Viikkokatsaus 2/2015: Bitstamp tietomurron kohteena

Kuluneen viikon suurin puheenaihe oli Bitstampin tietomurto, jonka ansiosta pörssi menetti lähes 19 000 bitcoinia. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme “Mitä mieltä olet bitcoinin kurssilaskusta?“. Näkemykset menivät melko tasan, mutta voittajaksi selviytyi “Nyt pitää ostaa, kun on halpaa!” (24 %). Kakkosena tulivat tasoissa “Kärsivällisyyttä. Kyllä se nousee vielä!” ja “Mikä lasku? 2v sitten 1 BTC oli 10 €.” (21 %). Lukijamme suhtautuvat siis edelleen melko positiivisella asenteella hintakehitykseen.

Tällä viikolla kysymme “Menikö luottamus Bitstampiin?”. Voit vastata kyselyyn sivuston oikeassa laidassa.

Viimeisimmän kurssiraportin voit lukea täältä.

Jyväskylän Bittimaatti on löytänyt uuden paikan itselleen. Nykyinen sijainti on Technopoliksen Innova 2, osoitteessa Lutakonaukio 7.

Bitstamp tietomurron kohteena

Slovenialainen bitcoin-pörssi Bitstamp menetti lähes 19 000 bitcoinia joutuessaan hakkereiden uhriksi. Ongelmat tulivat ilmi maanantaina ja palvelu ajettiin alas suurempien vahinkojen välttämiseksi. Koko systeemi asennettiin uusiksi uudelle laitteistolle, jotta vanhat voidaan säilyttää sellaisenaan tietomurron tutkijoita varten. Palvelu käynnistyi uudestaan perjantaina.

Bitstamp on luvannut korvata kaikki bitcoinit asiakkailleen, joten heille ei tule tästä mitään menetyksiä.

Toistaiseksi on vielä epäselvää, miten täsmälleen ottaen hyökkääjät onnistuivat pääsemään käsiksi Bitstampin osoitteisiin. Kyseessä oli monta eri osoitetta, joita käytettiin ainakin asiakkaiden bitcoinien vastaanottamiseen palveluun.

Ilmeisesti hakkerit onnistuivat jotenkin saamaan käyttöönsä Bitstampin lompakkosysteemin – eikä pelkästään privaattiavaimia – ja käyttämään sitä varojen siirtelyyn. Lohkoketjua tarkastelemalla varkaus näyttää olleen kilpajuoksua hakkereiden ja Bitstampin välillä, sillä kummallakin oli mahdollisuus siirtää osoitteista bitcoinit omaan talteen.

Varkaiden käytös oli myös hieman kummallista. He siirsivät kaikki varastamansa bitcoinit yhteen osoitteeseen, mikä tekee niistä helposti seurattavia – tosin ne varmaan kierrätetään tulevaisuudessa vähitellen erilaisten miksereiden kautta, joiden avulla hävitetään jäljet. Tällä hetkellä niitä olisi kuitenkin turha yrittää myydä missään pörssissä, sillä niiden alkuperä on kaikkien tiedossa. He käyttivät myös erittäin suuria transaktiomaksuja siirtäessään bitcoineja itselleen, vaikka siitä ei ole mitään hyötyä transaktioiden nopeuttamiseksi.

Bitstampin palattua takaisin käyttöön kaupankäyntikulut laskettiin nollaan hyvityksenä asiakkaille aiheutuneesta katkoksesta. Alennus on voimassa 17.1. asti.

Bitstamp pääsi myös koomikko Jimmy Fallon vitsailun aiheeksi. “Jos rahasi eivät ole turvassa slovenialaisessa bitcoin-pörssissä, niin missä ne sitten ovat turvassa?”, hän kysyi. Bitstampin toimitusjohtaja Nejc Kodrič lähetti tästä hyvästä Fallonille Twitterissä ChangeTipin kautta yhden bitcoinin suuruisen tipin.

 

 

 

Overstock jatkaa bitcoinin käyttöönottoa

Yksi suurimmista bitcoinia käyttävistä yrityksistä, Overstock, on laajentanut virtuaalivaluutan käyttökohteita. Vuosi sitten se alkoi tarjoamaan asiakkaille mahdollisuutta maksaa ostoksensa bitcoineilla ja nyt se alkaa myös maksamaan sillä työntekijöilleen palkkoja. Toimitusjohtaja ja kryptovaluuttojen puolestapuhuja Patrick Byrne on vihjannut jo aiemmin palkkojen maksamisesta bitcoineilla, mutta ei vielä osannut sanoa ajankohdasta.

Overstock aikoo myös asentaa bitcoin-automaatin pääkonttoriinsa Salt Lake Cityyn. Byrne pitää automaattia hyvänä keinona herättää ihmisten huomio. Nykyään monet pitävät bitcoinia vielä epämääräisenä “avaruusrahana”, mutta automaatin eteen kertynyt jono antaa konkreettisemman esimerkin sen olemassaolosta.

Bitcoin-yrityksiä esillä CES:ssä

Vuotuinen Consumer Electronics Show pidettiin tällä viikolla Las Vegasissa. Paikalla oli myös useita Bitcoin-yrityksiä, joille oli tehty oma osasto näkyvyyden takaamiseksi.

 

 

Paikalla oli muun muassa Blockchain, Kraken ja Circle. Bitstamp joutui jättämään messut väliin, koska henkilökunta oli sidottu kiinni tietomurrosta johtuvaan palvelun korjaamiseen ja uudelleen avaamiseen.

State of Bitcoin

CoinDeskin neljännesvuosittain julkaistava State of Bitcoin -raportti on taas ilmestynyt. Viime vuoden viimeisen kvartaalin lisäksi siinä käydään lävitse koko viime vuotta sekä katsotaan myös hieman tätä alkanutta vuotta.

Suositeltavaa luettavaa etenkin kaikille niille, joita kiinnostaa nähdä tilastoja Bitcoin-maailman kehityksestä.

Akateeminen tutkimus lisääntyi

Bitcoiniin liittyvä akateeminen tutkimus kasvoi vuoden aikana hurjasti. 2013 papereita ja artikkeleita julkaistiin 61 kappaletta ja viime vuonna niitä tuli jo 205. Tämä kertoo osaltaan siitä, että bitcoinin ja laajemmin kryptovaluuttojen merkitys aletaan huomioimaan yhä paremmin ja kiinnostus niitä kohtaan herää uusissa piireissä.

Julkaisujen määrää tutkinut Brett Scott arvelee niiden lisääntyvän taas tänäkin vuonna.

Bitcoin Hesarissa

Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkelin bitcoinista. Ääneen pääsi Andre Juselius, joka näyttää miten bitcoinia käytetään ja kertoo omia ajatuksiaan siitä. 

Bitcoin edelleen epäselvä viranomaisille

CoinDesk haastatteli hyödykefutuurien kaupankäyntiä valvovassa komissiossa CFTC:ssä työskentelevää Mark Wetjeniä. Wetjenin mukaan bitcoin on edelleen epäselvässä asemassa Yhdysvalloissa, mutta se lasketaan hyödykkeeksi, joka kuuluu CFTC:n alaisuuteen. Sitä, millainen hyödyke bitcoin täsmälleen ottaen on, ei ole kuitenkaan vielä määritelty.

Wetjen kertoo olevansa henkilökohtaisesti kiinnostunut bitcoinista, mutta korostaa myös, että komission on ollut käytännössä pakko paneutua bitcoinin tutkintaan. Viime vuonna TeraExchange haki hyväksyntää siltä bitcoin-johdannaispimukselleen, jonka takia CFTC:n piti ottaa asiaan kantaa.

CFTC voisi alkaa tutkimaan vielä tarkemmin bitcoinia, mikäli joku esimerkiksi yrittäisi manipuloida markkinoita bitcoin-johdannaisten avulla. Tällöin olisi CFTC:n vastuulla selvittää, rikottiinko toiminnalla lakia. Samalla luultavasti tarkennettaisiin myös sitä, millaiseksi hyödykkeeksi bitcoin lasketaan.

Peli jakaa bitcoin-tippejä

Apple on hyväksynyt iTunes-kauppaan iOS-pelin, jossa on mahdollisuus saada bitcoin-tippejä. Retrotyylisessä SaruTobissa pelataan apinaa, joka keräilee muun muassa bitcoin-kolikoita. Peli palkitsee oikeilla bitcoineilla käyttäjää, joka on pelannut tietyn ajan. Kehittäjä Christian Moss kertoo pyrkivänsä kannustamaan ihmisiä pelaamaan enemmän. Bitcoinit jaetaan yhteisestä potista, johon saadaan lisää rahaa pelin sisäisistä ostoksista ja mainoksista.

Vaikkeivät pelaajat varmastikaan pääse rikastumaan pelaamalla, niin tämä on silti mielenkiintoinen esimerkki. Bitcoinien mahdollistamilla mikrotransaktioilla erilaisten sovellusten kehittäjät voivat mahdollisesti saada uusia käyttäjiä suhteellisen helposti palkitsemalla heitä käytöstä. Näin toimimalla perinteiseen markkinointiin ei tarvitse panostaa niin paljon kuin aiemmin.

Hollantilainen louhintafirma konkurssiin

Mining ASICs Technologies on julistettu konkurssiin. Yrityksellä oli ongelmia laitteistojen louhintanopeuden ja toimitusaikojen kanssa. Lisäksi on epäselvää, oliko sillä alunperinkään sopimusta louhintasirujen valmistajan Dream Chip Technologiesin kanssa, vaikka niin annettiin ymmärtää. Sirut tulivat lopulta Alcheminerilta.

MAT:n lähellä oleva nimetön lähde kertoo ongelmien johtuvan siitä, että yrityksellä ei ollut riittämättömästä ennakkomyynnistä johtuen varaa maksaa kaikista siruista. Alcheminer väittää kuitenkin toimittaneensa kaikki tilatut sirut, muttei ole saanut maksua kuin osasta. MAT:n toimitusjohtaja sen sijaan pitää konkurssin syynä vääriä syytöksiä yrityksen tilasta, joka sai aikaan ennakkotilausten peruuttamisen. Rahojen palauttamisen takia sillä ei ollut enää edellytyksiä jatkaa toimintaansa.