Viikkokatsaus 24: Mt. Gox on poissa

Kuluneen viikon suurimpia uutisaiheita on ollut Mt.Goxin tilanne, mutta viikolle mahtuu muitakin merkittäviä aiheita. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bitcoin-harrastaja Vesa Linja-Aho oli keskustelemassa Bitcoinista Ylen Etusivussa ja Verohallinnon kanssa Ykkösaamussa (alkaa 25:43).

Faktat ja huhut Mt. Goxista

Mt. Gox on anonut konkurssisuojaa. Mt. Gox on myöntänyt menettäneensä noin 750 000 asiakkaidensa bitcoinia ja 100 000 omaa bitcoiniaan, jotka ovat hävinneet huonosti suunnitellun järjestelmän takia. Epäselvää on se ovatko Mt. Goxin bitcoin-avaimet korruptoituneet tai hävinneet, vai veikö ovela hakkeri rahat. Bitcoinit saattavat olla vielä pelastettavissa, mutta suurta toivoa siitä ei kannata elätellä.


Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles lehdistötilaisuudessa (lähde: Reuters/Yuya Shino)

Mt. Goxin sivut suljettiin tiistaina pian sen jälkeen kun pörssi kertoi pysäyttävänsä Bitcoin-vaihdot kokonaan. Pari päivää tätä ennen yritys oli kertonut yhä työskentelevänsä Bitcoin-tilitysten kanssa, jotka oli aiemmin pysäytetty hakkerointiyritysten takia. Maanantaina pörssin twitter tyhjentyi täysin, ja Bitcoin Foundation ilmoitti Mt. Goxin jättäneen säätiön hallituspaikan.

Suurimman huhumyllyn aiheutti Mt. Goxista vuodettu luonnos kriisitilanteesta, jonka todenmukaisuudesta ei ollut tietoa, mutta jonka Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles myönsi myöhemmin “suurinpiirtein aidoksi”. Luonnoksesta käy ilmi mm. pörssin varallisuus, aikomukset uudelleen brändäytyä huipputiimin johdolla, ja yritys saada velat maksettua tulevaisuudessa hiljalleen kerätyillä voitoilla. Koko luonnoksen voi lukea täältä.

Muutama merkittävä Bitcoin-palvelu otti yhdessä kantaa Mt. Goxin kriisiin antamalla lausunnon, jolla pyrittiin rauhoittamaan Bitcoin-yhteisöä, ja jossa palvelut lupautuvat toimimaan yhä luotettavammin.

Miten tähän tilanteeseen päädyttiin?

Mt. Goxin ongelmat lähtivät alunperin liikkeelle jo noin vuosi sitten, kun pörssi väitti pankkiensa asettaneen rajoja rahasiirtoihin ja jäädyttäneen pörssin tilejä, mikä hidastutti palvelun toimintaa. Bitcoin-yhteisössä osa uskoi pörssin rahavarantojen olevan niukassa.

Viimeisen kuoliniskun pörssi sai hakkereiden huomaaman järjestelmävirheen hyödyntämisen jälkeen, mitä on saatettu hyödyntää jo pidemmän aikaa. Mt. Goxin järjestelmä oli rakennettu tavalla, joka mahdollisti bitcoinien luvattoman nostamisen. Pörssi syytti ongelmaa Bitcoin-protokollan virheeksi, vaikka ongelman aiheutti virheet järjestelmän suunnittelussa Bitcoinin dokumentoituja rajoitteita huomioimatta.

Bitcoin-asiantuntijat eivät pidä todennäköisenä, että Bitcoin-verkossa tapahtunut häirintä olisi yksinään voinut aiheuttaa Mt. Goxin kaikkien bitcoinien menetyksen, joten todennäköisesti tilanteen koko totuus ei ole vielä tiedossa. On epäilty myös sitä, että Mt. Gox olisi saanut salatut syytökset USA:n hallitukselta (liittyen Silk Roadiin ym), ja että Karpeles ei syytöksiin liittyvien määräysten takia voi puhua asiasta yksityiskohtaisesti.

Lopuksi on tärkeää ymmärtää se, että Mt. Gox ei ole sama asia kuin Bitcoin.

Mt. Gox = Palvelu. Bitcoin = Protokolla. Jos Gmail lopettaisi toimintansa, kuolisiko sähköposti? Ei, koska Gmail on palvelu & sähköposti on protokolla.

Instanssi-tapahtuma hyväksyy bitcoineja

Digitaalisen tekemisen festivaali Instanssi hyväksyy bitcoineja. Bitcoineilla voi ostaa pääsylipun lisäksi oheistuotteita. Tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 28.-30. maaliskuuta. Lipunmyynti alkaa tänään (1.3) klo 21.

Goldman Sachs seuraa Bitcoinia

Goldman Sachs seuraa Bitcoinia, mutta pankki ei ole virallisesti ottanut kantaa Bitcoiniin. Goldman Sachsin dokumentin mukaan Bitcoinin saaman mediahuomion tuoman hypen ja Bitcoinin perusominaisuuksien vaikutusta on vaikea erottaa toisistaan. Bitcoinin johdannaismarkkinat ovat niukat ja B2B-toimittajia ei ole tarpeeksi, jotta yritykset voisivat käyttää bitcoinejaan.

SecondMarket avaa uuden Bitcoin-pörssin

New Yorkilainen SecondMarket aikoo avata Bitcoin-pörssin. Pörssin tähtäimessä on vähentää Bitcoinin kurssiheilahtelua päivittämällä kurssia pariin kertaan päivässä sen sijaan että kurssi määräytyisi kysynnän ja tarjonnan mukaan. Lisäksi, pörssiin halutaan mukaan Wall Streetin toimijoita ja hyvin rahoitettuja Bitcoin-yrityksiä. SecondMarket nousi Bitcoin-uutisiin viime vuonna, kun se julkaisi Bitcoin Investment Trust -rahaston.

Bitcoin-kivijalkaliikkeiden ja -automaattien saralta

Kyproksella on avattu maailman ensimmäinen “Bitcoin-kivijalkapankki” Neo. Pankki pitää huolen asiakkaiden Bitcoineista, ja pankissa on töissä perinteisiä asiakaspalvelijoita.

Hong Kongissa on avattu kivijalkakauppa Bitcoinien ostoon. Asian Nexgen Bitcoin Exchange on aiemmin toiminut nettipörssinä.

Singaporeen avattiin Bitcoin-automaatti, ja jonoa syntyi samantien. Automaatti on samaa mallia kuin Helsingin Asematunnelissa sijaitseva Bittimaatti.

Espanja on saanut ensimmäisen Bitcoin-automaattinsa Diagonal Mar -ostoskeskukseen Barcelonassa. Valmistaja Paymaqin mukaan automaatteja aiotaan asentaa 100 kappaletta ympäri Espanjaa seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Robocoinin automaatti asennetaan Pohjois-Amerikan suurimpaan ostoskeskukseen West Edmonton Mallsiin. Kanadassa sijaitsevassa ostoskeskuksessa käy vuosittain yli 30 miljoonaa ihmistä.

Kommentteja Bitcoinista

Yhdysvaltalainen senaattori Joe Manchin vaatii Bitcoinin kieltämistä. Manchinin huolenaiheena on bitcoinin negatiiviset vaikutuksen Yhdysvaltojen talouteen ja Bitcoinin käyttö rikollisissa toimissa. Manchinin mielestä Bitcoin tullaan väistämättä kieltämään muissa maissa, joten Yhdysvallat olisi tyhmä jäädessään jälkijunaan asian suhteen. Bitcoin Foundation kirjoitti vastineen senaattorin väitöksiin, ja myös Redditin Bitcoin-yhteisö oli vilkas omien vastalauseidensa kanssa. Yksi senaattorin kirjeessä puhutelluista, keskuspankin puheenjohtaja Jane Yellen, kertoo, että Yhdysvaltain keskuspankilla ei ole valtuutta reguloida Bitcoinia, sillä tämä ei kuulu keskuspankin toimivaltaan.

Entinen Yhdysvaltain valtoinvarainministeri Larry Summers taasen näkee Bitcoinissa potentiaalia muodostua erittäin merkittäväksi innovaatioksi. Monet alat ovat muuttuneet informaatioteknologian aikakaudella, mutta rahaliikenne tuntuu laahaavan jäljessä, etenkin kalleuden takia. Monien muidenkin innovaatioiden, kuten internetin, potentiaalia ei aluksi nähty, joten Summers ei halua jättää Bitcoinia pois laskuista. Bitcoin ei kuitenkaan saa kukoistaa laittomuuksien työkaluna.  

Bicoinin Java-implementaatiota kehittäneen Mike Hearnin mielestä Bitcoinin kehitys on jäämässä jälkijunaan. Hearnin mukaan Bitcoinin kehitystä, kuten muitakin Open Source -projekteja vaivaa se, että kehitystä tekee pääosin pieni porukka. Bitcoin Foundation tukema Gavin Andersen ja BitPayllä työskentelevä Jeff Garzik ovat ainoat, jotka saavat kehitystyöstä palkkaa. Garzik kritisoi Hearnin väitteitä, ja kertoo kehitystä tapahtuvan enemmän kuin mitä pintakatselmalla on nähtävissä. Garzik kertoo olleensa pettynyt siihen, kuinka Bitcoin-yritykset (kuten Mt. Gox) eivät ole osallistuneet enemmän varsinaisen protokollan kehitykseen.

Coindesk julkaisi raportin Bitcoinin tilasta

Bitcoin-uutissivusto CoinDesk julkaisi kattavan raportin, “Bitcoinin tila vuonna 2014”, jossa paneudutaan kryptovaluuttojen trendeihin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin sekä kuluneen vuoden tärkeimpiin tapahtumiin.

Bitcoin Foundationin merkittävä tapahtuma tulossa Eurooppaan

Bitcoin Foundation on virallisesti julistanut järjestävänsä tämän vuoden konferenssinsa Amsterdamissa 15. – 17. toukokuuta. Konferenssin aiheena on Digitaalista taloutta rakentamassa. Silicon Valleyssa, Yhdysvalloissa, viime vuonna järjestetty konferenssi oli suurin tähän mennessä järjestetty Bitcoin-konferenssi, joten tämän keväisestä konferenssista odotetaan paljon. Bittirahan tiimi tulee olemaan paikalla.

Ukrainalaiset protestoijat hyödyntävät Bitcoinia

Ukrainan kriisin keskellä protestoijat kaipaavat avustuksia tilanteen helpottamiseksi. Hitaan perinteisen pankkiliikenteen sekä palveluiden rajoitteiden takia (esim. PayPal ei salli rahalähetyksiä Ukrainaan) ukrainalaiset ovat alkaneet keräämään Bitcoin-lahjoituksia netissä. Protestoijat ottavat kuvia ihmisistä pitämässä kylttejä, joissa on Bitcoin-lahjoitusosoite.

Protestoija Bitcoin-lahjoituksia pyytämässä (lähde: CoinDesk/Olga Kami)

Bitcoinin asema maailmalla

Vietnamin keskuspankki on varoittanut Bitcoinista ja kieltänyt luottolaitoksia tarjoamasta Bitcoin-palveluita. Myös Jordanin keskuspankki varoitta Bitcoinista ja kieltää rahoitusyhtiöitä olemasta tekemisissä Bitcoinin kanssa. Kyproksen keskuspankki sanoo, ettei Bitcoin ole laiton, mutta Bitcoinin asema maassa on epäselvä: Toisaalta kerrotaan, että nykyiset säädännöt eivät päde siihen. Toisaalla taasen, että jonkinlaisten lisenssien hankkiminen Bitcoin-toiminnan pyörittämiseen saattaa olla vaadittua.

Japanilaisen Mt. Goxin kriisi on saanut Japanin viranomaiset kommentoimaan Bitcoinia. Bitcoin ei ole valuutta, ja sen reguloimiseen tarvittaisiin kansainvälistä yhteistyötä. Viranomaiset ovat valmiita selvittämään Mt. Goxin tilannetta, mikäli tämä on heidän mukaan tarpeellista.

Rahanpesun ja terrorismin rahoitusta vastaan taisteleva virasto kertoo seuraavansa jokaista Bitcoinin ja Australian dollarin välistä vaihtoa Australiassa. Seuranta on jo poikinut tulosta rikollisten varojen jäljittämiseksi. Bitcoin-vaihdannan seuranta on osa laajempaa kansainvälisten rahasiirtojen seurantaa, jota Australia tekee taukoamatta.

Suuri lontoolainen lipputoimisto hyväksyy bitcoineja

Lontoolainen lipputoimisto London Theatre Direct hyväksyy bitcoin-maksuja. Lipputoimisto myy teatterilippujen lisäksi mm. konsertti- ja museolippuja. Toimisto toivoo voivansa hyväksyä muitakin virtuaalivaluuttoja tulevaisuudessa.

Virus varastanut virtuaalirahalompakoita

Pony Botnet -virus on varastanut yli 150 000 euron edestä virtuaalivaluuttaa. Viruksen kohteena ovat 30 erilaista virtuaalirahalompakkoa, joiden turvaaminen on jäänyt omistajalta tekemättä.