Viikkokatsaus 22/2018: Jos fiat haluaa pärjätä kryptolle, on sen muututtava

Se on sitten kesän alku, nyt myös virallisesti! Bittiraha.fi ja Prasos Oy onnittelevat kaikkia valmistuneita ja toivottavat auringon aurinkoisesti hymyillen tervetulleeksi. 

Vaikka viime kuukausi olikin kryptovaluutoille melko rankka, on tämä kulunut viikko ollut huomattavasti aurinkoisempi. Bitcoin tippui kuluneella kuulla 7 000 dollarin kieppeille, mikä aiheutti perinteiseen tapaan myös muiden kryptovaluuttojen kurssien laskun.

Kuluneella viikolla sen sijaan kryptorahat ovat alkaneet näyttää taas merkkejä mahdollisesta noususta. Bitcoin nousi viikolla hiukan yli 7 200 dollarista useita prosentteja, liikkuen kirjoitushetkellä noin 7 600 dollarissa. Kaikkiaan kryptovaluuttamarkkinoille on virrannut kuluneen viikon aikana yli 20 miljardia dollaria uutta rahaa, mikä voi olla merkki markkinalaskun loppumisesta.

Tämän viikon katsauksessa uutisoimme kaikenlaista mielenkiintoista. Nimittäin IMF on arvioinut, että pärjätäkseen kryptovaluuttojen ylivoimalle, on perinteisen rahajärjestelmän muututtava ja kehityttävä – ja monella tapaa Bitcoinin suuntaan. Samaan aikaan Bitcoinia ja muita kryptoja on rajoitettava lainsäädännöllä, koska terrorismi, rahanpesu ja sitä rataa.

Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa huhuja Googlen omasta kryptorahasta, uutisia Katalonian hajautettua sähköverkkoa tukevasta lohkoketjuprojektista sekä siitä, miksi Bitcoinin takana oleva laskentateho on tärkeää.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä

Bitcoin alkaa olla jo niin lähellä valtavirtaa, että fyysisiä Bitcoin-lompakoita myydään lentokentillä. Tämä kuva on otettu Kööpenhaminassa. (KUVA: AWellSpokenBully)

IMF-johtaja: Fiatin on kehityttävä pärjätäkseen kryptoille

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on julkaissut artikkelin, jossa ehdotetaan uusia keinoja tehdä “fiat-rahasta houkuttelevaa digitaalisena aikana”. Artikkelissa IMF:n Varallisuus- ja pääomamarkkinoiden varajohtaja Dong He ehdottaa kolmea keinoa, joilla keskuspankit voisivat taistella nousevia kryptovaluuttoja vastaan.

“Keskuspankkien on ponnisteltava tehdäkseen fiat-valuutasta entistä parempia ja vakaampia. Paras vastaus keskuspankeilta nouseviin kryptoihin on jatkaa toimivaa rahapolitiikkaa ja olla samaan aikaan avoimena uusille ideoille,” Dong He kirjoittaa.

Hen mukaan on myös tärkeää saada aikaiseksi tehokasta kryptovaluuttoja koskevaa sääntelyä. Tällä hetkellä kryptovaluutat ovat varajohtajan mukaan etulyöntiasemassa, koska niitä ei juurikaan säännellä. Tämä vapaus luo kryptoille kilpailuvaltin perinteiseen fiatiin nähden.

Dong Hen mukaan tämä tarkoittaa, että keskuspankkien ja valtioiden on otettava käyttöönsä erilaisia keinoja valvoa kryptovaluuttoja, rahanpesua ja terrorismin rahoittamista. Dong He haluaa valtioiden myös lisäävän kuluttajansuojaa ja verottavan kryptovaluuttatransaktioita.

Dong He myös ehdottaa, että keskuspankit ryhtyisivät hyödyntämään kryptovaluuttojen teknologisia innovaatioita. Keskuspankit voisivat esimerkiksi luoda oman digitaalisen valuuttansa, jonka avulla ne voisivat tarjota asiakkaille monia samoista hyödyistä kuin kryptovaluutat, kuten nopeammat ja halvemmat rahansiirrot.

Jos perinteinen raha haluaa pysyä modernin finanssiteknologian perässä, on sen opittava temppu tai muutama Bitcoinilta.

Viro luopuu suunnitelmistaan kansalliselle kryptolle

Viro on joutunut perääntymään aikeistaan luoda valtiollinen kryptovaluutta. Bloombergin mukaan Viro on joutunut luopumaan aikeistaan ainakin toistaiseksi Euroopan keskuspankin ja sen johdon astuttua vahvasti vastahankaan.

“Yksikään jäsenvaltio ei voi luoda omaa valuuttaansa; euroalueen valuuttana toimii vain euro,” Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi kommentoi Viron hanketta viime marraskuussa.

Euroopan keskuspankin mukaan ainoa euroalueella sallittu virallinen valuutta on euro. Estcoin ei siis voi toimia maassa virallisena valuuttana. Virallisen valuutan sijasta Estcoinia tullaan käyttämään esimerkiksi sähköisten kansalaisten välisissä sopimuksissa ja muissa transaktioissa.

“Suostuimme poliitikkojen kanssa käymissämme neuvotteluissa siihen, että Estcoinia tullaan kehittämään jatkossa käytettäväksi sähköisten kansalaisten välisiin siirtoihin. Muita vaihtoehtoja meillä ei ole. Emme ole luomassa uutta valuuttaa,” Viron IT-strategian johtaja Siim Sikkut avasi Estcoinin tilannetta.

Mario Draghin ja Euroopan keskuspankin tiukka itsenäisten valuuttojen vastainen kanta on saanut Viron luopumaan kryptonsa virallistamisesta valuutaksi.

Googlen kryptobanni voi kieliä Googlen omasta kolikosta

Asiantuntijoiden mukaan Googlen Bitcoin- ja kryptoblokkaus voi olla merkki yrityksen aikeista luoda oma kryptovaluuttansa, kertoo Independent.

“Ymmärrän, että Googlella ja Facebookilla on valtavat paineet moderoida sitä, mitä heidän käyttäjänsä lukevat, mutta tästä huolimatta he edelleen mainostavat uhkapelaamista ja muuta moraalisesti kyseenalaista toimintaa.

Uskon, että Googlen kryptokielto liittyy Googlen potentiaalisiin suunnitelmiin tuoda lähitulevaisuudessa markkinoille heidän oma kryptovaluuttansa. Poistamalla muihin kryptovaluuttoihin liittyvän mainokset, he voivat tehdä sen omilla ehdoillaan,” kertoi manchesterilaisen investointiyritys Blackmore Groupin toimitusjohtaja.

Googlen on väitetty viime kuussa olleen yhteyksissä Ethereumin pääkehittäjä Vitalik Buteriniin. Huhujen mukaan Google haluaisi Buterinin työskentelemään heidän lohkoketju- ja kryptovaluuttaprojektissaan.

Googlen edustajat kieltäytyivät kommentoimasta Independentille asiaa tai siihen liittyvää spekulaatiota.

Independentin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kryptobanni voisi olla merkki Googlen halusta luoda oma Googlecoininsa.

Etelä-Korea sallii ICO:t uudelleen

Etelä-Korean keskuspankki on aikeissa uudelleenlaillistaa ICO-rahoituksen, kertovat paikalliset uutislähteet. Paikallisen Business Korea -median mukaan viranomaiset aikovat vahvistaa kryptovaluuttojen laillista perustaa, ja osana lakimuutoksia myös ICO-rahoituskielto tullaan kumoamaan.

Business Korean saamien tietojen mukaan ICO-sijoittaminen tulee olemaan sallittua, jos yritys rekisteröityy viranomaisille ja täyttää lain vaatimukset.

ICO, eli Initial Coin Offering, on kattonimike erilaisille rahoitustavoille, joissa yritys luo omia kryptorahojaan ja asettaa ne myyntiin. Kryptorahojen myynnistä saaduilla tuotoilla yritys voi kehittää toimintaansa. Jos yritys menestyy, näiden kryptorahojen hinnan uskotaan nousevan.

Etelä-Korea kielsi ICO-sijoittamisen viime vuoden lopulla.

Etelä-Korea haluaa kehittää kryptosääntelyään luotettavammaksi ja kattavammaksi, mikä tarkoittaa myös ICO:jen laillistamista.

Katalonia haluaa hajauttaa sähköntuotantoa lohkoketjulla

Itsenäisyydestään taisteleva Katalonia on aikeissa haastaa Espanjan keskusvaltaa lohkoketjuteknologialla. Katalonia aikoo kehittää oman kryptopolettinsa, jota se aikoo jakaa omaa aurinkovoimaa tuottaville kansalaisilleen.

Espanjan laki rajoittaa kansalaisten välistä energianmyyntiä vaatimalla kansalaisia maksamaan energiaverkkojen käytöstä sähköyhtiöille ennen kuin he voivat myydä tuottamansa sähkön kansalliseen sähköverkkoon tai muille kuluttajille. Katalonian hallitus näkee, että nämä ylimääräiset maksut voivat rajoittaa hajautetun energiantuotannon kehitystä sekä aurinkoenergian kysyntää.

Katalonian ratkaisuna on luoda oma ION-niminen kryptopolettinsa, jonka avulla kuluttajat voivat ostaa sähköä suoraan toisiltaan. Vaikka projekti on vielä kehitysvaiheessa, voi se potentiaalisesti suoraviivaistaa sähkön myyntiä ja lisätä itsenäisen sähköntuotannon kannattavuutta.

Vaikka itse projekti onkin omiaan vähentämään Espanjan hallituksen ja lainsäädännön valtaa, projektista vastaava Lluïsa Marsal painottaa, että tämä ei ole projektin tarkoituksena.

“Kryptopoletilla ei ole mitään tekemistä itsenäisyyden kanssa. Se on ainoastaan tapa, jolla voidaan hallita hajautettuna sähköverkkoja,” Marsal kertoi.

Aurinkoenergia ja hajautettu sähköntuotanto ovat hyviä keinoja taistella ilmastonmuutosta ja kulutusta vastaan, mutta lainsäädäntö haraa usein teknologisen kehityksen jäljessä. (KUVA: WiNG)

51%-hyökkäykset rikkoneet useita kryptoja kuluneena kuuna

ZenCash-vaihtoehtokrypto on joutunut 51%-hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksen avulla hakkerin onnistui käyttää ZenCashinsa kahdesti, käytännössä tuplaten niiden arvon ja samaan aikaan heikentäen markkinoiden luottamusta ZenCashiin.

51%-hyökkäyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa pahantahtoisella taholla on hallinnassaan yli puolet lohkoketjua turvaavasta louhintatehosta. Hallitsemalla suurinta osaa louhintatehosta, hyökkääjä voi manipuloida lohkoketjun siirtoja.

ZenCash on hakkereiden viimeisin uhri, mutta ei ainoa. Kuluneella kuulla useat vaihtoehtokryptot ovat joutuneet 51%-kohteeksi. Viime kuussa vaihtoehtovaluutat Verge, Bitcoin Gold ja Electroneum joutuivat tällaisen hyökkäyksen kohteeksi, eivätkä ole vielä onnistuneet palauttamaan uskottavuuttaan markkinoilla.

Kryptovaluuttojen määrän ja arvon yleistyessä myös 51%-hyökkäykset ovat yleistyneet. Mitä enemmän erilaisia valuuttoja on, sitä useampaa eri lohkoketjua louhijat keskimäärin louhivat. Tämä hajautettu, laskenut louhintateho puolestaan heikentää lohkoketjujen turvallisuutta.

51%-hyökkäykset ovat hyvä muistutus siitä, että Bitcoiniin käytetty louhintateho ei ole turhaa. Bitcoin-verkko on maailman suurin yksittäinen hajautetun louhinnan operaatio, minkä vuoksi on käytännössä mahdotonta, että mikään vihamielinen taho voisi ottaa sen hallintaansa.

51%-hyökkäys tekee hajautetusta lohkoketjusta turvattoman, mutta onneksi Bitcoin on suojassa tällaiselta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].