Viikkokatsaus 27/2017: Bitcoin on tänä vuonna päihittänyt perinteiset sijoituskohteet

Digivaluutta on paras mahdollinen sijoituskohde – tai ainakin ollut sitä kuluneella vuodella. Kuuden kuluneen kuukauden aikana Bitcoin on voittanut arvometallit, teknologiaosakkeet ja muut perinteisemmin tuottoisiksi nähdyt kohteet. Bitcoinin arvo on yli kaksinkertaistunut ja joidenkin muiden lohkoketjupolettien kurssi on moninkertaistunut vielä enemmän. Asiantuntijat sanovat, että tässä ollaan nyt menossa kohti kuplaa, mutta toisaalta kupla on erinomainen tapa tienata, mikäli on pelisilmää.

Tästä katsauksesta voitte lukea enemmän Bitcoinin noususta, ja jos teknisempi analyysi kiinnostaa, niin profeetaksikin nimitetty Toni Kosonen on kirjoittanut jälleen uuden analyysin Bitcoinin tulevaisuudesta. Onko kurssinousua tiedossa vielä tulevaisuudessa? Voitte lukea sen tuoreimmasta teknisestä analyysistä! Tai jos ette tahdo niin tarkasti syventyä, niin voitte lukea seuraavan sanan: On.

Kurssin lisäksi tutkimme vähän Bitcoin-hakkereiden elämää. Etelä-Koreassa hakkerit ovat vieneet asiakkaiden tietoja ja bitcoineja, mutta Yhdysvalloissa hakkerit ovat puolestaan ratkaisseet murhan. Hakkerit eivät ole hyviä tai pahoja, vaan ihmisiä omilla motiiveillaan.

Muissa uutisissa perehdymme muun muassa valtiollisiin lohkoketjuihin sekä tulevaan lainsäädäntöön. Kannattaa siis lukea, koska lukeminen ei maksa mitään, mutta lukemalla saatte rahanarvoista tietoa!

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täältä.

Bitcoin pärjännyt paremmin kuin osakkeet tai kulta

Bitcoin on menestynyt sijoituskohteena vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana paremmin kuin perinteiset sijoituskohteet, kuten osakkeet tai kulta. Bitcoin on kasvanut jopa 156 % vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Bitcoin on pärjännyt paremmin kuin suuret teknologiajättien osakkeet. Esimerkiksi sähköautovalmistaja Teslan osakkeiden kurssi on noussut runsaat 70 %, siinä missä Facebookin osakkeiden kurssi on noussut hiukan yli 32 %. Bitcoin on ylivertaisesti parhaiten pärjännyt teknologiasijoitus.

Bitcoinin huomattavalle kurssinousulle on esitetty useita tekijöitä, eikä ole mahdollista löytää mitään yhtä tekijää, jota syyttää. Esimerkiksi epäluottamus Yhdysvaltojen ja Federal Reserven talouspolitiikkaa kohtaan on perinteisesti nostanut bitcoinin kurssia. Kurssi on myös noussut Bitcoinin käytön kasvaessa huomattavasti etenkin Aasian maissa.

Monet uskovat, että digivaluuttojen kurssissa on tällä hetkellä vahvaa kuplautumista. Etenkin Ethereum-lohkoketjun päälle rakennetut ICO-tokenit (Initial Coin Offering) ovat selkeästi luoneet kuplautumista kryptorahamarkkinoille. Kukaan ei tietenkään tiedä, milloin tuleva korjausliike tapahtuu, mutta liki kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sellainen on tulossa.

Bitcoin on usein voittanut perinteiset sijoituskohteet, eikä vuoden 2017 ensimmäinen puolikas ole poikkeus. (KUVA: Rafael Matsunaga)

Bitcoinin päälle rakennetaan uusi Internet

Blockstreamista ja BitPaystä tunnettu lohkoketjukehittäjä Eric Martindale on ryhtynyt kehittämään uutta lohkoketjuprojektia, jolla on potentiaalia mullistaa tietoverkkoja. Fabriciksi nimetyn projektin tarkoituksena on luoda nykyistä Internet-verkkoa muistuttava tiedonvaihtojärjestelmä suoraan Bitcoinin päälle.

“Olemme vaihtamassa World Wide Webin uudenlaiseen tiedonvaihtopalveluun. Tämä uusi palvelu on todennettavissa ja luotettava, ja voit olla varma, että tieto siinä on pysyvää. Olemme siis luomassa luotettavan version World Wide Webistä ja niistä palveluista, jotka pyörivät sen päällä”, Martindale kertoi projektistaan.

Martindalen mukaan Fabric pystyy kaikkeen siihen, mihin nykyinenkin verkko, mutta se hyödyntää Bitcoinin lohkoketjun ominaisuuksia tekemällä tiedosta varmempaa ja luotettavampaa. Lisäksi projektin tarkoituksena on tarjota Bitcoin-lohkoketjuun mahdollisuus luoda älysopimuksia samaan tapaan kuin Ethereumissa. Martindale uskoo, että Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennetut älysopimukset tulevat olemaan vielä Ethereumin sopimuksiakin parempia.

Fabric on vasta kehitysvaiheessa, mutta yritys on jo ryhtynyt testaamaan käännössovelluksia, joiden avulla Fabriciin voidaan rakentaa esimerkiksi nettisivuja ja älypuhelinsovelluksia.

Fabricin tarkoituksena on rakentaa koko verkko uudestaan Bitcoinin lohkoketjun ympärille. (KUVA: Matt Britt)

Valtiolliset lohkoketjut yleistymässä

Arvostettu talousjulkaisu The Economist on julkaissut artikkelin, joka käsittelee lohkoketjun käyttöä julkishallinnossa. The Economist tutkii muutamia valtiollisia esimerkkejä lohkoketjun sovelluksista, kuten Ruotsin lohkoketjupohjaista maarekisteriä ja Georgian hallituksen projektia tallentaa julkiset asiakirjat lohkoketjuun.

The Economist arvioi, että vaikka Bitcoin kehitettiinkin alunperin vastustamaan ja haastamaan auktoriteetteja, näyttäisi ironisesti siltä, että valtiot ja vastaavat instituutiot ovat yksi suurimmista hyötyjistä lohkoketjun yleistyessä. Valtiot voivat käyttää lohkoketjua monella tavalla parantaakseen hallintoa, vähentääkseen korruptiota ja tehdäkseen julkisista toiminnoista tehokkaampia.

Avoin, muuttamaton ja väärentämätön lohkoketju mahdollistaa esimerkiksi sen, että kaikkea valtiollista rahaliikennettä voidaan seurata läpinäkyvästi. Lohkoketjun avulla voidaan esimerkiksi varmistaa, että verovarat menevät oikeisiin kohteisiin ja että kukaan ei ole manipuloinut valtiollisia asiakirjoja. Lohkoketju poistaa tarpeen luottaa valtioon ja sen virkamiehiin ja tuo tilalle teknologian takaaman luottamuksen.

Valtiolliset lohkoketjut ovat yleistyneet huimaavalla nopeudella viime vuosina. Ruotsin ja Georgian lisäksi liki kaikki kehittyneet valtiot käyttävät jonkinlaisia lohkoketjun sovelluksia tai vähintään tutkivat niitä. Esimerkiksi Suomessa lohkoketjua testataan rahtiliikenteen parantamisessa ja Virossa sähköisen kansalaisuuden järjestelmä perustuu lohkoketjulle.

Lohkoketjun julkisen käytön uskotaan yleistyvän tulevina vuosina entistä nopeammin uusien, tehokkaiden ja toimivien käytäntöjen kehittämisessä.

Muun muassa naapurimaamme Ruotsi on lähtenyt valtiollisten lohkoketjujen ihmeelliseen maailmaan. (KUVA: Bob Strong)

Etelä-Korean suurin pörssi hakkeroitiin

Eteläkorealaisen uutispalvelu Khanin mukaan Etelä-Korean suurin bitcoin-pörssi Bithumb on joutunut hakkeroinnin kohteeksi. Uutisten mukaan Bithumb on menettänyt ainakin “kymmenien miljoonien wonien edestä bitcoineja”. Tarkkoja summia ei ole tiedossa, mutta jotkin arviot epäilevät, että hakkerit saivat jopa miljardien wonien (yli puoli miljoonaa euroa) edestä bitcoineja.

Khanin mukaan hakkerit saivat haltuunsa käyttäjien henkilötietoja, puhelinnumeroita sekä bitcoin-varoja. Bithumbin virallisen lausunnon mukaan noin 3% asiakkaista joutui hakkerien uhriksi, mutta asiakkaat itse uskovat hakkeroinnin kohdistuneen huomattavasti useampaan uhriin. Ennen hakkerointia Bithumbiin kohdistui hajautettu palvelunestohyökkäys, joka sai pörssin väliaikaisesti pois linjoilta.

Bitcoin on vauhdilla kasvattanut suosiotaan Etelä-Koreassa, ja bitcoinien kurssi onkin liikkunut maassa usein huomattavasti korkeammalla kuin keskimäärin muualla maailmassa. Jää nähtäväksi, miten hakkerointi tulee vaikuttamaan eteläkorealaiseen kryptoteollisuuteen.

Bithumb on vaihtovolyymissä kaikista suurin korealainen bitcoin-pörssi.

Etelä-Koreassa kaavaillaan Bitcoin-lakia

Etelä-Korealainen poliitikko Park Yong-jin Etelä-Korean hallitsevasta Korean demokraattisesta puolueesta on ryhtynyt työstämään uutta digivaluuttoja ja niiden vaihtamista koskevaa lainsäädäntöä. Lainsäätäjän mukaan uusien lakien tarkoituksena on suojata Korean kansalaisia ja varmistaa, että digivaluuttateollisuus toimii Koreassa reiluilla pelisäännöillä.

Uudet säännökset muuttavat Korean sähköistä maksamista koskevia lakeja. Käytännössä lakimuutos tulee tarkoittamaan vastaanvanlaisia toimia kuin Japanissa: pörsseiltä muun muassa vaaditaan tiettyä vakavaraisuutta sekä rekisteröitymistä Korean finanssivalvontaviranomaisille. Laki myös lisää viranomaisten mahdollisuuksia tutkia digivaluuttoihin liittyvää rikollisuutta.

Etelä-Koreassa ei ole toistaiseksi ollut mitään selkeää virallista tai juridista kantaa Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin. Bitcoinin käyttö on kuitenkin ollut maassa huomattavassa kasvussa, mikä on lisännyt tarvetta jonkinlaiselle selkeälle viralliselle näkökulmalle.

Uuden lainsäädännön uskotaan antavan korealaiselle Bitcoin-bisnekselle uutta uskottavuutta ja luotettavuutta. Japanissa Bitcoinin asettaminen kansainvälisen sääntelyn alaiseksi sai Bitcoinin käytön ja suosion kasvamaan nopeasti ja tuo kasvu ei näytä vielä hidastumisen merkkejä.

Eteläkorealaiset ovat innoissaan Bitcoinista ja sen mahdollisuuksista. (KUVA: Vero Villa)

Bitcoin-hakkeri paljasti murhaajan

Bitcoin-hakkerointi yhdistetään usein negatiivisiin mielikuviin, kuten pörssivarkauksiin, palvelunestohyökkäyksiin ja muihin vastaaviin. Hakkerit eivät kuitenkaan ole automaattisesti hyviä tai pahoja, vaan hakkereiden motiivit vaihtelevat valtavasti. FBI on kiittänyt nimimerkillä bRpsd kulkevaa Bitcoin-hakkeria hänen avustaan murhan ratkaisussa.

Hakkeri murtautui Internetissä toimivaan Mafia Base -sivustoon, joka väittää olevansa palkkamurhaajien vuokraamiseen käytetty sivusto. Hakkeri paljasti, että sivusto oli oikeasti huijaus, jonka tarkoituksena oli vain kerätä rahaa rikollisilta. Hän keräsi sivustolta sen käyttäjien tietoja ja julkaisi nämä Internetissä.

FBI analysoi vuodettuja tietoja ja löysi sieltä todistusaineistoa, joka osoitti erään aviomiehen pyrkineen palkkaamaan palkkamurhaajan tappamaan vaimonsa. FBI pystyi käyttämään näitä tietoja yhdistääkseen murhatun naisen aviomiehen tähän murhaan. Tämän vuoden maaliskuussa aviomiestä syytettiin murhasta.

Bitcoin-hakkeri auttoi FBI:tä nappaamaan vaimonsa murhanneen miehen. (KUVA: FBI Photos)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].