Viikkokatsaus 16/2018: Kryptot ja ICO-projektit nousevat, vaikka politiikka haraa vastaan

Yhtenä Bitcoinin vahvuutena verrattuna perinteisiin järjestelmiin ollaan pidetty sen itsenäisyyttä politiikasta. Bitcoin noudattaa ehdottomasti ja armottomasti vain omaa koodiaan, eikä mikään määrä sääntelyä tai poliitiikkaa tule muuttamaan matematiikkaa miksikään. Bitcoin tulee aina toimimaan, kuten sen on tarkoitus toimia täysin riippumatta politiikasta.

Poliittisesti kryptosääntely onkin vähän mielenkiintoisempi kysymys. Lainsäätäjät, keskuspankit ja muut toimijat haluaisivat ottaa Bitcoinin ja muut kryptot kontrollinsa alle, mutta se on teknisesti hyvin haastavaa. Esimerkiksi EU on ilmoittanut, että se haluaa kaikkien Bitcoin-lompakkopalvelujen tarjoajien rekisteröityvän viranomaisille. Uusia lompakoita kuitenkin syntyy kuin sieniä sateella, eikä Bitcoin-lompakko ole pohjimmiltaan kuin kasa numeroita, joten on hyvin vaikea arvioida, miten tällainen sääntely voitaisiin tehokkaasti implementoida. Vaikeuksista huolimatta poliitikot kuitenkin yrittävät sitä kovasti.

Vaikka kriittinen suhtautuminen, valvonta ja jopa erilaiset kryptovaluuttoja ja muita niiden sisarilmiöitä koskevat kiellot ovat tiukentuneet ja yleistyneet viime vuosina huomattavasti, ei se näyttäisi vaikuttavan mitenkään erityisesti asioihin. Bitcoin puskee edelleen tasaisen epätasaisella aaltomaisella liikkeellä eteenpäin ja vetää perässään myös muita lohkoketjuprojekteja. Lisäksi esimerkiksi ICO-sijoittaminen on kasvussa, vaikka useat maat säätävät sitä koskevia rajoituksia.

Elämme aikaa, jolloin teknologinen murros on niin nopeaa ja perustavanlaatuista, että poliitikkojen on vaikea ylipäätään pysyä mukana. Kryptovaluuttojen merkittävin taloudellinen vallankumous onkin se, että niillä on mahdollista leikata politiikka pois rahasta ja tuoda raha takaisin ihmisten itsensä käsiin.

Jos haluatte lukea hyvää ja asiantuntevaa analyysiä, niin Bittiraha.fi:n analyytikko Toni Kosonen on jälleen palveluksessanne ja kirjoittanut mitä erinomaisimman teknisen analyysin nousevasta kurssista.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Toisin kuin Leninin haaveet työläisten vallankumouksesta, Bitcoin näyttäisi todellisuudessakin antavan tavalliselle kansalaiselle keinon nousta vastaan ja ottaa rahan valta takaisin itselleen.

Bitcoin ja muut kryptot edelleen nousussa

Bitcoinin kurssinousu on jatkunut rauhallisesti kuluneella viikolla. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi lähentelee 9 000 dollaria, mikä on korkeimmillaan kuukauteen. Alkuvuonna kurssi liikkui noin 6 450 dollarissa, johon verrattuna nousua on yli kolmannes.

Kuten yleensä, bitcoinin kurssinousu on nostanut myös vähemmän käytettyjä kryptovaluuttoja. Parhaimmin menestyneiden kryptojen kurssi on noussut jopa monta kertaa nopeammin kuin bitcoinin. Esimerkiksi EOS-kryptotokeni on noussut alkuvuodesta jopa yli 100 prosenttia.

Tämä bitcoinin ja vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen yhteys on historiallisesti selvä. Lähestulkoon kaikkien vaihtoehtovaluuttojen ostaminen yleensä edellyttää, että ostaja hankkii ensin bitcoineja, jotka hän sitten vaihtaa näihin muihin kryptoihin. Innostus muita kryptoja kohtaan näkyy myös bitcoinissa.

Hiljaisen alkuvuoden jälkeen analyytikot ovat arvioineet, että kryptovaluuttamarkkinat olisivat käyneet jo tämän vuoden pohjalla. Kurssinousu näyttäisi antavan ainakin jonkinlaista vahvistusta tälle väitteelle.

Huolimatta kurssien heittelystä, pidemmällä aikavälillä tarkkailtuna näyttäisi siltä, että kryptovaluuttateollisuuteen virtaa jatkuvasti enemmän rahaa.

EU haluaa tiukentaa kryptovalvontaa

Euroopan parlamentti on äänestänyt tukevansa Euroopan neuvoston viime talvena tekemiä ehdotuksia, jotka koskevat Unionin laajuisesti säädettäviä rahanpesua koskevaa lainsäädäntöä. Kryptovaluuttakäyttäjille merkittävää on, että hyväksytyt muutokset koskevat myös kryptovaluuttayrityksiä sekä niiden valvontaa.

Uusi lainsäädäntö edellyttää kryptopalveluilta tunnistamaan asiakkaansa sekä rekisteröitymään viranomaisille. Lakiehdotuksen sanamuodon mukaan se tulisi koskemaan pörssien lisäksi muun muassa lompakkopalveluiden tarjoajia.

Uusi laki edellyttänee myös Suomen kryptopalveluilta muutoksia, mutta Suomen viranomaisvalvonta on Euroopan huippuluokkaa, minkä vuoksi direktiivi ei aiheuttane suomalaisille palveluille vastaavia haasteita kuin ulkomaalaisille. Suomen lainsäädäntö edellyttää jo tällä hetkellä pörssejä tunnistamaan asikkaitaan. Lisäksi on hyvin epävarmaa, miten esimerkiksi “lompakkopalvelujen” tarjoajia tullaan valvomaan tai ylipäätään voitaisiin valvoa.

Vaikka laki tekisi kryptovaluuttayritysten toiminnasta virallisesti valvotumpaa, käytännössä siitä on luultavasti hyötyä. Jo ennen lakia pankit, viranomaiset ja muut ovat pitäneet kryptoyrityksiä tarkasti silmällä. Lisäksi kryptoyritysten kohdalla on tehty ylilyöntejä, kuten pankkitilien sulkemista, koska pankit eivät ole varmoja, mikä on kryptoyrityksen juridinen asema. Uuden lainsäädännön myötä tämä juridinen asema tulee selkeytymään ja siten esimerkiksi vähentämään pankeilta ja viranomaisilta tekosyitä kieltää kryptovaluuttayritysten toiminta.

EU:n jäsenvaltioilla on 18 kuukautta aikaa implementoida uusi direktiivi osaksi niiden kansallista lainsäädäntöä. Suomen osalta on arvioitu, että lainsäädäntö valmistuisi joskus vuonna 2019.

Vaikka EU säätäisi kuinka tiukkoja lakeja kryptoille, on itse juridisen tilanteen selviäminen todennäköisesti etu kaikille kryptotoimijoille. (KUVA: Ralf Roleschek)

ICO-hankkeet keränneet jo nyt enemmän kuin viime vuonna

ICO-rahoitusta harjoittavat yritykset ovat keränneet vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä enemmän sijoituksia kuin koko vuonna 2017. Ensimmäisen neljänneksen aikana ICO-sijoituksilla kerättiin jopa 6,3 miljardin dollarin edestä. Tämä on noin 13 prosenttia enemmän kuin koko viime vuonna.

ICO, eli Initial Coin Offering, on sijoitushanke, jossa yritys myy ennakkoon omia kryptokolikkojaan. Yleensä yritys antaa mahdollisuuden käyttää näitä kolikkoja esimerkiksi tulevien palvelujensa tai tuotteidensa ostamiseen. Mikäli yritys menestyy, sen kryptokolikoiden arvon uskotaan nousevan, minkä ansiosta varhaiset ICO-sijoittajat voivat saada merkittäviä tuloja.

ICO-sijoittaminen on herättänyt ristiriitaisia ajatuksia. Toisaalta ICO-sijoittaminen antaa mahdollisuuden matalan kynnyksen sijoittamiseen. Monet ICO-hankkeet ovat kuitenkin osoittautuneet pelkiksi huijauksiksi, joissa ei ole ollut lainkaan oikeaa tuotetta tai ideaa. Tämän vuoksi monet valtiot ovat ryhtyneet rajoittamaan ICO-sijoittamista tai antaneet siitä varoituksia.

Valtioiden ja viranomaisten yhä jyrkentyvästä negatiivisesta suhtautumisesta huolimatta ICO-sijoittamisella näyttäisi menevän hyvin, eikä se osoittaisi merkkejä hiljentymisestä.

ICO-rahoittaminen on kasvanut eksponentaalisesti koko sen ajan, kun ilmiö on ollut olemassa. (KUVA: Coindesk ICO Tracker)

Venäjän korkein oikeus kumoaa Bitcoin-sensuurin

Venäjän korkein oikeus on määrännyt Pietarin käräjäoikeuden arvioimaan uudestaan Venäjän kryptovaluuttoja käsittelevien nettisivujen kieltoa. Korkeimman oikeuden mukaan sensuuripäätös ei perustu riittävän vahvalle juridiselle pohjalle, minkä vuoksi sensuuri tulee ainakin toistaiseksi lopettaa.

Pietarin oikeus määräsi vuoden 2017 heinäkuussa 40 nettisivua sensuroitavaksi, koska oikeus katsoi kryptovaluuttojen rikkovan Venäjän liittovaltion pankkilakeja. Oikeus perusteli päätöstään muun muassa väittämällä, että kryptovaluuttojen kasvava käyttö lisää myös huumekauppaa ja muuta rikollista toimintaa.

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan alemman oikeuden perustelut eivät olleet riittävän päteviä, eivätkä sensuroidut nettisivut itsessään pitäneet sisällään laitonta sisältöä. Korkeimman oikeuden päätöksestä seurannee, että jos sivustoja tahdotaan tulevaisuudessa sensuroida, on sensuuripäätökset perusteltava paremmin tai lakia muutettava.

Venäjän korkein oikeus tarkastelee lakien ja päätösten perustuslainmukaisuutta.

Telegram taistelee kieltoa vastaan bitcoineilla

Venäjän liittovaltion viestivalvontaviranomainen pyrkii kieltämään Venäjällä suositun Telegram-viestintäpalvelun. Venäjän viranomaiset vaativat Telegramia avaamaan sen kautta lähetetyt kryptatut viestit viranomaisten luettavaksi, mutta Telegramin toimitusjohtaja Pavel Durov on järjestelmällisesti kieltäytynyt luovuttamasta niitä.

“Olemme luvanneet, että Telegramin käyttäjät voivat viestiä turvallisesti ja yksityisesti. Ennemmin vaikka lopetamme toimintamme kuin rikomme tämän lupauksen,” Durov pauhasi.

Venäjän viranomaiset ovat estäneet venäläisiltä pääsyn useille Googlen ja Amazonin omistamille servereille, jotka ovat Telegramin käytössä. Estoa on kuitenkin mahdollista kieltää käyttämällä esimerkiksi VPN-palveluja. VPN:n avulla käyttäjä voi kätkeä liikenteensä alkuperän ja ohittaa erilaisia maakohtaisia palvelukieltoja.

“Vaikka menettäisimme venäläiset markkinat kokonaan, Telegramin kasvu todennäköisesti kuittaisi nämä menetykset muutamassa kuukaudessa. On kuitenkin minulle itselleni henkilökohtaisesti tärkeää, että teemme kaikkemme venäläisten asiakkaidemme eteen,” Durov kertoi.

Durovin mukaan kielto on perustuslain vastainen ja yksityisyys sekä periaatteet ovat tärkeämpiä kuin pelkät numerot. Durov onkin ryhtynyt rahoittamaan henkilökohtaisesti kryptovaluutoilla erilaisia yksilöitä ja yrityksiä, jotka tarjoavat venäläisille VPN-palveluja.

Telegramin kieltäminen on saanut yrityksen johtoportaan taistelemaan täysillä venäläisten oikeuksien puolesta.

Kokenut kryptokehittäjä haluaa Taiwanin lohkoketjupormestariksi

Tunnettu taiwanilainen kryptosijoittaja ja -kehittäjä, Yi-Ting Cheng, on kertonut hakevansa Taiwanin pääkaupungin, Taipein, pormestarin virkaa. Chengin mukaan Taiwanilla ja Taipeillä on mahdollisuus nousta lohkoketjuteollisuuden kärkimaiksi ja Cheng haluaa pyrkiä politiikkaan edistääkseen tätä.

“Haen pormestariksi yhdestä syystä: tehdäkseni Taipeista jälleen suuren. Tehdään Taipeista Aasian lohkoketjuteollisuuden pioneerikaupunki. Taipeilla on kaikki potentiaali olla tällainen lohkoketjukaupunki. Se on lähellä Japania, Koreaa ja Kiinaa. Taipeissa on myös ystävällinen sääntely-ympäristö. Lohkoketjussa on kyse taloudellisesta vallankumouksesta ja Taipei on oikea ympäristö tällaiselle vallankumoukselle,” Cheng kertoi Facebookissa.

Chengillä on pitkä kokemus kryptovaluutoista ja lohkoketjusta. Siviiliammatiltaan hän on kryptovaluuttapörssi OTCBTC:n toimitusjohtaja. Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa ICO-sijoitusalusta ico.info:lla teknisenä johtajana.

Kryptovaluuttamyönteiset poliitikot ovat yleensä tuoneet tukensa lohkoketjusovelluksille ilmi esimerkiksi ottamalla vastaan bitcoin-lahjoituksia tai puhumalla myönteisesti lohkoketjun mahdollisuuksista. Cheng on ensimmäinen – tai ainakin ensimmäinen enemmän tunnettu – poliittinen ehdokas, jonka koko kampanjan ytimenä on lohkoketjun ja kryptovaluuttojen edistäminen.

Yi-Tin Cheng pyrkii ensimmäiseksi taiwanilaiseksi poliitikoksi, jolle lohkoketju on sydämen asia. (KUVA: Yi-Tin Cheng)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].