Viikkokatsaus 26/2018: Pankit eivät usko Bitcoiniin, mutta pelkäävät sitä silti

Bitcoinhan keulii kuin jonne mopolla. Bitcoin on ollut viime viikoilla epätasaisessa laskussa, mutta kulunut viikko alkoi iloisesti markkinoiden näyttäessä elpymisen merkkejä ja kurssin ottaessa taas suuntaa kohti korkeampia hintoja. Kirjoitushetkellä bitcoin on edelleen nousussa ja sitä vaihdetaan hiukan päälle 6 600 dollarin kappalehintaan. Nähtäväksi jää, kuinka korkealle kurssi nousee – vai onko edessä taas korjausliike.

Tämän viikon katsauksessa perehdymme siihen, mitä pankit ja niille työskentelevät asiantuntijat uskovat kryptovaluutoista. Kuten arvata saattaa, niiden voimaan ei uskota, eivätkä ne todellisuudessa ole rahaa tai valuuttaa; oikeastaan ne eivät ole edes olemassa: toisin kuin eurot. Ne ovat vahvasti olemassa ykkösinä ja nollina keskuspankin tietokoneella.

Mutta jos Bitcoin ja kryptovaluutat ovat niin merkityksettömiä epäonnistumisia, minkä takia pankit pelkäävät niitä niin paljon? Ympäri Euroopan pankit ovat ryhtyneet matalan intensiteetin sotaan nousevia kryptokilpailijoitaan vastaan; yrityksiltä kielletään palveluita, niiden tilejä suljetaan ja ne saavat laillisuudestaan huolimatta keskimäärin huonompaa kohtelua kuin lemmikkimeediot, huumetrokarit ja valkoista ylivaltaa ajavat järjestöt.

Muissa uutisissa Ross Ulbrichtin tarinan uusimmat käänteet, Zugin kunnan teknoevoluutio sekä Formula-tähti, joka haluaa palkita faninsa lohkoketjulla.

Olemme myös julkaisseet artikkelin koskien sitä, miten sateenkaariväki käyttää kryptorahoja ja lohkoketjua taistellakseen sortoa vastaan. Tsekkaa ihmeessä!

Viime viikon katsauksen, jossa muun muassa Mt.Gox tapauksen viimeisimmistä käänteistä, voit lukea tästä.

Vaikka Bitcoin “ei ole uhka”, pankit käyttäytyvät ikään kuin se olisi. (KUVA: ABN AMRO) 

Silk Roadin Ulbrichtin elinkautinen pysyy

Internetin mustan pörssin, Silk Roadin, pyörittämisestä elinkautiseen tuomittu Ross Ulbricht, aka Dead Pirate Roberts, on saanut Yhdysvaltain korkeimmalta oikeudelta kielteisen päätöksen hakemukseensa saada oikeustapauksensa uudelleen oikeuden arvioitavaksi.

Ulbricht tuomittiin vuonna 2013 elinkautiseen muun muassa huumekaupasta, hakkeroinnista sekä rahanpesusta hänen pyöritettyään suosittua nettisivustoa Silk Road, jonka kautta ihmiset saattoivat myydä ja ostaa mitä tahansa bitcoineilla. Silk Roadista oli aikoinaan yksi Internetin suurimmista huumeiden markkinapaikoista.

Ulbrichtin puolustuksen mukaan tuomio on kohtuuton. Puolustuksen mukaan Ulbricht sai epänormaalin kovennuksen muun muassa sen vuoksi, että mediassa hänen epäiltiin syyllistyneen muun muassa palkkamurhan hankkimiseen Bitcoineilla. Oikeus ei kuitenkaan löytänyt tälle todisteita.

Ulbrichtin puolustus myös vetosi itse tutkinnan epäkohtiin. Monia todisteita oli hankittu ilman etsintälupaa, minkä katsotaan pääsääntöisesti olevan Yhdysvaltain perustuslain vastaista. Lisäksi kaksi tutkimusta suorittanutta liittovaltion viranomaista, Carl Mark Force IV ja Shaun Bridges, tuomittiin heidän piiloteltuaan todistusaineistoa ja varastettuaan Silk Road -tutkimuksen kohteena olevia bitcoineja itselleen. Oikeus kuitenkin katsoi Ulbrichtin puolustuksen perustelut riittämättömiksi.

Ulbrichtin saamaa tuomiota on kritisoitu laajasti. Globaali Bitcoin-yhteisö näkee tuomion kohtuuttomana, sillä elinkautiset varataan usein lähinnä vaarallisille rikollisille, siinä missä Ulbrichtin ainoa konkreettinen teko oli nettisivun pyörittäminen. Myös esimerkiksi amerikkalainen lakimiesjärjestö National Lawyers Guild sekä liberaali ajatuspaja Reason Foundation ovat kritisoineet tuomiota kohtuuttomaksi.

Ross Ulbrichtia odottaa elämä vankilassa, mikäli seuraavatkaan valitukset eivät tuota tulosta.

EU-raportti: Kryptot eivät uhkaa suuria fiat-valuuttoja

Euroopan parlamentin talouskomitean tuoreen raportin mukaan kryptovaluutat eivät uhkaa keskuspankkien taloudellista valtaa. Raportin mukaan kryptovaluutat ovat tehneet globaalista Internet-vaihdannasta “suhteellisen turvallista, läpinäkyvää ja nopeaa”, mutta ne eivät uhkaa maailman virallisia valuuttoja.

Raportin mukaan kryptovaluutoilla on kuitenkin erinomainen mahdollisuus nousta uudenlaisiksi “yksityisvaluutoiksi”. Raportti uskoo, että kryptovaluutat vastaavat todelliseen kysyntään ja niillä on mahdollisuus muuttua jopa pysyväksi osaksi globaalia talousjärjestelmää.

Kryptovaluuttojen käyttö on tällä hetkellä silti niin vähäistä, että niillä tuskin on mahdollisuutta uhata etenkään laajasti käytettyjen fiat-valuuttojen asemaa, raportti epäilee. Poikkeuksia kuitenkin on, kuten esimerkiksi Venezuela, jossa virallinen valuutta on heikko ja kansalaiset ovat kasvavissa määrin kääntymässä kryptovaluuttojen puoleen.

Kryptot voivat löytää tulevaisuudessa elämän suurimpien fiat-valuuttojen rinnalta.

Suomen pankin Grym: Kryptot eivät valuuttaa

Suomen pankki on julkaissut digitaalisen talouden asiantuntija Aleksi Grymin tutkimuspaperin “The Great Illusion of Digital Currencies“, jossa Grym kritisoi käsitettä “kryptovaluutta”. Grymin mukaan kryptorahat eivät ole valuuttaa tai rahaa, vaan digitaalisia tasekirjoja asioille, joita ei ole olemassa.

“Kaikilla tavoilla tuo tasekirja on keskitetty tasekirja. Se, että siitä on useita kopioita ympäri verkon, on epäolennaista, koska kaikissa kopioissa on sama tieto,” Grym kirjoittaa.

Grymin mukaan valuutta ei voi olla olemassa kuin fyysisenä rahana tai pankkien tileillä ja tasekirjoissa. Lisäksi Grym uskoo, että keskuspankkien omat lohkoketjuun pohjautuvat digirahahankkeet olisivat lähinnä uusi versio keskuspankin omasta kirjanpidosta.

Grym käy läpi perinteisen rahan määritelmiä, kuten rahan arvon syntymistä vaihdannasta sekä fiat-rahan arvon takaamista keskuspankkien taholta. Hänen mukaansa Bitcoin ja kryptovaluutat eivät täytä rahan tai valuutan määritelmiä, vaan niillä on lähinnä “aineetonta arvoa” ihmisille, jotka ostavat “leluja, muotia, taidetta, jäsenyyksiä järjestöissä tai ampuma-aseita.”

Grym viittaa kirjoituksessaan useisiin artikkeleihin, joissa suhtaudutaan Bitcoiniin negatiivisesti. Pohjimmiltaan artikkelin kritiikki näyttäisi kohdistuvan siihen, että Grym ei usko hajauttamisen tai yksityisyyden tuovan lisäarvoa. Artikkelissa on myös suoria virheellisiä väitteitä. Grym muun muassa väittää, että louhijat hallitsevat näitä hajautettuja tasekirjoja, eli lohkoketjua. Todellisuudessa jokaisella Bitcoinin käyttäjällä on halutessaan oma kopionsa lohkoketjusta, jota hän itse hallitsee, riippumatta louhijoista.

Toimittaja itse uskoo vain rahaan, jonka kylkeen on painettu Kekkonen.

Salalouhiminen on suurin kyberuhka

Kyberuhkia tutkiva Kapesky Labs on julkaissut uuden raportin koskien Internetin tietoturvauhkia. Uuden raportin mukaan vielä viime vuonna suositut kiristysohjelmat ovat kokeneet valtavan romahduksen suosiossa, siinä missä niin sanottu “kryptojacking” – eli kryptovaluuttojen louhiminen salaa käyttäjän koneella – on noussut yleisimmäksi kyberuhaksi.

“Sen sijaan, että rikolliset käyttäisivät kiristysohjelmia saadakseen yksittäisiä, suuria maksuja, he ovat ryhtyneet käyttämään louhintataktiikkaa, joka on huomaamattomampi ja tuo heille tasaisen rahavirran,” Kapersky Labsin raportti kertoo.

Yleisimpiä tapoja kyberrikollisille louhia salaa kryptovaluuttaa on upottaa esimerkiksi nettisivulle salaa louhiva koodi. Peruskäyttäjä ei todennäköisesti edes huomaa koodia, paitsi korkeintaan pienenä, helposti ohitettavana tietokoneen hidastumisena. Salalouhiminen voi kuitenkin pidemmällä aikataululla aiheuttaa tietokoneelle kulumista ja lyhentää sen elinikää.

Salalouhiminen on suosittua etenkin ulkomaalaisilla sivustoilla. Monet sivustot pyrkivät taistelemaan sitä vastaan kieltämällä tunnetut salalouhimiskoodit, mutta rikolliset keksivät koko ajan uusia keinoja salalouhinnalle, mikä on johtanut eräänlaiseen kilpavarusteluun. Suomalaisilla sivustoilla salalouhimista tapahtuu verrattain vähän, vaikkakin ainakin ristiriitaista suhtautumista nauttivan MV-Lehden on huomattu hyödyntävän salalouhimista.

Nettisivuilla tapahtuva hajautettu louhinta ollaan nähty potentiaalisena keinona vähentää Internet-mainontaa ja tuoda uusia tuloja Internetin sisällöntuottajille. Jotta toiminta voi olla reilua ja läpinäkyvää, nähdään välttämättömäksi, että nettisivujen pitäjät kertoisivat louhintakoodista ja pitäisivät huolen, että sivustolle ei onnistuttaisi upottamaan jotain sinne kuulumatonta koodia.

“Cryptojacking”, tai salalouhiminen, on noussut nopeasti hakkerien suosituimpien kyberrikosten joukkoon.

Puolan Bitcoin-yhdistys tekee virallisen valituksen pankeista

Puolan Bitcoin-toimijoiden yhteenliittymä Polish Bitcoin Association on lähettänyt virallisen valituksen Puolan kilpailuviranomaisille koskien viidentoista merkittävän finanssi-instituution toimintaa. Valituksen mukaan nämä toimijat, jotka ovat muun muassa pankkeja, ovat kieltäytyneet järjestelmällisesti tarjoamasta palvelujaan Bitcoin- ja kryptovaluuttayrityksille. Lisäksi valitus kertoo, että pankit ovat sulkeneet jo olemassaolevia tilejä. Bitcoin-yhdistyksen mukaan pankit käyttävät yhteiskunnallista asemaansa rajoittaakseen epäreilusti kilpailua ja säilyttääkseen monopolinsa.

“Pankkien toiminta selkeästi osoittaa, että niiden tarkoituksena on ajaa kryptovaluutat pois markkinoilta siitä huolimatta, että kryptovaluutta on laillista ja yritykset toimivat kunniallisesti. Tämän perusteella näyttää välttämättömältä, että viranomaiset ottavat tämän valituksen käsittelyynsä,” Puolan Bitcoin-yhdistys kirjoittaa valituksessaan.

Puolan Bitcoin-yhdistyksen mukaan pankit ovat kieltäneet palvelunsa ainakin 52 krypto- ja lohkoketjualan yritykseltä. Lisäksi ainakin 25 yrityksen tilejä on suljettu.

Puola ei ole ainoa maa, jossa pankit ovat ottaneet varsin aggressiivisen linjan Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja kohtaan. Myös muualla Euroopassa kryptoyritykset joutuvat taistelemaan saadakseen edes vähimmäiset pankkipalvelut. Pohjoismaissa Nordea on jopa mennyt niin pitkälle, että se on kieltänyt työntekijöitään ostamasta kryptovaluuttoja – pohjoismaisten ammattiliittojen vastalauseista huolimatta.

Jos Puolan Bitcoin-yhdistyksen kanne käsitellään ja se menee läpi, voi sillä olla vaikutuksia laajemminkin Euroopassa.

Sveitsin kryptokapitaalin lohkoketjuäänestys oli onnistunut

Sveitsiläinen Zugin kaupunki on saanut ensimmäisen lohkoketjuun pohjautuvan sähköisen äänestyksen testin päätökseen. Testissä kaupunki antoi kansalaisten äänestää sähköisesti. Koska sähköisen äänestyksen järjestelmä on vasta testivaiheessa, oli tämän äänestyksen tulos ainoastaan neuvoa-antava. Kaupungin kommunikaatiopäällikkö Dieter Müllerin mukaan testi oli menestys, ja sähköisen äänestyksen teknisiä yksityiskohtia tullaan tutkimaan lisää tulevina kuukausina.

“Sähköiseen äänestämiseen liittyy suuria kysymyksiä ja huolenaiheita, koska äänestäminen on perustavanlaatuinen mekanismi suorassa demokratiassa. Tämän vuoksi uskomme, että tällaista teknologiaa ei voi jättää vain yhden yrityksen käsiin. Rakennamme tulevan sähköisen äänestyksen järjestelmän käyttämällä avoimen koodin periaatteita, jotta ihmiset voivat ymmärtää, miten teknologia toimii. Lisäksi haluamme kannustaa kansalaisia kehittämään lohkoketjuun perustuvia sovelluksia valtioille ympäri maailman,” kertoi sähköisen järjestelmän toteuttamisesta vastanneen Luxoftin pääteknologiajohtaja Vasili Suvorov.

Zug on pyrkinyt aktiivisesti viime vuosina saamaan jalansijaa niin sanottuna “kryptolaaksona”. Zug houkuttelee aktiivisesti kryptoyrityksiä kaupunkiin muun muassa positiivisella lainsäädännöllä sekä pienellä verotuksella. Lisäksi kaupungissa on jopa mahdollista maksaa tiettyjä julkisia maksuja käyttämällä bitcoinia.

Sveitsiläiset ovat ylpeitä suoran demokratian järjestelmästään ja vaativat, että sähköinen äänestys on toimiva ja kunnollinen, ennen kuin se otetaan käyttöön.

Fernando Alonso suojaa imagonsa lohkoketjulla

Kaksinkertainen Formula 1 -mestari Fernando Alonso alkaa käyttää Kodakin KODAKCoin-projektia suojellakseen kuvaoikeuksiaan. KODAKCoin on lohkoketjuun perustuva sovellus, jonka avulla kuvaajat, oikeuksienhaltijat ja muut voivat suojella oikeuksiaan rekisteröimällä tietoja, kuten kuvan omistajan, lohkoketjuun.

Lehdistötiedotteen mukaan KODAKCoinilla tullaan kehittämään järjestelmä, jolla käyttäjät voivat ladata Alonsoa koskevaa kuvamateriaaliaan palveluun, josta mediat, lehdet ja muut käyttäjät voivat ostaa tuota materiaalia. Materiaalin alkuperäiselle tuottajalle maksetaan palkkioita sen mukaan, kuinka paljon hänen kuvaansa käytetään.

“Elämme maailmassa, jossa sisältöä jaetaan hajautetusti erilaisissa kanavissa, Formula-kisojen kaltaisissa suurissa tapahtumissa. Olen hyvin innoissani tietäessäni, että voin palkita faneja ja ammattivalokuvaajia heidän luovuudestaan, ja että järjestelmä voi suojella heidän oikeuksiaan,” Alonso kertoi lehdistötiedotteessa.

Fernando Alonso haluaa käyttää lohkoketjua antaakseen faneilleen mahdollisuuden hyötyä ottamistaan valokuvista rahallisesti.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].