Viikkokatsaus 15/2017: SegWit aktivoitumassa Litecoinissa ja saanut lisää kannatusta Bitcoinissa

“Nyt saa riittää”, Bitcoin-käyttäjät ovat alkaneet vaatia yhä kasvavissa määrin Bitcoinin skaalauskiistan venyessä ja yhä likaisempien asioiden tullessa ilmi. Viime viikolla paljastui, että tietyt louhijat olivat todennäköisesti pelanneet epäreilusti saadakseen itselleen etua. Tämän likaisen pelin uskotaan olleen taustalla myös näiden louhijoiden skaalauspäivitys Segregated Witnessin vastustukseen. Asian tultua ilmi Bitcoin-yhteisössä ollaan alettu kasvavissa määrin vaatia Segregated Witnessin aktivoimista käyttäjien itsensä toimesta. Tästä asiasta voi lukea enemmän viikkokatsauksessa.

Muissa uutisissa käsittelemme valtioiden uusia virallisia näkemyksiä Bitcoinista ja kryptovaluutasta. Tiesittekö esimerkiksi, että Ruotsi on taas kerran pessyt Suomen jossain asiassa? En edes puhu jääkiekosta, vaan Ruotsin yritysrekisteristä, joka antoi yrityksen todistaa vakavaraisuutensa bitcoineilla. Venäjältä taas on tullut uutisia, että valtio aikoo “laillistaa” bitcoinit jo vuonna 2018. Tarkemmin ottaen Venäjä aikoo vihdoin ja viimein määritellä, mitä bitcoin sen mielestä virallisesti on. Myös Intialla on vastaavia aikeita kryptovaluutan noustua maan käteiskiellon seurauksena merkittäväksi voimaksi.

Vastaavia aiheita on hipaistu männäpäivinä myös Suomessa. Bittiraha.fi-palvelua tarjoavan Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade oli Juuso Pekkisen vieraana Ylellä puhumassa Bitcoinista. Mukana keskustelussa oli myös Suomen pankin digitalisaation neuvonantaja ja ekonomisti Aleksi Grym, joka kertoi oman näkemyksensä Suomen pankin Bitcoin- ja lohkoketjuajatuksista. Keskustelun voi kuunnella Yle Areenalta.

Viikolla haastattelimme VTT:n lohkoketjututkija Visa Vallivaaraa. Muun muassa NATO:n kanssa työskennellyt Visa Vallivaara kertoi meille lohkoketjun tutkimuksesta Suomessa sekä Bitcoinin suhteesta lohkoketjun tieteelliseen kehitykseen.

Teknisessä analyysissämme Toni Kosonen puolestaan kyselee, voisiko bitcoinin uusi kurssihuippu olla käsillä.

Pikamyynti.fi-palvelumme myyntirajoitukset on nostettu asiakkaiden pyynnöstä 1 000 euroon. Pikamyynti.fi on tarjoamamme palvelu, joka mahdollistaa bitcoinien myynnin siten, että rahat ovat tilillä minuuteissa. Pikamyynti.fi toimii kaikilla suomalaisilla pankkitileillä.

Eikä tässä vielä kaikki; voimme jo nyt alkaa hehkuttaa pian julkaistavaa uutta Denarium-kolikkoamme. Liioittelematta voi sanoa, että nyt on tulossa kaikkien aikojen hienoin kolikkomme – ehkä jopa hienoin Bitcoin-kolikko, mitä ylipäätään on olemassa. Pysykää kuulolla!

Lupaamme, että uudesta Denariumista tulee nätti kuin vastasyntyneen vauvan hymy suviauringon lempeässä hohteessa. (KUVA: Denarium)

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

SegWit UASF toisi valtaa louhijoilta käyttäjille

Bitcoinin skaalautumiskiista on ottanut uudenlaisen käänteen viime viikon jälkeen, kun Blockstreamin teknologiajohtaja Greg Maxwell kertoi löytäneensä viitteitä, että jotkut louhijat käyttivät hyväkseen ominaisuutta, joka antoi heille etua louhinnassa samalla heikentäen bitcoinin toimivuutta. Maxwellin mukaan juuri tämä ominaisuus oli syy, minkä vuoksi tietyt louhijat eivät kannata Bitcoinin tehokkuutta ja skaalautuvuutta parantavaa Segregated Witness -päivitystä.

Paljastuksen seurauksena Bitcoin-yhteisössä alkoi syntyä kannatusta uudelle päivitysehdotukselle. Tämä User Activated Soft Fork -päivitys (UASF) tarkoittaisi, että Bitcoin-noodeja pyörittävät käyttäjät aktivoisivat Segregated Witness -päivityksen louhijoiden tahdosta riippumatta.

Toistaiseksi ainakin kaksi kehittäjäryhmää työskentelevät erilaisten UASF-versioiden parissa. UASF:n nähdään voivan palauttaa valtaa louhijoilta takaisin käyttäjille, minkä lisäksi sen uskotaan olevan tapa lopettaa vuosia jatkunut kiista siitä, miten Bitcoin-verkosto tulisi skaalata vastaamaan räjähdysmäisesti kasvaneeseen kysyntään.

Kuluneen viikon aikana noin 15% coin.dance -sivuston seuraamista Bitcoin-yrityksistä ovat ilmoittaneet kannattavansa jonkinlaista UASF-ratkaisua. Segregated Witnessiä itsessään kannattaa noin 72% Bitcoin-yrityksistä. Myös Bittiraha.fi-palvelua tarjoava Prasos Oy kannattaa UASF:ää. Prasos uskoo, että SegWIt-päivityksen käyttöönotto olisi Bitcoin-talouden ja -teknologian kehityksen kannalta merkittävä positiivinen askel.

Aivan tuoreimman tiedon mukaan myös louhijoilta on tullut lisää tukea SegWit-päivitykselle. Yli 10 prosentin louhintatehon omaava F2Pool oli nimittäin kysynyt käyttäjiltään kannattavatko he SegWitiä, ja koska enemmistö sanoi kyllä, on F2Pool nyt päättänyt alkaa signaloimaan SegWit-päivityksen puolesta. Louhijoiden SegWit-tuen odotetaan nousevan nykyisestä noin 30 prosentista noin 40 prosentin paikkeille.

UASF-tyyppinen päivitys on turvallisempaa toteuttaa yli 50 %:n louhintateholla, joten riippumatta siitä saadaanko päivitys sisään pelkästään louhintateholla vai ei, on tämä jokatapauksessa hyvä asia.

UASF nähdään käyttäjien vastavedoksi itsekkäiksi koettuja louhijoita vastaan. (KUVA: Public Domain)

SegWit-päivitys on aktivoitumassa Litecoinissa

Bitcoinissa SegWit-parannuksen sisäänajo ei ole vielä lähitulevaisuudessa tapahtumassa, mutta Litecoinissa tilanne on parempi. Nyt nimittäin näyttää siltä, että SegWit-päivitys saattaa lukittua noin 2 viikon kuluttua, ja siinä tapauksessa se aktivoituisi 2 viikkoa sen jälkeen.

Litecoinissa aktivointiin vaaditaan 75 % louhintatehoa, ja tällä hetkellä se on 76 % paikkeilla. Ja tukea pitää olla yli 75 % kahden viikon ajan. Todella tiukille siis menee, jännät paikat edessä. Mikäli SegWit aktivoituu Litecoinissa, ja kaikki menee hyvin, voi se olla erittäin positiivinen asia Bitcoinin kannalta. Litecoin on kuitenkin oikea kryptovaluutta joka on ollut olemassa pitkään, ja se toimisi hyvänä testialustana Bitcoinille.

Alunperin monet ovatkin ajatelleet altcoineja Bitcoinin testialustoina, ja tässä tapauksessa tämä malli saattaa nyt ensimmäistä kertaa toteutua.

Ruotsin yritysrekisteri hyväksyi bitcoinit

Ruotsalainen sijoitusyhtiö on päässyt rekisteröitymään Ruotsin yritysrekisteriin yhtiöksi käyttämällä Bitcoin-lompakkoa. Ruotsin yritysrekisteriä pitävä Bolagsverket edellyttää yhtiöiksi rekisteröityviltä yrityksiltä todistusta vakavaraisuudesta, joka yleensä edellyttää pankkitiliä. Nyt kuitenkin näyttäisi siltä, että Ruotsin viranomaiset hyväksyvät myös bitcoinit vakavaraisuuden todisteeksi.

Lönköpingiläinen sijoitusyhtiö Brave New World Investments pyrki avaamaan pankkitilin, mutta koska yhtiö sijoittaa iranilaisiin yrityksiin, pankit ovat olleet haluttomia avaamaan sille tiliä. Vaikka Iraniin sijoittaminen onkin Ruotsissa laillista, pankit pelkäävät, että Yhdysvallat voisivat katsoa tilin avaamisen rikkovan Iranin päälle asetettuja talouspakotteita. Tämän vuoksi yritys kääntyi bitcoinin puoleen.

“Tarkastelimme, voisiko bitcoin täyttää muun vakavaraisuutta osoittavan omaisuuden määritelmän, ja päättelimme tämän olevan mahdollista”, kertoi tapausta hoitanut Bolagsverketin virkamies Madeleine Ivardsson.

Rekisteröinti hoidettiin lähettämällä tietty määrä bitcoineja kahdelta eri Bitcoin-tililtä ennaltasovittuun osoitteeseen, minkä jälkeen siirrot saatettiin tarkistaa lohkoketjusta. Ivardssonin mukaan tämän saattoi katsoa täyttävän vakavaraisuuden todistamiseen liittyvät vaatimukset.

Sijoitusyhtiö odottaa enää Iranista lupaa pankkitilin avaamiseen. Sen tarkoituksena on auttaa sijoittamaan “hyviin ja ahkeriin iranilaisiin yrityksiin ja yksilöihin”. Yritys aikoo käyttää bitcoineja lähettääkseen sijoittajien varoja Iraniin, jossa ne muutetaan paikalliseksi valuutaksi ja sijoitetaan Iranin julkiseen pörssiin.

Bolagsverketin virkamiehet ovat tulkinneet, että bitcoin on käypää omaisuutta. (KUVA: SVT)

Venäjä päättää bitcoinin virallisesta asemasta vuonna 2018

Talousjulkaisu Bloombergin mukaan Venäjän viranomaiset päättävät bitcoinin ja muiden digitaalisten valuuttojen virallisesta statuksesta jo vuoden 2018 aikana. Varavaltiovarainministeri Alexei Moiseevin antamassa haastattelussa hän kertoi, että tarkoituksena on pyrkimys seurata paremmin kryptovaluuttaan liittyviä rahansiirtoja sekä kaupankäyntiä.

Moiseevin mukaan Venäjä tulee todennäköisesti edellyttämään Bitcoin-maksupalveluja välittäviä yrityksiä keräämään käyttäjiensä siirto- ja henkilöllisyystietoja. Yrityksiltä tullaan myös vaatimaan näiden tietojen luovuttamista tarvittaessa viranomaisille.

Venäjän keskuspankin finanssiteknologiakeskuksen johtajan, Maxim Grigorievin, mukaan puheet bitcoinin laillistamisesta ovat liian aikaisia.

“Keskustelemme asiasta valtiovarainministeriön ja liittovaltion finanssivalvonnan kanssa. Kuten todettua, tulemme päättämään digivaluuttojen laillisesta asemasta vuoden 2018 aikana”, Grigoriev tarkensi.

Venäjän suhtautuminen digivaluuttaan ja lohkoketjuun on ollut ristiriitaista. Vielä vuonna 2014 poliitikot uhkasivat Bitcoin-käyttäjiä vankeudella, mutta sittemmin maa on tehnyt täyskäännöksen ja ryhtynyt muun muassa omaan lohkoketjututkimukseensa. Venäjä on harkinnut, että bitcoinia voitaisiin kohdella lainsäädännössä kuten ulkomaalaisia valuuttoja.

Varavaltiovarainministeri Alexei Moiseevin mukaan on tärkeää, että viranomaiset pysyvät perillä myös digivaluutasta. (KUVA: Bloomberg)

Myös Intia haluaa tarkistaa Bitcoinin aseman

Intian valtiovarainministeriö on ilmoittanut perustavansa komitean selvittämään Bitcoinin laillista asemaa Intiassa. Komitean tehtävänä on muun muassa tutkia, miten Bitcoinia säännellään muualla maailmassa, paljonko Bitcoinia oikeasti käytetään Intiassa ja miten Intian tulisi kohdella Bitcoinia lainsäädännössään. Komitealta odotetaan ensimmäistä raporttia kolmen kuukauden sisällä.

Bitcoinin käyttö Intiassa on lähtenyt rivakkaan kasvuun sen jälkeen, kun Intian hallitus ryhtyi kieltämään kansalaisiltaan käteisen käytön. Viime vuoden marraskuussa Intian hallitus julisti yli 80% maan käteisestä arvottomaksi. Maassa, jossa käteisen käyttö muodostaa yli 90% kaikesta vaihdannasta, päätös oli kova kansalaisille, jotka ryhtyivät kasvavissa määrin etsimään vaihtoehtoja kansalliselle valuutalle.

Intian lainsäätäjät ja päättäjät ovat usein suhtautuneet Bitcoiniin kriittisesti. Intia on muun muassa varoittanut virallisesti kansalaisia Bitcoinin käytöstä. Viimeisimmän varoituksen se antoi tämän vuoden helmikuussa.

Bitcoin lähti Intiassa nousuun heti, kun hallitus ryhtyi rajoittamaan käteisen käyttöä. (KUVA: TechCrunch)

Aktiivisten bitcoin-käyttäjien määrä on moninkertaistunut

Visan rahoittaman tuoreen tutkimuksen mukaan aktiivisten Bitcoin-lompakoiden määrä on nelinkertaistunut viimeisten vuosien aikana. Tutkimuksen mukaan vuonna 2013 aktiivisia Bitcoin-lompakoita oli noin 8,2 miljoonaa. Vuonna 2016 lompakkojen määrä oli kasvanut jo 35 miljoonaan.

Aktiivisten Bitcoin-lompakoiden määrän kasvu on luonnollisesti seurausta Bitcoin-käyttäjien määrän huomattavasta kasvusta. Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aktiivisten Bitcoin-käyttäjien määrä on kasvanut laskentatavasta riippuen 0,6 – 2,6 miljoonasta 5,8 – 11,5 miljoonaan.

Vaikka suurin osa Bitcoin-lompakkopalveluiden tarjoajista ovat Pohjois-Amerikasta tai Euroopasta, niiden käyttäjät eivät ole. 81% lompakkopalveluista sijaitsevat Yhdysvalloissa, Kanadassa tai Euroopassa, mutta niiden käyttäjistä ainoastaan 61% ovat peräisin näiltä alueilta.

Tutkimus huomauttaa, että Bitcoin-infrastruktuuri on muuttunut huomattavasti sen alkuajoista ja nykyään alkaa olla yhä vaikeampi tehdä eroa esimerkiksi lompakkojen ja pörssien välille. Tutkimuksen mukaan Bitcoin-talous on muuttumassa yhä sulavammaksi ja kryptovaluutat täyttävät entistä enemmän erilaisia tarpeita.

Bitcoin-lompakoiden määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa ja valuuttaa käytetään yhä aktiivisemmin. (KUVA: 3dSculptor)

Bitcoineilla uhkapelattu 4,5 miljardin dollarin edestä

Bitcoinilla on pelattu uhkapelejä vuoden 2014 jälkeen yli 4,5 miljardin dollarin edestä. Bitcoin-uhkapelaamista seuraavan Bitstrip-sivuston mukaan Bitcoin-uhkapelaaminen on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina. Bitcoin-kasinoita on nykyään olemassa useita satoja ja niissä pelataan uhkapelejä noin kolmen bitcoinin verran minuutissa.

Bitstripin mukaan bitcoin-uhkapelaaminen on ollut kasvussa kaikkialla maailmassa, paitsi Yhdysvalloissa, Venäjällä ja muutamilla vähemmän merkittävillä alueilla. Venäjällä bitcoinin epävarma laillinen asema rajoittaa bitcoinin käyttöä. Yhdysvalloissa on puolestaan tiukkoja uhkapelaamista sääteleviä lakeja, joiden vuoksi huomattava enemmistö bitcoin-kasinoista kieltäytyy toimimasta maassa.

Bitcoin on mitä erinomaisin työkalu verkossa tapahtuvaan uhkapelaamiseen. Julkinen lohkoketju mahdollistaa monia uudenlaisia innovaatioita, jotka puuttuvat perinteisistä nettikasinoista. Bitcoinin avulla kasinot voivat esimerkiksi pyörittää todistetusti reiluja pelejä, joissa ei ole mahdollisuutta huijaamiseen.

Uhkapelaamisen määrä on kasvussa, vaikka uhkapelaamisen määrä suhteessa muuhun bitcoin-käyttöön on pienentynyt. (KUVA: Jamie Adams)

Pohjois-Korea mahdollisesti varastanut miljoonien edestä bitcoineja

Eteläkorealaisen kyberturvallisuusyritys Hauri Incin mukaan pohjoiskorealaiset hakkerit varastivat noin 100 miljoonan wonin, eli 90 000 dollarin, edestä bitcoineja joka kuukausi vuosina 2013-2015. Yrityksen mukaan ei ole varmaa, ovatko taustalla valtiolliset toimijat.

Haurin edustaja Choi Sang-myong kertoi uutistoimisto Yonhapille hakkereiden aloittaneen toimintansa vuonna 2013 varastettuaan 40 miljoonan wonin edestä eteläkorealaisten bitcoineja. Tämän onnistuneen varkauden jälkeen hakkerit ryhtyivät laajempiin hankkeisiin, joilla he kiristivät miljoonien wonien edestä bitcoineja Etelä-Koreasta ja muualta maailmasta.

Pohjois-Korea on kunnostautunut viime vuosina kyberrikoksissa. Haurin mukaan pohjoiskorealaiset ovat kiristäneet bitcoineja jo vuodesta 2012. Pohjois-Korean uskotaan myös olevan kytköksissä Bangladeshin keskuspankkiin tehtyyn 81 miljoonan dollarin varkauteen sekä Sony Picturesin tietomurtoon.

Kuvassa Kim Jong Un mahdollisesti hakkeroimassa bitcoineja. (KUVA: KCNA)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].