Viikkokatsaus 25/2017: SegWit2X saa tuulta alleen ja Intia virallistaa Bitcoinin

Juuri viime viikolla ehdimme uutisoida siitä, miten Bitcoinia kauan repinyt lohkoketjukiista on vihdoin ja viimein ihan oikeasti-oikeasti saavuttamassa jonkinlaisen lopputuleman. Nyt jatkamme tämän riemuisan asian uutisointia, sillä SegWitin aktivoituminen SegWit2X-implementaation kautta näyttää nyt yhä todennäköisemmältä. Jos mitään kummallista ei tule tapahtumaan, tulemme näkemään SegWitin aktivoitumisen lähitulevaisuudessa, mikä olisi positiivista Bitcoinin kehityksen kannalta.

Muissa uutisissa kerromme muun muassa Intian aikomuksista virallistaa bitcoinit sekä Bitcoinin merkin astumisesta kansainväliseen merkistöstandardiin. Tutkimme myös, mikä on yhteys sillä, että Verkkokauppa.comista loppuvat tuotteet samaan aikaan, kun virtuaalivaluutat porskuttavat. Luonnollisesti viikkokatsauksessa on myös muita uutisia, mutta tällä kertaa alustuksen kirjoittaja on niin ovela, että ei paljasta niitä tässä, vaan antaa teidän lukea ne itse selaamalla sivua alas.

Ilmoitamme myös, että pyyntöihinne on vastattu! Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Denariumin kultaista Bitcoin-pariteettikolikkoa on taas saatavilla! Nämä ovat menneet kuin löyly kuumille kiville juhannussaunassa ja numismaatikot ympäri maailman ovat olleet näistä hyvin kiinnostuneita. Jos Sinä olet yksi näistä kiinnostuneista numismaatikoista, niin nyt on tilaisuus saada tämä paljon himoittu tuote kokoelmiisi.

Denarium-1-BTC-Parity-Gold-Coin-.jpg

Kultaisten kolikoiden lisäksi meillä on tällä kertaa tarjolla töitä. Nimittäin etsimme community manageria sekä kehittäjiä. Bittiraha.fi:n ylläpitäjä Prasos Oy on yksi pohjoismaiden nopeimmin kasvavista lohkoketjualan yrityksistä ja tarjoamme sekä mielenkiintoisia työmahdollisuuksia että kokemusta ja ammattitaitoa tällä tulevaisuuden alalla. Ja koska emme ole mitään roistofirmoja, jotka koittavat vain ketkuttaa työntekijöitä, maksamme tietysti myös hyvän, oikean ja kilpailukykyisen palkan. Ei siis mitään lettujuttuja, vaan konkreettinen työsopimus oikealla palkalla!

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

SegWit2X-päivitys saa vahvan tuen louhijoilta

Nyt alamme hissukseen lähestyä hetkiä, jolloin voimme turvallisin mielin sanoa, että Bitcoinin SegWit-skaalauspäivityksen aktivoituminen näyttää melko todennäköiseltä. Bitcoin-louhijat BTCC sekä BATPOOL ovat ilmoittaneet tukevansa uutta SegWit2x-päivitystä, joka aktivoisi SegWitin myös Bitcoinissa.

Louhintayrityksien tuki tarkoittaa, että yli 80 % Bitcoin-verkon louhintatehosta on asettunut tukemaan SegWit2X-päivitystä. 80 % on ollut se raja, jonka ylittäminen on ollut välttämätöntä SegWit2X:n aktivoimiseksi ja implementoimiseksi. Vielä pari päivää takaperin tuki SegWit2x-päivitykselle pyöri hiukan yli 70% tuntumassa.

Tässä on nyt tärkeää huomioida, että SegWit2X-pohjainen ohjelmisto, joka sisältää SegWitin lisäksi 2 megan hard fork päivityksen, ei ole vielä valmis. Tämän hetkinen signalointi on pelkästään “aion ajaa SegWit2X-ohjelmistoa” -tyyppinen, eikä johda vielä suoranaisesti SegWitin aktivoitumiseen. SegWit2X-ohjelmiston on arvioitu valmistuvan 21. heinäkuuta mennessä, jolloin todellinen ratkaiseva signalointi alkaa.

SegWit-skaalauspäivityksen tarkoituksena on tehdä Bitcoinista nopeampi sekä saada se toimimaan paremmin yhä rivakammin kasvavalle käyttäjämäärälle. SegWit2X puolestaan on useiden merkittävimpien Bitcoin-toimijoiden yhdessä laatima uusi tapa saada SegWit Bitcoiniin, mikä sisältää myös myöhemmin tehtävän 2 megan lohkokoon noston.

SegWit2X on SegWitin osalta ekosysteemin vahvan konsensuksen omaava päivitys, mutta ristiriitaa tulee aiheuttamaan suunniteltu 2 megan lohkokoon nosto, joka ollaan toteuttamassa niin sanottuna “hard fork” -päivityksenä (kaikkien pakko päivittää ohjelmistonsa). Laajemman konsensuksen saaminen sille voi olla erittäin haasteellista, ja siten Bitcoinissa tulee yhä olemaan tietynlainen splittiriski SegWitin aktivoitumisen jälkeenkin. Toki voi hyvin käydä niin, että SegWitin aktivoiduttua koko SegWit2X -liike hajoaa käsiin, kun yhteisymmärrystä hard forkista ei löydy.

Koska SegWit2X on puhtaasti louhijoiden ja isojen Bitcoin-yritysten välillä tehty sopimus, se herättää huomattavaa eripuraa Bitcoin-yhteisössä. Sitä pidetään Bitcoinin ideologian vastaisena tapana toteuttaa päivityksiä. Siten monet ovatkin nyt sitä mieltä, että ollaan iloisia siitä että SegWit2X auttaa aktivoimaan SegWitin vihdoin ja viimein, ja käsitellään 2 megatavun hard fork omana erillisenä kiistanaan. Siitä voi nimittäin myöhemmin tänä vuonna tulla melkoinen soppa.

Mielenkiintoisena asiana voidaan todeta, että myös SegWitin aiempi BIP 141 -aktivointitapa (joka vaatii 95 % louhintatehoa) on saanut lisää kannatusta. Sen kannatus lähenee 50 prosenttia. On siis täysin selvää että SegWitin aktivointimahdollisuudet, tavalla tai toisella, paranevat kokoajan.

Bitcoin-segwit2x.pngSegWit2X porskuttaa eteenpäin. (KUVA: Altcoin Today)

CNBC: Intia virallistaa Bitcoinin

CNBC India on uutisoinut, että Intian hallituksen komitea on päättänyt Bitcoinin virallisen tunnustamisen ja reguloinnin puolesta. Komitea on parhaillaan kokoamassa työryhmää, jonka tehtävänä on laatia Bitcoinia konkreettisesti koskevat lakipykälät. Hallitus pyrkii saamaan lait voimaan jo läheisessä tulevaisuudessa.

Päätös on viimeisin kuukausia kestäneessä draamassa, joka alkoi Intian hallituksen kiellettyä merkittävän osan maassa käytetystä käteisestä. Tämä yhdistettynä maan muutoinkin taloudellisesti heikkoon tilanteeseen sai Bitcoinin käytön kasvamaan maassa valtavalla vauhdilla ja puolestaan maan sääntelijät varpailleen. Bitcoinia pidettiin esimerkiksi “pyramidihuijauksena” ja sen käytöstä varoiteltiin maan kansalaisia. 

Intian Bitcoin-yhteisö on vastannut näihin syytöksiin implementoimalla huolellista itsesääntelyä. Maan Bitcoin-yritykset ovat olleet erittäin tarkkoja ja huolellisia, että ne eivät riko esimerkiksi rahanpesua koskevia lakeja. Yritysten yhteistyöhaluisuus ja huolellinen itsesääntely ovatkin kantaneet tulosta ja nyt näyttäisi siltä, että epäviralliset säännökset ovat saamassa virallisemman aseman ja hallituksen siunauksen.

Bitcoinin virallisen aseman tunnustamisen ja selventämisen uskotaan kasvattavan Bitcoinin käyttöä maassa entisestään, kuten on aikaisemmin käynyt esimerkiksi Japanin kanssa.

IB55.jpgBitcoinin tulevaisuus Intiassa näyttää valoisalta. (KUVA: India Bitcoin)

NSA on mahdollistanut tuhansien koneiden saastumisen

Kyberturvallisuusasiantuntijat ovat pitkään varoittaneet viranomaisten vahingollisesta tavasta kehittää tietoisesti takaovia ja heikkouksia tietokoneohjelmiin ja -järjestelmiin. Logiikka on, että jos viranomainen voi käytää jotain heikkoutta hyväkseen, ei ole mitään syytä, miksi myös rikolliset eivät voisi toimia niin.

Nyt tämän ilmiön haitallisuudesta on saatu jälleen uusi osoitus. Kyberturvallisuustutkijat ovat löytäneet haittaohjelman, joka on levinnyt tietoverkoissa hyväksikäyttämällä Yhdysvaltain turvallisuus- ja vakoiluviranomaisen NSA:n kehittämää “DoublePulsar”-heikkoutta. Haittaohjelma saastuttaa käyttäjän koneen ja alkaa käyttää tietokonetta louhiakseen hakkereille Monero-virtuaalivaluuttaa. 

Toistaiseksi ei ole varmaa, miten moni tietokone on saastunut haittaohjelmalla. Aikaisemmin huhtikuussa Wired-teknologiajulkaisu kertoi, että kymmenet tuhannet tietokoneet ovat vaarantuneet DoublePulsarin julkaisun myötä. Myös taannoin levinneen WannaCry-kiristysohjelman uskotaan päässeen vahingoittamaan satoja tuhansia tietokoneita NSA:n kehittämän heikkouden vuoksi.

Nykyaikana emme voi painottaa liiaksi, miten tärkeää hyvä tietoturvallisuus on. Bittiraha.fi kehottaakin pitämään hyvää huolta tietoturvasta sekä suhtautumaan skeptisesti viranomaisten tietoisesti rakentamiin järjestelmäheikkouksiin.

og-nsa-1.pngViranomaisten laatimat takaovet ja keinotekoiset järjestelmäheikkoudet ovat merkittävä riski koko maailman tietoturvalle. (KUVA: EFF)

Bitcoinin tunnus kansainväliseen merkistöstandardiin

Maailman yleisimmin käytetty tietokonejärjestelmien merkistöstandardi Unicode on päivitetty 10.0 versioon. Bitcoin- ja digivaluuttakäyttäjille mielenkiintoisinta päivityksessä on, että standardin uusi versio pitää sisällään myös vanhan kunnon Bitcoin-logon.

Unicode-standardia ylläpitävän Unicode Consorteumin mukaan Bitcoin-logon lisääminen oli yksi standardipäivityksen tärkeimmistä uusista ominaisuuksista. Bitcoinin tunnuksen standardisoinnin lisäksi tuorein Unicode-versio sisältää 8 517 uutta merkkiä. Nykyään Unicode kattaa kaiken kaikkiaan 136 690 erilaista merkkiä.

Bitcoin-tunnusta ryhdyttiin ajamaan Unicodeen jo vuonna 2011, mutta tällöin Unicode Consortium hylkäsi ehdotuksen. Noiden vuosien jälkeen Bitcoinin tunnettuus ja kattavuus on kuitenkin kasvanut huimasti, minkä vuoksi Unicode Consortium arvioi uudelleen esityksiä logon lisäämiseksi.

Lähitulevaisuudessa voimme siis kirjoitella bitcoinista samaan tapaan kuin dollarei$ta tai €uroista! On tämä lystiä!

bitcoin-keyboard.jpgOdotetaan, että joskus vielä Bitcoin-logo löytyy perusnäppäimistöistä. (KUVA: Coindesk)

Chainalytics: “Olemme löytäneet Mt.Goxin bitcoinit”

Kauan kadoksissa olleet Mt.Goxin bitcoinit ovat löytyneet, ainakin jos on uskominen lohkoketjuanalyysiyritys Chainalyticsiä. Yhdysvaltain kongressille antamansa lausunnon mukaan Chainalytics tietää “varmasti”, missä Mt.Goxin kadottamat bitcoinit ovat. Chainalytics ei kuitenkaan ole vielä paljastanut bitcoinien olinpaikkaa suurelle yleisölle.

Mt.Gox oli aikanaan maailman ylivertaisesti suurin bitcoin-pörssi. Vuonna 2014 pörssi sulki ovet menetettyään noin 850 000 bitcoinia epäselvissä olosuhteissa. Kolikoiden katoamisesta on syytetty niin varkauksia, tietoista huijausta kuin inhimillisiä virheitäkin, mutta mihinkään lopulliseen lopputulokseen ei olla vielä päädytty. Mt.Goxin toimitusjohtaja Mark Karpelesia kohtaan on esitetty erilaisia syytteitä ja rangaistusvaatimuksia.

Asiantuntijat uskovat, että Chainalyticsin jäljittämät Mt.Gox-bitcoinit on myyty ja ne liikkuvat parhaillaan eri puolilla maailmaa, mutta mitään varmuutta asiasta ei vielä ole. Mt.Goxia ja siihen liittyviä asioita koskevat tutkimukset voivat jatkua vielä vuosia ja niihin liityviä yksityiskohtia, kuten bitcoinien olinpaikkaa, saatetaan pitää salassa, kunnes tutkimukset ovat edenneet.

_73217345_73217344.jpgMt.Goxin kaatuminen vei monilta käyttäjiltä omaisuuksia. (KUVA: Reuters)

Näytönohjaimet loppuvat kaupoista

Virtuaalivaluuttojen huima arvonnousu on alkanut näkyä kauppojen hyllyillä. Verkkokauppa.com julkaisi lehdistötiedotteen, jossa se kertoo tehokkaiden näytönohjaimien loppuneen liikkeen varastoista. Verkkokauppa.com uskoo, että tämä liittyy virtuaalivaluuttojen suosion huimaan kasvuun ja niiden louhintaan. Jos siis et saa uutta Assassin’s Creediä toimimaan, kun kaupasta ei löydy näyttiksiä, niin kannattaa syyttää Bitcoinia.

Tämä ilmiö ei rajoitu myöskään pelkästään Suomeen, vaan vastaavaa tapahtuu myös muualla maailmassa. Rajanaapuriltamme Venäjältä päin on kuulunut uutisia, että näytönohjaimien myynti on kolminkertaistunut ja näytönohjaimien tarjonta ei mitenkään ehdi vastata kasvavaan kysyntään. Näytönohjainten hinta on noussut Venäjällä jopa yli 80%.

Vaikka Bitcoin onkin edelleen suosituin digitaalivaluutta, yhä useammat louhijat suuntaavat katsettaan vaihtoehtoisiin virtuaalivaluuttoihin. Näiden muiden kolikoiden hinnassa on nähtävillä kuplaantumista, jonka ansiosta tavallinen peruslouhijakin voi vielä saada louhinnalla jonkinlaista tuottoa.

Hyvä puoli tässä “louhinnan renessanssissa” on louhinnan hajaantuminen. Mitä useampi taho louhii digivaluuttoja, sitä hajautetummin digivaluutta toimii, mikä puolestaan tekee siitä entistä kestävämmän esimerkiksi manipulaatiota tai verkkoon kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan.

Mutta ei se ekonomisten infrastruktuurien hyvien puolien ajattelu välttämättä lämmitä tavallista Bittirahan toimittajaa, joka tahtoisi vain hyppiä virtuaali-Lontoossa leikkimässä salamurhaajaa.

ACS-media-SS-4-big_202195_202309_202413.jpgPelaajien, 3D-mallintajien ja Bittirahan toimittajien on ollut viime aikoina vaikeampi päivittää tietokonettaan, kiitos näytönohjaimien räjähdysmäisesti kasvaneen kysynnän. (KUVA: Ubisoft)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].