Viikkokatsaus 31/2017: Bitcoinin arvo ylitti 3 000 dollarin rajan

Bitcoinin kurssi on lähtenyt jälleen kerran nousuun vietettyään hetken hiljaiseloa kansakuntien ja markkinoiden odottaessa viimeisimpiä uutisia Bitcoinin skaalauspäivityksessä ja muissa mediaa puhuttaneissa asioissa. Bitcoinin pohjalta luotu altcoin Bcash tuli, mutta ei aiheuttanut Bitcoinille oikein minkäänlaista haittaa, ja samaan aikaan näyttää jo lähestulkoon varmalta, että Bitcoin tullaan päivittämään onnistuneesti Segregated Witness -aikaan. Prasos Oy on julkaissut videon, jossa kerrotaan tarkemmin, mistä tässä kaikessa oikein on kysymys. Video on kansankielinen perusoppimäärä Bitcoinin skaalauksesta ja lohkoketjun kopioimisesta; kannattaa katsoa.

Nyt, kun bitcoinien arvo nousee arvokkaasti kohti kaukaisempia planeettoja, onkin hyvä aika miettiä bitcoinien säilyttämistä. Jos et tahdo pitää Bitcoin-lompakoidesi yksityisavaimia itselläsi, mutta tahdot silti omistaa digitaalista kultaa, niin nyt sinun ei tarvitse tunkea sitä patjan rakoon. Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotion on nimittäin julkaissut uuden Holvi-säilytyspalvelun kaikkien asiakkaidensa käyttöön!

Oman trumpettimme toitottamisen lisäksi kerromme viikkokatsauksessa muun muassa Argentiinan keskuspankin varajohtajan Bitcoin-lausunnosta, joka on tietysti positiivinen, sekä ICO-sijoittamisen uusista ennätyksistä. Kerromme myös BTC-e:n aikeista palauttaa asiakkaidensa varat sekä WannaCry-tarinan uusimmasta käänteestä.

Jos haluat lukea syvemmin bitcoinin kurssista, niin sekin onnistuu mitä erinomaisimmin Toni Kososen tuoreimmassa kurssianalyysissä.

Prasos Oy:n tuoreella videolla kerrotaan, mistä Bitcoinin skaalauskysymyksessä on kysymys.

Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bitcoinin kurssi rikkoi 3 000 dollarin rajan

Bitcoinin kurssi on rikkonut jälleen kerran kaikkien aikojen ennätyksen. Ennätys rikkoontui lauantaina, kun muutaman päivän maltillisen nousun jälkeen kurssi nousi terävästi ja rikkoi 3 000 dollarin rajan. Vaikka kurssinousu on toistaiseksi rauhoittunut, kurssi liikkuu kirjoitushetkellä noin 3 200 dollarissa.

Bitcoinin kurssinousua on povattu jo jonkin aikaa johtuen lähestyvästä SegWit-aktivoitumisesta. Kryptovaluutta Litecoiniin implementoitiin aiemmin Bitcoiniin kaavailtu skaalauspäivitys SegWit, ja litecoinin kurssi lähti nopeasti useiden satojen prosenttien nousuun. Monet uskovat, että SegWitin aktivoituminen voi vaikuttaa samalla tavalla myös bitcoiniin. Segregated Witnessin odotetaan aktivoituvan Bitcoiniin myöhemmin tässä kuussa.

Kurssinousu oli yhteydessä myös elokuun ensimmäisenä päivänä aktivoituneeseen Bitcoinin pohjalta tehtyyn altcoiniin, Bcashiin. Ensimmäisinä päivinään altcoinin kurssi nousi korkeuksiin, kun vain hyvin harva pörssi huoli sitä ja bcashin siirtäminen pörsseihin myytäväksi takkuili. Bitcoin puolestaan toimi samaan aikaan normaalisti ja sen kurssi pysyi tasaisena. Pikkuhiljaa Bcash-talletuksia on pystytty tekemään pörsseihin, mikä aiheutti kurssilaskun kyseisen kryptovaluutan kohdalla.

Bitcoinin kurssi on ollut terävässä nousussa sitten bcashin julkaisemisen. (KUVA: CoinmarketCap)

Bcash näki päivänvalon

Bitcoinin pohjalta tehty altcoin Bitcoin Cash eli Bcash julkaistiin 1.8. Julkaisulla ei ollut merkittävää vaikutusta Bitcoiniin, vaan Bitcoin on toiminut varmasti ja tehokkaasti Bcashista huolimatta.

Bcashin merkittävin ero muihin altcoineihin nähden on, että siinä missä altcoineille tehdään yleensä oma lohkoketju alusta alkaen, Bcash käyttää pohjanaan Bitcoinin lohkoketjua. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla, joilla oli hallussaan bitcoineja 1.8., on periaatteessa mahdollisuus saada haltuunsa vastaava määrä bcash-poletteja.

Bcash kuitenkin toimii hitaasti. Lohkoketjun siirtojen varmistamiseen menee bcashissa pahimmillaan tunteja tai käyttötarkoituksesta riippuen jopa päiviä, sillä suurin osa Bitcoin-verkon louhintatehosta jäi tukemaan Bitcoin-louhintaa. Bcashilla ei myöskään ole merkittävää tukea takanaan ja vain muutama Bitcoin-maailman yritys on alkanut tukemaan sitä, minkä vuoksi bcash-tokenien vaihtaminen tai käyttäminen on hyvin vaikeaa.

Koska harvat merkittävät pörssit tukevat bcashia, sen kurssin luotettava arviointi on vaikeaa. Eri digivaluuttojen kursseja vertailevan CoinMarketCapin mukaan bcash-tokeneita on vaihdettu (silloin, kun se on ollut mahdollista) viime aikoina muutamien satojen dollarien hinnalla. Kurssin oletetaan romahtavan, jos Bitcoin Cashin verkko stabilisoituu ja tokenien myynti tulee laajalti mahdolliseksi.

Monet merkittävät Bitcoin-talouden toimijat ovat kertoneet antavansa jonkinlaisen tuen Bcashille muutamien seuraavien kuukausien aikana, mikäli Bcash jatkaa eloaan. Bittiraha.fi:tä ja sen sisarpalveluja Coinmotionia, Denariumia ja Bittimaatti-verkostoa pyörittävä Prasos Oy ei toistaiseksi tue Bcashia.

Monet käyttäjät ovat yrittäneet saada bcash-polettejaan myytyä, mutta toistaiseksi se on vielä vaikeaa. Kun bcashien myynti muuttuu helpommaksi, polettien hinnan oletetaan laskevan. (KUVA: NASA)

Uusi bitcoinien Holvi-säilytyspalvelu avattu

Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotion on julkaissut uuden Holvi-palvelun. Holvi on erityistä turvallisuutta korostava bitcoinien säilytyspalvelu, joka toimii Coinmotionin yhteydessä.

Holviin voi tallettaa haluamansa määrän bitcoineja ja suojata Holvi-tililtä tehdyt nostot aikalukolla. Nostoon liittyvän aikalukon voi määrätä talletusta tehdessä 12 tunnista 30 päivään. Kun bitcoineja haluaa nostaa, käytetään nostossa ennalta määriteltyä aikalukkoa. Lisäksi jokainen nostopyyntö vahvistetaan sähköpostilla. Asiakas voi halutessaan ottaa käyttöönsä myös Google 2-factorin ja tekstiviestivahvistukset.

Holvin tarkoituksena on tarjota bitcoinien säilytykseen lisäturvallisuutta. Tämän vuoksi Holvin aikalukkoa ei voi ohittaa. Holvi onkin tarkoitettu ensisijaisesti niiden varojen säilyttämiseen, joita et halua käyttää aktiivisesti.

Holvin käyttömaksu on 1 euro kuussa ja palvelu on saatavilla kaikkien asiakkaiden Coinmotion-tileillä.

Holvi takaa käyttäjille lisäturvaa bitcoinien säilyttämiseen. (KUVA: Jonathunder)

BTC-e aikoo palauttaa asiakkaidensa varat

Maailman pisimpään toimineisiin bitcoin-pörsseihin kuuluva BTC-e on julkaissut uutta tietoa, jonka mukaan se on saanut tietokantansa ja asiakkaidensa Bitcoin-lompakot haltuunsa. Ilmoitus tulee vain päiviä sen jälkeen, kun viranomaiset sulkivat BTC-e:n domain-osoitteen.

BTC-e:n sulkeutumisen uskotaan liittyvän Alexander Vinnikin tapaukseen. Kreikan viranomaiset pidättivät Vinnikin, jota epäiltiin miljoonien dollarien rahanpesusta. Viranomaiset väittävät Vinnikin olleen BTC-e:n työntekijä ja käyttäneen rahanpesussa BTC-e:tä.

BTC-e:n osoitteen takavarikointi ja BTC-e:n vaikeudet ovat saaneet pörssin asiakkaat pelkäämään varojensa puolesta. Pian Vinnikin pidätyksen jälkeen BTC-e antoi ilmoituksen, jonka mukaan Vinnik ei ole pörssillä töissä ja että pörssi tulee palauttamaan kaikki asiakkaidensa varat. Viranomaisilta tullut tieto antaisi kuitenkin vahvoja viitteitä siitä, että BTC-e:n tie tulee olemaan kivinen. Aika näyttää saako asiakkaat rahojaan takaisin – ja tapahtuuko se BTC-e:n vai viranomaisten toimesta.

BTC-e:n domain joutui Yhdysvaltain viranomaisten sulkulistalle.

ICO-rahoitus perinteisen rahoituksen tasolla

Lohkoketjuprojektit ovat saaneet yhteensä noin 1,67 miljardin dollarin edestä rahoitusta käyttämällä ICO-rahoitustokeneita. Noin 1,38 miljardia tästä summasta on kerätty kuluneen vuoden aikana, mikä tarkoittaa yli 600% vuosittaista kasvua.

ICO-rahoitustokenit ovat lohkoketjupohjaisia kryptotokeneita, jotka toimivat samaan tapaan kuin Bitcoin. Yritykset kehittävät omia ICO-tokeneitaan ja laittavat ne vapaille markkinoille myyntiin. Sijoittajat voivat ostaa näitä tokeneita. Jos yritys menestyy, tokenien kurssi todennäköisesti nousee ja sijoittajat saavat omansa takaisin. ICO-sijoittamista on pidetty perinteisen sijoittamisen ja modernin mikrolahjoittamisen yhdistelmänä.

Summa on merkittävä, sillä samaan aikaan lohkoketju-startupit ovat keränneet noin 1,8 miljardia dollaria käyttämällä perinteisiä varainhankintakeinoja, eli rahoitusta on tullut vain vähän enemmän kuin ICO-tokeneilla. ICO-varainhankinta on ollut lohkoketjuun liittyvissä projekteissa kasvussa samaan aikaan kun muut varainhankintakeinot ovat olleet laskussa.

ICO-sijoittaminen on nousussa. Sitä on sekä kritisoitu uhkapelaamiseksi että kehuttu kyvystä hajauttaa nykyisiä sijoitusmalleja.

Argentiinan keskuspankin varajohtaja: Emme pelkää Bitcoinia

Argentiinan keskuspankin varajohtaja Lucas Llach on antanut lausunnon, jonka mukaan keskuspankki ja maan hallitus suhtautuvat myötämielisesti Bitcoinista saatuihin käyttäjäkokemuksiin.

“Emme pelkää Bitcoinia ja pidämme monista sen mahdollisuuksista”, Llach kertoi lausunnossaan.

Llachin mukaan Argentiinan keskuspankki ja hallitus tukevat Bitcoinin kykyä välittää kansainvälisiä rahasiirtoja tehokkaasti ja turvallisesti ilman välikäsiä, kuten pankkeja tai muita finanssi-instituutioita.

On epävarmaa, mitä Llach tarkalleen ottaen tarkoittaa lausunnollaan. Lausunto on herättänyt muun muassa spekulaatioita siitä, aikooko Argentiina virallistaa Bitcoinin maksuvälineenä samaan tapaan kuin Japani ja Etelä-Korea.

Bitcoinin käyttö on ollut kasvussa lähestulkoon kaikkialla latinalaisessa Amerikassa. Paikallisten pörssien volyymit ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja alalle on tullut jatkuvasti lisää yrittäjiä.

Argentiinan keskuspankin mielestä Bitcoinin antamat käyttäjäkokemukset ovat lupaavia ja valtion tulisi ottaa ne huomioon tulevassa lainsäädännössä. (KUVA: Loco085)

WannaCry-pelastajaa syytetään haittaohjelmasta

WannaCry-kiristysohjelman pysäyttämisessä merkittävää roolia näytellyt brittiläinen kyberturvallisuuden tutkija Marcus Hutchins on pidätetty hänen yhteydestään toiseen haittaohjelmaan. FBI:n mukaan Hutchinsia epäillään pankkitilitietoja varastaneen Kronos-haittaohjelman luomisesta.

Hutchinsia ja toista nimeämätöntä miestä syytetään yhteensä kuudesta erillisestä hakkerointiin liittyvästä rikoksesta. Hutchinsin puolustuksen mukaan Hutchinsilla on moitteeton historia ja hän on auttanut liittovaltion viranomaisia aikaisemmin. Hutchins itse on käyttänyt oikeuttaan hiljaisuuteen eikä ole kommentoinut asiaa myöskään medialle.

Pari tuntia Hutchinsin pidätyksen jälkeen yli 130 000 dollarin edestä WannaCryn kiristämiä bitcoineja siirrettiin ilmeisesti Bitcoin-mikseriin. Bitcoin-mikseri on palvelu, jossa asiakkaiden bitcoineja sekoitetaan keskenään lukuisilla lähetyksillä ja vastaanotoilla, mikä tekee bitcoinien jäljittämisestä vaikeampaa. Ainakaan toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että varoja olisi yritetty muuttaa perinteiseksi rahaksi. Siirron uskotaan olevan yhteydessä Hutchinsin pidätykseen.

Hutchins tuli tunnetuksi löydettyään maailmalla levinneestä WannaCry-haittaohjelmasta heikkouden. WannaCry oli kiristysohjelma, joka lukitsi käyttäjän tietokoneen ja vaati bitcoin-lunnaita tietokoneen avaamisesta. Hutchinsin onnistui löytää ohjelman koodista keinon estää ohjelman laajempi leviäminen.

Marcus Hutchinsin on työskennellyt pitkään turvallisen Internetin parissa, mutta nyt häntä itseään syytetään tietoturvarikoksesta. (KUVA: Frank Augustein)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].