OneCoin haiskahtaa vahvasti huijaukselta

Uudehko kryptovaluutta OneCoin on noussut jostain syystä viime aikoina pinnalle erilaisissa keskusteluissa (myös Bittirahan foorumilla). Kuulemma viime viikolla järjestettiin myös seminaari siihen liittyen Helsingissä. Erään nettisivun mukaan suomalaisia olisi lähtenyt mukaan jopa 2500.
 
Petteri Järvinen ehti jo ottaa kriittisesti kantaa OneCoiniin. Ajattelin itsekin tuoda omat näkemykseni esille sen suhteen. Keskityn tässä OneCoiniin kryptovaluuttana, mutta sen lisäksi on huomioitava, että sen taustalla oleva yritys toimii verkostomarkkinointiperiaatteella, joka yleensä viittaa joko selvään huijaukseen tai vähintäänkin surkeaan bisnesmalliin.

 
Ensiksi tehtäköön kuitenkin selväksi, että kannatan kryptovaluuttojen välistä kilpailua. On hyvä asia, että ihmiset koittavat tehdä parempia valuuttoja kuin Bitcoin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokaista näistä pitäisi fanittaa – suurin osa niistä on tehty “pump & dump” -huijausstrategia mielessä, eli uuden kryptovaluutan arvo hypetetään korkealle, jonka jälkeen perustajat dumppaavat markkinoille kaikki kolikkonsa, romahduttavat sen arvon, jättävät kehityksen heitteille ja rikastuvat itse.
 
OneCoin on hyvin todennäköisesti juuri tällainen. Kävin läpi sen markkinointimateriaalia ja sieltä pisti silmiin useita räikeitä ongelmakohtia. Tässä niistä muutamia oleellisia.
 
OneCoinia mainostetaan rikastumismahdollisuutena, samaan tapaan kuin Bitcoinin kanssa on käynyt ensimmäisenä mukaan lähteneiden osalta. Mitään kunnollisia perusteluita arvonnousulle ei kuitenkaan esitetä. Bitcoinin arvo on noussut siksi, koska ihmiset uskovat sen ominaisuuksien olevan hyviä globaaliksi valuutaksi, siksi sitä ostetaan ja käytetään.
 
OneCoinin oletetaan nousevan samalla tavalla, vaikka sillä ei ole minkäänlaista etulyöntiasemaa Bitcoiniin tai muihin yleisesti käytettyihin kryptovaluuttoihin. Se, että koodi on uudempaa, ei ole todellakaan vielä mikään pätevä peruste, vaikka mainostajat niin näyttävät luulevan.
 
Bitcoin on avointa lähdekoodia, jonka toimivuuden kuka tahansa voi tarkastaa – OneCoin ei ole. Ilmeisesti se on joskus tulevaisuudessa avautumassa, mutta ennen sitä kenenkään ei kannata luottaa siihen tippaakaan. Toimiva rahajärjestelmä ei voi riippua siitä, että yksi yhtiö lupaa sen kehittämän koodin olevan pätevää, näyttämättä sitä kenellekään muulle.
 
Markkinoinnissa korostetaan sitä, että valuutan perustaja Ruja Ignatova on lakitieteen tohtori. Se ei kuitenkaan ole mikään kovin kummoinen meriitti kryptomaailmassa. Uraauurtava kryptovaluutta tarvitsee taakseen kryptoasiantuntijoita, ei juristeja. Ketään kryptoasiantuntijaa ei ole edes päästetty tutkimaan OneCoinin koodia ja toteamaan sitä päteväksi.
 
Bitcoin on hajautettu järjestelmä. OneCoin ei ole, vaan sen kehitys ja louhinta pidetään tiukasti yhtiön omissa käsissä. Tämä tekee siitä paljon riskialttiimman kuin Bitcoinista, sillä keskitetty järjestelmä on aina altis ainakin kahdenlaisille ongelmille: inhimillisille virheille sekä petokselle. Yhtiö voi mokata, jolloin kaikki OneCoinin käyttäjät kärsivät, tai yhtiö tai joku sen työntekijöistä voi olla petollinen ja varastaa kaikkien rahat tai hakkeroida järjestelmää omaksi hyödykseen.
 
Yksi Bitcoinin suurista innovaatioista on ollut se, että se pystyy vähentämään ihmisiin kohdistuvan luottamuksen tarvetta valuutta- ja pankkijärjestelmissä. Avoin koodi pyrkii takamaan sen, että systeemi toimii juuri niin kuin sen on luvattu toimivan, eikä käyttäjillä ole erikseen tarvetta luottaa esimerkiksi yksittäisten pankkiirien, poliitikoiden tai virkamiesten rehellisyyteen, toimintakykyyn tai päätöksiin. OneCoinissa tätä etua ei ole. Siinä ollaan täysin riippuvaisia yhden yhtiön toiminnasta.
 
Lisäksi on vähän tyhmää luoda uutta rahaa supertietokoneilla louhimalla, kun kerran koko systeemi on yhden tahon hallussa. Olisi yksinkertaisempaa vain luoda rahat ja jakaa ne sijoitusten mukaan ihmisille. Louhiminen on Bitcoinilla käytössä siksi, koska sen avulla systeemi saadaan toimimaan hajautetusti. Koska OneCoin ei ole hajautettu (ainakaan aluksi), joten on puhdasta resurssien tuhlaamista louhia sitä useissa keskuksissa.
 
Voimme toki olettaa, että tarkoituksena on testata koodia ja saada hiottua se kuntoon ennen julkistusta suurelle yleisölle, mutta en huomannut mitään tällaiseen viittaavaa markkinointimateriaaleissa. Vaikka asia olisikin näin, on silti turhaa käyttää louhimiseen supertietokoneita, kun homma hoituisi yhdellä halvalla ja vanhalla koneellakin – tehoja ei tarvita mihinkään, sillä kukaan muu ei pääse kilpailemaan uusista kolikoista.
 
Lompakoiden kehitys on myös näiden samojen ongelmien alainen. Ilmeisesti aluksi on olemassa vain yksi lompakko, joka on täysin yhtiön hallitsema. Tämä on täysin keskitetty ratkaisu ja siksi huono. Samoin näyttää siltä, että lompakko ei myöskään ole avointa lähdekoodia, jolloin kukaan muu ei pääse tarkistamaan, onko se buginen, eikä kehittämään siitä itse parempaa.
 
OneCoinin takana oleva firma keskittyy itse valuutan luomisen lisäksi tuottamaan koulutusmateriaalia, jota se myy kovalla hinnalla. Mitään esitteitä tai esimerkkimateriaaleja ei kuitenkaan ole tarjolla.
 
Yksi koulutuksen keskeinen teema näyttää olevan treidaaminen, joka on äärimmäisen haastavaa työtä. Hyvin harva onnistuu tekemään sillä rahaa pitkällä tähtäimellä, etenkin amatöörit yleensä vain menettävät kaiken. Mikäli koulutusmateriaali on laadukasta, tästä kannattaisi antaa jotain todisteita. Onko joku kova treidaajanimi ollut mukana tuottamassa sitä? Vaikka olisikin ollut, on eettisesti hyvin epäilyttävää suositella treidaamista täysille aloittelijoille.
 
Markkinointimateriaalissa viitataan usein saksalaisen lakitoimiston selvitykseen siitä, että OneCoin on laillinen. Nähdäkseni siinä kuitenkin käsitellään vain kryptovaluuttojen laillisuus eri maissa, ja todetaan OneCoin lailliseksi, koska sekin on kryptovaluutta. Tämä on täysin eri asia kuin kryptoasiantuntijan tekemä koodin auditointi, joka olisi paljon tärkeämpää uskottavuuden kannalta. Lisäksi huijaukseen viittaa se, että ilmeisesti koko lakitoimistoa ei ole edes olemassa.
 
Kaiken kaikkiaan markkinointimateriaali keskittyy vain lupailemaan kovia voittoja, mutta jättää olemattomalle osalle sen, mitä kautta OneCoin oikeasti tulee saavuttamaan merkittävän osuuden maailman kryptovaluuttamarkkinoilla. Mitään tietoja sen algoritmin tai koodin kehittyneisyydestä ei ole paljastettu, joten on aika epätodennäköistä, että se olisi millään tapaa mullistava. Ei ole mitään syytä uskoa, että ihmiset alkaisivat käyttämään sitä mieluummin kuin Bitcoinia.
 
Jos joku tulee viemään markkinaosuuutta Bitcoinilta, se on todennäköisemmin joku toisen sukupolven kryptoista, kuten Ethereum tai NXT. Ilman tarkempia tietoja on tietenkin hankala sanoa, mutta ilmeisesti OneCoin on Bitcoiniin verrattavissa oleva ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta, ja niillä markkinoilla Bitcoin on jo ehdoton johtaja eikä ole kovinkaan suurta syytä odottaa, että joku toinen haastaisi sen kunnolla lähiaikoina. Bitcoinilla on takanaan niin kova verkostoefekti, ettei sitä voiteta kovinkaan helposti.
 
OneCoinin maailmanvalloituksen epätodennäköisyyteen viittaa myös se, että markkinointimateriaaleissa ei näy juuri lainkaan mainintoja strategiasta, jolla sen käyttö saadaan leviämään niin tavallisten ihmisten kuin kauppiaiden keskuudessa. Selvä fakta on, ettei kryptovaluutta voi nousta kovinkaan arvokkaaksi, mikäli kukaan ei käytä sitä.
 
Jos nyt johonkin kryptovaluuttaan haluaa ihan välttämättä rahansa sijoittaa, kannattaa valita sellainen, joka on todettu toimivaksi (avoin lähdekoodi, minkä monet asiantuntijat ovat käyneet läpi) ja jonka takana on kova kehitystiimi (joka on sitoutunut pitkäjänteiseen kehitykseen eikä lopeta heti kun arvo nousee vähänkään korkeammalle). Ilman sellaisia valuutasta ei voi tulla isoa juttua globaalilla tasolla eikä sen arvo voi nousta huimasti. Tässä suhteessa Bitcoin on todennäköisesti paras vaihtoehto. Vuosien aikana sen koodi on tarkistettu tuhansien asiantuntijoiden toimesta ja todettu toimivaksi. Tästä osoituksena on globaalisti tapahtuva kaupankäynti talouselämän eri tasoilla, aina treidaajasta kauppiaaseen ja tavalliseen kaduntallaajaan.
 
Suosittelenkin kaikkia OneCoiniin sijoittaneita vaatimaan rahansa takaisin. Saattaa olla turhaa, mutta aina kannattaa yrittää. Jos OneCoiniin haluaa välttämättä sijoittaa, kannattaa ehdottomasti odottaa siihen asti, että sen lähdekoodi on julkistettu ja sillä voi käydä vapaasti kauppaa muissakin pörsseissä kuin vain firman itsensä ylläpitämässä. Vasta tässä vaiheessa voidaan olla varmoja, että se ylipäätään on oikeasti olemassa, tiedetään enemmän sen ominaisuuksista, sekä saadaan parempaa informaatiota sen todellisesta arvosta.
 
Tällä hetkellä kaikki viittaa siihen, että OneCoin ei tule menestymään kryptovaluuttana.
 
Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä.
 

One thought on “OneCoin haiskahtaa vahvasti huijaukselta

  1. kauko says:

    hieman on aikaa kulunut,nyt voi näyttää jo erillaiselta.one.lifelle tehtyjen aiheettomien ratsioiden ja bitkoinin arvon heilahduksien jälkeen. voi vain kysyä nyt että mikä on varmimman tuntuinen kryptovaluutta.minusta siinä ei ole mitään epäselvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *