Veckogranskning 36/2018: Bitcoin-raketen kastar kullerbytta

Det har igen varit skojigt att kolla bitcoins kurskurvor. Det har stigit upp som en oljad raket och kastat kullerbytta ner lika kraftigt med yra kryptonauter ombord. Vi redaktörer kunde ju analysera varför det är så och vad framtiden bär med sig, men eftersom huset också har en teknisk analytiker Toni Kosonen så leder vi dig till hans blogg. Senaste publicerade analysen från 4.9. kan du läsa här.

Ifall man vill investera i Bitcoins så verkar det nu vara bra stund. Priset är relativt lågt och åtminstone de som länge handlat på branschen verkar tro att kursen snart stiger upp. Prasos Ab:s verkställande direktör Henry Brade intervjuades i Sijoitus Summit –evenemanget. Enligt honom kan en lägre kurs vara bättre än en högre kurs, eftersom priset då troligen inte består av en bubbla. Det kan du läsa mer om i veckans veckis!

Och eftersom det är bra tillfälle så gör vi det ännu bättre. Coinmotion har förnyats och därmed firar vi genom att vår systerservice nu ger möjligheten att köpa bitcoins och litecoins helt utan förmedlingskostnader. Japp, vi gör förlust här, kära konsument, men för dig är det en ypperlig möjlighet!

I andra nyheter behandlar vi bl.a. blockkedjans möjligheter samt faror. Estlands f.d. statsminister tror att en pollett som fungerar på Ethereum-blockkedjan kunde öka medborgarnas motion och allmän hälsa. Däremot uppskattar en inhemsk teknologiguru att många som använder blockkedjan inte ens förstår sig på det.

Förra veckans svammel och nyttiga nyheter hittar du här.

Bitcoin verkar ha bra fart på gång både upp och ner!

Coinmotion förnyades

Bittiraha.fi:s systerservice, internationella kryptovalutaväxlaren Coinmotion har förnyats. I uppdateringen har Coinmotions funktionalitet förbättrats på flera sätt, och kunder kan nu använda helt nya funktioner, såsom nya betaltjänster samt möjligheten att följa med priserna i realtid.

För att fira nya Coinmotion har vi bestämt erbjuda alla våra Coinmotion-kunder möjligheten att växla krypton helt utan mellankostnader från och med 10.9. Kampanjen tar slut 23.9. Erbjudandet gäller byte upp till 25 000 euro.

Fastän nya sajten redan har testats rikligt inom bolaget, så finns det alltid möjlighet att det hittas buggar. Vi betalar belöningar ifall du råkar hitta sådana buggar, så datatekniskt orienterade nicke nyfikna kan gå och försöka peta hål i våra system!

Nya Coinmotion fungerar bättre, effektivare och säkrare än gamla.

Prasos’ boss: Marknadssituationen är bra för investerare

Bittiraha.fi:s moderbolag Prasos Ab:s v.d.Henry Brade intervjuades i Sijoitus Summit 2018 angående – gissa vad – Bitcoin.

I intervjun tar Brade ställning bl.a. till bitcoins nuvarande kurssituation. Han ser att just nu kan vara en bra stund att bli bekant med Bitcoin och värdera ifall man borde investera i det.

Brade tror att då bitcoins kurs är låg finns det mindre risk att priset skulle ha tom luft i sig. Enligt honom är kraftiga kursuppgångar och mediapubliciteten en slags ond cirkel som lätt kan skapa bubblor i kursen.

”Sådana här marknadssituationer är bra tider att investera. Då manin råder – särskilt om det har räckt längre – finns det alltid risk att priset är i någon slags prisbubbla. Då borde man vara försiktigare,” berättar Brade.

Brade betonar att det är primärt viktigt att bekanta sig med Bitcoin och fundera ifall man tror på dess möjligheter som teknologi i stället för att fundera på hur mycket vinster en viss kryptovaluta kan skapa på en vecka. Enligt Brade är det lönsamt för investerare att också se på investeringarna med flera års tidsaxel.

”Ansatsen borde vara att man just nu använder lite tid till att bekanta sig med vad Bitcoin handlar om, och ifall man tror på fundamenten” kommenterar Brade.

Brade anses vara en av Finlands viktigaste Bitcoin-experter.

Estlands f.d. statsminister vill motionera med blockkedjan

Estlands tidigare statsminister Taavi Roivas har förenat sig som konsult till ett estniskt startup-företag. Nya företaget Lympos avsikt är att uppmuntra esterna att motionera mera.

“Jag är nöjd att jag kan hjälpa ett av de mest lovande baltiska startup-företagen uppmuntra folk att motionera mer och bättre,” berättar Roivas.

Lympos syfte är att betala användare kryptovaluta då de utför olika fysiska aktiviteter. Olika företag och evenemang kan publicera och sponsorera sådana aktiviteter. Företaget kan t.ex. organisera ett maratonlopp och belöna varje deltagare med Lympos kryptovalutor.

Tills vidare grundar sig Lympos krypto på Ethereum, men dess utvecklare har avsikt att flytta den till en annan mer lämplig blockkedja.

Taavi Roivas tror att blockkedjepengar kan motivera människor att stiga upp ur soffan. (BILD: Sven Tupits)

Datasäkerhetsguru: Blockkedjan kan vara farlig om man inte förstår det

Datasäkerhetsgurun Harri Hursti, som handlat bl.a. i F-Secure Ab:s styrelse, kritiserar i Talouselämä-tidningen Finlands regerings förhållande till datasäkerhetsrisker. Enligt Hursti är politiker inte medvetna om alla hot som gäller nuvarande dataskydd, eller vad man kan göra med modern teknologi.

Enligt Hursti är t.ex. nya lagstiftningen om civil underrättelse farlig. Enligt honom kan man med lagen samla information om vem som helst, varefter informationen kan användas som ett vapen för masskontroll.

“När man har tillräckligt information om alla, kan alla bevisas skyldiga till något,” berättar Hursti.

Hursti varnar också om så kallade IoT, Internet-of-Things, och om ett allt för optimistiskt förhållande till det. Enligt honom har företag redan hackats bl.a. via en internet-kopplad kaffekokare.

Enligt Hursti blir teknologin farligt och riskabelt när ingen förstår det. Enligt honom borde exempelvis blockkedjan förstås bättre före den tillämpas. Dessutom kritiserar han att flera saker som påstås vara blockkedja inte ens är blockkedja.

”Det farligaste är nya saker, såsom blockkedjan. Alla talar om teknologin, men ingen förstår något om det. Det är just nu en allmänfarlig teknologi. Saker som påstås vara blockkedja tas i bruk fast man inte förstår vad det handlar om,” kommenterar Hursti.

Enligt Harri Hursti måste teknologi förstås före man försöker tillämpa det. (BILD: Bob Sullivan)

Chromes MEGA-tillägg knycker krypton

Google Chromes MEGA-tillägg har upptäckts stjäla användarnas information och kryptovalutaplånböckers nycklar. I Reddit har flera användare märkt att tillägget beter sig konstigt. Efter närmare undersökning konstaterade användarna att tillägget troligen blivit hackat. Också kryptovalutan Moneros officiella Twitter-konto varnade Moneros användare om MEGA.

”Officiella MEGA-tillägget har riskerats och kan nu stjäla användarnas moneron,” meddelade Moneros officiella konto.

”MEGA fick någon slags uppdatering, som bad nya rättigheter (såsom rätten att läsa alla sidors data). Det verkade suspekt, så jag undersökte tilläggets kod. Det ser ut som att antingen Google Webstores konto hackades eller någon inom MEGA gjorde det här. Allt är ändå spekulation,” kommenterar en Reddit-användare som undersökt saken.

MEGA är inte enda tillägget för webbläsare som riskerats på sistone. I augusti blev Firefox’ populära YouTube Downloader –tillägget hackat och började leda användare till suspekta kryptosajter.

Ifall du har MEGA-tillägget i din Google Chrome, så rekommenderas det att radera programmet. Alla extra tillägg kan riskera ens kryptovalutor, varmed användare tillrådas vara väldigt försiktiga med hurdana tillägg man laddar ner.

MEGA borde försnabba datatransaktioner, men nu har tillägget riskerats och hotar användare.

Eminem rappar om Bitcoin

Eminem, som hör till världens populäraste rapartister, har publicerat ett nytt Kamikaze-album som hänvisar till Bitcoin. I musikstycket med namnet Not Alike rimmar rapartisten Royce Da 5’9′: “Remember everybody used to bite nickel, now everybody doing bitcoin.”

Rapscenen har också tidigare gjort reklam för kryptovalutor och lyckats popularisera dem bland stora publiken. År 2014 utgav rapparen 50 Cent sitt album “Animal Ambition” för att köpas med bitcoins. Ifall 50 Cent sparade ifrågavarande bitcoins, är deras värde nu i miljoner.

Förra mars i sin tur publicerade Young Dirty, sonen till Wu Tang Clan –rapparen Ol’ Dirty Bastard, sin egen kryptovaluta Dirty Coin. Young Dirtys avsikt var att ge sina anhängare en crowdfunding-typisk möjlighet att finansiera sitt kommande album. Dessutom sålde Young Dirty annat material åt anhängare med krypton.

Emellan i maj uppträdde pop- och rap-superstjärnan Snoop Dogg på en fest som promotade Ripple-kryptobetalsystemet.

Rap har alltid varit rebellers musik, så kryptovalutornas kupp mot ekonomiska systemet passar det som en knytnäve i en gansters öga. (BILD: Mika-photography)