Veckogranskning 9/2018 : Bitcoin hotar banker

Den andra månaden av året 2018 är nu över. Februari kan beskrivas som en månad av återhämtning för bitcoin och kryptovalutor. Månaden började med marknadskaos då flera sålde sina bitcoin och andra krypton i panik, vilket fick kurserna att kasta kullerbytta och raderade miljarder från kryptovalutornas hela marknadsvärde.

Efter det har månadens trend varit en stadig återhämtning och konsolidation. Efter kurskraschen var kryptovalutornas marknadsvärde “bara” 276 miljarder, men nu i början av mars är det redan över 460 miljarder. Trots små svängningar har bitcoin kurs vuxit lugnt över 11 000 dollar.

Om du vill bekanta dig med kursen mer noggrant och tekniskt kan du läsa Toni Kosonens senaste tekniska analys.

Förra veckan berättade vår statliga nyhetskanal hur Prasos Ab är i nöd, eftersom vissa finska banker börjat stänga ner Prasos konton. Bankerna resonerar sin aktion med att bitcoins övervakning är omöjligt och så vidare. Problemet är ändå inte så allvarligt som Yle låter anta. Du kan läsa mer om temat i veckogranskningen.

I veckogranskningen har vi också nyheter om positiv utveckling som Bitcoin och kryptomynt fått för sig under forna veckan. Republiken Marshallöarna tänker publicera sin egen statliga kryptovaluta, som kommer att fungera som landets officiella betalningsmedel. Däremot har ett antal stora institut i traditionella ekonomisektorn berättat att Bitcoin formar ett hot för deras verksamhet. I andra nyheter har vi Finlands nya intressegrupp för kryptomynt Konsensus rf samt Internets skumma svindlare.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Digitaliska revolutionen minskar bankernas vinster och gör pengar något som verkligen nyttjar människor.

Finska bankers Bitcoin-fientlighet fortsätter

Yle har gjort nyhet om hur bankerna skapat problem för finska Bitcoin och kryptovalutaföretag, så som Bittirahas erbjudare Prasos Ab. Stora finska och nordiska banker har börjat anhålla sig allt mer misstänksamt mot kryptovalutor och vissa banker har även stängt ner Bitcoin-operatörers konton. En del av bankerna, så som Nordea, har gått ännu längre och förbjudit sina arbetstagare att använda Bitcoin trots att fackförbund protesterar mot det.

Fastän problemet som Yle berättat om är verkligt, är det inte så dystert som Yle möjligen får det att se ut. Bankernas negativa attityd är en välkänd realitet i kryptovalutavärlden och aktörerna inom branschen har ofta förberett sig för utmaningar som skapats av traditionella finansvärlden.

”På lång sikt kommer det inte att vara något slags problem. Prasos Ab förhandlar just nu med flera inhemska och utländska banker om att öppna konton. Bankernas aktion riskerar inte på något sätt Prasos service eller kundernas varor” berättar Prasos Ab:s verkställande direktor Henry Brade.

Prasos Ab har snabbt vuxit från en lokal startup till en betydlig europeisk operatör inom kryptovalutabranschen. Vid sidan om Bittiraha.fi upprätthåller Prasos bl.a. den internationella Coinmotion-servicen och ett omfattande bitmatsnätverk.

“I princip kan vi ju fast grunda vår egen bank. Vi har ju nu tillräckliga resurser och kunnande för det” skämtar Brade.

(…eller skämtar han?)

Vad som än händer har Prasos färdiga planer!

Bitcoin hotar gamla penningsjättar

En av världens största banker Bank of America har utgett sin årsgranskning för förra året. I årsgranskningen medger banken att kryptovalutor medför risker för deras verksamhet.

“Växande teknologier, så som kryptovalutor, kan begränsa vår förmåga att följa med transaktioner” berättar Bank of America i sin granskning.

Bank of America tror att kryptovalutor kan skapa konkurrens, som tvingar bankerna att antingen förbättra sin affärsverksamhet eller sänka på priserna.

“En ökad konkurrens kan påverka våra inkomster negativt genom att sänka på priserna och tvinga oss att satsa mer på våra produkters och tjänsters kvalitet” estimerar Bank of America.

Bank of America är inte det enda stora företaget i ekonomibranschen som är oroad om Bitcoins påverkan på deras verksamhet. Världens största penningsautomaters operatör Cardtronics har berättat i en rapport åt sina aktieägare att kryptovalutor tillsammans med nya betalningsapplikationer kan minska människors behov på kontantpengar och försämra företagets inkomsters.

“Nya betalningsteknologier, så som Venmo eller Zelle, och kryptovalutor som Bitcoin kan minska på publikens behov och efterfråga på kontanter, vilket skulle påverka negativt våra förflyttningsmängder” berättar Cardtronics.

Stora traditionella ekonomivärldens aktörer har börjat erkänna att Bitcoin hotar deras marknadsposition.

Intressegrupp för kryptovalutor grundats i Finland

I Helsingfors grundades 2.3. en ny intressegrupp inom kryptovalutabranschen, Konsensus rf. Konsensus grundare består av en stor grupp kryptovalutasektorns företagare, hobbyister, investerare och andra agenter. Byggnadsingenjören Niko Laamanen blev vald som ordförande och Prasos Ab:s Heidi Hurskainen som vice ordförande.

Avsikten med Konsensus rf är att positivt påverka kryptovalutabranschens utveckling i Finland samt främja medborgarnas hobby och användning av kryptovalutor. Vid sidan om kryptovalutor förhåller sig Konsensus rf också uppmuntrande mot blockkedjeteknologiers utveckling allmänt.

Föreningen kommer bl.a. att organisera utbildning, information och självständig forskning angående Bitcoin och kryptovalutor. Föreningen har också samarbete med andra branschens föreningar och företag. Konsensus rf är partipolitiskt oberoende, men strävar att påverka lagstiftningen t.ex. genom att informera politiker och göra initiativ åt myndigheter.

Konsensus rf är öppet för alla Bitcoin och kryptovalutahobbyister som vill bli medlemmar. Föreningen hoppas få möjligast många att delta i verksamheten.  Du kan följa med föreningen på dess facebook-sidor. Där hittar du också ordförandens kontaktinformation. Det lönar sig att kontakta ordföranden ifall du vill fråga om medlemskap och samarbete.

I samband med grundningsmötet ordnades också en kryptovaluta-temad paneldiskussion. Panelen leddes av Konsensus rf:s styrelses medlem Tiitus Kangas. I diskussionen deltog blockkedjeforskaren Janne Korhonen, Henry Brade från Prasos och ex-nordeanska Jussi Muurikainen. Du kan kolla en videoinspelning av diskussionen på Bittirahas facebook sidor.

Konsensus rf:s ordförande Niko Laamanen och viceordförande Heidi Hurskainen.

Bitcoin blir skattefritt betalningsmedel i Tyskland

Tysklands finansminister har gett nya anvisningar beträffande Bitcoins och andra kryptovalutors beskattning. Enligt ministeriet beskattas bitcoin på samma sätt som euron då bitcoin används som betalningsmedel.

Ministeriet motiverade sina anvisningar med EU:s domstols beslut, enligt vilken vissa bitcoin-transaktioner är moms-fria. Om bitcoin däremot växlas till euron kan utbytet beskattas.

Finansministeriets beslut är en positiv nyhet för tyska kryptovalutasysslare. Tyska kryptosamhället har redan länge varit pionjärer i att ta Bitcoin till vardagligt bruk, och Berlin var den första staden där det blev möjligt att leva ett vanligt liv bara med bitcoin. Ministeriets beslut förstärker vidare bitcoins ställning som en användbar valuta i Tyskland.

Bitcoin-scenen har i Tyskland varit väldigt aktiv redan från början och beslutet tas säkert emot positivt. (BILD: Life on Bitcoin)

Marshallaöarna skaffar egen kryptovaluta

Republiken Marshallöarna tänker bli den första staten som utvecklar en egen statlig kryptovaluta. Marshallöarnas egna krypto har fått det festliga namnet “Sovereign” och blir en laglig valuta på Marshallöarna vid sidan om den nuvarande lagliga valutan dollarn.

Tidigare i februari publicerade Venezuela sin egen petro-kryptovaluta, som regeringen påstår vara garanterad av Venezuelas oljereserver. Venezuelas petro är ändå inte en liknande allmän statlig valuta som sovereign utvecklas till. Med petro kan man exempelvis inte betala överallt på samma sätt som med Venezuelas bolivar.

“Det här är en historisk stund för vår nation. Äntligen trycker vi vår egen valuta. Det här är ett stort steg då vi förverkligar vår nationella frihet” förklarade Marshallöarnas president Hilda Heine.

Marshallöarna har som avsikt att dela ut valutan åt sina medborgare samt ordna en ICO-finansieringsrunda. Finansieringsrundan och kryptovalutan är också anknytna till Marshallöarnas plan att utveckla miljövänlig teknologi, och 10% av ICO-inkomsterna går direkt till naturens nytta.

https://bittiraha.fi/sites/default/files/800px-Delta_Mariner_at_Meck_Island_orig_(2009).jpg

Marshallaöarnas paradisnations egen kryptovaluta är den nuvarande sjlävständiga statens första eget mynt.

Goldman Sachs-stödd Circle köpte stor bitcoin-börs

Circle, som stöds av en av världens största affärsbanker Goldman Sachs, har köpt Poloniex, som i sin tur är en av världens största kryptobörser. Via företagsköpet tar Goldman Sachs ett indirekt steg mot bitcoin och kryptoväxlingens kärna.

Information om själva företagsköpets storlek har inte utgetts offentligt. Enligt Fortune-tidningens källor skulle affärerna ha varit värt 400 miljoner dollar, men påståendet har inte bekräftats officiellt.

Via Poloniex växlas dagligen upp till 2 miljarder dollar värt kryptovalutor. Börsen erbjuder utbyte på ungefär 70 olika kryptomynt. Med sin volym är Poloniex den 14. största kryptomyntsbörsen i världen.

Poloniex-köpet gör Circle till en marknadsjätte bland bitcoin-börser.

Var försiktig med Bitcoin-svindlare på nätet

Då han bläddrade Internet hittade Prasos Ab:s community manager Pessi Peura sig själv leende på en tvivelaktig Bitcoin-reklam. I bilden lovas ”tre stegs trick” med vilka man kan bli rik och börja fira sköna pensionsdagar.

Bilden på Pessi från Yles artikel användes olovligt i en missledande Bitcoin-reklam. Reklamen syntes åtminstone på Coindesk-sajten, som anses vara en av de mest pålitliga Bitcoin-nyhetssidorna.

“Om du ser denna man som lovar rikedomar på Internet, så lönar det sig att vara skeptisk. Enligt mina källor är mannen inte ens själv miljonär.” vitsar Pessi i sin facebook-status.

Liknande bedrägerier möter man mycket på nätet. Även allmänt pålitliga sidor så som Uusi Suomi, Facebook m.m. kan innehålla blufflinkar. Reklamernas erbjudare har sällan möjlighet att granska allt innehåll som visas, vilket lett till att flera fuskare prövar sin lycka med svekfulla linker.

Beroende på svekfulla linkens natur kan den leda användaren till en skadesida, försöka lura information, bryta kryptovalutor åt hackaren på användarens dator eller göra något annat skadligt. Även till synes oskyldiga sidor så som “3 Söta Hundar” kan vara svekfulla linker.

Det bär sig alltså för användare att vara försiktiga på Internet. Ju mer Bitcoin stiger i värde desto mer kommer också svindlare att använda dess rykte svekfullt.

Pessi Peura godkänner inte sin bilds användning till skum marknadsföring.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].