Viikkokatsaus 29/2014: Tietotekniikkajätti Dell otti Bitcoinin käyttöön

Tämän viikon katsauksessa mm. Dellin Bitcoin-käyttöönotto, Bitcoin-mobiililompakkojen kehitys ja New Yorkin osavaltion Bitcoin-sääntely. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Tietotekniikkajätti Dell hyväksyy bitcoineja

Tietotekniikkajätti Dell hyväksyy bitcoin-maksuja Dell.com-verkkokaupassaan ja tarjoaa 10% alennuksen bitcoineilla ostetuista Alienware-tuotteista. Dell nousee siis Dishin paikalle suurimpana bitcoinit hyväksyvänä yrityksenä. Bitcoinit käyvät maksuna Dell.com -verkkokaupassa. Dell kertoo hyväksyvän bitcoineja, koska ne tarjoavat joustavuutta asiakkaille, maailmanlaajuisen helpon maksutavan ja alhaisemmat käsittelykulut.

Twitter-ilmoitus Dellin toimitusjohtajalta

Myös muitakin suuria yrityksiä kiinnostaa Bitcoin

Japanin suurinta nettikauppaa ja vähän kaikkea muutakin pyörittävä Rakuten on vihjannut, että se tulee hyväksymään bitcoinit ennemmin tai myöhemmin. Asiaan lisää mielenkiintoa se, että Rakuten omistaa muun muassa pankin.

Yksi Etelä-Afrikan suurimmista nettikaupoista Takealot on ottanut bitcoinit maksutavaksi asiakkaiden pyynnöstä. Sen lisäksi maan nettimaksuvälittäjä PayFast aloitti yhteistyön bitcoin-pörssi BitX:n kanssa, jonka ansiosta PayFastin 30 000 asiakasta pystyvät jatkossa vastaanottamaan bitcoin-maksuja.

Käytettyjen autojen markkinapaikka Beepi on myös alkanut hyväksymään bitcoineja. Perustajat kertoivat päätöksensä taustoista CoinDeskin haastattelussa. Heille Bitcoin oli looginen askel, joka ravistelee pankkisektoria samalla tavalla kuin Beepi ravistelee käytettyjen autojen myyntiä.

Yhdysvaltalainen kännykkäoperaattori RingPlus on ilmoittanut hyväksyvänsä maksuksi bitcoinit ja lisäksi myös litecoinit ja dogecoinit.

CheapAir ansainnut 1,5 miljoonaa dollaria Bitcoin-ostoksista

Marraskuussa bitcoin-maksut käyttöönottanut CheapAir on ilmoittanut saaneensa 1,5 miljoonan dollarin edestä maksuja bitcoineilla. CheapAirin kautta voi varata lentolippuja ja hotellimajoituksen. CheapAirin toimitusjohtaja Jeff Klee kertoo Bitcoin-asiakkaiden olevan erityisen lojaaleja. Normaalisti kuluttajat tsekkaavat 12 matkailusivustoa ennen ostopäätöksen tekemistä. CheapAir on järjestänyt tapahtuneen kunniaksi kilpailun, jossa voi voittaa matkan Lontoossa pidettävään InsideBitcoins-tapahtumaan. Osallistumisaika päättyy tiistaina (22.7.).

Bitcoin-mobiililompakkojen kehitys vauhdikasta

Android-alustalle on viime päivinä julkaistu useita uusia Bitcoin-lompakoita. Bitcoin-maailman suurin lompakkopalvelu Blockchain julkaisi täysin uudistetun version Android-lompakostaan. Katso esittelyvideo tästä:

Turvallisuuteen keskittyvä Copay-lompakko julkaisi myös äskettäin natiivin Android-version lompakostaan.

Nykyään myös Applen tuotteille on olemassa natiiveja Bitcoin-lompakoita. Tähän tuli jokin aika sitten merkittävä käänne, kun Apple alkoi hyväksymään Bitcoin-lompakoita sovelluskauppaansa. Yksi saatavilla oleva lompakko on Breadwallet.

Mobiililompakkojen tilanne on heikoin Windows-puhelimissa. Tämä on surullinen uutinen erityisesti Suomessa, jossa Lumia-puhelinten käyttö on kohtalaisen yleistä. Tilanne toivottavasti paranee tulevaisuudessa, tässä vaiheessa voi käyttää esimerkiksi selainpohjaista Blockchainia.

New Yorkin virtuaalivaluuttojen lakiehdotus on puhuttanut

New Yorkin osavaltiossa on julkaistu pitkään tekeillä ollut ehdotus virtuaalivaluuttojen parissa työskentelevien yritysten lisenssijärjestelmästä. Anottava BitLicense-lisenssi olisi pakollinen New Yorkissa palveluita tarjoaville yrityksille, jotka välittävät tai säilyttävät asiakkaiden bitcoineja, välittävät bitcoineja palveluna, hallinnoivat tai liikkeellelaskevat virtuaalivaluuttaa tai jotka vaihtavat virtuaalivaluuttaa fiat-rahaan. Lisenssin hakeminen ja pitäminen vaatisi yksityiskohtaista ja jatkuvaa raportointia yrityksestä ja sen asiakkaista. Ehdotuksesta otetaan vastaan palautetta, ja se onkin jo saanut paljon kritiikkiä. Ehdotus on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Wired.comissa uutisoitiin jopa Bitcoin-startuppien tappamisesta. Linsenssin hakeminen ja ylläpitäminen on työlästä ja kallista, sillä ehdotus on erittäin yksityiskohtainen ja lisenssin pitäminen vaatisi jatkuvaa raportointia useasta asiasta mm. asiakastietoja olisi säilytettävä 10 vuoden ajan, yrityksen varallisuudesta olisi raportoitava ja tehtävä auditointeja, ja yrityksen tulevaisuuden ennusteista ja liiketoimintasuunnitelmista olisi raportoitava. New Yorkin rahoituspalveluiden ministeriön lisensöimät maksunvälittäjätkään eivät joudu tekemään yhtä kattavaa raportointia kuin mitä ministeriö on suunnittelmassa virtuaalivaluuttayrityksille, ja jopa Blockchain.infon kaltaiset lompakkopalvelut joutuisivat hankkimaan lisenssin, jos yritys haluaisi tarjota palveluaan newyorkilaisille. Yritykset eivät myöskään saisi investoida lisenssinsä alaiseen valuuttaan, esim. Bitcoin-yritykset eivät saisi pitää Bitcoin-investointeja.

Ehdotus on osittain aivan järjetön, joten muutoksia tulee varmasti lain viimeiseen versioon. Coindeskin lakiasiantuntija Marco Santori uskoo New Yorkin osavaltion lainsäätäjien haluavan säätää lain hyvin, kuten aikaisemminkin lakien kanssa on Santorin mukaan tehty. Lakiehdotukset on usein aluksi varmuuden vuoksi “liian kattavia”, ja säädettävästä laista halutaan käydä keskustelua olennaisten yhteisöjen ja alojen kanssa oikean ratkaisun löytämiseksi.

Bitcoin-lainsäädäntö muualla maailmassa

Syyttäjäviranomaiselle on annettu oikeus takavarikoida rikoksesta epäiltyjen tai tuomittujen bitcoineja Alankomaissa. Oikeus katsoo bitcoinien olevan omaisuutta, eikä sen digitaalinen muoto anna sille suojaa takavarikoinnista. Takavarikoidut bitcoinit voidaan heti vaihtaa fiat-rahaan, ja tällä hetkellä takavarikoituja bitcoineja on myyty satojen tuhansien eurojen arvosta.

Ranskan valtiovarainministeriö on esitellyt luonnostelman Bitcoin-säännöksistä. Vuoden loppuun mennessä voimaantulevaksi ehdotetut säännöksen puuttuvat rahoituslaitosten virtuaalivaluuttojen käyttöön. Virtuaalivaluutan “jakelijoiden” olisi tunnistettava käyttäjiä anonymiteetin vähentämiseksi. Bitcoin-välittäjien olisi myös raportoitava jokaisesta tehdystä Bitcoin-siirrosta ja siihen liittyvistä osapuolista. Virtuaalivaluutoille haluttaisiin asettaa käyttöraja, jollainen on käytössä käteissiirroissa. Virtuaalivaluuttojen verotukseen halutaan selvennyksiä, ja virtuaalivaluutoista on maksettava pääomatuloveroa.

Rahoituspalveluiden on raportoitava kaikista virtuaalivaluuttoja käsittelevistä siirroista Argentinassa. Raportoinnilla halutaan estää Bitcoinin rikollista käyttöä.

Suomen Bitcoin-kiertue lähestyy

Bittiraha.fi järjestää Bitcoin-kiertueen 11.-20.8. Kiertueella halutaan tuoda Bitcoinia esille Suomessa ja järjestää Bitcoin-kokoontumisia ympäri Suomea. Isot loppubileet Helsingissä. Tarkempia tietoja tulee kiertueen nettisivuille Bitcoinkiertue.fi.

Kiistanalainen louhintapooli GHash.IO lupaa 40% kattoa

GHash.IO -louhintapool on lupautunut pitäytymään 40 % alla koko Bitcoin-verkon louhintatehosta. GHash sai osakseen valtavan määrän kritiikkiä kun se nousi 50 % louhintatehoon kuukausi sitten. GHash seuraa hallussa pitämänsä louhintatehon määrää ja estää 39,99 % louhintatehomäärän ylityksen. Tämä toimintatapa on väliaikainen kunnes Bitcoin-protokolla saadaan kehitettyä itse estämään “51 % hyökkäys” Bitcoin-verkkoa vastaan.

GHash.IO:n louhintateho on enää 28 % kokonaislouhintatehosta (Lähde: Blockchain.info)

LinkedInin perustajajäsen pitää Bitcoinin investointisuunnitelmassaan

LinkedInin perustajajäsen Reid Hoffmann avasi näkemystään Bitcoinista. Hoffmann näki sosiaalisen median mahdollisuudet jo aikaisessa vaiheessa, ja nyt hän on pitänyt silmällä Bitcoinia. Bitcoinin hajautettu kirjanpito, jota voi käyttää myös muuhun kuin rahana, on Hoffmanin mielestä uskomaton. Hoffmann kertoo omistavansa jokusen bitcoinin ja sijoittaneensa Bitcoin-palvelu Xapoon, mutta ei seuraa Bitcoinin hintakehitystä joka päivä, vaan pitää Bitcoinia 3-5 vuoden investointisuunnitelmassaan.

Google näyttää Bitcoinin kurssin

Google on lisännyt Bitcoinin hintatiedot hakukoneeseensa. Haku ei näytä toimivan suomen kielen asetuksilla, mutta Googlen vaihtaminen englannin kieliseksi korjaa ongelman. Kilpaileva hakukone Bing lisäsi Bitcoinin hintatiedon hakuihinsa jo helmikuussa.

Bitcoinin hintatiedot Googlessa (Lähde: Google)

St Kittsin ja Nevisin kansalaisuutta ei olekaan ostettavissa Bitcoin-investointina

Kuukausi sitten uutisoitu St Kitts ja Nevisin passin ostaminen bitcoineilla ei olekaan mahdollista. St Kitts ja Nevisin viranomaiset eivät pidä Bitcoinia laillisena valuuttana kansalaisuuden ostamiseksi. Sijoittamisella hankittu kansalaisuus voidaan saada vain pankkilaitosten kautta tehdyillä siirroilla, eikä kansalaisuuden hankkimisesta vastaava yksikkö aio vastaanottaa Bitcoin-maksuja. Yksikkö aikoo kumota Bitcoin-sijoituksia hyväksyvien yhteistyötahojen lisenssin.