Viikkokatsaus 2/2019: Suurin osa keskuspankeista tutkii omaa kryptoa

Bitcoin on kokeillut nyt alkuvuoden uusia asemia, joista lähteä loikkaamaan kuluvaan vuoteen. Se ei kuollutkaan vielä viime vuonna, vaikka se julistettiin menehtyneeksi noin sata kertaa erilaisissa medioissa. Kryptovaluutta näyttäisi vakiintuneen ainakin toistaiseksi noin 4 000 dollarin tuntumaan, mikä saattaisi kieliä sitä, että pohjat nähtiin viime vuoden lopulla. Nyt ollaan taas uusilla vesillä.

Tällä viikolla perehdymme muun muassa keskuspankkien omaan kryptokehitykseen sekä Intian yrityksiin, jotka käyttävät kryptoja parantaakseen omaa toimintaansa – vaikka maan valtio ainakin näennäisesti on kieltänyt kryptot. Muissa uutisissa muun muassa Ethereum Classiciin kohdistunut hyökkäys ja uudet keinot kiertää sensuuria.

Bitcoinin viime vuonna nähdyn laskun tasaannuttua loppuvuoden aikana ovat sijoittajien odotukset kääntyneet jälleen positiivisempaan suuntaan. Historian aikana on nähty monta vastaavaa voimakasta laskua, mutta bitcoin on toipunut toistaiseksi jokaisesta vielä vahvempaan kasvuun.

Jos haluat olla mukana menossa uuden nousun alkaessa, niin bitcoineja hankit helpoiten ostopalvelumme kautta.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinin kokemat vaikeudet eivät näyttäisi olleen kuolinisku, vaan lähinnä asettaneen uuden alustan tulevaisuudelle.

Suurin osa keskuspankeista tutkii keskuspankin omaa kryptoa

Noin 70% maailman keskuspankeista ovat tutkimassa mahdollisuuksia luoda oma digitaalinen valuuttansa, kertoo Kansainvälisen järjestelypankin tuore tutkimus. Kuitenkin vain muutamalla keskuspankilla on konkreettisia suunnitelmia tällaiselle valuutalle.

Järjestelypankki tutki 63 keskuspankkia, joista 41 oli kehittyvissä maissa ja 22 kehittyneissä talouksissa. Yhdessä järjestelypankin tutkimat keskuspankit edustavat noin 80% maailman talouksien ihmisistä sekä 90% maailman taloudellisesta tuotosta.

Niistä noin 70% keskuspankkeja, jotka olivat tutkimassa keskuspankkivetoista kryptovaluuttaa, noin puolet olivat kertomansa mukaan ryhtyneet kokeisiin. Raportin mukaan tämä oli noin 15% kasvu vuoteen 2017 nähden. Raportissa kuitenkin todetaan, että kokeet eivät suoraan tarkoita, että pankki olisi aikeissa tehdä oman kryptovaluuttansa. Vain viisi keskuspankkia on pidemmällä kryptovaluuttojen kehityksessä ja implementoinnissa.

Raportti nostaa poikkeustapauksina esille kaksi oikeusaluetta, joilla keskuspankkivetoisen kryptovaluutan kehitys on jo pitkällä: Uruguayn ja Ruotsin. Uruguayssa keskuspankki on jo pitkällä oman e-Peso-ohjelmansa kehittämisessä, ja valtio on harkinnut uusia testejä tai jopa valuutan julkaisemista. Ruotsin e-Krona puolestaan on päässyt seuraavaan vaiheeseensa, jonka tarkoituksena olisi kehittää kruunun arvoon sidottu ja jäljitettävissä oleva e-Krona.

Ruotsi on pisimmällä oman valtiollisen kryptovaluuttansa kehittämisessä.

Intialaiset yritykset kiertävät kryptokieltoa käyttämällä lohkoketjuja sisäisesti

Intian keskuspankki on suhtautunut pitkään negatiivisesti kryptovaluuttoja kohtaan. Keskuspankki on muun muassa kieltänyt kryptovaluuttojen käytön ainakin toistaiseksi. Vaikka maassa on myös ilmennyt haluja laillistaa ainakin tietynlainen kryptovaluuttojen käyttö, on yleinen lainsäädäntö edelleen hyvin kielteinen.

The Economic Times –lehden lähteiden mukaan monet intialaiset yritykset käyttävät kielloista huolimatta kryptovaluuttoja. Lehden lähteiden mukaan muun muassa Hindustan Unilever, Reliance Industries, HDFC Bank ja ABG Shipyard ovat ryhtyneet käyttämään kryptovaluuttoja ja lohkoketjuja sisäisesti.

“Kryptovaluuttoja tulee käyttää ainoastaan yritysten ja pankkien sisäpuolella. Pääasiassa se on hyödyllinen pääoman hallintatyökaluna. Suoran rahan siirtämisen sijasta siirrämme kryptovaluuttoja. Tilit voidaan tasata myöhemmin,” alalla työskentelevä henkilö kertoi lehdelle.

Yritysten toiminta on maan kryptokielloista huolimatta ainakin toistaiseksi sallittua. Intian kryptovaluuttoja koskevat kiellot eivät estä yrityksiä tai pankkeja käyttämästä kryptovaluuttoja tai lohkoketjua sisäisesti. Tästä huolimatta yrityksien on toimittava varovaisesti, etteivät ne astuisi keskuspankin tai viranomaisten varpaille.

Intian kryptokielto saattaa olla purkautumassa, mutta toistaiseksi yritykset joutuvat käyttämään lohkoketjuja vain sisäisesti.

Ethereum Classic joutui 51%-hyökkäyksen kohteeksi

Viime sunnuntaina kryptovaluutta Ethereum Classic joutui todennäköisen 51%-hyökkäyksen kohteeksi. Ethereum Classicin lohkoketjussa manipuloitiin ainakin 100 lohkoa ja noin 460 000 dollarin edestä Ethereum Classiceja onnistuttiin käyttämään siirtämättä niitä pois lompakoista.

Hyökkäyksen seurauksena Ethereum Classicin kurssi laski noin 7,5% ja kryptovaluuttaa vaihdetaan kirjoitushetkellä hiukan yli 5 dollarin hintaan. Lisäksi ainakin osa vaihtopalveluista lopetti Ethereum Classicin tarjoamisen, merkittävimpänä CoinBase.

Ethereum Classic on alkuperäisestä Ethereumista lohjennut altcoin. Classic syntyi surullisenkuuluisien DAO-hakkerointien seurauksena. Classicin kehittäjät vastustivat päätöstä korjata hakkerin aiheuttamat virheet muuttamalla lohkoketjua yhteisymmärryksessä, minkä seurauksena he julkaisivat oman versionsa Ethereumista alkuperäisen Ethereumin lohkoketjun pohjalta.

51%-hyökkäyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa jokin yksittäinen taho saa haltuunsa yli puolet lohkoketjun louhintatehosta. Jos yli puolet louhintatehosta on pahantahtoisella toimijalla, voi se esimerkiksi muuttaa siirtoja tai manipuloida lohkoketjun historiaa.

Bitcoinin kaltaisen suuren kryptovaluutan kohdalla tämä on käytännössä mahdotonta tai se vaatisi äärimmäisen paljon resursseja, mutta pienempien lohkoketjujen kohdalla louhintateho ei välttämättä ole riittävästi, että lohkoketju pysyisi turvallisena.

Ethereum Classicin vanha meemimainos sai 51%-hyökkäyksen myötä uusia ulottuvuuksia.

Google Play poistaa suositusta Bitcoin-lompakosta turvaominaisuuksia

Google Play on pakottanut suositun Samourai-kryptolompakon valmistajia poistamaan lompakostaan tiettyjä yksityisyys- ja suojaominaisuuksia. Poistetut ominaisuudet ovat yksityisyyttä lisäävä Stealth Mode, kryptotekstiviestijärjestelmä ja SIM-korttivaihdoilta suojaava SIM Switch Defense. Ominaisuudet on poistettu kaikista Samourain versioista, jotka on ladattu Google Playn kautta keskiviikosta eteenpäin.

“Joulukuussa Google teki muutoksia sovellusten käyttämiin lupakäytäntöihin. Se, miten lompakkomme ominaisuudet toimivat, edellyttää näitä lupia,” Samourai Walletin edustaja kertoi The Bitcoin Magazinelle.

Samourai yritti hakea lupaa Googlelta sovellukselleen, mutta lupa kiellettiin. Samourai Walletin edustajan mukaan Google ei kertonut heille päätöksen yksityiskohtia, vaan koko kanssakäynti hoidettiin automatisoidun vastaajan kautta.

Käyttäjät, jotka haluavat edelleen käyttää Samourai Walletin täyttä versiota, voivat ladata Samourain Githubista. Samourai pyrkii myös saamaan lompakkonsa avoimen koodin sovelluksia levittäviin sovelluskauppoihin.

Samourai Walletissa on useita erilaisia yksityisyys- ja turvatoimia, jotka saa jatkossa käyttöönsä ainoastaan Google Playn ulkopuolelta.

Suosittu koomikko Dave Rubin haluaa kiertää sensuuria Bitcoinilla

Amerikkalainen YouTube- ja standup-koomikko Dave Rubin on viimeisimpiä Internet-persoonallisuuksia, jotka ovat jättäneet joukkorahoitusalusta Patreonin. Rubinin mukaan alustan jättäminen on vastalause Patreonin harjoittamalle sensuurille.

Pateron on rajoittanut tai kieltänyt aikaisemmin muun muassa amerikkalaisen psykologin Jordan Petersonin sekä konservatiivi-tubettaja Sargon of Akkadin tilejä.

“Patreonin jättäminen on vastalause sananvapauden ja ilmaisunvapauden jatkuvaan kaventamiseen,” Rubin kertoi.

The Washington Examinerille antamassaan haastattelussa Rubin kertoi Patreonin tuottavan noin 60-70% hänen tuloistaan. Nyt Rubin on kertonut, että hän aikoo siirtyä bitcoiniin korvatakseen tappioitaan.

Bitcoinin alkuperäisiä ajatuksia on olla sensuroimaton valuutta. Kuka tahansa voi lähettää bitcoineja kenelle tahansa ilman valtioiden rajoja tai minkään kolmannen osapuolen estämättä. Mikäli Internet-sensuuri, yksityinen tai julkinen, lisääntyy, tämän mahdollisuuden merkitys kasvaa entisestään.

Dave Rubin oli yksi tunnetuimmista Patreonin libertaarikoomikoista. (KUVA: DavidJanet88)

Lordi Voldemortin loitsua kokeillaan käytännössä

Viime viikon loppupuolella julkaistiin uusi kryptovaluutta nimeltään Beam. Uuden kryptovaluutan julkaisemisessa ei sinällään ole mitään ihmeellistä, mutta Beamissa on yksi ominaisuus, joka tekee sen seuraamisesta mielenkiintoista. Beam on ensimmäinen kryptovaluutta, jossa kokeillaan Mimblewimbleksi-ristittyä päivitystä.

Alunperin Bitcoinia varten kehitetty Mimblewimble käyttää erilaisia matemaattisia kikkoja, joiden avulla kryptosiirtoja yhdistellään ja sekoitetaan. Tämän tarkoituksena on lisätä kryptokäyttäjien yksityisyyttä ja tehdä kryptosiirtojen jäljittämisestä huomattavasti vaikeampaa.

Fantasiakirjallisuuden lukijat tunnistavat Mimblewimblen viittaukseksi Harry Potter -kirjasarjassa esiintyvään loitsuun, joka estää kirottua puhumaan joitain asioita. Alunperin Mimblewimble-konsepti julkaistiin nimimerkin Tom Riddle alla. Kirjasarjan fanit tunnistavat tämän viittaukseksi sarjan pääpahiksen, lordi Voldemortin, alter-egoon.

Jos Mimblewimble huomataan toimivaksi Beamissa, saattaa sen implementointi myös muihin kryptovaluuttoihin tulla ajankohtaiseksi.

Voldemort voi olla paha velho, mutta lohkoketjun parantamisesta hän välittää pyytteettömästi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *