Viikkokatsaus 18/2015: Bitcoin lähdössä uuteen nousuun?

Kuluneen viikon uutisissa oli merkittävää rahoitusalan kiinnostusta Bitcoiniin mm. Bitcoin-yrityksen saaman lisenssin ja Nasdaqin uuden lohkoketjukokeilun muodossa. Lisäksi Mycelium ja Case ovat esitelleet mielenkiintoisia fyysisiä Bitcoin-lompakoita. Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Rahoitusala on kiinnostunut Bitcoinista kasvavissa määrin, mikä on herättänyt myös paljon kurssispekulaatiota. Viikon kysymys kuuluukin, “Onko bitcoinin kurssi lähdössä uuteen nousuun?“.

Toni Kososen viimeisimmän kurssianalyysin voi lukea täältä.

Bittirahan blogissa Samuli Pahalahti kirjoittaa aiheesta Käteinen on alkeellista rahaa.

ItBit sai merkittävän lisenssin ensimmäisenä virtuaalivaluuttayrityksenä

Bitcoin-pörssi itBit on saanut ensimmäisenä virtuaalivaluutan yrityksenä New Yorkin myöntämän trust company -lisenssin. Lisenssi annetaan yrityksille, jotka säilyttävät asiakkaiden varoja ja ottavat näistä täyden vastuun, ja jotka noudattavat toiminnassaan sekä New Yorkin osavaltion että Yhdysvaltain liittovaltion kaikkea asiaan liittyvää sääntelyä. Lisenssi koskee vain pankkitoimintaa, joten kyseessä ei ole kehityksen alla oleva BitLicense, joka on tarkoitettu nimenomaan kryptovaluuttayrityksille. Sen lopullinen versio tullaan todennäköisesti näkemään tämän kuun loppuun mennessä.

Samalla itBit ilmoitti myös keränneensä 25 miljoonaa dollaria uutta rahoitusta.

ItBit sai merkittävän lisenssin ensimmäisenä virtuaalivaluutan yrityksenä (lähde)

Nasdaq valmistelee lohkoketjun käyttöönottoa

Nasdaq-pörssejä ympäri maailmaa ylläpitävä Nasdaq OMX Group Inc on valmistelemassa lohkoketjuteknologiaa käyttävää pilottiprojektia. Sen tytäryhtiö Nasdaq Private Market aikoo ottaa käyttöön “väritettyihin kolikoihin” perustuvan sovelluksen yhtiöiden osakkeenomistajien luetteloimiseksi. Nasdaqin mukaan lohkoketjuteknologia tarjoaa arvopaperimarkkinoille eheyttä, parempaa auditointia ja parempia valmiuksia omistajuuksien siirtoon ja ylläpitoon. 

Väritetyt kolikot viittaavat siihen, että yksi bitcoin (tai osa siitä) merkitään edustamaan esimerkiksi osaketta, jolloin osakkeen omistaa se, kenellä on hallussaan kyseinen bitcoin.

Bittirahaan sijoittaminen

Rahoitusta on kerätty kirjoitushetkellä 98 350 €, joka on noin 66% minimitavoitteestamme. Jo 101 sijoittajaa on ottanut osaa yrityksemme osakeantiin.

Toimitusjohtaja Henry Brade kirjoitti muutama päivä sitten blogikirjoituksen, jossa tiivistetään Bittirahan sijoitusehdotelma. Siihen kannattaa tutustua, mikäli asia kiinnostaa. Merkintäaika päättyy 20.5. eli mukaan pääsee enää reilun viikon ajan.

Brade on muun muassa paljastanut, että yhtiön neuvonantajaryhmään on liittymässä suomalaisen miljardiluokan yhtiön globaalin strategian johtaja. Tähän liittyen odotetaan lisää paljastuksia lähipäivinä.

Alistair MilneSijoittajat ovat myös alkaneet tulemaan ulos kaapista, sillä menestynyt sarjayrittäjä ja sijoittaja Alistair Milne (kuvassa) paljasti Redditissä sijoittaneensa Bittirahan osakkeisiin.

Bittiraha.fi on lähitulevaisuudessa julkaisemassa uuden Pikaosto-palvelun, joka mahdollistaa bitcoinien ostamisen ennennäkemättömän helposti. Samaan tekniikkaan perustuvan palvelun lanseerausta suunnitellaan myös Iso-Britannian markkinoille.

Pankki järjesti lohkoketjukilpailun Aasiassa

The Development Bank of Singapore (DBS) piti Blockchain Hack -tapahtuman, jossa seitsemisenkymmentä osallistujaa kehittivät lohkoketjuteknologiasovelluksia. DBS tarjosi parhaille 33 000 dollarin palkinnot ja näytti kiinnostustaan tarjoamalla tukeaan näille. DBS on yksi Aasian merkittävimmistä pankeista.

Bitcoin-asiantuntijuutta Yhdysvaltain johtoon

Valkoisen talon apulaisteknologiajohtajaksi on valittu Ed Felten, joka on pitänyt luentoja Bitcoinista Princeton Universityn professorina. Feltenin Bitcoin-asiantuntijuus tuskin vaikutti valintaan, mutta valinta voi nostaa faktoihin perustuvaa Bitcoin-tietämystä Yhdysvaltain johdossa.

Valkoiseen taloon astuu kovan luokan Bitcoin-asiantuntija

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaaksi tähtäävä Rand Paul on ottanut teknologianeuvonantajaryhmäänsä Overstock.comin toimitusjohtaja Patrick Byrnen. Patrick Byrne on pitkään ollut Bitcoinin puolestapuhuja, ja Overstock.com onkin hyväksynyt bitcoineja ja suunnitellut lohkoketjusovelluksia pidemmän aikaa.

10 miljoonan dollarin rahoitus Cryexille

Ruotsalainen Cryex on kerännyt 10 miljoonaa dollaria rahoitusta uudelle valuuttapörssilleen, jonka kerrotaan toimivan sekä perinteisillä valuuttamarkkinoilla että kryptovaluuttamarkkinoilla. Kovin tarkkoja tietoja toiminnasta ei ole vielä annettu, mutta yrityksen taustalla kerrotaan olevan kova tiimi sekä rahoitus- että teknologia-alan ammattilaisia.

Bitcoinin sääntely: Ranska ja Yhdysvallat

Ranska aikoo tiukentaa käteisen käyttöä koskevaa lainsäädäntöään. Samalla aiotaan myös pitää paremmin silmällä rahoitusinstrumentteja, joita ei muuten valvota. Tämä saattaa käytännössä koskea nimenomaan kryptovaluuttoja kuten Bitcoinia.

Yhdysvaltojen rahoitusalaa valvova FinCEN tutkii digitaalisten valuuttojen alalla toimivia yrityksiä. FinCEN haluaa varmistaa, että yritykset noudattavat niille asetettuja velvoitteita. Muun muassa Ripple Labsin, joka kehittää omaa kryptovaluuttaansa ja sovelluksia pankeille, kerrotaan saaneen 700 000 dollarin sakot noudattamatta jääneistä velvoitteista.

Hallituksen tukema lohkoketjukokeilu Mansaarella

Mansaaren Talouskehityksen ministeriö suunnittelee ensimmäistä hallituksen tukemaa lohkoketju-kokeilua. Paikallisen yrityksen Pythian kehittämällä Credits-protokollalla on tarkoitus luoda rekisteri saarella toimiville digitaalisen valuutan yrityksille. Kokeilun tulos aiotaan julkaista tämän kuun aikana.

Uusia mielenkiintoisia lompakkoratkaisuja

Erilaisia Bitcoin-lompakkoratkaisuja on tarjolla sovellusten lisäksi myös fyysisen laitteen muodossa. Tällä hetkellä tunnetuimpia ovat Trezor ja Ledger, mutta uusia kilpailijoita tulee markkinoille kiihtyvällä tahdilla. Fyysisen laitteen myyntivalttina on turvallisuus, jonka vuoksi ei kuitenkaan tarvitse uhrata helppokäyttöisyyttä. Seuraavaksi kaksi mielenkiintoista poimintaa viikolta:

Android-lompakkosovelluksestaan tunnettu Mycelium on kehittänyt jo kolme vuotta Bitcoin-korttia, jonka pitäisi tulla tilattavaksi pian. Se toimii maksamisessa ja säilyttämisessä täysin omana laitteenaan ilman internet-yhteyttä. Kortissa on myös siru, joka saattaa mahdollistaa sirumaksamisen.

Myös toinen fyysinen lompakkolaite Case oli viikolla uutisissa. Case tarjoaa turvallisuuden takaamiseksi mm. multi-sig -avaimet ja biometrisen tunnistautumisen.