Viikkokatsaus 15/2016: Airbnb hankki joukon Bitcoin-kehittäjiä mysteeriprojektia varten

Kuluvalla viikolla merkittäviä uutisia ovat olleet isojen firmojen imagonmuutokset sekä työntekijähankinnat. Räjähdysmäisesti kasvanut hajautettua yöpymistä tarjoava matkailupalvelu Airbnb on ottanut ensimmäiset askeleensa kohti lohkoketjua ja bitcoinia, vaikkakin vielä toistaiseksi lähinnä välillisesti. Merkittävä Bitcoin-tilastointipalvelu Coinalytics taas on hankkinut riveihinsä muun muassa keinoälytutkijan selvittämään, miten lohkoketjusta voi tehdä älykkään.

Samaan aikaan maailman Bitcoin-yritykset taistelevat kahden tutun vastustajan kanssa, nimittäin viranomaisten sekä hakkerien. Tällä kertaa itäisen Euroopan Bitcoin-rajoitukset eivät tule suinkaan Venäjältä, vaan Virosta. Puolestaan maailmalla jo neljäs Bitcoin-palvelu on joutunut sulkemaan ovensa luovutettuaan taistelussa hakkereille.

Muina uutisina muun muassa Prahan Bitcoin-yliopisto, Teksasin lohkoketjulibertaarit ja Bitcoinin mahdollisuuksia puivat raportit.

Toni Kososen viimeisimmässä kurssianalyysissä povaillaan tasaisen kurssin purkautuvan pian, ja todennäköisesti ylöspäin.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Coinmotion-vaihtopalvelun nollakulukampanja on voimassa vielä keskiviikkoon 20.4. saakka! Tämä on hyvä tilaisuus ostaa ja myydä bitcoineja edullisesti.

Airbnb hankki joukon Bitcoin-kehittäjiä

Hajautettuja majoituspalveluja tarjoava yritys Airbnb on ilmoittanut palkkaavansa joukon suositun bitcoin-mikrolahjoituspalvelu ChangeTipin kehittäjiä.

“Olemme innoissamme saadessamme ChangeTipin tiimin osaksi Airbnb:tä ja mukaan rakentamaan yritystämme. Emme hanki yrityksen infrastruktuuria tai palveluja, eikä meillä ole tarkoitusta yhdistää Bitcoinia Airbnb:n järjestelmiin”, kertoo Airbnb.

Vaikka yrityksellä ei toistaiseksi olekaan virallisia suunnitelmia lohkoketjuun tai Bitcoiniin pohjautuvien palvelujen kehittämiseksi, on yritys aikaisemmin vihjannut olevansa näistä kiinnostunut. Esimerkiksi yrityksen perustajiin lukeutuva Nathan Blecharczyk on arvioinut, että lohkoketju muun muassa mahdollistaisi uusia tapoja arvioida asiakkaiden luotettavuutta.

Hajautukseen ja vertaisverkkorakenteeseen perustuvaa AirBnB:tä on kuvailtu majoituspalvelujen Überiksi

Viro rajoittaa tiukasti Bitcoin-yrittämistä

Viron korkein oikeus on antanut päätöksen rajoittaa kryptovaluuttojen vaihdantaa. Päätöksen myötä pörsseihin, asiakkaiisiin ja Bitcoin-yrityksiin kohdistuvat rajoitukset ja vaatimukset kiristyvät.

Bitcoin-palveluilta muun muassa edellytetään asiakkaiden kohtaamista kasvotusten, asiakkaidensa rekisteröintiä sekä ilmoitusvelvollisuutta viranomaisille niistä asiakkaista, jotka ostavat yli 1000 eurolla bitcoineja. Päätöksen myötä Viron kryptorahalainsäädännöstä tulee Euroopan tiukimpia.

“Päätös tarkoittaa, että taistelu ei ole ohi. Minun on vietävä asia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle”, kertoo jutussa hävinnyt bitcoin-pörssi BTC.ee:tä pyörittänyt Otto de Voogd.

BTC.ee oli merkittävä virolainen bitcoin-kauppapaikka

Raportti: Internet antaa kryptovaluutoille mahdollisuuden

Uuden tutkimusraportin mukaan Bitcoinilla ja muilla yksityisillä kryptovaluutoilla on mahdollisuus kilpailla keskusjohtoisten valuuttojen kanssa, mikäli tietyt edellytykset täyttyvät.

Tutkimuspaperin kirjoittaneet tutkijat Jesús Fernández-Villaverde Pennsylvanian yliopistosta sekä Daniel Sanches Philadelphian Federal Reservestä päättelevät, että Internetin nousu on luonut ympäristön, jossa yksityiset virtuaalivaluutat voivat nousta kilpailemaan keskitettyjen pankkien luoman fiat-valuutan kanssa.

“Historiallisesti pankkitoiminta ja rahan luominen ovat kulkeneet käsikkäin logistisista syistä. Pankeilla oli keskeinen asema maksujärjestelmissä, minkä vuoksi niiden oli helppoa tuoda uutta rahaa kiertoon. Internet on rikkonut nämä logistiset esteet”, tutkijat väittävät.

Fernández-Villaverden ja Sanchesin tutkimuspaperin yksi perusteeseistä on, että pankkiraha sai nykyisen asemansa pitkälti fyysisten välttämättömyyksien vuoksi. Internet sen sijaan on muuttanut sitä, mikä on välttämätöntä ja mikä ei. (KUVA: Ezhuttukari)

Bitcoin on rahaa, jos luotamme siihen

Tunnettu kirjailija ja lakimies Jim Rickards on kullan puolestajapuhuja ja vastikään pidetyssä haastattelussa hän otti kantaa siihen, miksi Bitcoin voi olla rahaa. Historiallisesti olemme nähneet hyvinkin erilaisia rahoja, joten Rickardsin mukaan mikä vaan voi olla rahaa, myös Bitcoin.

Rickards lyttää näkemyksen, jonka mukaan dollareiden ja bitcoinien arvoa ei takaa mikään: “Niitä takaa yksi asia, nimittäin luottamus. Jos sinulla ja minulla on luottoa siihen, että jokin on rahaa, ja me sovimme, että se on rahaa, tämä jokin voi silloin olla rahaa.”

Richards otti myös kantaa erilaisten rahojen kannattavuuteen markkinoilla, missä esille nousi taas luottamus: “Kysymys kuuluu, luottaako kukaan siihen vai ei? Sama asia sekä Bitcoinin että kullan kanssa. Minä voin kutsua mitä tahansa rahaksi, mutta se ei ole kovin käyttökelpoista, jos kukaan muu ei ole samaa mieltä.”

Richards on aikaisemminkin puhunut Bitcoinista positiivisesti ja kertonut, että hänellä ei ole mitään sitä vastaan. Hän ei kuitenkaan pidä sitä kultaa parempana rahana, sillä Bitcoin on riippuvainen sähköverkon toimivuudesta.

Jim Rickards pitää luottamusta oleellisena rahan merkkinä

Lohkoketjuhype ei huomioi Bitcoinin tärkeää ominaisuutta

Investointipankki Banca IMI:n korko- ja luottoriskimallien johtaja Massimo Morini pohtii raportissaan lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia finanssialalla. Morini pitää nykyistä “lohkoketjuhypeä” vääränä lähestymistapana Bitcoinin ominaisuuksien hyödyntämisessä

“Lohkoketjuhypettäjien” suurin väärinymmärrys on se, että lohkoketjuteknologian uskotaan itsessään tehostavan finanssimarkkinoita. Tämä näkemys on väärä, sillä lohkoketjuteknologian oli tarkoitus tehdä luottamusta vaativista liiketoimintamalleista vähemmän luottamusta vaativia. Jos finanssimarkkinoiden rakenteita ei muuteta tätä tarkoitusta tukevaksi, Morininin mukaan lohkoketjun parhaimmat puolet katoavat ja jäljelle jää vain teknologian huonot puolet. Parhaimmillaan uusi järjestelmä loisi kestävämmät, tehokaammat ja vakaammat markkinat.

Monet voisivat pitää Bitcoinia ainoana toimivana luottamusta välittävänä lohkoketjusovelluksena, mutta Morinin mukaan on mahdollista luoda muita samankaltaisia ominaisuuksia sisältäviä lohkoketjusovelluksia finanssialalla, eikä hän pidäkään nykyisiä lohkoketjuteknologioita toimivina. Jotta lohkoketjuteknologia voi Morinin mukaan nousta kukoistukseen, lainsäädännön on kehityttävä ja jonkinlaisen digitaalisen valuutan on oltava kytkettynä fiat-rahaan.

Coinalytics tahtoo lohkoketjukeinoälyn 

Maailman suosituimpiin kuuluva Bitcoinia koskeva tilastointi- ja analyysipalvelu Coinalytics on ilmoittanut muuttavansa ilmettään. Rebrändäyksen myötä Coinalytics tunnetaan tulevaisuudessa nimellä Skry.

Skryn muodonmuutos ei jää pelkästään ulkoiseksi, sillä uuden logon ja uuden nimen lisäksi yritys julkisti myös kaksi uutta värväystä, tohtori Akash Singhin sekä tohtori Masoud Nikraveshin, joiden toivotaan laajentavan Skryn Bitcoin-yrityksestä laajemmaksi teknologia-alan yritykseksi.

Tohtori Nikravesh on tehnyt uransa tutkimalla keinoälyjä muun muassa Kalifornian osavaltion palveluksessa. Hänen tehtävänään Skryssä on kehittää lohkoketjun kanssa yhteensopivia keinoälysovelluksia. Tohtori Singh puolestaan on työskennellyt aikaisemmin IBM:n tutkimusjohtajana. Singhin tehtävänä on tehdä Coinalyticsistä “yritysvalmis”. 

Uuden nimen ja laajennetun toimialan lisäksi entinen Coinalytics, nykyinen Skry saa myös uuden hienon logon

Hakkerit kiusaavat Bitcoin-palveluja

Online-lompakkopalveluja bitcoinille ja muille kryptovaluutoille tarjonnut Coinwallet on sulkenut ovensa jouduttuaan tietomurron kohteeksi. Coinwalletin mukaan hyökkääjät hyväksikäyttivät tietoturva-aukkoa, joka syntyi palvelun päivittäessä uusia ominaisuuksia.

Coinwallet on kuukauden sisällä neljäs Bitcoin-palvelu, joka on sulkenut ovensa vakavan kyberhyökkäyksen vuoksi. Aikaisemmin palvelunsa ovat lopettaneet muun muassa kanadalainen bitcoin-pörssi Cointrader sekä turvallisiin Bitcoin-lompakoihin erikoistunut CoinKite, joka kyllästyi palvelua jatkuvasti häiriköineisiin DDoS-hyökkääjiin ja viranomaisiin.

Myös kryptovaluuttojen vaihtopalvelu ShapeShift on ollut huoltotauolla siihen kohdistuneen tietomurron vuoksi, mutta se on palaamassa takaisin verkkoon lähitulevaisuudessa. ShapeShiftin julkaiseman tiedotteen mukaan asialla on ollut todennäköisesti yrityksen entinen työntekijä, joka on hankkinut ulkopuolisen hakkerin apua. Asiakkaiden varat eivät kuitenkaan olleet missään vaiheessa vaarassa.

Libertaarit rekisteröivät edustajien äänet lohkoketjuun

Teksasin libertaaripuolue on tallentanut osavaltion edustajien ja heidän varamiestensä äänestykset kolmeen eri lohkoketjuun. Äänestysten tulokset tallennettiin libertaaripuolueen yhteistyökumppani Blockchain Technologies Companyn kehittämään yksityiseen lohkoketjuun, kryptovaluutta Florinocoinin lohkoketjuun sekä Bitcoinin lohkoketjuun.

“Tarkoituksemme on, että äänestysten tulokset talletetaan lohkoketjuun sekä päättäjien vastuullisuutta että tulevia sukupolvia varten”, kertoo Teksasin libertaaripuolueen rahastonhoitaja John Wilford.

“Vaaleissa kaikkien, etenkin hävinneiden ehdokkaiden, on voitava luottaa järjestelmään. Lohkoketjun avulla tämä on mahdollista varmistaa”, sanoo Blockchain Technologies Companyn perustaja Nick Spanos.

Bitcoin ja lohkoketju pakottavat päättäjät suurempaan vastuullisuuteen. (KUVA: LP Texas)

Tsekkiläinen yliopisto vastaanottaa bitcoineja

Tsekkiläinen yliopisto CEVRO Institut on mahdollistanut kurssimaksujen maksamisen bitcoineilla. Opiskelijat voivat maksaa bitcoineilla filosofian, politiikan ja taloustieteen maisterinohjelmista.

“Olemme maailman ensimmäisiä yliopistoja, joissa opiskelijoilla on tämä mahdollisuus. Olemme ylpeitä saadessamme olla sellaisten yliopistojen kuin British King’s College sekä Cumbrian yliopiston kanssa tässä asemassa”, CEVRO Institut kertoo nettisivuillaan.

“Emme tahdo ainoastaan opettaa markkinoiden kauneudesta sekä modernista teknologiasta ja innovaatiosta. Haluamme olla myös itse innovaattoreita. Haluamme olla modernin teknologian aktiivisia käyttäjiä ja antaa opiskelijoillemme käyttöön niitä mahdollisuuksia, joita teknologinen kehitys tarjoaa”, sanoo yliopiston johtaja professori Josef Šíma.

CEVRO Institut on prahalainen yksityisyliopisto, joka on erikoistunut politiikkaan liittyviin aloihin, kuten lakiin, taloustieteeseen sekä turvallisuuteen.

CEVRO on viimeisin Bitcoinista myös käytännön tasolla kiinnostunut yliopisto. (KUVA: CEVRO Institut)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].