin. Voi myös olla hyvä lukea artikkeli "Rautalankaa Bitcoinista", joka on todennäköisesti tähän mennessä paras Bitcoin-selitys.

Lopuksi voit suunnata forumille ja osallistua suomalaiseen Bitcoin-yhteisöön.

Bitcoin ei ole vain tulevaisuuden raha, se on käynnissä oleva rahan vallankumous.

Tervetuloa mukaan!

Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon
Reddit icon
Osta bitcoineja helposti ja nopeasti
Kotimainen lohkoketjuselain Bitcoinille

Yritysinfo / Company info

Prasos Oy
Y-tunnus 2469683-1
Rekisteriseloste

Sosiaalinen media

Facebook
Twitter
 
Seuraa Bittiraha.fi:n toimintaa Facebookissa, Twitterissä, Youtubessa ja LinkedInissä!

Yhteystiedot / Contact

IRCNet Support: #Bittiraha
Live chat: Ma-Pe klo 11-19, La-Su klo 11-17