Viikkokatsaus 13/2018: Heittelevä kurssi ei ole haitannut kehitystä

Tervetuloa viikkokatsauksen pariin taas pyhien jälkeen! Pääsiäisenä olemme nähneet melkoisen hyviä ostopaikkoja, sillä bitcoin on käynyt parhaimmillaan (heikoimmillaan?) jopa alle 7 000 dollarissa. Vaikka tällaiset heittelyt varmasti aiheuttavat paniikkimyyntejä ja päänkiristystä, ei välttämättä kannata liikoja stressata – sillä tulevaisuus näyttää hyvältä.

Bitcoinia ja kryptovaluuttoja käytetään koko ajan uusilla tavoilla ja niiden pariin tulee jatkuvasti uusia toimijoita, niin yksityiseltä kuin julkiseltakin sektorilta. Kryptovaluutat antavat piristystä vanhojen yrityksien talouteen, minkä lisäksi ne mahdollistavat kokonaan uudenlaisen bisneksen syntymisen. Kryptot ovat taloudelle kuin hyvää viiniä, jota nautitaan kohtuudella. Meno yltyy, mutta hienostuneesti.

Bittiraha.fi on julkaissut kuluneella viikolla artikkelin altcoinien – eli muiden kryptojen kuin Bitcoinien – potentiaalin ja arvonnousun arvioinnista. Asioita on hyvä tsekata vähän pidemmällä tähtäimellä, sillä kryptovaluutat ovat alle 10 vuotta vanha keksintö, jonka pintaa ollaan vasta alkamaan raaputtaa.

Viikkokatsauksessa puhumme muun muassa siitä, minkä vuoksi on hyvä asia, että joukko hakkereita koittaa aktiivisesti rikkoa Salamaverkot, sekä miten Venäjän pankit ovat kokeilemassa kryptosiipiään Sveitsissä. Ja toki paljon muutakin!

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin teknologinen kehitys on korjaamassa sen aikaisempia ongelmia, kuten keskittyneisyyttä ja skaalautumisongelmia.

Valkohattuhakkerit yrittävät rikkoa Salamaverkkoja jaloin motiivein

Pseudonyymillä bitPico toimiva hakkeriryhmä on luonut automaattisen hyökkäysohjelman, joka kohdistuu nimenomaisesti Salamaverkkoihin. Hyökkäysohjelma lähettää valtavia määriä kyselyjä Salamaverkoille, kuormittaen niitä yli rajojen yli ja kaataen Salamaverkon solmuja.

“Olemme luoneet hyökkäysjärjestelmän, joka kohdistuu Salamaverkkoihin. Meillä on itsellämme bitcoineja, ja tahdomme varmistaa, että Salamaverkko-ratkaisuja ei tuhota heti alkuunsa. Ainoa keino varmistaa Salamaverkkojen turvallisuus on kokeilla niin useita erilaisia hyökkyäksiä kuin mahdollista”, hakkeriryhmä kertoi.

Ilmoituksensa perusteella näyttäisi siltä, että bitPico on niin sanottu valkohattuhakkeriryhmä. Valkohattuhakkerit ovat hakkereita, jotka pyrkivät löytämään järjestelmistä heikkouksia, jotta ne voidaan korjata ja järjestelmästä voidaan tehdä turvallisempi. Hyökkäämällä Salamaverkkoja vastaan bitPico pyrkii löytämään toistaiseksi tuntemattomia heikkouksia Salamaverkoista, jotta niiden kehittäjät voivat tehdä järjestelmästä parempia ja korjata sen ongelmia.

Salamaverkot ovat Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettavia toisen kerroksen ratkaisuja, jotka voivat käsitellä bitcoin-siirtoja ilman, että näitä siirtoja tarvitsee kirjata lohkoketjuun. Salamaverkot voivat nostaa Bitcoinin transaktionopeuden jopa tuhansia kertoja nykyisestä. Ensimmäiset Salamaverkot toimivat jo Bitcoinin pääverkossa.

Valkohattuhakkerit ovat hakkereita, jotka käyttävät osaamistaan hyvään. Kenties tunnetuin tällaisista ryhmistä on haktivistkollektiivi Anonymous. (KUVA: Vincent Diamante)

Google kieltää kryptovaluuttaloja louhivat laajennukset

Google on ilmoittanut poistavansa Chrome-selaimen lisäosapalveluista kryptovaluuttoja louhivat laajennukset. Aikaisemmin Google on hyväksynyt tällaiset laajennukset, mikäli ne selkeästi kertovat käyttäjälleen, mitä kryptovaluuttoja ne louhivat ja miten.

“Olemme päättäneet kieltää toistaiseksi kaikki kryptovaluuttoja louhivat laajennukset, koska suuri enemmistö Googlelle lähetetyistä lisäosista eivät täyttäneet vaatimuksiamme”, Googlen lisäosien tuotepäällikkö James Wagner kertoi Wired-lehdelle.

Google asetti aikaisemmin vastaavan kryptovaluuttamainontaa koskevan peittokiellon GoogleAds-palveluunsa. Myös tällöin Google perusteli myös laillisten ja rehellisten palvelujen mainoskieltoa sillä, että yleiskieltoa on helpompi valvoa kuin yksittäisiä estoja.

Kryptovaluuttoja louhivat lisäosat sekä upotetut koodinpätkät ovat herättäneet ristiriitaisen vastaanoton. Toisaalta niillä nähdään olevan potentiaalia tarjota esimerkiksi nettisivujen ylläpitäjille keinoja rahoittaa sisältöään ilman mainoksia. Toisaalta taas salaa tehty louhinta kuluttaa käyttäjän resursseja petollisesti ja toimii kuin haittaohjelma.

Google on kuluneella vuodella laatinut monenlaisia rajoituksia kryptovaluutoille.

Huijaus-Bitcoin-paketteja liikkeellä

Useat suomalaiset Bitcoin-käyttäjät ovat raportoineet, että heille on pyritty myymään niin kutsuttuja “Bitcoin-aloituspaketteja”. Näiden pakettien hinnat ovat raporttien mukaan liikkuneet noin 50-100 euron tuntumassa ja niiden markkinoijat ovat antaneet harhaanjohtavaa tietoa, että nämä aloituspaketit olisivat välttämättömiä tai tarpeellisia Bitcoin-käytön aloittamiseksi. Kyseessä on kuitenkin pahantahtoinen huijaus.

Bitcoinin käyttäminen ei vaadi mitään aloitusmaksuja tai -paketteja. Kuka tahansa voi ryhtyä käyttämään Bitcoinia luomalla oman Bitcoin-lompakon ilmaiseksi esimerkiksi Prasos Oy:n ylläpitämän Coinmotion-palvelun kautta. Pelkkä ilmaisen lompakon luominen riittää, että käyttäjä voi vastaanottaa ja lähettää bitcoineja.

Bitcoin-huijaukset ovat yleistymässä myös Suomessa. Koska ala on uusi, monet eivät vielä ymmärrä Bitcoinia, mikä tekee Bitcoiniin liittyvistä huijauksista houkuttelevia hankkeita. Huijauksilta voi välttyä helposti ottamalla selvää yrityksestä, jonka palveluja käyttää. Jos yritys on toiminut vuosia ja sen nimi on tunnettu, on yritys todennäköisemmin luotettava.

Suomessa luotettavia Bitcoin-palveluja ovat muun muassa Bittiraha.fi, Coinmotion, Bittimaatti-verkosto sekä LocalBitcoins.

Mitä enemmän Bitcoinia käytetään, sitä enemmän se houkuttelee myös hämärähemmoja.

NVIDIAn toimitusjohtaja: Kryptot ovat tulleet jäädäkseen

Näytönohjainvalmistaja NVIDIAn toimitusjohtaja Jensen Huangin mukaan kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Huang kertoi näkemyksistään CNBC:n Mad Money -ohjelmassa.

“Kryptovaluutta tulee pysymään täällä. Kryptovaluutat antavat maailmalle mahdollisuuden vaihtaa arvoa hyvin pienillä kustannuksilla ja kitkalla. Kryptovaluutat tulevat olemaan ilmiö, joka jatkuu pitkään”, Huang luonnehti.

NVIDIAn näytönohjaimet ovat yksiä suosituimmista näytönohjaimista, joita käytetään kryptovaluuttojen louhimiseen. Vaikka näytönohjaimet on suunniteltu ensisijaisesti pelaamiseen ja grafiikan manipulointiin, ne soveltuvat erinomaisesti monien kryptovaluuttojen louhimiseen.

Huang uskoo, että muun muassa uusien näytönohjaimien myötä tulevaisuuden louhinta tulee hajautumaan nykyisestä. Nykyään monien kryptovaluuttojen louhinta on keskittynyt suurten toimijoiden käsiin, mutta uudet kryptovaluutat ja louhintateknologiat ovat muuttamassa tätä suuntaa.

Venäjän pankit siirtyvät Sveitsiin tekemään kryptobisnestä

Venäjän valtion omistama Gazprombank-pankki on kertonut aloittavansa pilottihankkeen Sveitsissä, jossa se aikoo kokeilla kryptovaluuttatransaktioita.

“Tällaisille palveluille on kysyntää yksityisten asiakkaidemme puolella. Tämän vuoksi selvitämme, miten voimme organisoida vastaavia hankkeita itse”, Gasprombankin hallituksen varapuheenjohtaja Aleksander Sobol kertoi paikalliselle Vedomosti-uutispalvelulle.

Sobolin mukaan pankki valitsin Sveitsin kokeilun päämajaksi johtuen maan kryptovaluuttamyönteisestä lainsäädännöstä. Sveitsi on aktiivisesti pyrkinyt ajamaan liberaalia kryptovaluuttapolitiikkaa houkutellakseen maahan kryptovaluutta- ja lohkoketjuteollisuutta.

Aikaisemmin tänä vuonna Venäjän suurin pankki Sberbank kertoi, että se on avaa oman kryptovaluuttapörssinsä Sveitsissä. Myös maailman suurimpiin kuuluva kryptovaluuttapörssi Bitfinex on kertonut, että se harkitsee toimintojensa siirtämistä Sveitsiin.

Sveitsin kautta Gazprombank ja muut venäläiset pankit voivat kiertää Venäjän rajoittavaa kryptosääntelyä.

Etelä-Korean pääkaupunki rakentaa omaa kryptoa

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on aikeissa kehittää ja julkaista oman lohkoketjuun pohjautuvan paikallisvaluuttansa, kertoo kaupungin pormestari Park Won-soon. Tätä tulevaa kryptovaluuttaa voitaisiin pormestarin mukaan käyttää muun muassa julkisissa hankkeissa. Lisäksi Won-soon uskoo, että paikallinen krypto voisi avata yritysten silmiä laajemmin ymmärtämään lohkoketjuvallankumouksen mahdollisuudet.

“Lohkoketjua voitaisiin soveltaa kaikissa Soulin byrokraattisissa järjestelmissä, kuten julkisessa liikenteessä sekä kaupungin maksamissa tuissa nuorille” pormestari kertoi CoinDesk Korealle.

Soul ei ole ainoa pääkaupunki, joka kehittelee omaa paikallista kryptovaluuttaansa. Aalto-yliopisto ilmoitti viime viikolla kehittävänsä Helsingille omaa kryptovaluuttaa. Näiden paikallisten kryptojen käyttö on jo lähtökohtaisesti rajoitettua, mutta ne antavat julkiselle vallalle hyvää ymmärrystä lohkoketjun ja kryptovaluuttojen mahdollisuuksista. Mikäli valtio myöhemmin haluaa esimerkiksi kehittää oman valtiollisen kryptovaluuttansa, voivat paikalliset kryptokokeilut tarjota arvokasta tietoa.

Soulin oma paikallinen krypto on arvokas kokeilu koko Korealle. (KUVA: Kaniwari)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].