Viikkokatsaus 29/2018: Hakkeroiko Bitcoin Hillary Clintonin mailit?

 
Siitä kuitenkin lisää tuonnempana viikkokatsauksessa. Tässä katsauksessa perehdymme Bitcoinin teknologiseen kehitykseen. Se on viime aikoina saattanut jäädä vähän pienemmälle huomiolle kaikien silmien – myönnettäköön; meidänkin – tutkiessa lähinnä kurssikäppyröitä. Bitcoin on kuitenkin kehittynyt koko tämän ajan. Lähitulevaisuudessa tulemme näkemään muun muassa Bitcoinia parantavan päivityksen, jonka sanotaan olevan suuruusluokaltaan samaa kuin viime vuoden SegWitin. Lisäksi joukko kehittäjiä pohtii, voisiko bitcoinia louhia lasereilla.
 

Muissa uutisissa tsekkaamme Sveitsiä, jossa merkittävä pörssi pohtii bitcoin-kaupankäyntiä, sekä Etelä-Afrikkaa, jossa moni katuu, ettei ostanut bitcoineja aikaisemmin. (Älkääs nyt, veljet ja siskot, vielä teillä on aikaa!)

Lisäksi Bittirahalla on julkaistu Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Braden klassikkoartikkelin päivitetty versio, joka kertoo, minkä takia bitcoineja kannattaa ostaa.

Bitcoinin kurssikehityksestä puolestaan voi lukea Toni Kososen blogista.

Edellinen katsaus löytyy täältä.

Bitcoinissa on voimaa ja taikaa – ja nyt on hyvä hetki ostaa sitä.

Bitcoiniin tulossa seuraava merkittävä päivitys

Bitcoin on saamassa hamaassa tulevaisuudessa seuraavan merkittävän päivityksensä, jonka arvioidaan olevan lähes yhtä merkittävä kuin viime vuonna Bitcoiniin implementoidun Segregated Witness -päivityksen. Viime viikolla Bitcoinin tärkeimpiin kehittäjiin kuuluva Pieter Wuille esitteli niin sanottujen “Schnorr-signatuurit” ja miten ne voidaan liittää Bitcoiniin.

Yksinkertaisimmillaan Schnorr-signatuurit tarkoittavat uutta tapaa, jolla Bitcoin-käyttäjät voivat luoda Bitcoinin käyttämiseen tarvittavia kryptografisia avaimia. Verrattuna aikaisempaan ECDSA-algoritmiin, Schnorr-signatuurit tuovat useita merkittäviä etuja. Schnorr-signatuurien turvallisuus voidaan esimerkiksi todistaa matemaattisesti. Lisäksi Schnorr-signatuurit mahdollistavat monien muiden ratkaisujen ja sovellusten kehittämisen.

Schnorr-signatuurien saaminen Bitcoiniin edellyttää kuitenkin suuria muutoksia Bitcoinin koodiin. Jotta nämä muutokset voidaan implementoida riittävän turvallisesti, edellyttää se vielä pitkää testausta ja kriittistä keskustelua.

Schnorr-signatuurien kohdalla ei kuitenkaan näyttäisi olevan vastaavia ongelmia kuin viime vuonna SegWitin kanssa. Siinä missä SegWit aiheutti Bitcoin-kopio Bitcoin Cashin halkeamisen Bitcoinin lohkoketjusta, Schnorr-signatuurit todennäköisesti saadaan lopulta käyttöön ilman merkittävää hässäkkää, sillä niiden takana on vahvempi konsensus kuin aikoinaan SegWitin takana.

Schnorr-signatuurien avulla Bitcoin voi ottaa seuraavan askeleen kehityksessään globaaliksi valuutaksi.

Venäjän hakkereiden väitetään käyttäneen bitcoinia

Venäjän väitetty puuttuminen USA:n presidentinvaaleihin on ryöpsähtänyt myös kryptovaluuttojen maailmaan. Yhdysvaltain syyttäjänviraston Rod Rosenstein paljasti, että 12 Yhdysvalloissa syytteeseen joutuneen Venäjän tiedustelupalvelun viranomaisen epäillään käyttäneen bitcoineja vaikuttaakseen USA:n vaaleihin.

USA:n syyttäjä uskoo, että Venäjän tiedustelupalvelun viranomaiset olisivat käyttäneet bitcoineja – joista he olivat tuottaneet osan itse louhimalla –  ostaakseen esimerkiksi Internet-osoitteita sekä muita palveluja, joita he käyttivät propagandakampanjassaan.

Monet USA:n bitcoin- ja kryptovaluuttavastaiset poliitikot ovat ryhtyneet käyttämään uutista lyömäaseena koko Bitcoin-yhteisöä vastaan. Esimerkiksi USA:n kongressin edustaja Emanuel Cleaver vaati sosiaalisessa mediassa, että kryptoyhteisö kantaisi vastuuta hakkeroinnista.

Bitcoin-yhteisö luonnollisesti vastasi kritiikkiin. Bitcoinia on puolustettu muun muassa toteamalla, että vaikka Bitcoinia olisikin käytetty tapauksessa, se ei ole Bitcoinin vika. Samaan aikaan Bitcoin-yhteisöstä muistutettiin, että demokraatit itse olivat sabotoineet ehdokkaaksi pyrkineen Bernie Sandersin kampanjaa presidentinvaalien esivaalien aikaan.

Muista tekijöistä riippumatta tapaus on hyvä muistutus siitä, että Bitcoin ei ole erityisen hyvä väline rikollisessa tai muuten kyseenalaisessa toiminnassa. Bitcoin on lähtökohtaisesti suunniteltu avoimeksi ja läpinäkyväksi, minkä vuoksi se toimii huomattavasti paremmin laillisessa taloudellisessa toiminnassa kuin missään, jonka tekijät haluaisivat pysyvän salassa.

Vladimir Putinin mukaan Venäjä ei ole puuttunut Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen, mutta Yhdysvaltain syyttäjänvirasto on toista mieltä.

Sveitsin suurimman pörssin emoyhtiö harkitsee kryptoja

Sveitsin merkittävimmän pörssin omistaja, SIX Group, on kertonut olevansa avoin kryptovaluuttojen tarjoamiseen tulevalla digitaalisella alustallaan. Alusta on tarkoitus julkaista ensi vuoden puolivälissä.

“Perinteisten finanssipalvelujen ja sijoittajien lisäksi useat yritykset ja sijoittajat tahtovat käyttää hyväkseen uusia digitaalisia tapoja kerätä sijoituksia ja vaihtaa digitaalisia hyödykkeitä,” SIX Groupin puhemies Stephan Meier kertoi paikalliselle Swissinfo-uutispalvelulle

Meierin mukaan kryptovaluuttojen vaihtaminen digipalvelussa olisi jo nyt mahdollista, mutta SIX Group ei ole vielä päättänyt, mitä tuotteita ja palveluita se ottaa mukaan.

Sveitsissä on ollut poikkeuksellisen positiivinen suhtautuminen kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuun. Sveitsi on aktiivisesti pyrkinyt toteuttamaan finanssiteknologiayrityksille suotuisaa politiikkaa tuodakseen maahan lisää yritystoimintaa sekä antaakseen jo olemassaoleville yrityksille mahdollisimman laajat valmiudet hyötyä modernin teknologian mahdollisuuksista.

SIX Group on sveitsiläisen pörssikaupan perustoimijoita ja sen astuminen kryptovaluuttoihin voi tarkoittaa kryptovaluuttojen käytön yleistymistä Sveitsissä entisestään.

38% eteläafrikkalaisista toivoo sijoittaneensa bitcoineihin aikaisemmin

Afrikkalainen finanssiyritys Old Mutual Limited on julkaissut vuosittaisen kyselytutkimuksensa, joka kartoittaa eteläafrikkalaisten kiinnostusta ja tietoa erilaisesta sijoittamisesta. Tänä vuonna kyselytutkimuksessa kartoitettiin myös vastaajien ymmärrystä ja kiinnostusta bitcoiniin.

Kyselytutkimuksen mukaan eteläafrikkalaisten suhtautuminen kryptovaluuttoihin on keskimäärin hyvä. 38% vastaajista kertoivat, että he toivoisivat sijoittaneensa kryptovaluuttoihin aikaisemmin. 71% vastaajista uskoi, että kryptovaluutoilla voi tehdä hyvin tuottoa. Vaikka kryptovaluutat ovat monimutkainen aihe, ainoastaan 53% vastaajista kertoivat, että he eivät ymmärrä kryptovaluuttojen toimintaa.

Vaikka kyselytutkimus viittaakin keskimäärin positiiviseen suhtautumiseen kansalaisten keskuudessa, Etelä-Afrikan keskuspankki ei jaa tuota näkemystä. Keskuspankin mukaan kryptovaluutat eivät täytä rahan vaatimuksia. Keskuspankki on kuitenkin perustanut työryhmän laatimaan uutta kryptovaluuttoja koskevaa sääntelyä ja valvontaa.

Eteläafrikkalaiset suhtautuvat bitcoiniin positiivisesti, mikä toivottavasti aiheuttaa pankille painetta luoda kryptoihin hyväksyvästi suhtautuvaa lainsäädäntöä.

Optinen louhinta voi ratkaista monia louhinnan ongelmia

Uusi “optinen louhinta” voi tulevaisuudessa haastaa perinteisen proof-of-work-louhinnan. Voittoa tavoittelematon PoWx organisaatio on ryhtynyt kehittämään uutta lasereihin perustuvaa teknologiaa bitcoin-louhinnassa. Organisaatio on antanut tälle teknologialle nimen “optinen PoW”.

Mikäli tämä uusi teknologia tulee toimimaan, voidaan sen avulla rakentaa huomattavasti edullisempia louhintalaitteita, jotka kuluttavat merkittävästi vähemmän energiaa. PoWx:n mukaan tämä uudenlainen louhinta voisi ratkaista bitcoin-louhinnan keskittyneisyyden sekä energiankulutukseen liittyvät ongelmat.

Jotta tällaisesta uudenlaisesta louhinnasta voi tulla todellisuutta, edellyttää se vielä monien ongelmien ratkaisemista. PoWx:llä on vain vähän resursseja verrattuna suuriin louhintayrityksiin. Lisäksi louhinta-algoritmien muuttaminen edellyttää riittävän suurta hyväksyntää koko Bitcoin-yhteisöltä.

Ongelmista huolimatta myös Bitcoinin referenssiohjelma Bitcoin Coren kehittäjien joukosta löytyy tukea ajatukselle.

“Bitmain uhkaa Bitcoinin turvallisuutta hallitsemalla niin suurta määrää verkon louhintatehosta, joten on välttämätöntä, että vaihdamme proof-of-work-algoritmia. Yksi ongelma, joka lisää louhinnan keskittyneisyyttä, on sähkön hinta. Suuret toimijat saavat keskimäärin sähköä halvemmalla kuin se on tavalliselle käyttäjälle. Optinen PoW väittää, että sillä voitaisiin ratkaista suurin osa näistä ongelmista,” kertoi Bitcoin Coren kehittäjiin kuuluva Luke Dashjr Bitcoin Magazinelle.

Jos optinen louhinta toimii, voisi jokainen käyttäjä omistaa pienen laser-laitteen, joka louhii bitcoineja minimaalisin kustannuksin. (KUVA: Jeff Keyzer)

Kiinalainen keksintö siirtää kulttuuriperinnön lohkoketjuun

Kolme keksijää Kiinan Tsinghuan yliopistolta ovat hakeneet patenttia lohkoketjusovellukseen, jonka tarkoituksena on taltioida kulttuurillisesti merkittäviä esineitä pysyvästi lohkoketjuun. Lohkoketju sekä mahdollistaisi kulttuurillisesti tärkeän tiedon säilyttämisen nykyistä paremmin että myös sen tehokkaan jakamisen.

Patentissa esitelty järjestelmä perustuu esineiden 3D-mallintamiseen. Esineistä tehdyt 3D-mallinnukset tallennetaan lohkoketjuun, josta tutkimuslaitokset voivat sitten ladata ne esimerkiksi tutkittavaksi tai 3D-printattavaksi näyttelyä varten.

Keksijöiden mukaan ideaali olisi, jos esimerkiksi museot toimisivat lohkoketjun solmuina ja ylläpitäisivät omaa kopiotaan lohkoketjusta. Tällöin kaikki kokoelmat olisivat jatkuvasti kaikkien museoiden käytössä ja lohkoketjusta olisi riittävän monta kopiota, että se olisi turvallinen.

Vaikka tutkijoiden patentti keskittyy kulttuurillisesti tärkeisiin esineisiin, voitaisiin 3D-skannauksen ja -printtauksen kehittyessä samaa tekniikkaa käyttää myös muihin asioihin, kuten esimerkiksi fossiileihin tai avaruuskiviin.

Lohkoketjun avulla jokainen museo voisi luoda haluamansa näyttelyn kollektiivisesta kulttuuriperimästä. (KUVA: PericlesofAthens)