Viikkokatsaus 25: Satoshi Nakamoton jäljillä

Kuluneella viikolla otsikoissa on tottakai ollut Mt. Gox, mutta Bitcoinin tarina jatkuu ja ihmiset siirtyvät pikkuhiljaa eteenpäin.

Suurimman kohun tällä viikolla aiheutti väitteet Bitcoinin luojan Satoshi Nakamoton löytymisestä sekä uusi vaihtoehtoinen virtuaaliraha AuroraCoin, eikä Overstock.comin julkaisemat myyntiluvutkaan jääneet muiden uutisten varjoon. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Onko Satoshi Nakamoto löytynyt?

Kuluneen viikon suurimpana uutisena (huhuna) oli Satoshi Nakamoton, Bitcoinin luojan, löytyminen. Newsweekin journalisti Leah McGrath Goodman väittää löytäneensä oikean Satoshi Nakamoton. Goodmanin mukaan hän on Kaliforniassa asuva 64-vuotias Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, joka on hänet tuntevien mukaan erittäin älykäs ja jopa vainoharhaisen tarkka yksityisyydestään. Goodmanin artikkelin Nakamoto sopii Satoshin profiiliin kohtalaisen hyvin, mutta todisteet puuttuvat.

Dorian Nakamoto kieltää olevansa Bitcoinin keksijä ja kertoi Associated Pressille, että kuuli Bitcoinista ensimmäisen kerran vasta kolme viikkoa sitten. Pian Associated Pressin haastattelun jälkeen Satoshi Nakamoton P2P Foundation -tililtä kirjoitettiin “I am not Dorian Nakamoto”, mikä sai huhumyllyt liikkeelle: Onko Satoshin tili hakkeroitu vai onko Satoshi avannut suunsa ensimmäisen kerran monen vuoden hiljaiselon jälkeen? Viestin kirjoittaja voi myös periaatteessa olla Dorian itse, jos hän sittenkin on Satoshi.

Islantilaisten AuroraCoin nousi huimiin lukuihin

Islantilaisille kehitetty AuroraCoin saavutti muutamassa päivässä yli 700 miljoonan euron markkina-arvon, mutta myös odotettu romahdus tapahtui nopeasti. Nyt kirjoitushetkellä (7.3.) AuroraCoinin markkina-arvo on n. 200 miljoonaa euroa (vertauksena Bitcoin n. 5,6 miljardia ja Litecoin 310 miljoonaa euroa). AuroraCoinin yksiköistä puolet on louhittu etukäteen, ja nämä etukäteen louhitut yksiköt on tarkoitus jakaa islantilaisten kesken 25. maaliskuuta.

Overstock.comin Bitcoin-myyntiluvut yllättivät

Overstock.com on myynyt tuotteita bitcoineilla yli 1 miljoonan dollarin arvosta. Overstock.com otti bitcoinit käyttöön tammikuussa, ja suosio on yllättänyt yrityksen johdon. Bitcoin-asiakkaita on ollut 4 300, joista 60 % olivat uusia asiakkaita.

Muutama Bitcoin-yritys menetti bitcoineja rikollisille

Bitcoin-säilytystä tarjonnut Flexcoin on sulkenut ovensa hakkeroinnin takia. Yrityksen online-lompakosta varastettiin 896 bitcoinia, mutta offline-tilin omistaneiden asiakkaiden varat ovat palautettavissa.

Kryptovaluuttojen vaihtopörssi Poloniex on ilmoittanut menettäneensä 12,3 % bitcoineistaan. Järjestelmässä ollut haavoittuvuus mahdollisti bitcoinien varastamisen. Jotta pörssin toiminta jatkuisi normaalisti, asiakkaiden varoja vähennettiin 12,3 prosentilla ja järjestelmävirhe korjattiin melko nopeasti. Pörssi aikoo korvata asiakkailta vähennetyt varat pörssin tulorahoituksen avulla ja laittamalla omia rahojaan likoon.

Seuraavaksi Mt. Gox kohtaa syytteet

Mt. Goxia kohtaan nostettiin nopeasti ryhmäkanne Yhdysvalloissa. Myös Lontoossa tekeillä on ryhmäkanne, mutta tavoitteena on saada Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles henkilökohtaisesti vastuuseen menetetyistä bitcoineista. Myös Suomessa on suunnitteilla ryhmäkanne Mt. Goxia vastaan, johon voi osallistua Bittirahan forumin kautta.

Epävarman tilanteen johdosta Mt. Gox on avannut asiakkailleen puhelintukilinjan. Puhelinpalvelusta ei kuitenkaan välttämättä saa mitään uutta tietoa asiasta.

Suuret Bitcoin-palvelut todistavat Bitcoin-varantonsa

Mt. Goxin kriisin keskellä muutaman suuren Bitcoin-yrityksen antamassa lausunnossa luvattiin takuita siitä, että yritykset todella omistavat asiakkaidensa bitcoinit, eikä käytössä ole vähimmäisvarantojärjestelmä. Nyt todisteet ovat antaneet Coinkite ja Bitstamp, joista viimeisimmän antama todistus pohjautuu marraskuussa tehtyyn jättikokoiseen Bitcoin-siirtoon.

Pörssiyhtiö ostanut 20 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja

Pörssiyhtiö Fortress Investment Group on ilmoittanut ostaneensa viime vuonna bitcoineja 20 miljoonan dollarin arvosta, ja nyt suunnitteilla on luultavasti Bitcoiniin pohjautuva pörssinoteerattu rahasto.

Bitcoin maailmalla

Brittien veroviranomaiset ovat määritelleet bitcoinin omaisuudeksi tai yksityiseksi hyödykerahaksi eli bitcoineja ei enää lasketa lahjakupongeiksi. Muutoksen johdosta bitcoineihin ei enää sovelleta 20 % alvia, vaan verotuskäytännöt mukailevat valuuttojen verotusta. Esimerkiksi bitcoin-vaihdosta ja -louhinnasta ei tarvitse maksaa alvia, mutta arvonnoususta syntyvät voitot menevät normaalisti pääomaverolle.

Japanin hallitseva puolue aloittaa Bitcoinin tutkimisen, ja on ilmoittanut, että Bitcoin ei ole valuutta. Viime viikon katsauksessa mainittiin halu tehdä kansainvälistä yhteistyötä, ja nyt veroviranomaiset hakevat verotuskäytäntöä, joka mahdollisesti pohjautuisi tehtyihin Bitcoin-siirtoihin.

Bitcoin ei ehkä olekaan kielletty Venäjällä, kuten aiemmin on annettu ymmärtää. Kryptovaluuttojen käyttöä ei haluta kieltää, vaan kehityksen alla on lainsäädäntö, joka suojaa kansalaisia ja yrityksiä kryptovaluuttojen vaaroilta, ja joka estää kryptorahojen rikollisen käytön.

Vault of Satoshi lopettaa ainakin tilapäisesti toimintansa Yhdysvalloissa. Tämä johtuu ongelmista lainsäädännön noudattamisen kanssa, sillä kanadalainen pörssi ei pysty ilmoittamaan tarvittavia tietoja FinCENille internetissä, ja taho ei hyväksy paperisten lomakkeiden lähettämistä.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät maailmalta

Lontoolainen hostelliketju Clink Hostels (kuvassa) hyväksyy bitcoineja. Bitcoin-maksut ovat vasta testivaiheessa, joten varaukset on toistaiseksi tehtävä sähköpostitse tai puhelimitse.

Puolalainen jalkapallojoukkue GKS Katowice ottaa lahjoituksia vastaan bitcoineissa ja harkitsee myös lipun- ja oheistuotemyyntiä bitcoineilla.

Bitcoin-automaatit saapuvat Britteinsaarille

Lontoossa on julkaistu ensimmäinen Bitcoin-automaatti. Automaatti sijaitsee Old Shoreditch Station -kahvilassa, jossa voi tottakai maksaa bitcoineilla.

Myös Irlantiin on tulossa maan ensimmäinen automaatti. Automaatti asennetaan Hippety’s-kahvilaan, joka toimii myös taidegalleriana.

Bitcoin Foundationin uusi toimisto Britteihin

Bitcoin Foundationin uusi toimisto perustetaan Lontooseen. Lontoon toimistolla halutaan tukea Bitcoinia kansainvälisesti, ja Washington DC:n toimisto jää keskittymään enemmän Yhdysvaltojen tilanteeseen.

Warren Buffet: Bitcoin ei ole valuutta

Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja ja sijoittaja Warren Buffettin mukaan Bitcoin ei ole valuutta, ja hän ei olisi ihmeissään, jos Bitcoin ei olisi olemassa vuosikymmenen tai kahden päästä.

Bitcoineilla avaruuteen

Facebook-kärhämästä kuuluisuuteen nousseet Bitcoin-sijoittajat Cameron ja Tyler Winklevoss ovat ostaneet Virgin Galacticin avaruuslennot. Maksu tehtiin bitcoineilla. Tähän mennessä avaruuslennon on ostanut bitcoineilla jo lähes 10 ihmistä.