Viikkokatsaus 12/2018: Nousevatko virtuaalivaluutat maailmanvaltaan?

Kurssit ovat menneet viikolla normaaleja menojaan. Viikolla on nähty sekä pientä nousua että laskua, mutta radikaalimmilta kurssimuutoksilta ollaan säilytty. Kurssi voi lähitulevaisuudessa kääntyä mihin suuntaan tahansa, vaikka pitkällä tähtäimellä teknologian kehitys näyttääkin mitä lupaavimmalta. Salamaverkot kehittyvät, yhä uudet käyttäjät ryhtyvät käyttämään valuuttaa ja lohkoketjulle keksitään jatkuvasti uusia käyttötapoja.

Tällaisesta kurssin kannalta vähän hiljaisemmasta viikosta voi olla jopa tyytyväinen, sillä nyt voi keskittyä muihinkin asioihin kuin käppyröiden seuraamiseen, kuten esimerkiksi uutisiin ja uusien Bitcoin-taitojen oppimiseen.

Jos esimerkiksi tekee mieli askarrella, niin Bittiraha.fi on julkaissut viikolla artikkelin, jossa kerrotaan, miten kuka tahansa voi tehdä käytännössä ilmaiseksi oman vesi- ja hakkeritiiviin Bitcoin-paperilompakkonsa!

Bittiraha.fi kertoo tällä viikolla myös, mistä tunnistaa Bitcoin-huijauksen. Mitä korkeampaan arvoon Bitcoin kasvaa, sitä enemmän näitä huijauksia on myös tulossa. Huijauksien tunnistaminen on hyvä perustaito jokaiselle kryptorahaharrastajalle.

Viikkokatsauksessa käsittelemme muun muassa Helsinkiin tulevaa uutta kryptovaluuttaa, Bitcoinin mahdollisuutta kasvaa globaaliksi rahaksi sekä huumekartellipomon broidin omaa kryptohanketta.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Globaalissa maailmassa on tarvetta globaalille valuutalle ja Bitcoin voi hyvinkin olla tuo valuutta.

Helsingille oma lohkoketjupohjainen paikallisraha

Helsingistä on tulossa ensimmäinen Suomen kunta, joka ottaa käyttöön oman virallisen kryptovaluuttansa. Helsinkiläinen osuuskunta Arvotakomo ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittämässä Helsinkiin omaa paikallisvaluuttaa, joka perustuu Bitcoinin taustalla pyörivään lohkoketjuteknologiaan.

Paikallisrahalla tarkoitetaan paikallisesti toimivaa maksuvälinettä, jota voi hyödyntää vain paikallisiin palveluihin. Suomessa on ollut aikaisemminkin paikallisrahakokeiluja, kuten Sysmän kunnan oma sysmä-raha, mutta Helsingin kehittämä paikallisraha olisi ensimmäinen suomalainen paikallisrahana toimiva kryptovaluutta.

“Paikallisraha voi aktivoida yhteiskunnan marginaalissa olevia ryhmiä ehkäisten syrjäytymistä. Hyvänä esimerkkinä voisi pitää Barcelonassa alkamassa olevaa perustulokokeilua, jossa 25 prosenttia perustulosta maksetaan paikallisrahassa. Tämä osuus on siis pakko käyttää paikallisiin palveluihin,” kertoo Kauppakorkeakoulun tutkija Maria Joutsenvirta Aalto-yliopiston antamassa tiedotteessa.

Paikallisen taloudellisen toiminnan piristämisen lisäksi kryptovaluuttapohjaisen paikallisrahan uskotaan mahdollistavan uudenlaisten liiketoimintamallien syntymisen Helsinkiin. Kryptovaluuttamyönteisyys voi myös olla omiaan houkuttelemaan finanssiteknologia-alaa Helsinkiin.

Helsingin oma kryptopohjainen paikallisvaluutta on iso askel kaupungin virtuaalivaluuttamyönteisyydessä.

Myös Snapchat liittyy kryptomainonnan rajoituksiin

Snapchat on viimeisin sosiaalisen median jätti, joka on ottanut käyttöönsä kryptovaluuttavastaisen mainospolitiikan. Snapchat ilmoitti viime viikolla, että se ryhtyy kieltämään kategorisesti kaikki Initial Coin Offering -hankkeiden mainokset. Ainakin toistaiseksi Snapchat kuitenkin hyväksyy vielä muut kryptovaluuttamainokset.

Kuluneen vuoden aikana useat suuret Internet-yritykset ovat ilmoittaneet tekevänsä rajoituksia kryptovaluuttoja koskevaan mainontaan. Tammikuussa Facebook kertoi uudesta politiikastaan, joka kieltää kaiken kryptovaluuttoja koskevan mainonnan Facebookissa. Puolestaan Google ilmoitti aikaisemmin tässä kuussa estävänsä kryptovaluuttapalvelujen mainostamisen Googlen palveluissa, kuten Google Adsissa ja YouTubessa.

Myös Twitterin on huhuttu olevan aikeissa asettaa vastaavia kieltoja. Vaikka Twitterin mahdollisista kielloista ei ole vielä varmuutta, niiden uskotaan tullessaan koskevan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kaikkia palvelussa välitettäviä kryptovaluutta- ja ICO-mainoksia.

Mainoskieltojen ydinsyynä näyttäisi olevan pelko kryptovaluutta-alalla toimivista huijareista. Vaikka monet kryptovaluuttayritykset toimivat laillisesti, on sosiaalisilla medioille helpompaa kieltää mainonta kategorisesti kuin tehdä tapauskohtaisia päätöksiä. Toistaiseksi kaikki kryptovaluuttamainonnan kieltäneet palvelut ovat myös pidättäneet oikeutensa tarkistaa sääntöjään tulevaisuudessa, kun kryptovaluuttojen ja ICO-sijoittamisen laillinen asema selkeytyy.

Mainosrajoitukset eivät onneksi ylety vielä bittirahan sivulle. Yllä olevaa kuvaa klikkaamalla voit siirtyä ostamaan bitcoineja bittirahan ostolomakkeella.

Twitter-pomo: Bitcoinista tulee maailmanvaluutta

Twitterin ja maksuyritys Squaren toimintajohtaja Jack Dorsey on kertonut The Times -lehdelle antamassaan haastattelussa, että hän uskoo bitcoinin kehittyvän lähivuosina globaaliksi maailmanvaluutaksi. Dorseyn mukaan globalisoituva ja entistä enemmän IT:tä hyödyntävä taloudellinen kehitys tekee välttämättömäksi sen, että ennemmin tai myöhemmin nousee globaali Internet-valuutta. Dorsey uskoo, että Bitcoinilla on kaikista potentiaalisin mahdollisuus täyttää tämä asema.

“Maailma tulee lopulta näkemään globaalin valuutan. Internet tulee lopulta näkemään globaalin valuutan. Henkilökohtaisesti uskon, että se tulee olemaan bitcoin,” Dorsey kertoi The Timesille.

Dorseyn mukaan Bitcoinin tekninen kehitys, kuten tulevat Salamaverkot, ovat omiaan nostamaan Bitcoinin skaalautuvuuden tasolle, jolla se voi palvella koko maailman, tai vähintään koko Internetin, maksujärjestelmänä. Salamaverkkojen myötä Bitcoinin siirtonopeuden uskotaan kasvavan tuhansia kertoja nykyisestä ja siirtohintojen oletetaan laskevan lähelle nollaa. Salmaverkot ovat parhaillaan testausvaiheessa ja toistaiseksi ne näyttäisivät toimivan lupaavasti.

Dorsey uskoo, että tämä Bitcoinin kehitys kohti globaalia Internet-valuuttaa on jo hyvässä vauhdissa. Hän arvailee, että Bitcoinin lopullinen nousu maailmanvaluutaksi tullaan näkemään noin 10 vuoden kuluessa.

Voit ostaa,myydä ja säilyttää bitcoineja kätevästi suomenkielisessä Coinmotion palvelussamme. Kuvaa klikkaamalla pääset palvelun pariin.

Snowdenin vuodot kertovat NSA:n olevan kiinnostuneita BTC-käyttäjistä

Maailmalle Yhdysvaltain PRISM-vakoilujärjestelmän paljastaneen Edward Snowdenin vuotamat asiakirjat osoittavat, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut ovat pyrkineet kehittämään teknologiaa ja mentelmiä Bitcoin-käyttäjien seuraamiseksi ja selvittämiseksi. Asiakirjojen mukaan Bitcoin on ainakin ollut “ykkösprioriteetti” tiedustelupalvelujen toiminnassa.

Asiakirjat paljastaneen The Interceptin mukaan asiakirjat kertovat erilaisista menetelmistä, joita NSA on käyttänyt tai aikonut käyttää Bitcoin-käyttäjien tunnistamiseksi. Tavanomaisen lohkoketjuanalyysin lisäksi NSA on vähintään harkinnut sen vakoilujärjestelmien käyttämistä seuraamaan Bitcoin-käyttäjien Internet-liikennettä sekä tallentamaan uniikkeja laitetietoja.

Lisäksi vuodetut asiakirjat osoittavat, että NSA on halunnut laajentaa vakoilujärjestelmiään entisestään. NSA on jopa harkinnut kattavan tietokannan USA:n kansalaisista, jotka käyttävät Bitcoinia.

Vuodetut dokumentit ovat vuodelta 2013. On epävarmaa, millaisia vakoilujärjestelmiä NSA nykyään käyttää Bitcoin-käyttäjien seuraamiseksi. Vaikka NSA:n vakoilu on ensisijaisesti uhka USA:n kansalaisille, se muodostaa laajemmin vaaran myös koko vapaalle Internetille sekä kaikille vapaan maailman asukkaille.

Edward Snowdenin vuodot ovat paljastaneet, että Isoveli todellakin valvoo nettiliikennettämme, eikä Bitcoinkaan ole tälle immuuni.

Monero nousee sotaan ASIC-louhintaa vastaan

Erityisesti yksityisyyteen keskittynyt altcoinin Moneron kehittäjät ovat kertoneet, että eivät suvaitse Moneron louhimisen keskittymistä suurille toimijoille. Moneron kehittäjien ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun louhintalaitevalmistaja Bitmain kertoi tuovansa markkinoille uuden ASIC-louhintalaitteen, joka voi louhia Moneroa.

Moneron kehittäjät ovat kertoneet, että jos Bitmainin ASIC tulee markkinoille ja pystyy louhimaan Moneroa, kehittäjät ovat valmiita jopa muuttamaan Moneron koodia siten, että louhiminen ei ole enää mahdollista. Moneron kehittäjien mukaan virtuaalivaluutalle on tärkeää, että louhinta ei pääse keskittymään suurien toimijoiden käsiin, vaan se on tulevaisuudessakin mahdollista peruskäyttäjälle.

“Tulen tekemään kaiken, mikä on vallassani auttaakseni Monero-yhteisöä estämään ASIC-kilpavarustelun ja louhinnan keskittymisen,” kertoi Moneron pääkehittäjiin kuuluva Riccardo Spagni.

ASICien on nähty olevan yksi merkittävimmistä tekijöistä louhinnan keskittymiselle. ASIC-laitteet ovat valtavan kalliita, mutta ne voivat louhia kryptovaluuttaa huomattavasti tehokkaammin kuin perustietokoneet. Tämä on omiaan siirtämään louhintaa lähinnä rikkaille ja jo valmiiksi vaikutusvaltaisille tahoille.

ASIC-louhijoiden kehitys on keskittänyt monien kryptovaluuttojen louhinnan lähinnä suurien pelureiden käsiin.

Tunnetun huumeparonin veljeltä oma Bitcoin

Tunnetun huumeparoni Pablo Escobarin veli, Roberto Escobar, on aikeissa julkaista oman kryptokolikkonsa. Escobarin uusi hanke, nimeltään “dietbitcoin” on monien muiden uusien kryptovaluuttojen tapaan hard fork -kopio Bitcoinista.

Escobarin kryptovaluutan nettisivun mukaan “Bitcoin dietin kurssi tulee olemaan todella korkea, koska numeromme ovat identtisiä bitcoinin kanssa, mutta valuuttamme on tällä hetkellä 4 000 kertaa edullisempaa.”

“Olen tehnyt urallani yli 100 miljardia dollaria. Ostakaa niin paljon dietbitcoineja kuin pystytte, koska niiden arvo tulee olemaan kohta todella korkea,” Escobar kertoi.

Roberton veli Pablo tuomittiin maksimirangaistukseen huumeorganisaationsa pyörittämisestä. Roberton mukaan hän itse kritisoi Pablon toimintaa, eikä hän ollut mukana muuten kuin kirjanpidossa.

Ehkä kannattaa ostaa, koska vaikuttaa luotettavalta hankkeelta.

PS. Jos joku ei tajunnut, niin tuo edellinen virke on sarkasmia. Bittiraha.fi ei oikeasti suosittele ketään sijoittamaan Escobarin dietbitcoiniin.

Ostaisitko vähän käytetyn lohkoketjun tältä mieheltä? Entä kokaiinia? (KUVA: Rex Features)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].