Veckogranskning 35/2018: Bitcoin fortsätter växa

Bitcoins kurs har igen stegrat uppåt, trots att kryptomarknaderna ännu verkar vara väldigt ostadiga. Just nu rör sig bitcoins kurs kring 7 000 dollar.

Om man tror på experter så är marknadernas ostadighet inte nära heller så illa som några år tidigare, då Bitcoins infrastruktur var allmänt taget svagare, mer centraliserad och omogen. Det kan alltså hända att vi redan närmaste veckorna och månaderna kan se kursen återvända till allt högre nivåer.

Å andra sidan kan det vara fundamental omöjligt att spå framtiden, särskilt om det är fråga om ett betonat kaotiskt system, såsom ekonomin eller utvecklande teknologi. Om ni alltså inte vill bli besvikna ifall positiva uppskattningar möjligen går på tok, så lönar det sig inte att läsa föregående stycket.

Den här veckan berättar vi om förbättringar till vårt Bittimaatti-nätverk, varför blockkedjan rekommenderas för Finlands regering, samt en ansedd experts analys om varför nuvarande situationen är annorlunda än tidigare nedgångsperioder. I andra nyheter har vi porr och Nordkorea.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin har länge förväntats stegra uppåt igen kring slutsommaren och hösten, och nuvarande marknadsbeteendet tyder på att uppgången kan vara nära.

Bittimaatti erbjuder nu Litecoin

Bittiraha.fi:s systerservice och Finlands största och mångsidigaste Bitcoin-bankomaternas nätverk Bittimaatti har tilläggt möjligheten att köpa litecoins vid sidan om bitcoins i alla Bitcoin-bankomater. I tvåvägsautomater kan man också sälja litecoins.

Köp och försäljning av litecoins från automaterna fungerar på samma sätt som med bitcoins Också köp- och försäljningskostnaderna är samma.

”Coinmotion erbjuder redan Litecoin-tjänster. Prasos har från första början varit Finlands och Nordens pionjärer på hela kryptobranschen, så det är naturligt att altcoin-stöd utvidgas också till våra andra tjänster,” kommenterar Prasos Ab:s v.d. Henry Brade.

Litecoin är en av de största altcoins, alltså kryptovalutor som inte är Bitcoin. Litecoin skiljer sig från Bitcoin bl.a. så att den är primärt skapad för snabbare transaktioner med mindre monetärt värde. Litecoin har också vuxit under senaste åren. År 2017 steg dess kurs även över 4 000 procent.

”Vid sidan om Litecoin-integration undersöker vi också möjligheter att erbjuda andra kryptovalutor i våra tjänster,” fortsätter Brade.

Bittimaatti-bankomater fungerar som vanliga kontantautomater och erbjuder också bitcoins och litecoins.

Blockkedjan rekommenderas för Finlands regering

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett kommentarer om regeringens nya utkast gällande Finlands nya elmarknadslag. Förslaget innehåller en centraliserad enhet för informationsutbyte, vilket rådet betraktar som en datasäkerhetsrisk.

Regeringen föreslår i sitt utkast att man skulle grunda en enhet med namnet datahub för informationsutbyte som skulle hantera informationen centraliserat. Huben skulle nödvändigt innehålla mycket persondata och elbranschens operatörers hemligheter, varmed den skulle sannolikt vara ett lockande mål för hackare eller fientliga staters cyberattacker.

Bedömningsrådet föreslår därför att regeringen i stället för en centraliserad lösning borde fundera på decentraliserade lösningar för att undvika säkerhetsrisker. Rådet tar fram blockkedjorna som ett alternativ. Med blockkedjor kunde marknaderna koordineras decentraliserat utan enstaka svaga punkter.

Blockkedjebaserade lösningar har redan använts i någon mån till att automatisera och koordinera eldistribution. T.ex. i USA och Australien har man undersökt och utvecklat olika sätt för små elproducenter att sälja producerade elektriciteten tillbaka till nätverket med hjälp av blockkedjan.

Blockkedjan har inga enstaka svaga punkter, varmed den är betydligt säkrare än centraliserade lösningar.

Forskare: Bitcoin är mer frisk nu än år 2014

Enligt en erfaren kryptovalutaforskare, kodare och investerare Willy Woo är Bitcoins nuvarande situation inte så illa som årets 2014 korrektion, då bitcoins kurs sjönk 90% och höll sig lågt några år före den igen nådde en högre kursnivå. Enligt Woo är Bitcoins infrastruktur och marknaderna betydligt mer mogna än de var 2014.

År 2014 upplevde Bitcoins kurs största nedgången i sin historia. Kursen sjönk ca 90% och återhämtade sig inte till samma nivå förrän tre år senare år 2017. I december 2017 steg bitcoins kurs upp till nästan 20 000 dollar, varefter den i år har sjunkit till nästan en fjärdedel av höjdpunkten.

Enligt Woo var årets 2014 nedgång mycket värre på grund av marknadernas centralisering. Exempelvis Mt.Gox hade så gott som monopol på kryptomarknaderna, varmed börsens krasch var ett seriöst slag för hela Bitcoin-ekonomin.

Bitcoins kurs har trots nedgången varit mycket stadigare än år 2014. Bitcoins kurs har också sjunkit under 6 000 dollar redan tre gånger, men trots det inte under 5 500 dollar. Enligt Woo är det ett tecken på att försäljningsdominerade marknadernas tid börjar vara över.

Enligt Willy Woo verkar det sannolikt att bitcoin kommer att återhämta sig till högre nivå, och forskaren är optimistisk att återhämtningen sker snabbare än år 2014.

Kina censurerar Bitcoin-sajter och -börser

Kina fortsätter sin kryptovaluta- och Bitcoin-fientlig verksamhet. Kinas statliga nyhetstjänst Shanghai Securities News berättar att myndigheterna har hindrat kineser från att använda över 124 utländska webbsidor som erbjuder bitcoin- eller kryptovalutaväxling och information.

Samtidigt har Chaoyangs distrikts myndigheter förbjudit hoteller och händelseplatser från att hyra utrymme för kryptovalutarelaterade evenemang. Information om förbudet läckte ursprungligen åt median, men Chaoyangs myndigheter bekräftade det senare.

Kina var ännu några år sedan världens ledande stat i kryptovalutaväxling. I februari började Kina ändå systematiskt handla emot kryptovalutor, först med att förbjuda ICO-investeringar och sedan med att vidga olika förbud, censur och reglering.

Kinas myndigheter och politiker tros vara rädda för att kryptovalutor och annan decentraliserad finansteknologi kan hota kommunistiska partiets och Kinas centralbanks makt över ekonomisystemet. Myndigheterna har motiverat förbuden med säkerhet, kriminalitet och kryptovalutornas ostadighet.

I Kina är Internet-censur vardag och regeringen försöker strikt kontrollera hurdan information medborgarna får tag på

PornHub implementerar krypton vidare

Förra veckan avslöjade världens största Internet-porrsajten PornHubs dotterservice Tube8 att de tänker utveckla ett nytt system varmed användare betalas med VIT-kryptovalutan då de ser på porr. Nu har PornHub avslöjat att de också vidare kommer att implementera kryptovalutor till sina tjänster.

Blockkedjeföretaget Decentralized Vision har berättat att PornHub kommer att ta i bruk PumaPay-blockkedjebetalsystemet som baserar sig på öppen källkod. PumaPay skiljer sig från flera andra blockkedjeappar sålunda att den möjliggör t.ex. upprepade betalningar.

”PumaPays PullPayment-protokollet ger möjlighet att invertera kryptovalutabetalningens mekanik. Tjänstleverantörer kan ’lyfta’ kryptovaluta från sina kunders konton,” berättar PumaPays v.d. Yoav Dror.

Vid sidan om PumaPay godtar PornHub också andra kryptovalutor, såsom Verge, Tron och ZenCash.

”Som ett av världens populäraste webbsidor med över 90 miljoner dagliga användare är det vår plikt att vara i innovationens front och försäkra våra kunders privathet. Decentraliserade betalsystem blir allt mer vanliga och kryptovalutor är särskilt bra i nöjesindustrin, eftersom de ger användare flera privathetsalternativ som inte är möjliga med traditionella pengar,” berättar PornHubs vice chef Corey Price.

Vad man än tycker om saken, så är det ett faktum att porr har varit en betydande faktor i olika teknologiers utveckling.

Nordkorea smittade Bitcoin-börs med nytt virus

Enligt ryska Internet-säkerhetsföretaget Kaspersky Labs har nordkoreanska hackare lyckats första gången smitta en bitcoin-börs med skadeprogram, som påverkar både Windows och macOS. Enligt Kaspersky Labs kom ett skadeprogram med namnet Applejeus in i börsens nätverk efter att en arbetare laddat ner ett infekterat program.

Kaspersky Labs berättar att en nordkoreansk hackargrupp Lazarus Group var bakom anfallet. Lazarus Group antas fungera med Nordkoreas regerings välsignelse. Vanligen har gruppen riktat sina anfall mot sydkoreanska kryptovalutabörser med avsikt att stjäla kryptovalutor åt Nordkoreas stat.

Nordkorea har finansierat sin verksamhet i ökande mängd med cyberbrott och efter att kryptopengar stigit i värde har de blivit allt mer lockande mål för hackare. Enligt Kaspersky Labs ser nordkoreaner cyberkriminalitet som en klart lönsam bransch.

”Hackare utvecklade ett virus som påverkade både macOS- och Windows-användare, samt ett helt falskt företag och program. En operation av sådan magnitud berättar att hackare ser potentiellt stora vinster i sådana operationer,” berättar Kaspersky Labs’ GReAT APAC –teamets chef.

I Nordkorea är hackande huvudsakligen kontrollerat av staten. (BILD: KNCA)

Nordkorea organiserar landets första kryptokonferens

Nordkorea som blivit ivrig över kryptovalutornas möjligheter planerar också landets första kryptokonferens. Enligt Radio Free Asias information kommer händelsen att organiseras i Pyongyang 1 – 2. oktober. Konferensens avsikt är att locka blockkedjebranschens operatörer från runt över världen.

Bakom Nordkoreas kryptoiver förmodas vara betraktade möjligheten att kringgå ekonomiska sanktioner som drabbat landet. Enligt sydkoreanska nyhetskällor har landet också försökt utveckla brytningsindustri, men tills vidare med dålig framgång. Kanske kryptokonferensen ger landet mer kunnande och brytning kommer ordentlig i gång.

Pyongyangs kryptokonferens är säkert ett intressant resmål för äventyriska Bittirahas läsare. Vi vågar inte rekommendera händelsen på bas av bristande information, men vi lovar betala belöning för en omfattande reserapport.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är färdig att motta kryptoentusiaster som vill bekanta sig med landets verksamhetsmöjligheter.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller försäljare som godtar bitcoins kan du skicka som e-post till adressen [email protected].