Viikkokatsaus 24/2017: Bitcoinin skaalauskiistan ratkaisu on lähellä

Bitcoin-kurssin kanssa on nyt käynyt se, mistä monet ovat ennustelleetkin. Nimittäin korjausliike alaspäin. Samalla myös kaikkien muiden kryptovaluuttojen kurssit lähtivät laskuun sijoittajien vetäessä pikavoittoja taskuihinsa. Pidempään Bitcoinia seuranneet toki ymmärtävät, että mitään syytä huoleen ei ole, sillä tämä sama aaltomainen liike on nähty koko Bitcoinin historian ajan ja toistaiseksi Bitcoin on aina noussut siitä entistä vahvempana. Olisi kumma, jos tälläkin kerralla ei kävisi samaa.

Mutta eipä siitä sen ihmeempiä, paitsi tietysti syvällisemmin sitten alemmilla riveillä. Kurssin dippaamisen lisäksi viikolla on tapahtunut paljon jännää lohkoketjuteknologian kiemurtelua. Venäläisistä pankeista ja rahalaitoksista koostuva ryhmä on saanut valmiiksi valtion asettamien standardien mukaisen Masterchain-lohkoketjunsa. Samaan aikaan YK on onnistuneesti käyttänyt lohkoketjua ruokkimaan nälkäisiä. Myös Euroopan komissio on käynnistänyt lohkoketjuhankkeen, jonka tarkoituksena on tutkia lohkoketjun ei-rahallisia käyttötarkoituksia.

Muissa uutisissa sitten keskustelemme taas pitkästä aikaa Bitcoinin skaalautumiskysymyksestä sekä SegWit-päivityksestä. SegWit on nyt toiminut moitteettomasti Bitcoinin pikkusiskolla Litecoinilla, mikä on saanut SegWit-kannatuksen nousemaan ja ehkä myös käyttäjien aktivoiman SegWit-päivityksen ajankohtaisemmaksi. Tämä puolestaan on saanut kyseenalaista mainetta niittäneen Bitmainin laatimaan “varasuunnitelman” käyttäjiä vastaan. Aivan viimeisimpänä käänteenä tuli SegWit2X -työryhmän ohjelmistojulkaisu ja siihen liittyvä kiinalaisten louhijoiden lausunto, joiden jälkeen näyttää nyt todennäköiseltä, että SegWit aktivoituu elokuun alussa.

Jos näitä uutisia olisi lukenut viime viikolla, niin hurjalta olisi saattanut näyttää, mutta kuluneen viikon hallitushommailut Suomen kamaralla ovat olleet sen verran omaa luokkaansa, että eipä tässä paljoa viisari värähdä. Jos kuitenkin haluat vähän rennompaa otetta kuin mitä suomalainen politiikka tarjoaa, niin kannattaa jatkaa lukemista.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Vuosia jatkuneen skaalauskiistan osittainen ratkaisu on lähellä

Viikon ensimmäinen merkittävä päivitys skaalauskiistaan tuli, kun louhintalaitevalmistaja Bitmain julkaisi ilmoituksen, jossa se kertoo “varasuunnitelmastaan” Bitcoin-yhteisön kaavailemaa UASF-päivitystä vastaan. Bitmainin mukaan päivitys vaarantaisi koko Bitcoin-ekosysteemin ja sillä olisi tuhoisia vaikutuksia Bitcoin-adaptaatiolle. Bitmain vetoaa niin sanottuun New Yorkin Sopimukseen, jossa monet merkittävät Bitcoin-maailman toimijat allekirjoittivat yhteisen tavoitteensa päivittää Bitcoinia niin sanotulla SegWit2X-päivityksellä.

Bitmainin pelkäämä UASF, eli User Activated Soft Fork, tarkoittaa päivitystä, jonka Bitcoinin full node -asiakasohjelmat ottavat käyttöönsä kysymättä lupaa Bitcoin-louhijoilta, tarkoituksenaan pakottaa louhijoita ottamaan päivitys käyttöön. Päivityksen tarkoituksena on implementoida Bitcoiniin Litecoinista tuttu SegWit-skaalauspäivitys, jonka uskotaan parantavan Bitcoin-verkon kapasiteettia huomattavasti ja toimivan alustana myös tuleville skaalauspäivityksille.

Tämä ei suinkaan ollut viikon kohokohta, vaan tarina jatkuu huomattavasti positiivisemmalla vivahteella. New Yorkin sopimuksen kautta luotu SegWit2X -työryhmä julkaisi ensimmäisen version heidän ohjelmistostaan, ja mikä tärkeintä, se on tehty täysin yhteensopivaksi aiemman louhijavetoisen BIP 141 SegWit-version sekä UASF-pohjaisen BIP 148 -version kanssa.

Tämä tarkoittaisi sitä, että mikäli louhijaenemmistön ja tiettyjen Bitcoin-talouden valtatahojen ajama SegWit2X vedetään läpi suunnitelman mukaisesti, mitään splittiä ei synny 1. elokuuta, vaan SegWit yksinkertaisesti aktivoituu. Splittiriski siirtyisi loppuvuoteen, sillä SegWit2X -työryhmän agendassa on tehdä hard fork -päivitys Bitcoiniin loppuvuonna. Sen suhteen ei kuitenkaan ole mitään varmuuksia, ja pääasia nyt lyhyellä tähtäimellä olisi se, että SegWit saataisiin aktivoitua yhteisymmärryksessä.

Uutiset skaalauskiistaan liittyen jatkuivat tämänkin jälkeen, sillä Kiinassa oli pidetty Scaling Roundtable -keskustelu, jossa oli mukana lähes kaikki merkittävät kiinalaiset louhijat. Heidän tiedotteensa (käännös alkup. kiinankielisestä tiedotteesta) mukaan he ovat dedikoituneita ajamaan SegWit2X -työryhmän luomaa ohjelmistoa. Ja koska tuo ohjelmisto on tällä hetkellä Bitcoin Core -yhteensopiva ja BIP 148 UASF -yhteensopiva, tilanne näyttää ainakin lyhyellä tähtäimellä erittäin hyvältä.

Bitcoinin skaalauskiista ei ole ollut pitkään aikaan näin positiivisessa tilanteessa. Näyttää vahvasti siltä, että SegWit-päivitys saadaan aktivoitua heinä-elokuun vaihteessa.

Käyttäjien UASF-liike on saanut louhijoihin vipinää, ja nyt asioita näyttää tapahtuvan. (KUVA: BlockChainMines)

Digivaluuttojen kurssi teki odotetun korjausliikkeen

Bitcoinin ja sen myötä kaikkien muidenkin vähänkään merkittävämpien lohkoketjuun pohjautuvien digivaluuttojen kurssi lähti alkuviikosta laskuun. Viimeviikkoisesta kaikkien aikojen huippukurssista, yli 3000 dollarin lukemista, oltiin torstaihin mennessä tiputtu jopa 2100 dollarin alapuolelle. Kurssi on sittemmin heitellyt ylös ja alas. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on 2 550 dollarin kieppeillä.

Bitcoinin lasku sai myös muut kryptorahakurssit laskuun. Monet kurssilaskuista olivat kovempia kuin bitcoinilla; esimerkiksi Etherumin ether-tokeni pyöri ennen laskua 400 dollarin pinnassa, mutta laskun jälkeen se on romahtanut alle 330 dollarin. Osalle kryptovaluutoista lasku oli vielä kovempi.

Kurssilaskua oli ennakoitu jo pitkään ja monet olivatkin puhuneet kryptovaluuttojen “kuplasta”. Myös aikaisempi kokemus bitcoinin kurssikäyristä antoi viitteitä, että jotain tällaista olisi ilmassa. Bitcoinin kurssi on historiallisesti kasvanut aallottain, eli suuria kurssinousuja on usein seurannut kurssin korjausliike alaspäin, minkä jälkeen kurssi on lähtenyt taas nousuun. Myös tällä kertaa nähtävissä on samankaltaista liikettä.

Niin sanotun kuplan puhkeamiselle on nähty monia syitä, kuten esimerkiksi kryptomarkkinoille hyvin nopeasti tullut valtava määrä uutta sijoittajien rahaa. Tämä sai kryptovaluutat kovaan nousuun, joka puolestaan ruokki uusien sijoittajien hinkua tehdä nopeita voittoja digirahalla. Kun kurssinousu sitten alkoi näyttää riittävän hyvältä, nopeiden voittojen perässä olleet sijoittajat vetivät rahojaan nopeassa tahdissa ulos.

Osasyyllisenä korjausliikkeelle on nähty myös bitcoin-pörssien viimeaikaiset vaivat. Ainakin kaksi maailman suurimmista bitcoin-pörsseistä ovat joutuneet kyberhyökkäyksien kohteeksi. Uutispalvelu CNBC:n mukaan bitcoin-pörssit Bitfinex ja BTC-e ovat joutuneet palvelunestohyökkäyksien kohteeksi koko kuluneen viikon ajan. Pörssit eivät kommentoineet tapahtumia tarkemmin CNBC:lle, mutta ne ovat painottaneet, että siirrot ovat toimineet suurimmalle osalle asiakkaista hyvin.

Bitcoinin kurssi on ollut viikon aikana laskusuuntainen, avaa kuva suurempana (KUVA: Coinmarketcap)

SegWit on toiminut täydellisesti

Bitcoinin pikkusisar Litecoin on pyörinyt nyt runsaan kuukauden ajan SegWit-päivityksellä. Litecoin Foundation on raportoinut, että SegWit ei ole aiheuttanut koko kuukauden aikana minkäänlaisia ongelmia. Myöskään Litecoin-käyttäjät eivät ole kertoneet, että SegWit olisi aiheuttanut heille ongelmia.

SegWit on skaalauspäivitys, jota ryhdyttiin alunperin kehittämään Bitcoinia varten. Päivityksen tarkoituksena oli tehdä Bitcoinista nopeampi ja parempi palvelemaan entistä suurempia ihmisjoukkoja. Bitcoin-yhteisö on kuitenkin ollut epävarma siitä, miten SegWit tulisi toimimaan, minkä vuoksi SegWitin päivittäminen Bitcoiniin on viipynyt viipymistään.

SegWitin aktivoitumisen jälkeen Litecoinin kurssi lähti huimaan nousuun ja rikkoi ennätyksiä toisensa jälkeen. Markkinoiden usko SegWitiin näyttäisi olleen perusteltu, sillä SegWit toimii niin kuin lupasi, eikä ole aiheuttanut mitään niistä ongelmista, joita sen povattiin aiheuttavan.

Litecoinin onnistunut SegWit-päivitys tulee mahdollisesti entisestään kasvattamaan SegWit-myönteisyyttä myös Bitcoin-yhteisössä.

SegWit-päivitys on tehnyt Litecoinista tehokkaamman, eikä mitään ongelmia ole vielä tullut. (KUVA: SegWit tracker)

Euroopan komissio haluaa rahasiirtoja laajemman lohkoketjun

Euroopan komissio on perustanut uuden tutkimusprojektin, jonka tarkoituksena on tutkia lohkoketjun käyttöä muuhun kuin rahansiirtoihin. Komissio haluaa muun muassa tutkia, millaisia etuja lohkoketju voi tarjota esimerkiksi teollisuussektorille. Tutkimusprojekti on määrä aloittaa helmikuussa 2018.

Bitcoinin maailmalle esittelemä lohkoketjuteknologia on houkuttanut tutkijoita ja kehittäjiä etenkin sen laajojen mahdollisuuksien vuoksi. Lohkoketjusta nähdään olevan hyötyä suurin piirtein kaikkialla, jossa on tarpeellista käsitellä tietoa nopeasti ja ehdottoman varmasti. Esimerkiksi Kouvolassa lohkoketjua on käytetty rahdin nopeampaan ja tarkempaan seuraamiseen. Puolestaan Virossa lohkoketju toimii pohjana Viron sähköisen kansalaisuuden järjestelmälle. Parhaimmillaan lohkoketju vähentää kuluja ja tekee informaatiosta selkeämpää ja luotettavampaa.

Euroopan komissio ilmoitti aikaisemmin sijoittavansa 500 000 euroa parantaakseen ymmärrystä lohkoketjusta ja sen toiminnoista. Komissio on myös ilmoittanut sitoutuvansa laajentamaan sen osoittamaa tukea lohkoketjun tutkimiselle ja testaamiselle.

Kouvolassa lohkoketjua on kehitetty parantamaan rahtiliikenteen varmuutta ja turvallisuutta. (KUVA: Otto Karikoski)

Venäjän pankeille oma Masterchain-lohkoketju

Joukko venäläisiä pankkeja, maksuyritksiä ja startup-firmoja ovat saaneet valmiiksi alustavan versionsa venäläisestä lohkoketjuprojektista. Tämä Masterchain-nimeä kantava projekti perustuu Ethereumin lohkoketjuun, johon on tehty muutoksia, jotta lohkoketju vastaa venäläisiä kryptografiastandardeja.

“Kun käsittelemme Venäjällä henkilökohtaisia ja yksityisiä tietoja, meidän on käytettävä sellaisia salausmenetelmiä, jotka on sertifioitu Venäjällä. Ethereumin ja Hyperledgerin kaltaisten alustojen käyttö rajoittuu vain sellaisiin sovelluksiin, joihin ei liity yksityisten tietojen käsittelyä”, kertoi venäläisen Sberbank-pankin edustaja Kirill Ivkushkin.

Venäläinen Masterchain tulee käyttämään monia Ethereumista tuttuja tekniikoita ja ominaisuuksia, mutta se ei ole suoraan yhteensopiva Ethereumin lohkoketjun kanssa.

Viime viikolla uutisoitiin, miten Ethereum Foundationin perustaja Vitalik Buterin tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin salaisessa tapaamisessa Pietarin talouskonferenssin aikana. Lähteiden mukaan Putin oli osoittanut suurta mielenkiintoa Ethereum-lohkoketjua kohtaan. Aikaisemmin kryptorahalle vihamielisenä tunnettu Venäjä näyttäisi todellakin pyrkivän modernisoimaan talousjärjestelmäänsä lohkoketjulla.

Siinä missä kryptorahakäyttäjät olivat vielä viime vuonna tukalilla Venäjällä, näyttäisi nyt siltä, että maa pyrkii lohkoketjun käytössä maailman kärkeen. (KUVA: Stas Kmiec)

Lohkoketju auttoi 10 000 pakolaista

YK on juuri päättänyt onnistuneesti yhden laajimmista Ethereum-lohkoketjun hyväntekeväisyysprojekteista. YK sai viime kuussa päätökseen kokeilunsa, jonka tarkoituksena oli nähdä, miten hyvin lohkoketju soveltuu hädänalaisten auttamiseen. YK käytti lohkoketjua varojen siirtämiseen 10 000 syyrialaiselle pakolaiselle.

Lohkoketjun nähdään toimivan erinomaisesti humanitaarisessa työssä. Lohkoketjun avulla on mahdollista esimerkiksi varmistaa, että auttamisrahat menevät suoraan avuntarvitsijoille. Perinteistä kehitysapua on kritisoitu siitä, että leijonanosa varoista menee järjestelmän pyörittämiseen sekä esimerkiksi korruptoituneille viranomaistahoille. Lohkoketjun avulla tämä voidaan välttää, sillä avoin ja väärentämätön lohkoketju kertoo suoraan, kenelle varat ovat menneet ja miten ne on käytetty.

“Kaikki pakolaisten saamat varat käytettiin ruoan, kuten oliivien, pastan ja linssien ostamiseen”, kertoi projektia valvonut Alexandra Alden.

YK on aikaisemmin kertonut, että se aikoo laajentaa hankettaan, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan ja lohkoketju lunastaa sille asetetut odotukset. Hanketta on määrä laajentaa ensin 100 000 jordanialaisen pakolaisen avustamiseen. Vuoden 2018 loppuun mennessä YK:lla on kunnianhimoinen tavoite auttaa koko jordanialaista pakolaisväestöä.

YK:n menestyksellinen kokeilu on saanut organisaation uskomaan lohkoketjun auttavaan voimaan. (KUVA: DFID – UK Department for International Development)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].