Viikkokatsaus 14/2015: Bitcoin Foundation vaikeuksissa

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. Bitcoin Foundationin ongelmista ja pankkijätin lohkoketjulaboratoriosta.

Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme teiltä Oletko yllättynyt siitä, että agentit varastivat Silk Road -bitcoineja? Suurinta osaa vastaajista (62%) tämä ei yllättänyt ollenkaan.

Uusi viikon kysymyksemme liittyy katsauksen pääaiheeseen, “Miten Bitcoinin kehitystyötä pitäisi ensisijaisesti rahoittaa?“.

Toni Kososen viimeisimmän kurssianalyysin voi lukea täältä, aiheena “Breakouttia odotellaan yhä”.

Bitcoin Foundation suurten muutosten edessä

Bitcoin Foundationin hallitukseen vastavalittu jäsen Olivier Janssens julkisesti kritisoi säätiön toimintaa ja väittää sen olevan käytännössä konkurssissa. Hän julkaisi tiukkasanaisen avoimen kirjeen muun muassa Redditissä ja säätiön keskustelufoorumilla. Bitcoin Foundation kertoi blogissaan osan Janssensin väitteistä olevan liioiteltuja, mutta myöntää varojen olevan vähissä.

Suurin ongelma on se, miten saadaan jatkossa rahoitettua muutamien tärkeiden Bitcoin Core -kehittäjien palkka. Janssens on lupautunut lahjoittamaan useita satoja tuhansia dollareita, mikäli Core-kehittäjille perustetaan oma rahasto, jota hallinnoi kehittäjät.

Bitcoin Foundationin ehdotelmassa säätiö jaettaisiin osiin, joista yksi keskittyisi täysin Coren kehitykseen. Monessa kryptovaluutassa mukana ollut Charles Hoskinson ehdotti säätiön foorumilla, että kehityksen rahoittamiseksi pitäisi säätiön sijaan perustaa DAO (hajautettu autonominen organisaatio), jotta sen koko toiminnasta saataisiin täysin läpinäkyvää. 

Bitcoin Coren kehittäjä Andresen muistuttaa, että kehittäjien palkkaus ei ole niin vakava asia kuin on annettu ymmärtää. Rahoitusta saadaan tälläkin hetkellä muualta, sillä Bitcoin-yritykset ovat tukeneet kehitystä. Lisäksi kehitystä tulee tapahtumaan myös ilman rahoitusta — kyseessä on kuitenkin yleishyödyllinen avoimen lähdekoodin projekti.

Bitcoin Foundation on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon säätiö, joka pyrkii edistämään Bitcoinin kehitystä. Se ei omista tai virallisesti edusta Bitcoinia. 

Pankkijätti aloittaa lohkoketjun tutkimisen

Sveitsiläinen pankkijätti UBS avaa Lontooseen teknologialaboratorion, jonka tarkoituksena on keskittyä selvittämään, miten lohkoketjuteknologiaa voidaan käyttää hyödyksi rahoitusalalla. Tarkoituksena on kehittää uusia tapoja, joiden avulla voidaan prosessoida maksutapahtumia tehokkaammin, analysoida suuria datamääriä ja arvioida paremmin riskejä.

UBS avaa lohkoketjulaboratorian (lähde)

Useat tahot rahoitusalalla ovat osoittaneet kiinnostusta lohkoketjuteknologiaan, mutta UBS on yksi ensimmäisiä, joka ottaa askeleita sen hyödyntämiseksi. Myös yhdysvaltalainen pankki BNY Mellon kertoi kokeilevansa Bitcoinia yrityksen sisäisessä palkkiojärjestelmässä.

Venäjälle Bitcoin-kielto ehkä elokuussa

Viime viikolla Moskovassa pidetyssä Bitcoin-konferenssissa arveltiin, että kryptovaluutat kieltävä lakiehdotus menee läpi elokuussa. Artem Tolkachev, yksi konferenssissa puhuneista juristeista, arveli ettei tavallisten käyttäjien tarvitse huolestua, mutta suositteli yrityksille Venäjän lainsäädännön alaisuudesta poistumista.

Muiden puheenvuoroissa pidettiinkin todennäköisenä, että rikolliset tulevat jatkamaan bitcoinin käyttöä Venäjällä aivan kuten ennenkin, mutta lakia kunnioittavat yksityishenkilöt ja yritykset tulevat kärsimään.

Louhintayritykset tuskastelevat Coinbasen tietopyyntöjä

Muutamat yhdysvaltalaiset louhintayritykset ovat valittaneet Coinbasen liiallisuuksiin menevistä tietopyynnöistä koskien yritysten toimintaa. Coinbase on vaatinut muun muassa aikaleimattuja valokuvia louhintalaitteistoista, kuitteja laitteistojen ostoista ja sähkölaskuista sekä louhintasirujen hankintasopimuksia, minkä yritykset katsovat jopa liiketoimintasalaisuuksien urkkimiseksi.

Syyksi Coinbase kertoo kuluttajansuojan, mutta käytännössä taustalla lienee enemmänkin viranomaisten vaatimukset asiakkaiden tuntemisesta ja heidän rahojensa alkuperän tietämisestä. Jotkut Bitcoin-yritykset haluavat ottaa varman päällle, ja varmistaa asiakkaidensa tietoja jopa pankkeja tarkemmin.

Edward Snowden kerännyt 190 bitcoinia lahjoituksina

Barack Obama antoi määräyksen, joka antaa Yhdysvalloille oikeuden takavarikoida kyberrikollisten varoja ilman varoitusta ja kieltää varojen lähettämisen heille. Vaikka missään ei mainittu Bitcoinia tai kryptovaluuttoja, Redditin joidenkin käyttäjien mielestä määräys tekee mm. Edward Snowdenille tehtävät bitcoin-lahjoitukset laittomiksi. Tämä sai aikaan valtaisan 200 transaktion lahjoitusryöpyn Snowdenin bitcoin-lahjoitusosoitteeseen. Snowdenin lahjoitusosoite on kerännyt puolentoista vuoden aikana yhteensä 190 bitcoinia.

Cointelegraph nimesi lahjoitussuman aiheuttajaksi  “Obama-vaikutuksen” (lähde)

The Gates Foundation kertoi näkemyksensä digitaalisista valuutoista

Kanadan senaatin komitean perehtyminen digitaalisiin valuuttoihin alkaa olla loppusuoralla. The Gates Foundation -hyväntekeväisyysjärjestön näkemyksiä oli esittämässä järjestön tukeman Financial Services for the Poorin johtaja Rodger Voorhies. Financial Services for the Poor pyrkii viemään edullisia maksujärjestelmiä köyhille alueille, ja Voorhies uskoo digitaalisten ja mobiilien maksulaitteiden käytön nousevan tärkeäksi siellä.

Voorhies kertoo yhtyvänsä Bill Gatesin ja muiden sanomaan siitä, että digitaaliset valuutat ovat jännittävä innovaatio, mutta niiden anonymiteettiin ja hintaheilahteluun liittyy ongelmia. Hän kertoo johtamansa järjestön kuitenkin tutkivan ja testaavan digitaalisia valuuttoja. Voorhies ei osaa sanoa pitäisikö alaa säätää lailla, mutta kertoo The Gates Foundationin olevan kiinnostunut perehtymään raporttiin, jota senaatti on luomassa.

Bittirahan rahoituskierros etenee

Bittirahan rahoituskierroksen minimitavoitteesta on nyt kasassa 35%, ja vielä on 43 päivää aikaa osallistua. Jos suomalaiseen Bitcoin-startuppiin sijoittaminen kiinnostaa, lisätietoja löytyy täältä.

Loppukevennys

Vimeoon ladattu video näyttää, miten Bitcoin-osoitteen saa luotua laskimella ja nopalla.