Viikkokatsaus 19/2014: Wahlroos, hotelli Helka ja muuta ajankohtaista

Olemme muuttaneet viikkokatsauksen numerointia seuraamaan viikkonumeroita, joten tästä lähtien otsikosta huomaa heti kyseessä olevan viikon ja vuoden. Viime viikon katsauksen (32) voi lukea täältä.

Suomen Bitcoin-uutisissa on tällä viikolla bitcoinit hyväksyvä hotelli Helka ja Björn Wahlroosiin Bitcoin-kommentit. Muissa uutisissa on mm. viimeisintä raporttia Mt. Goxista ja Kiinan Bitcoin-taloudesta.

Bitcoinin kehittäjä Martti Malmi oli Radio Rockin haastattelussa, jonka voi kuunnellä täältä.

Björn Wahlroos kertoo mielipiteensä Bitcoinista

Bitcoinista keskusteltiin kirjan “Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot” julkaisutilaisuudessa, jossa se nousi esille yleisökysymyksen johdosta. Keskustelemassa olleet Björn Wahlroos, Erkki Tuomioja ja Vesa Kanniainen kertoivat suhtautuvansa Bitcoiniin skeptisesti.

Eniten asiaa kommentoinut Björn Wahlroos pitää Bitcoinin suurimpana ongelmana anonymiteettiä ja ennaltamäärättyä varantoa. Samuli Pahalahden kirjoittamassa blogissa puitiin keskustelijoiden mielipiteitä tarkemmin. Myös Yle uutisoi aiheesta.

Hotelliyöpymistä bitcoineilla Helsingissä

Helsinkiläinen hotelli Helka hyväksyy bitcoineja. Helka tarjoaa hotellipalvelujen lisäksi kokous- ja virkistäytymistiloja ja laadukkaan ravintolan. Helka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä Kampissa, lähellä Tennispalatsia ja Kampin keskusta.

Bittirahan tiimi on henkilökohtaisesti käynyt testaamassa Helkan Keittiön, ja voimmekin todeta että kyseessä on erittäin laadukas ravintola. Kannattaa käydä.

Äskettäin Bitcoin-maksut ovat lisänneet myös Luontaistuotteet.net, Konsolinet ja Jyväskylän Vegemesta.

Mt. Goxin tilanne

Sijoittajaryhmä Sunlot Holdingsin elättelemät toiveet Mt. Goxin toiminnan jatkamisesta ovat edenneet. Sunlot Holdings haluaisi ostaa Mt. Goxin ja sen velat 1 bitcoinin hintaan ja antaa entisille asiakkaille 16,5 % omistusosuudeen uudesta Mt. Goxista. Sunlot Holdingsin suunnitelmat ovat saaneet alustavan hyväksynnän oikeudelta Yhdysvalloissa, joten asian kanssa edetään nyt Japaniin.

Sunlot Holdingissa mukana oleva Jed McCaleb, joka alunperin perusti Mt. Goxin, kertoo menettäneensä itsekin pörssiin 50 000 dollarin arvosta rahaa.

Samanaikaisesti joukko suomalaisia bitcoin-virtuaalivaluutan omistajia on päättänyt vaatia omaisuutensa palauttamista konkurssiin menneeltä Mt. Goxilta. Japanilainen Mt. Gox oli ennen maaliskuista konkurssiaan maailman suurimpia bitcoin-välittäjiä. Joukkokanteessa mukana olevilla suomalaisilla on saatavia yritykseltä yhteensä noin 1 200 bitcoinia eli nykyisen kurssin mukaisesti noin 430 000 euroa.

Suomalainen ryhmä kerättiin kasaan Bittirahan forumin kautta ja siihen on edelleen mahdollista liittyä mukaan.

Rahoitusta Bitcoin-firmoille

Bitcoin-maksujärjestelmän tarjoava Bitpay on saamassa 30 miljoonan dollarin rahoituksen (n. 22 miljoonaa euroa) noin 160 miljoonan dollarin arvotuksella. Bitpay-maksujärjestelmällä yritykset voivat vastaanottaa Bitcoin-maksuja verkkokaupoissa ja kivijalkaliikkeissä. Bittiraha.fi on Bitpayn Suomen virallinen integraatiokumppani.

Yhdysvaltalainen Bitcoin-firma Vaurum on saanut 4 miljoonan dollarin rahoituksen (n. 2,9 miljoonaa euroa). Vaurum tarjoaa Bitcoin-vaihtoalustan ja -lompakkopalvelua rahoituslaitoksille.

Australialainen sijoitusfirma Future Capital on perustanut 30 miljoonan dollarin sijoitusrahaston Bitcoin-firmoille (euroissa n. 22 miljoonaa). Future Capital Bitcoin Fund rahoittaa Bitcoinin ja muiden kryptorahojen palveluita kehittäviä firmoja ympäri maailmaa.

Kiinan tilanne etenee samaan tahtiin kuin aiemmin

Viisi suurta kiinalaista Bitcoin-vaihtopalvelua, BTC China, Huobi, OKCoin, CHBTC ja BtcTrade, ovat julkaisseet tiedotteen, jonka mukaan palvelut sitoutuvat parantamaan toimintatapojaan. Palvelut aikovat hillitä spekulatiivista vaihdantaa ja suojata sijoittajia, noudattaa lainsäädäntöä, lisätä läpinäkyvyyttä, maksaa kiinteän kulun suuren lukumäärään vaihdannasta, ja ilmoittaa uusimmista alan muutoksista viranomaisille.

Vaihtopalveluiden toimitusjohtajat jättäytyivät pois Pekingissä pidettävästä Global Bitcoin Summitista, mutta tapahtuman kerrotaan Kiinan ongelmista huolimatta aiheuttaneen suurta mielenkiintoa.

Kiinalaiset vaihtopalvelut ovat kohdanneet ongelmia tasaiseen tahtiin. Kiinan suurin pankki ICBC ilmoitti sulkevansa Bitcoiniin liittyvät pankkitilit. BTC China pysäytti yuan-siirrot Bank of Chinasta 7.5., joten käytössä on erää pari tapaa tehdä yuan-siirtoja pörssiin. OKCoin rajoitti palvelunsa käyttöä kiinalaisille asiakkaille, jotta sijoittajille voitaisiin antaa tietoa vaihdannan riskeistä. Huobi on suunnitellut palvelunsa muuttamista markkinapaikaksi ja kurssitiedon välittäjäksi virtuaalivaluutan ostajille ja myyjille, sillä vaihtopalvelun pyörittäminen saattaa olla mahdotonta. Pieni vaihtopalvelu FXBTC ilmoitti lopettavansa toimintansa 10.5.

Yhdysvaltojen viranomaiset yhä enemmän kiinnostuneita Bitcoinista

Yhdysvaltain puolustusministeriö tutkii Bitcoinia ja muita virtuaalirahoja terroristiuhkana. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö aiemman selvityksen mukaan Bitcoinia ei oltu käytetty terrorismin rahoittamiseen, mutta Bitcoinin tarjoama anonymiteetti huolestuttaa. Virtuaalirahat olivat vain yksi muiden tutkittavien terroristiuhkien joukossa. Muita tutkittavia ovat mm. Android, sosiaalinen media ja vituaalitodellisuus.

Yhdysvaltain verohallitus IRS on valjastanut tietoturvaorganisaation, National Cyber-Forensic Training Alliancen (NCFTA:n), tutkimaan virtuaalirahaan liittyvää kyberrikollisuutta. NCFTA:n toivotaan tunnistavan rikollisten käyttämiä virtuaalirahoja ja niiden vaihtopalveluita, sekä yleisesti tunnistavan merkittäviä talousrikoksia tehtailevia kyberrikollisia.

Yhdysvalloissa on vihdoin päästy yhteisymmärrykseen Bitcoin-lahjoituksista vaalikampanjoissa. Bitcoinit-lahjoitukset lasketaan luontoissuorituksiksi eli samaan tapaan kuin lahjoitetut tuotteet tai palvelut. Bitcoin-lahjoittajilta on kerättävä henkilötiedot, Bitcoinien likvidoinnista on pidettävä kirjaa ja Bitcoin-varoja voi käyttää vain likvidoimalla. Uutiset ovat jo lisänneet kiinnostusta Bitcoin-lahjoituksiin: demokraatti Jared Polis lisäsi Bitcoinit lahjoitustavaksi kongressivaalikampanjaansa.

Bitit käyttöön

Bitcoin-yhteisössä on jo muutaman viikon ajan käynyt keskustelu Bitcoinin perusyksikön muuttamisesta bitcoinista johonkin pienempään. Perusyksikön muuttaminen ei ole uusi aihe, sillä keskustelua käytiin jo viime vuonna. Tämän hetkisen keskustelun suurimmaksi suosikiksi on noussut µBTC eli mikrobitti, jota mahdollisesti kutsuttaisiin “bitiksi“.

Bitti on bitcoinin yksi miljoonasosa. Bitit tekisivät bitcoininista yhteensopivamman nykyisten järjestelmien kanssa, joissa bitcoinin desimaalit voivat olla ongelmallisia. Bitit tekisivät Bitcoinista myös psykologisesti helpommin lähestyttävän, kun halpojen tuotteiden kanssa ei tarvitsisi ajatella desimaaleissa. Esimerkiksi 0,00324 BTC maksavasta tuotteesta maksettaisiinkin 3240 bittiä.

Aiemmin yksiköksi ehdotettiin tuhannesosaa (mBTC, millibitcoin), mutta uusin trendi on vaihtaa samantien miljoonasosaan (µBTC, mikrobitcoin), jonka lempinimi voisi olla bitti. Etuna esimerkiksi millibitcoineihin tässä on se, että mikrobitcoineihin siirtyessä muutos tarvitsee tehdä vain kerran. Millibitcoinit eivät välttämättä ole riittävän pieni yksikkö tulevaisuudessa. 

Bittiä on ehdotettu käytettäväksi ensimmäisen kerran jo muutamia kuukausia sittenMuutosehdotus on kuitenkin saanut myös kritiikkiä, sillä perusyksikön muuttaminen voisi aluksi tuntua hankalalta ja sekavalta. Myös mikrobitille ehdotettu nimi “bitti” on aiheuttanut kritiikkiä, koska sen voisi sekoittaa tietokoneen bitteihin.

Bitin etuna on se, että se on helppo ja yksinkertainen termi omaksua. Mikäli Bitcoin haluaa kehittyä massojen valuutaksi, bitti mahdollistaa sen. Lisäksi Bitcoin siirtyisi sen jälkeen standardiin kahden desimaalin malliin, sillä bittejä käytettäessä Bitcoinin pienin yksikkö eli satoshi (0,00000001 BTC) olisi 0,01 bittiä.

Mielipiteitä Bitcoinista sijoituksena

Bitcoin Investment Trust -rahasto julkaisi mielenkiintoisen tutkimuksen, jonka mukaan kiinnostus Bitcoinia kohtaan kasvoi kun henkilö ymmärsi Bitcoinia paremmin. 30% vastanneista piti Bitcoinia aluksi hämmentävänä eikä uskonut ostavansa koskaan bitcoineja, mutta 83 % näistä henkilöistä muutti mielensä positiivisempaan suuntaan tutustuttuaan aiheeseen paremmin ja 44 % päätyi ostamaan bitcoineja. 66 % kaikista vastanneista aikoi ostaa bitcoineja tämän vuoden aikana. Kysely tehtiin Wall Streetillä, Piilaaksossa ja Bitcoin-yhteisölle, mutta tarkempaa jakaumaa vastanneista ei ole annettu.

Tulokset muistuttavat kuukauden takaisesta Reason-Rupe pollin kyselystä, jonka mukaan bitcoinin haluaisivat kieltää siitä tietämättömät.

Fortress Investment Groupin sijoitusjohtaja ja miljardööri Michael Novogratz (kuvassa) kertoi haastattelussa mielipiteensä bitcoinista. Novogratz on sijoittanut Bitcoiniin lähinnä sen takia, että hän ei ole koskaan ennen nähnyt yhtä pientä projektia, jonka parissa työskentelee niin monta ihmistä (joilla hän viittaa niihin kymmeniin tuhansiin koodareihin, jotka työskentelevät Bitcoinin parissa).

Novogratz huomauttaa myös valtavasta riskisijoituspääomasta, jota Bitcoiniin on sijoitettu. Novogratzin mukaan rahoitusalalla on käynnissä samat muutokset, joita muut alat ovat joutuneet kohtaamaan internetin tultua. Bitcoin on Novogratzin mielestä vain yksi niistä uhkista, joita nykyinen rahoitusala tulee kohtamaan.

Alankomaiden keskuspankin julkaisemassa artikkelissa pankki pitää epätodennäköisenä, että Bitcoin voisi olla todellinen vaihtoehto nykyisille valuutoille. Bitcoinia kohtaan on kiinnostusta, mutta Bitcoinin ja sen ympärille rakennettujen yritysten heikkoudet ja tuleva 21 miljoonan bitcoinin katto ovat ongelmallisia. Myös Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC suhtautuu Bitcoiniin skeptisesti ja varoittaa siihen sijoittamisesta. SEC:n mukaan Bitcoinissa on korkea petosriski mutta myös korkean riskin sijoitusmahdollisuudet.

Kirjaudu Bitcoinilla

BitID on kehittämässä nettisivuille kirjautumismenetelmää, joka käyttää Bitcoinia. Monilla nettisivuilla voi nykypäivänä valita kirjautumisvaihtoehdoksi Twitterin tai Facebookin, ja BitID haluaisi lisätä tuohon listaan vaihtoehdon “Kirjaudu Bitcoinilla”. Bitcoin-kirjautumiseen käytetään Bitcoin-osoitetta ja mobiililaitteen luomia yksityisavaimia. BitID on vielä kehitteillä, mutta se tarjoaisi erittäin näppärän tavan kirjautumiseen.

BitID:n konsepti on vähän samankaltainen kuin huippukätevän Android-lompakko Myceliumin uuden Local Trader -ominaisuuden käyttämä authentikointi. Siinä käyttäjä voi luoda tilin bitcoin-vaihtoa varten pelkästään oman Bitcoin-osoitteensa avulla. Ei tunnuksia, ei salasanoja. Tämä on tulevaisuutta.